Η Πούλια έχει αναδειχθεί ως νέος γαστρονομικός προορισμός από τους ταξιδιώτες που θέλουν να δοκιμάσουν τις παραδεισένιες γεύσεις της Ιταλίας.
Με την ευκαιρία ανακαλύψτε την Βενετία, νυχτερινή έξοδος στα καλύτερα σημεία της πόλης!
Στο νοτιανατολικό άκρο του χάρτη της Ιταλίας ου θυμίζει μπότα, η πόλη της Πούλια έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που αγαπούν το φαγητό, με την κουζίνα της να έχει τις ρίζες της στην cucina provera, δηλαδή την κουζίνα των φτωχών της Ιταλίας.
Τα ρουστίκ εστιατόρια στην περιοχή δεν είναι τα μόνα μέρη που μπορεί κανείς να βρει το παραδοσιακό φαγητό της Πούλια, αφού πολλές φάρμες και αγροικίες έχουν μετατραπεί σε masserias σερβίροντας εκλεκτά εδέσματα που βασίζονται στην κλασική κουζίνα των υπηρετών.
Άγρια, αγροτική και με μοναδικές νότες της Νότιας Ιταλίας, η Πούλια διαθέτει μια από τις μακρύτερες ακτογραμμές της χώρας και φιλοξενεί τα εντυπωσιακότερα αρχαία σπήλαια που αποτελούσαν κατοικίες και ναούς και μπορεί να συναντήσει κανείς στην πόλη Laterza.
Ακριβώς όπως και το μοναδικό της φυσικό τοπίο, η Πούλια ως γαστρονομικός προορισμός προσφέρει εξαιρετικό φαγητό. Διαβάστε τη λίστα με μερικά από τα εδέσματα που δεν πρέπει να χάσετε, σύμφωνα με το National Geographic:
Focaccia Pugliese
Περισσότερο γνωστή για την παραγωγή ελαιολάδου, οι απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Πούλια ήταν κάποτε αφιερωμένες εξ’ ολοκλήρου στο σιτάρι. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια αναγέννηση στις αρχαίες ποικιλίες σιταριού, με τα βασικά προϊόντα αρτοποιίας της περιοχής είναι εξαίσια, όπως τα taralli (μπαστούνια ψωμιού συχνά με μαραθόσπορο) και η frisella (τραγανό λευκό ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο).
Το έντονο ελαιόλαδο με το σκούρο πράσινο χρώμα της Πούλια είναι το συστατικό-κλειδί για την παραγωγής της ονομαστής focaccia της περιοχής, ψημένης σε υψηλή θερμοκρασία, παραδοσιακά σε σιδερένιο ταψί, με μαύρες ελιές και τοματίνια να έχουν τοποθετηθεί με αγάπη στην αφράτη ζύμη. Πρόκειται, εξάλλου, για τον πρόγονο της πίτσα!
Πού να την δοκιμάσετε: Panificio di Fonzo, Laterza|http://www.panificiodifonzo.it/
Mozzarella Pugliese
Δεν πρέπει να συγχέεται με τη mozarella di bufala από τη γειτονική Καμπανία. Το λευκό, μαλακό, στρογγυλό και κρεμώδες τυρί της Πούλια φτιάχνεται από γάλα αγελάδας. Η φρέσκια εκδοχή που σερβίρεται με βασιλικό και ντομάτα είναι το must κολατσιό της πόλης. Δοκιμάστε ακόμα scarmoza (καπνιστή μοτσαρέλα) και caciocavallo, το κολλώδες κίτρινο τυρί, το οποίο παρασκευάζεται μετά από μια μακρά διαδικασία ωρίμανσης και δένεται πάνω σε μια ξύλινη σανίδα που θυμίζει σέλα αλόγου.
Πού να το δοκιμάσετε: Masseria Candile, ένα πρώην ταχυδρομείο στη Via Appia στο δρόμο για τη Ρώμη στο οποίο μεταφέρονταν κάποτε τα χαρακτηριστικά μπλε-άσπρα κεραμικά της Majolica. Σήμερα, η masseria είναι στέκι όπου λαμβάνουν χώρα εργαστήρια παραγωγής τυριού. Contrada Candile, Laterza.
Κρασί
Malvasia, Negroamaro, Primitivo, Aglianico… Η ηλιόλουστη Πούλια ως γαστρονομικός προορισμός διαθέτει λίστα εκλεκτών κρασιών που είναι ατέλειωτη. Παρά το γεγονός ότι εδώ παράγονται και λευκά και ροζέ κρασιά, η περιοχή είναι διάσημη για το δυνατό σχεδόν μαύρο κόκκινο κρασί της.
Ανακαλύψτε 8+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Κολοσσαίο!
Πού να το δοκιμάσετε: στο πάρκο της Terra della Gravine, το οινοπαραγωγικό θέρετρο της Masseria Amastuola παράγει οργανικά κρασιά και διαθέτει ένα boutique ξενοδοχείο και μια οινοπαραγωγική κουλτούρα που εστιάζει στα fine-dining εστιατόρια. |https://www.amastuola.it/en/
Orecchiette con cima di rapa
Ίσως το αρχαιότερο πιάτο της Πούλια: το orecchiete είναι ζυμαρικό που το σχήμα του θυμίζει αυτί και φτιάχνεται με τον απλό παραδοσιακό τρόπο της νότιας Ιταλίας, δηλαδή με αλεύρι, αλάτι και νερό -χωρίς αυγά. Συνήθως συνδυάζεται με cima di rapa, δηλαδή πράσινα λαχανικά (κλονάρια από μπρόκολο). Οι κλασικές συνταγές περιλαμβάνουν αλμυρή ψίχα ψωμιού τηγανισμένη με σκόρδο, καυτερή πιπεριά και ίσως αποξηραμένες αντζούγιες, χαρίζοντας στα ζυμαρικά μια πικάντικη νότα, αντί για παρμεζάνα (στο παρελθόν ήταν πολύ ακριβό υλικό για να μπει στη φτωχή κουζίνα της Πούλια).
Πού να το δοκιμάσετε: Il Vecchio Frantoio, Laterza|http://www.ilvecchiofrantoio.biz
Θαλασσινά
Με την ευκαιρία περάστε ένα Σαββατοκύριακο στη Μπολόνια και μάθετε όλα όσα πρέπει να κάνετε!
Η Πούλια έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή από κάθε άλλη ιταλική επαρχία. Είναι επακόλουθο να τρώνε συχνά ωμά θαλασσινά και φρεσκοψαρεμένα ψάρια. Δοκιμάστε αχινό, είτε απευθείας από τη θάλασσα, είτε μαγειρεμένα με λινγκουίνι. Το Crudo, δηλαδή ωμά θαλασσινά συνοδευόμενα με φέτες λαχανικών μέσα σε ελαιόλαδο είναι μια must γαστρονομική εμπειρία στην Πούλια. Το Polpo (χταπόδι) σερβίρεται συχνά μαγειρεμένο με ντόπιες είναι ένα χορταστικό, φιλόξενο γεύμα που φωνάζει καλοκαίρι, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Πού να το δοκιμάσετε: Street Fish Laterza| https://www.facebook.com/streetfish.it/
Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr: