Ένα από τα πιο όμορφα -και άγνωστα-στους περισσότερους ελληνικά χωριά είναι οι Ψαράδες, το μοναδικό μάλιστα ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, ένα υπέροχο παραλίμνιο παραδοσιακό χωριό, που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες: Να κάνουν βαρκάδα στα περίφημα ασκηταριά…
Ένα ταξίδι στο πιο εμβληματικό σημείο της Πρέσπας, στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες της μακρινής Φλώρινας, που φυλάει Θερμοπύλες, είναι ιδανικό για να γνωρίσετε εκ των έσω το μοναδικό ελληνικό χωριό εδώ που προστατεύει τρόπον τινά τα υγρά σύνορα της Ελλάδας. Οι λιγοστοί κάτοικοι, καμιά 60αριά, ζουν από το ψάρεμα και τη λίμνη.
Μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο, όλοι εδώ ζουν σαν ερημίτες και απολαμβάνουν τσίπουρο και γριβάδι στα καφενεία του χωριού. Τι είναι το γριβάδι; Το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες και δεν θα το βρείτε αλλού.
Το βλέμμα ξεχνιέται στον ορίζοντα, χαζεύεις με τις ώρες την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ απολαμβάνεις τη μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα του τόπου.
Από εδώ με μια βάρκα θα κάνετε ένα υπέροχο “ταξίδι” στις Πρέσπες και θα μπορέσετε να ξεναγηθείτε στα περίφημα “ασκηταριά” της Μεταμόρφωσης, της Παναγίας Ελεούσας και της Ανάληψης.
Η βαρκάδα αυτή μάλιστα έχει μεγάλη σημασία, καθώς γίνεται ανάμεσα σε τρεις χώρες, στο περίφημο Τριεθνές, ήτοι στην Αλβανία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, όπου στην τελευταία ανήκει το 60% της λίμνης.
Τα περίφημα ασκηταριά των Πρεσπών
Τα λαξευμένα στο βράχο της Μεγάλης Πρέσπας, τα ασκηταριά, αναδεικνύουν το άλλο «πρόσωπο» των Πρεσπών, το ιστορικό και θρησκευτικό. Είναι μονόχωροι καμαροσκεπείς χώροι, κοσμημένοι με τοιχογραφίες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη το ασκηταριό της Παναγιάς της Ελεούσας, λίγο πριν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, που χτίστηκε και τοιχογραφήθηκε το 1409-10. Οι τοιχογραφίες του αποτελούν έργο του ιερομόναχου Ιωαννίκιου και, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδυάζουν στοιχεία παλαιολόγειας μακεδονικής ζωγραφικής και εκείνης των επαρχιακών εργαστηρίων του 15ου αιώνα.
Η Παναγιά η Ελεούσα αποτελεί πόλο έλξης για όσους βαδίζουν στα μονοπάτια του θρησκευτικού τουρισμού των Πρεσπών. Στα ανοιχτά της λίμνης βρίσκονται τα ασκηταριά της Μεταμορφώσεως, οι τοιχογραφίες των οποίων χρονολογούνται τον 13ο αιώνα, ενώ δυσπρόσιτο αλλά εξίσου περίτεχνο είναι το ασκηταριό της Μικρής Ανάληψης. Στην περιοχή, υπάρχουν και ακόμη δυο κατάλοιπα ασκηταριών, όπως τουλάχιστον καταμαρτυρούν οι τοιχογραφίες στους βράχους κατά την έξοδο από τον κόλπο των Ψαράδων.
Πού να μείνετε και πού να φάτε
Η ζωή στο χωριό εκτυλίσσεται στα καφενεία και στον κεντρικό πεζόδρομο, όπου τα υπέροχης αρχιτεκτονικής πέτρινα κτίσματα τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη. Κι αν βρισκόμαστε στο… πουθενά, τίποτα δεν θα σας λείψει.
Θα μείνετε στον ανακαινισμένο ξενώνα Συντροφιά αλλά και στον Φίλιππο, ένα παραδοσιακάο ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα του 1890. Και τα δύο φημίζονται για τις ποιοτικές τους υπηρεσίες αλλά και τις ανέσεις τους, τηρώντας πάντα την αναλογία του μοντέρνου με το παραδοσιακό στοιχείο.
Για φαγητό τώρα οι καλύτερες επιλογές είναι οι ταβέρνα Συντροφιά, που σερβίρει μεγάλες μερίδες, οι Ψαράδες, για πέστροφες και γριβάδια σε πολύ καλές τιμές και η Ακρολιμιά, για να δοκιμάσετε τα περίφημα φασόλια της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση μια βόλτα (ή πολλές) στο χωριό δεν είναι ποτέ αρκετή, αφού η φυσική ομορφιά είναι κρυμμένη σε κάθε γωνιά και οι κάτοικοι, τόσο φιλόξενοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσετε καλά.
Δείτε το υπέροχο βίντεο από τους Ψαράδες:
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr