Θεσσαλονίκη: Η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας μας και μία από τις πόλεις που είναι ικανή να μας… ξεμυαλίσει όλους. Πάρα πολλοί ταξιδιωτικοί οδηγοί συνεχώς προσφέρουν συμβουλές και οδηγίες για να περάσετε σούπερ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εμείς αυτή τη φορά, σας προσφέρουμε συμβουλές σχετικά με τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε εκεί, ώστε να περάσετε ακόμα καλύτερα!
Εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ανοίγει σήμερα ξανά τις πόρτες του, πλήρως ανακαινισμένο
1. Μη σνομπάρεις τα περίχωρα.
Όταν ο περισσότερος κόσμος λέει Θεσσαλονίκη (από τους τουρίστες επισκέπτες, μέχρι και τους περισσότερους από τους φοιτητές), αναφέρεται κυρίως στο γνωστό σετάκι “παραλία, κέντρο, κάστρα”. Και έξω από τις καφετέριες της λεωφόρου Νίκης και άντε το παραλιακό δρομάκι μέχρι το Μέγαρο μουσικής, η Θεσσαλονίκη γι’ αυτούς τελειώνει.
Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Οι ντόπιοι Θεσσαλονικείς ξέρουν πολύ καλά την μαγεία που κρύβεται λίγο παραέξω από το κέντρο – άσε που πιθανότατα μένουν και κάπου προς τα ‘κει.
Αν ήρθες στην πόλη για λίγες μέρες, άδραξε την ευκαιρία και τηλεφώνησε σε όλους τους «πάππου προς πάππου» συμπρωτευουσιάνους γνωστούς σου, ζητώντας μια special ξενάγηση.
Ολονών το αυτί έχει πάρει κάτι για την τρομερή θέα του Πανοράματος (και τα τρίγωνα), την πλαζ της Αρετσούς (και όχι Κρήνη!) αλλά λίγοι τα έχουν “δει”. Α, και μια εξόρμηση στο Φράγμα της Θέρμης θα σε στείλει πίσω στην παιδική σου ηλικία και «το χωριό».
Δεν λέω πως χρειάζεται να κάνεις τον προσκυνητή της μικρής Μέκκας, απλά μην αρκεστείς στο τρίπτυχο Βαλαωρίτου-Παραλία Νίκης-Καμάρα. Υπάρχει ζωή και έξω από το Τρίγωνο των Βερμούδων που καταπίνει τους αθώους επισκέπτες μέσα στα παχυντικά burger και το φθηνό αλκοόλ με το σφηνάκι…
2. Μη μετακινείσαι αποκλειστικά με λεωφορεία.
Τα λεωφορεία είναι μια από τις γνωστότερες πηγή απογοήτευσης και οργής για τους κάτοικους Σαλονίκης.
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για τις εξωφρενικές τιμές και τα αραιά/αργά δρομολόγια, απλά θα σου πω ότι δεν αξίζει να χάσεις το περπάτημα μέσα στα στενά ή την παραλία, απλά και μόνο για να φτάσεις λίγο πιο σύντομα στον προορισμό σου. Άσε που, πολλές φορές, με τα πόδια μπορεί να φτάσεις και γρηγορότερα.
Φυσικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να νοικιάσεις ποδήλατο και να γίνεις μέλος του Μυστικού Κλαμπ Απόλαυσης Παραλίας. Ναι, είναι ακριβά, αλλά η εμπειρία είναι χίλιες φορές άξια της τιμολόγησης της. Το να ζεις αυτήν την πόλη σημαίνει να ζεις την παραλία της και χωρίς αυτό, δεν γνωρίζεις τίποτα γι’ αυτήν και για τους κατοίκους της. Do it!
Pro-tip: Αν μένεις Θεσσαλονίκη αγόρασε το δικό σου ποδήλατο. Τώρα, σου εγγυώμαι ότι θα φτάνεις πάντα γρηγορότερα από το λεοφωρείο.
3. Μη βγάλεις φωτογραφία τις ομπρέλες (και φυσικά μη βγεις ο ίδιος κρατώντας μία από αυτές).
Εντάξει, οι ομπρέλες είναι κουλ. Ειδικά με τον φωτισμό το βράδυ, είναι ένα όμορφο θέαμα στο οποίο λίγοι μπορούν να αντισταθούν.
Όμως υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη στην παραλία για να βγάλεις αναμνηστικές φωτογραφίες, από το λιμάνι και τον Λευκό, ως το Φεγγάρι μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς και τον Όμιλο κοντά στην Μπότσαρη.
Ακόμα καλύτερα; Ανέβα σε ένα ποδήλατο και τράβα βίντεο της διαδρομής (κόλλα, ξέρω ‘γω, μια Go-Pro στο κούτελο). Η καλύτερη ανάμνηση που θα έχεις ποτέ!
4. Μη νομίζεις ότι επειδή μένεις εδώ τα ξέρεις όλα.
Μπορεί να είσαι φοιτητής. Μπορεί να είσαι συχνός επισκέπτης. Μπορεί να είσαι και μόνιμος κάτοικος. Ε, μπορεί να νιώσεις κι ότι η Θεσσαλονίκη στο είπε το τραγούδι της, τα όργανα σχολάσανε και τέλος και ένα ζεστό απόγευμα, γεμάτος περηφάνια, πεις: «Τώρα έμαθα πού θα πηγαίνω και τι θα κάνω».
Κοίταξε, είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε Αθήνα και δεν θα υπάρχει κάθε μέρα κάτι καινούριο. Άλλωστε η Αθήνα έχει πολλές περισσότερες περιοχές, η κάθεμια με το δικό της κέντρο (π.χ. Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Άλιμος).
Εδώ, στη Σαλονίκη, δεν νιώθεις ότι έχει τόσο ζουμί, γιατί θα βγεις στα τρία γνωστά μαγαζιά της Βαλαωρίτου για ποτό, και στα παραλιακά ή στην Καμάρα (ανάλογα την ηλικία και την παρέα σου) για καφέ.
Δε θα επαναλάβω το νούμερο 1 αυτής της λίστας, αλλά θα σου πω απλά ότι και πιο μικρά στενά, στα πιο απίθανα σημεία, στις πιο χωμένες στοές θα βρεις κάτι που δεν είχες ανακαλύψει. Και θα το αγαπήσεις. Γι’ αυτό, χώσου!
5. Μην πεις ότι ΔΕΝ είσαι ΠΑΟΚ.
Ή καλύτερα, μην πεις ότι είσαι Ολυμπιακός. Ειδικά με αυτά που γίνονται φέτος, κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα.
6. Μην πεις σε κάποιον Θεσσαλονικιό «εδώ είστε χαλλλαρά, έτσι;»
Γενικά, μην ανοίξεις συζήτηση για «τοστ-σάντουιτς-πατημένο-γύρο-σουβλάκι-καλαμάκι» ή μην πεις «εννοείς τυρί, όχι κασέρι hurr durr».
Τα ξέρουμε. Τα ακούμε συνέχεια και όχι, δεν είναι αστείο.
Δεν είναι καν ενδιαφέρον και στην καλύτερη απλά θα σε αγνοήσουν. Στην χειρότερη ετοιμάσου για αποτρόπαιη οργή και αγανάκτηση.
7. Μην πας (μόνο) στο Cosmos για ψώνια.
Το Cosmos είναι ένα σχετικά καλό εμπορικό κέντρο, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια που έχει αναβαθμιστεί αρκετά.
Παρόλα αυτά, τα μαγαζιά που δεν θα βρεις στο κέντρο είναι ελάχιστα, ο κόσμος που πηγαίνει πάρα πολύς, η χρέωση για το πάρκιν αδικαιολόγητη (δεν υπάρχει ούτε φύλαξη, ούτε στέγαση των αυτοκινήτων) και θα πιεις πολύ ακριβό καφέ.
Άσε που πηγαίνοντας σε ένα εμπορικό κέντρο, θα περάσεις μια μέρα χωμένος σε ένα εμπορικό κέντρο, χωρίς να βλέπεις, θάλασσα, κόσμο, στενάκια και χωρίς να νιώθεις τον παλμό της πόλης. Είσαι ελαφρώς εγκλωβισμένος και «αναγκασμένος» να καταναλώσεις.
Βεβαίως, αν τα εμπορικά κέντρα σου αρέσουν, αν δεν σε πειράζει να «χάσεις» μια μέρα μέσα στα καταστήματα και αν απλώς θέλεις να πας για την εμπειρία, έχεις το ελεύθερο και μπορούμε να σου προτείνουμε να πας στον πολυχώρο-καφέ Βiscotto+ για καφέ και μετά να φας και ένα (παχυντικό) Cinnabon (εκτός αν είσαι Αθηναίος ή Κύπριος, οπότε έχεις μυηθεί στη μαγεία εδώ και καιρό).
8. Μη τυχόν και περιοριστείς στα πιτόγυρα.
Ναι, η Θεσσαλονίκη έχει επικό «γρήγορο φαγητό». Πιτόγυρα, σουβλάκια, πολλά καινούργια burgerάδικα (ναι, burgerάδικα) και ένα σωρό φαγητά «στο χέρι».
Όμως η πραγματική μαγεία κρύβεται στα μαγειρεία, στα μεζεδοπωλεία και στα τσιπουράδικα που έχουν κάνει πολύ δυνατό comeback τον τελευταίο χρόνο.
Πέρα από την Άθωνος και το Πιτ Παζάρ, που έχουν «παλιώσει» λίγο, θα βρεις μια μικρή αναγέννηση στα Λαδάδικα και πολλά καλά μαγαζιά χωμένα δεξιά και αριστερά στα στενά που περιμένουν να σε υποδεχτούν.
Άνοιξε το Foursquare, ξεφύλλισε κάναν free-press οδηγό πόλης, και πειραματίσου λίγο περισσότερο σε μια πόλη που ξέρει σίγουρα από φαγητό.
9. Μην περιμένεις η πόλη να κάνει όλη την δουλειά για εσένα.
Ναι, είσαι στη Σαλονίκη. Ξεσσαλονίκη, όπως την έκαναν γνωστή τα Ξύλινα Σπαθιά.
Θεσσαλονίκη: 6+1 ιστορικά σημεία της πόλης που κάθε επισκέπτης πρέπει να δει!
Αυτό δεν σημαίνει ότι κομφετί θα πέφτει από τον ουρανό, οι παρέες σε περιμένουν τρεις τρεις σε κάθε γωνία και η ζωή σου ξαφνικά θα μοιάζει με εκείνη του Van Wilder.
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει την φήμη της φοιτητούπολης, όμως αν δεν ψαχτείς μπορεί να μείνεις στην απέξω και ο όμορφος κόσμος της να γίνει για σένα ένα απομυθοποιημένο μυστήριο.