Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens
HomeTravelΡεκόρ Γκίνες, μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σκηνικά της Disney, μύθοι και αλήθειες: Γνωρίστε...

Ρεκόρ Γκίνες, μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σκηνικά της Disney, μύθοι και αλήθειες: Γνωρίστε 3 σπουδαία κάστρα της Ευρώπης και τις ιστορίες που τα ακολουθούν!

Μια φορά κι έναν καιρό βασιλιάδες, ιππότες, αυλικοί και πριγκίπισσες απολάμβαναν τη μεγαλοπρεπή ζωή μέσα στην ασφάλεια, την άνεση και την πολυτέλεια των κάστρων τους! Οι καιροί άλλαξαν, τα χρόνια πέρασαν, τα κανόνια σίγησαν και οι νέοι ‘κατακτητές’ των κάστρων περνούν πλέον τα τείχη και κάνουν ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτοντας ιστορίες, αλήθειες και μύθους για τα σπουδαία αυτά δημιουργήματα κυρίως κατά τον Μεσαίωνα ή την Αναγέννηση.

Η Ευρώπη είναι γεμάτη από κάστρα γεμάτα ενδιαφέρον και ιστορία, εδώ όμως επιλέξαμε 3 που ξεχωρίζουν το καθένα για άλλους λόγους! Σας “ξεναγούμε” στο κάστρο της Πράγας που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες και είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, στο Château de Châteaubriant, το υπέροχο αναγεννησιάκο κάστρο στη Βρετάνη και τον αστικό μύθο που το ακολουθεί και στο Neuschwanstein της Γερμανίας, το κάστρο – πηγή έμπνευσης του Γουόλτ Ντίσνεϊ και 10 πράγματα που δεν ξέρετε γι’ αυτό!

- Advertisement -

Το κάστρο της Πράγας που χτίστηκε τον 9ο αιώνα είναι το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες!

Αν θέλετε να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου, θα πρέπει να ταξιδέψετε στην Τσεχία και συγκεκριμένα στην Πράγα. Το Guinness World Records κατατάσσει το κάστρο της Πράγας, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, ως το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο στον κόσμο!

Χωρίς αμφιβολία, το Κάστρο της Πράγας αξίζει την προσοχή. Με έκταση 18 στρεμμάτων, χτίστηκε τον 9ο αιώνα και τροποποιήθηκε τόσο στον 10ο όσο και στον 14ο αιώνα. Είναι ένα εντυπωσιακό σχέδιο κατασκευής της ρωμανικής και της γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Πανοραμική άποψη του Κάστρου της Πράγας, του μεγαλύτερου του κόσμου

Εδώ μπορείτε να… εξερευνήσετε το Μάλμπορκ, το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου!

Περνώντας πάνω από τον ποταμό Μολδάβα στη Γέφυρα του Καρόλου το βράδυ, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστείτε από το μεγαλείο του εμβληματικού αυτού Κάστρου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύμπλεγμα κτισμάτων που βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου στην αριστερή όχθη του Ποταμού Μολδάβα. Είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό κτίσμα σε ολόκληρη την Πράγα.

Η εποχή της Πράγας είναι το φθινόπωρο – Τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς και τα 6 πιο οικονομικά ξενοδοχεία για να μείνεις

Κάστρο Πράγας, το μεγαλύτερο του κόσμου, νύχτα

Πιστεύεται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 880 από τον πρίγκηπα Bořivoj. Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα κτιρίων που αποτελούν ένα κάστρο στον κόσμο και μάλιστα έχει μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guinness, αφού όλη η έκταση του είναι περίπου 70.000τ.μ.!

Είναι επίσης μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, πύργους και εκκλησίες και τη σημερινή επίσημη προεδρική κατοικία. Έχει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, από ρωμαϊκά μέχρι και γοτθικό του 14ου αιώνα.

Διαφέρει από τα κλασικά κάστρα γιατί αρκετά τμήματά του χτίστηκαν σε διαφορετικά στυλ και η επέκτασή του έγινε περισσότερο οριζοντίως παρά καθέτως.

Το κάστρο φαίνεται από πολλά σημεία της πόλης, αφού βρίσκεται σε ύψωμα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό τη νύχτα.

Πράγα: Το φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο ελκυστική!Γίνεται χρυσή!

Κάστρο Πράγας, νύχτα

Σημεία & κτίσματα του κάστρου που πρέπει να δείτε!

  • Μπαίνοντας θα δείτε το μουσείο με την ιστορία του κάστρου, συλλογή από βασιλικά κοσμήματα και πίνακες.
  • Την αίθουσα με τα κοσμήματα 
  • Το παλιό παλάτι- Vladislav Hall
  • Τον Καθεδρικό ναό St. Vitus (Αγίου Βίτου)ιδιαίτερα τη νύχτα
  • Την εκκλησία και το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου
  • Τα εμβλήματα του παλιού παλατιού
  • Την εξωτερική άποψη
  • Τη Θέα από τους κήπους
  • Το παρεκκλήσι δίπλα από το παλιό παλάτι
  • Τον αμπελώνα του κάστρου
  • Αν ευνοεί η εποχή το κάστρο χιονισμένο
  • Τον ποταμό με φόντο το κάστρο

Άμστερνταμ: Η μεγαλύτερη πλωτή γειτονιά στον κόσμο! Νέα οικιστική πρόταση με σπίτια που επιπλέουν στο νερό…

Κάστρο Πράγας, στο εσωτερικό

Το πρωτότυπο παγκάκι… που κρατάει τις αποστάσεις εν καιρώ πανδημίας!

Πώς θα πάτε

Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάτε με το τραμ 22 με αποβίβαση στη στάση Pražský hrad και μετά την επίσκεψη σας να πάρετε το μετρό Malostranská δίπλα από τα σκαλιά του κάστρου.

Είσοδος

Το κάστρο είναι ανοιχτό καθημερινά. Για τιμές εισιτηρίων και ωράριο που είναι ανοιχτοί οι κήποι και το ανάκτορο δείτε εδώ.

Η πρόσβαση τους κήπους είναι δωρεάν και είναι ανοιχτοί από 1 Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Τιps

Μην χάσετε την αλλαγή της φρουράς με μουσική και τη σημαία, που γίνεται κάθε μέρα στις 12 ακριβώς στο πρώτο φυλάκιο. Ανά ώρα γίνεται απλή αλλαγή φρουράς από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, στις πύλες του κάστρου!

Κάστρο Πράγας, φωτισμένο το βράδυ

Château de Châteaubriant: Το υπέροχο αναγεννησιάκο κάστρο στη Βρετάνη και ο αστικός μύθος που το ακολουθεί…

Το Σατωμπριάν (Châteaubriant ) είναι κοινότητα της Δυτικής Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στον νομό της Λουάρ-Ατλαντίκ (Περιοχή των Χωρών του Λίγηρα). Ως υπονομαρχία, αποτελεί πρωτεύουσα του Διαμερίσματος του Σατωμπριάν και τμήμα της ιστορικής Βρετάνης.

“Περικυκλωμένο” από έντονο φυσικό περιβάλλον, αναπτύχθηκε περιμετρικά του κάστρου του, το οποίο υπήρξε θέατρο συγκρούσεων σχετικών με την διαμάχη μεταξύ Βρετάνης και Γαλλίας.

Στην ουσία το κάστρο αυτό ήταν μεσαιωνικό αλλά γκρεμίστηκε το 1488 ενώ το 1531, κατά την Αναγέννηση ξεκίνησε η ανακατασκευή μερών του γι αυτό και έχει επικρατήσει το κάστρο να αναφέρεται ως αναγεννησιακό.  

Κάστρο Σατωμπριάν

Το Σατωμπριάν και το ομώνυμο κάστρο

Η ιστορία του Σατωμπριάν ξεκινά στις αρχές του 11ου αιώνα όταν οι Μπριένταν ήγειραν ένα φρούριο σε ένα ύψωμα στην συμβολή του Σερ και του Ρολλάρ, το οποίο αποτελούσε τμήμα της Μαρκιονίας της Βρετάνης και είχε αναλάβει την περιφρούρηση της Βρετάνης απέναντι στο Βασίλειο της Γαλλίας.

Τα 6 Ευρωπαϊκά κάστρα που είναι βγαλμένα σαν από παραμύθι!

Ίδρυσε αργότερα την Μονή του Σαιν-Σωβέρ (του Σωτήρος) στο Μπερέ που αποτέλεσε και τον πυρήνα της πόλης, η οποία βρισκόταν, τότε, προς τα νοτιοανατολικά με την δημιουργία της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή κατά τον 11ο αιώνα και του μοναστηριού του Αγίου-Μιχαήλ κατά τον 13ο αιώνα.

Η ενορία του Αγίου-Πέτρου είναι παλαιότερη, καθώς η δημιουργία της ανάγεται στον 10ο αιώνα. Η πόλη του Σατωμπριάν αναπτύχθηκε στην συνέχεια, κατά τον 12ο αιώνα, στη δυτική πλευρά του κάστρου.

Στις 3 Μαρτίου 1222, το Μπερέ αποτέλεσε το θέατρο μάχης στην οποία αντιμέτωποι ήρθαν ο Δούκας της Βρετάνης, Πέτρος Α΄ και επαναστατημένοι βαρόνοι, των οποίων ηγούνταν ο Αμωρί ντε Κραόν, ταξιάρχης του Ανζού.

Καθώς το κάστρο βρισκόταν σε στρατηγική θέση, η πόλη αποτέλεσε αντικείμενο μαχών και καταλήψεων. Η σημαντικότερη πολιορκία της ήταν, αυτή της οποίας ηγούνταν ο Βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος Θ΄ το 1235. Η ανασφάλεια οδήγησε τους άρχοντες στην ανέγερση τειχών, τα οποία χτίστηκαν μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα.

Κάστρο Σατωμπριάν , πύλες

Neuschwanstein: Το κάστρο – πηγή έμπνευσης του Γουόλτ Ντίσνεϊ και 10 γεγονότα που δεν ξέρετε γι’ αυτό!

Μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα, η μεσαιωνική πόλη προστατευόταν από τείχος, το οποίο ήταν περικυκλωμένο από τάφρους, τις οποίες τροφοδοτούσαν στα βόρεια ο Σερ και στα νότια ο Ρολλάρ του οποίου η κύρια ροή περνούσε μέσα από την πόλη, στο ανατολικά της τμήμα.Neuschwanstein: Το κάστρο – πηγή έμπνευσης του Γουόλτ Ντίσνεϊ και 10 γεγονότα που δεν ξέρετε γι’ αυτό!

Τα τείχη είχαν πέντε πύλες: την « Πύλη του Αγίου Ιωάννη » στα βορειοδυτικά, την « Πύλη του Δαυλού » στα βορειοανατολικά, την « Κρυφή Πύλη » στα νότια, την « Νέα Πύλη » και την « Πύλη του Αγίου Μιχαήλ » στα νοτιοανατολικά. Δύο κύριοι άξονες διασταυρώνονταν : η Rue de Couéré και η Grande Rue.

Η μεσαιωνική πόλη διασχιζόταν από την Rue de Couéré και την Grand-Rue, ενώ την περιστοίχιζαν διάφορα προάστια. Η καρδιά της πόλης ήταν μια ξύλινη αγορά, η οποία καταστράφηκε το 1865. Η οικογένεια Μπριάν, η οποία ίδρυσε το Σατωμπριάν και αργότερα το κατέστησε βαρωνία, εξαφανίστηκε κατά τον 14ο αιώνα. Αντικαταστάθηκε άμεσα από την οικογένεια των Ντινάν, την οποία διαδέχτηκε η οικογένεια των Λαβάλ.

Κάστρο Σατωμπριάν, πτέρυγα

Μάθετε επίσης για το μυθικό κάστρο της δυναστείας των Χοεντσόλερν (Hohenzollern) στη Γερμανία

Οι Γάλλοι, υπό τις διαταγές του Λουί Β΄ ντε λα Τρεμουάλ πολιόρκησαν το Σατωμπριάν από τις 15 Απριλίου του 1488. Το κάστρο του Σατωμπριάν, τότε, θα γκρεμιστεί και ο Ζαν ντε Λαβάλ κρατήθηκε ως όμηρος.

Αυτή ήταν και η απαρχή μιας στρατιωτικής εκστρατείας που θα δει, σταδιακά, την πτώση οχυρών θέσεων της Βρετάνης όπως τα Ανσενί, Κλισσόν, Ρεντόν ή το Γκανγκάμπ, και η οποία θα ολοκληρωθεί με την ήττα των Βρετόνων στο Σαιντ-Ωμπέν-ντυ-Κορμιέ.

Κατά την Αναγέννηση

Το κάστρο ήταν μεσαιωνικό κάστρο που τροποποιήθηκε έντονα κατά την Αναγέννηση.

Ο 16ος αιώνας σημαδεύτηκε από την δράση του Ζαν ντε Λαβάλ, κυβερνήτη της Βρετάνης από το 1531 ως το 1542, ο οποίος ξεκίνησε την κατασκευή της αναγεννησιακής πτέρυγας του κάστρου για την σύζυγό του, Φρανσουάζ ντε Φουά. Ο Ζαν ντε Λαβάλ κληροδότησε τη βαρωνία του στον Αν ντε Μονμορανσί.

Εδώ δείτε τα 10 ωραιότερα παλάτια & κάστρα της Ευρώπης!

Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, το Σατωμπριάν εκσυγχρονίστηκε με την κατεδάφιση των μύλων και του τείχους (ορισμένα τμήματα των τειχών στα βόρεια και τα νότια της πόλης, διατηρούνται στο ύψος της Porte Neuve, της Tour du Four à Ban στον νοτιοδυτικό άξονα και της Tour de Couéré στον βορειοδυτικό άξονα), λεωφόροι ανοίχτηκαν (όπως η σημερινή Rue Aristide Briand μεταξύ 1845 και 1871), ανεγέρθηκε το Δημαρχείο, ανακατασκευάστηκαν το νοσοκομείο και η Εκκλησία του Αγίου-Νικολάου (αποτελεί έδρα της ενορίας). Εντός του κάστρου, σε αχρηστία τότε πλέον, εγκαταστάθηκαν η υπονομαρχία και το δικαστήριο.

Κάστρο Σατωμπριάν, στοά

**Οι πληροφορίες για την πόλη και το κάστρο αντλήθηκαν από τη wikipedia

Οι μύθοι που το ακολουθούν

Υπάρχουν δυο μύθοι που στοιχειώνουν αυτό το πανέμορφο αναγεννησιακό κάστρο… Ο πρώτος περιλαμβάνει τη Σιμπίλ, γυναίκα του κόμη Ζοφρουά 4ου του Σατομπριάν, ο οποίος πήγε στη σταυροφορία του 1252. Πιάστηκε αιχμάλωτος και ο στρατός καταστράφηκε στην Αίγυπτο. Τα νέα του θανάτου του έφτασαν στην έπαυλη και η Σιμπίλ άρχισε να τον θρηνεί.

Όταν όμως μερικούς μήνες μετά, ο κόμης επέστρεψε, από το σοκ, η Σιμπίλ, ξεψύχησε στην αγκαλιά του. Ο δεύτερος μύθος λέει για το Ζαν ντε Λαβάλ και τη γυναίκα του Φρανσουάζ ντε Φουά που παντρεύτηκαν το 1505 με τη στήριξη της βασίλισσας της Γαλλίας, Άννας της Βρετάνης. Μετά το θάνατο του βασιλικού ζεύγους, ο νέος βασιλιάς, Φραγκίσκος ο πρώτος, ζήτησε από τον Ντε Λαβάλ να πάει στο παλάτι για να τον βοηθήσει με την προσάρτηση της Βρετάνης στη Γαλλία.

Το κάστρο της Πράγας που χτίστηκε τον 9ο αιώνα είναι το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες!

Η γυναίκα του έγινε, ερωμένη του βασιλιά και κυρία επί των τιμών της βασίλισσας. Η τύχη τους ήταν διαφορετική καθώς ο Ντε Λαβάλ έγινε διοικητής της Βρετάνης το 1531, ενώ η Ντε Φουά εκδιώχθηκε από την αυλή το 1525.

Πέθανε το 1537 και φήμες για τη δολοφονία της διαδόθηκαν. Η κύρια από αυτές, λέει πως ο Ντε Λαβάλ τυφλωμένος από το μίσος του για τη σχέση της συζύγου του με το βασιλιά, την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο, όπου και την άφησε να στραγγίξει από αιμορραγία. Από τότε τα μεσάνυχτα της 16ης Οκτωβρίου, το πνεύμα της τριγυρίζει στο δωμάτιο που ήταν και η τελευταία της κατοικία. Δε νομίζω ότι θα θέλατε να βρεθείτε μπροστά από μια τέτοια εικόνα την ημέρα που ξυπνούν οι νεκροί.

Κάστρο Σατομπριάν Βρετάνη

Neuschwanstein: Το κάστρο – πηγή έμπνευσης του Γουόλτ Ντίσνεϊ και 10 γεγονότα που δεν ξέρετε γι’ αυτό!

Το κάστρο Neuschwanstein είναι ίσως το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο της Γερμανίας και σίγουρα μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι… Γνωστό συχνά ως το κάστρο της Disney ή το κάστρο παραμυθιού της Γερμανίας, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Neuschwanstein

Το εντυπωσιακό αυτό κάστρο, που επισκέπτονται (υπό κανονικές συνθήκες) πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, είναι η απόδειξη ότι µερικές φορές τα παραµύθια µπορεί να είναι… αληθινά!

Κάστρο Neuschwanstein  από ψηλά

Χτίστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο Β’ τον 19ο αιώνα, τον αποκαλούµενο και «τρελό Βασιλιά», ανιψιό του Όθωνα της Ελλάδας.about:blank

Βρίσκεται στη Βαυαρία (1 ώρα & 50΄ από το Μόναχο), σε έναν λόφο πάνω από το χωριό Schwangau, δεσπόζει στα 965 µ. υψόµετρο και είναι περιτριγυρισµένο από πυκνό δάσος, ανάµεσα σε δύο µεγάλες λίµνες. Αποτελεί σίγουρα μαζί με το περιβάλλον που το περικλείει ένα συγκλονιστικό τοπίο ανάμεσα στα 10 πιο εντυπωσιακά του κόσμου!

Neuschwanstein Κάστρο, Βαυαρία

Επίσκεψη στο κάστρο Neuschwanstein

Αυτό το άκρως ροµαντικό σκηνικό ενέπνευσε τον Walt Disney για το κάστρο που έµενε η «Ωραία Κοιµωµένη». Το εσωτερικό του εξίσου εντυπωσιακό, µε το κάθε δωµάτιο να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τα έπιπλα της εποχής.

Μάθετε επίσης για το μυθικό κάστρο της δυναστείας των Χοεντσόλερν (Hohenzollern) στη Γερμανία

Κάστρο Neuschwanstein χιονισμένο

10 εκπληκτικά γεγονότα που αξίζει να μάθετε σχετικά με το κάστρο Neuschwanstein

Η κατασκευή του χρειάστηκε επτά φορές περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο!

Όταν άρχισε η κατασκευή του κάστρου το 1869, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β της Βαυαρίας, ο οποίος ξεκίνησε το έργο, υπολόγισε ότι το κτίριο θα χρειαστεί 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αλλά λόγω των φιλόδοξων σχεδίων και του επισφαλούς εργοτάξιου στην κορυφή ενός βουνού, το έργο χρειάστηκε πολύ περισσότερο.

Ο Βασιλιάς όρισε πρακτικά αδύνατες προθεσμίες που σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να εργάζονται μέρα και νύχτα για να ολοκληρώσουν την εργασία εγκαίρως και ο ίδιος έπρεπε να ζήσει στο κτήριο της πύλης μέχρι το παλάτι να είναι έτοιμο! Τελικά μετακόμισε το 1884, 12 χρόνια αργότερα από ό, τι σκόπευε… Και ακόμα η οικοδομικές εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί!

Εδώ δείτε τα 10 ωραιότερα παλάτια & κάστρα της Ευρώπης!

Πανοραμική εικόνα  του Neuschwanstein

Το κάστρο χτίστηκε για να “αντισταθμίσει” την απώλεια κυριαρχικής εξουσίας

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β αποφάσισε να κατασκευάσει το “παλάτι του παραμυθιού” του επειδή, μετά από μόλις δύο χρόνια εξουσίας, είχε χάσει την κυριαρχία του στην Πρωσική Αυτοκρατορία. Η Βαυαρία αναγκάστηκε να αποδεχτεί μια «αμυντική και επιθετική» συμμαχία, η οποία αφαίρεσε τον έλεγχο του στρατού από τον βασιλιά σε περίπτωση πολέμου.

Ο Βαυαρός βασιλιάς αναζήτησε άλλους τρόπους για να καθιερώσει τα δικαιώματα του, χτίζοντας κάστρα και παλάτια στα οποία πραγματικά αισθανόταν σαν βασιλιάς, παρά το γεγονός ότι τα κάστρα του 19ου αιώνα δεν προσέφεραν στρατηγικό πλεονέκτημα.Lockdown: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αίρονται οι περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Μόναχο: Η “κυρία” της Βαυαρίας θα σε καθηλώσει με την ομορφιά και την φινέτσα της!

Μεγάλο μέρος της συλλογιστικής του για την κατασκευή του κάστρου φαίνεται να είναι καθαρά αισθητική. Για παράδειγμα, το 1867 ο Λουδοβίκος επισκέφθηκε το κάστρο του Wartburg στην κεντρική Γερμανία και εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την “αίθουσα του τραγουδιστή”, αντλώντας έμπνευση από αυτό για το νέο κάστρο.

Ο Λουδοβίκος Β δεν έζησε ποτέ για να δει την δημιουργία του ολοκληρωμένη

Παρόλο που ο Λουδοβίκος μετακόμισε στο κάστρο το 1884, δεν το είδε ποτέ τελείως ολοκληρωμένο λόγω των διαφόρων καθυστερήσεων της κατασκευής. Ο τετράγωνος πύργος του κάστρου και ο περιβάλλων χώρος με τα αναρριχητικά φυτά μάλιστα έμεινανατελείς μέχρι το 1892, 24 χρόνια αργότερα.

Πριν από το θάνατό του το 1886, ο Βασιλιάς είχε “μαζέψει” σημαντικά χρέη. Προκειμένου να εξοφληθούν αυτά τα χρέη, οι αρχές άνοιξαν το κάστρο στο κοινό ως μουσείο, μόλις 7 εβδομάδες μετά το θάνατό του.

Η “παραμυθούπολη” της Βαυαρίας

Το κάστρο εμφανίζεται στο… Chitty Chitty Bang Bang

Αυτό μπορεί να είναι λιγότερο… έκπληξη, αλλά αξίζει να αναφερθεί. Στην ταινία φαντασίας μουσικής περιπέτειας του 1968, το κάστρο της Βαυαρίας ήταν το σκηνικό των γυρισμάτων του εξωτερικού κάστρου του κακού Baron Bomburst, που η οικογένεια πέταξε στο αυτοκίνητο σε μια υπέροχη σκηνή που στιγμάτησε την ταινία…

Τα αυτοκίνητα αντίκες που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Chitty Chitt Bang Bang, μπροστά από το κάστρο
Τα αυτοκίνητα αντίκες που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Chitty Chitt Bang Bang, μπροστά από το κάστρο

Το Neuschwanstein είναι η έμπνευση για το κάστρο της Disney

Ο Walt Disney εμπνεύστηκε τόσο πολύ από την αρχιτεκτονική του κάστρου, που το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει το κάστρο της Σταχτοπούτας στην ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950. Το Neuschwanstein είναι επίσης η βάση για το λογότυπο της Disney, που εμφανίζεται πριν από κάθε της ταινία, για το Κάστρο Σταχτοπούτας στη Disneyworld Florida και για το Sleeping Beauty Castle στη Disneyland του Παρισιού.

Το πρώτο θεματικό πάρκο “Star Wars” της Disneyland άνοιξε τις πύλες του!

Sleeping Beauty Castle στη Disneyland του Παρισιού
Το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στη Disneyland, Παρίσι, για το οποίο πηγή έμπνευσης υπήρξε το Neuschwanstein

Οι διακοσμήσεις εμπνεύστηκαν από τις όπερες του Wagner

Πολλές από τις εικόνες στο κάστρο είναι εμπνευσμένες από τις όπερες του Richard Wagner, ή μάλλον από τις μεσαιωνικές ιστορίες που τις ενέπνευσαν. Οι ιστορίες που απεικονίζουν την αγάπη, την ενοχή, τη μετάνοια και τη σωτηρία είναι τα θέματα στις τοιχογραφίες του κάστρου. Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β ήταν στενός προσωπικός φίλος του Wagner και δωρητής του. Μάλιστα αφιέρωσε ακόμη και το Neuschwanstein στον συνθέτη.

Το κάστρο βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας!

Αν και το κάστρο εμπνέεται από την αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα, ο βασιλιάς εξασφάλισε ότι ήταν εξοπλισμένο με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της εποχής. Υπήρχε τρεχούμενο νερό σε όλο το κάστρο, συμπεριλαμβανομένου ζεστού και κρύου νερού στην κουζίνα, ένα ηλεκτρικό σύστημα κουδουνιών για τους υπαλλήλους, τηλέφωνα, σύστημα κεντρικής θέρμανσης ζεστού αέρα και ανελκυστήρας!Το ξενοδοχείο της ημέρας: Εντυπωσιακό ξύλινο σαλέ “κρέμεται” στο χείλος του γκρεμού! Δείτε τη φανταστική θέα…

Επιπλέον, όλα αυτά ήταν σε μια εποχή που η τεχνολογία αυτή ήταν πρακτικά άγνωστη λέξη. Το κάστρο χτίστηκε επίσης με γερανούς που δούλευαν με ατμό καθώς το εργοτάξιο ήταν πολύ δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς.

Το κάστρο της Πράγας που χτίστηκε τον 9ο αιώνα είναι το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες!

Το κτήριο χρειάζεται συνεχώς επισκευές για να σταματήσει να πέφτει

Το Neuschwanstein χρειάζεται συνεχή δουλειά για να παραμείνει σε καλοδιατηρημένη κατάσταση. Οι ασβεστολιθικές προσόψεις έχουν υποστεί ζημιά από το σκληρό κλίμα του βουνού και πρέπει να ανακαινιστούν κατά ενότητα τα επόμενα χρόνια.

Η “κίνηση” στα θεμέλια πρέπει επίσης να παρακολουθείται συνεχώς και οι απότομοι βράχοι του λόφου πρέπει να ασφαλίζονται επανειλημμένα για να αποφευχθεί η ολίσθηση τμημάτων από το βουνό.

Το κάστρο Neuschwanstein μέσα στη φύση

Το κάστρο υποτίθεται ότι ήταν το καταφύγιο του Βασιλιά από το κοινό

Το κάστρο χτίστηκε βαθιά στην ύπαιθρο της Βαυαρίας για να μην συγκεντρώνεται κόσμος και ο βασιλιάς να απομονώνεται. Που να φανταζόταν ο “ντροπαλός” βασιλιάς ότι πολλά χρόνια μετά το κάστρο θα είχε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες!

Μάλμπορκ: Εξερευνώντας το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου!

Το Neuschwanstein δεν πήρε το όνομά του μόνο μετά το θάνατο του Λουδοβίκου Β

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β ‘ονόμασε το παλάτι «Neue Burg Hohenschwangau» από το κοντινό κάστρο «Hohenschwangau» όπου είχε περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας.

Το Hohenschwangau ήταν ζωγραφισμένο με σκηνές μεσαιωνικών θρύλων που ο Λουδοβίκος ήθελε να μιμηθεί στο νέο του κάστρο, γεγονός που αποδεικνύουν για παράδειγμα τα έργα τέχνης που απεικονίζουν χαρακτήρες βασιλιάδων, ιπποτών, ποιητών και εραστών.

Τρεις μορφές, ιδίως, είχαν μεγάλη σημασία για τον βασιλιά – ο ποιητή Tannhäuser, ο «Grail King» Parzival και ο γιος του, Lohengrin ο «Swan Knight». Το όνομα Neuschwanstein είναι μια αναφορά στον τελευταίο, και κυριολεκτικά σημαίνει «New Swan Stone» που προέρχεται από μία από τις όπερες του Wagner «The Swan Knight».

Το Κάστρο Neuschwanstein  ήταν πηγή έμπνευσης του Ντίσνεϊ

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,065LikesLike
88,703 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ