Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14.3 C
Athens
HomeTravel NewsΣπάει κάθε ρεκόρ πληρότητας ο ελληνικός τουρισμός. Με τα έσοδα όμως τι...

Σπάει κάθε ρεκόρ πληρότητας ο ελληνικός τουρισμός. Με τα έσοδα όμως τι γίνεται;

Χρονιά- ρεκόρ (και) για τις πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων θα είναι το 2017, όπως προκύπτει με βάση το μέχρι σήμερα ρυθμό των κρατήσεων κι ακολουθώντας τις γενικότερες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για ρεκόρ διεθνών αφίξεων 28 εκατομμυρίων συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας.

Έτσι θα κινηθούν οι τουρίστες στην Ευρώπη φέτος. Οι 3 τάσεις που θα επικρατήσουν

- Advertisement -

Το ερωτηματικό ωστόσο παραμένει σε σχέση με την επίτευξη του στόχου των εσόδων για τους Έλληνες ξενοδόχους, οι οποίοι, αντίθετα με ό,τι συνέβη το πρώτο τετράμηνο του 2016 (σ.σ. το οποίο είχε συνοδευτεί με «πάγωμα» κρατήσεων στους ελληνικούς προορισμούς λόγω προσφυγικού, τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη και των ειδικότερων ζητημάτων/ καθυστερήσεων με τις θεωρήσεις βίζα στη Ρωσία), φέτος, έχουν κλείσει πάνω από το 50% των διαθέσιμων κλινών τους πολύ νωρίς, με βάση το καθεστώς των πρόωρων κρατήσεων και άρα στις πιο χαμηλές τιμές. Η εκτίμηση προέρχεται από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και υποψήφιο νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του νυν προέδρου κ. Ανδρέα Ανδρεάδη.

«Τα συμβόλαια που κλείστηκαν πέρυσι με τους tour operators του εξωτερικού για τη σεζόν του 2017 είχαν περισσότερο …αμυντικό χαρακτήρα λόγω της περυσινής κατάστασης, με μπόνους τιμών από τους Ελληνες ξενοδόχους για πρόωρες κρατήσεις του 2017, χωρίς να έχει συνυπολογισθεί ουσιαστικά η αυξημένη φετινή ζήτηση», αναφέρει ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας ότι πιο πολύ επηρεάζονται τα παραθεριστικά ξενοδοχεία, δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάνουν περισσότερες διαδικτυακές πωλήσεις και άρα έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους με μεγαλύτερη ευελιξία, ανάλογα με την υφιστάμενη ζήτηση.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Oι θετικές επιδόσεις του κλάδου δημιουργούν, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, και τις προϋποθέσεις για ένα πιο προσεκτικό «ξεκαθάρισμα» των κόκκινων δανείων στον κλάδο, όπου τα πράγματα κατά τους τουριστικούς φορείς είναι καλύτερα απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως: Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία λαμβάνει τα στοιχεία από τις λοιπές τράπεζες, προκύπτει ότι ένα ποσοστό 54% των δανείων του κλάδου είναι «κόκκινα», υψηλότερα από το μέσο όρο των λοιπών επιχειρήσεων που είναι στο 45%.

Στα δάνεια αυτά ωστόσο, πέραν των μη εξυπηρετούμενων, συνυπολογίζεται, επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός ήδη ρυθμισμένων δανείων, τα οποία, ακριβώς λόγω των ανοδικών επιδόσεων του κλάδου, εξυπηρετούνται πλέον κανονικά, κάτι το οποίο φαίνεται στα στοιχεία των τραπεζών μετά την παρέλευση συγκεκριμένης περιόδου.

Μέχρι τότε, ακόμη και τα ρυθμισμένα δάνεια θα εμφανίζονται ως «κόκκινα» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις «για έναν τομέα ο οποίος έχει παραμείνει μέσα στην κρίση ζωντανός. «Εχει δημιουργηθεί έτσι μία στρεβλή εικόνα για τον κλάδο, ο οποίος προσελκύει τελικά «κακό» ενδιαφέρον από funds του εξωτερικού, τα οποία αναζητούν περισσότερα distressed (προβληματικά) περιουσιακά στοιχεία.

Είναι πολύ σημαντικό, σε αυτή τη συγκυρία να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν με καλύτερο τρόπο η δυναμική των παικτών της επόμενης μέρας στον τουρισμό και να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες «μαζικές» λύσεις ως προς το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων του τουρισμού και κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ατομικά, ανάλογα με τις προοπτικές βιωσιμότητας της κάθε επιχείρησης».

Ζήσε στο Πήλιο σαν ντόπιος με σούπερ τουριστικά πακέτα!

Ο κ. Ρέτσος επισημαίνει ότι σε αντίθεση με την μαξιμαλιστική πρακτική των προηγούμενων δεκαετιών και στον κλάδο του τουρισμού, πλέον, όσες επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί ή σχεδιάζονται μέσα στην κρίση βασίζονται σε οικονομοτεχνικές μελέτες και επιχειρηματικά πλάνα με ορίζοντα δεκαετίας: «Θα έλεγα ότι οι επενδυτικές προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας θα έχουν συντριπτικό ποσοστό επιτυχίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, γιατί πλέον έχει επικρατήσει η λογική ότι απαιτείται μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο, με προβλέψεις για τις ταμειακές ροές, το επενδυτικό ρίσκο, με ανάλυση της πορείας της αγοράς κ.τ.λ.».

Πηγή: newmoney.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,066LikesLike
88,717 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ