Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens
HomeΝομός ΒοιωτίαςΑράχωβαΠου θα φάμε στο χωριό;

Που θα φάμε στο χωριό;

Δίπλα στις φηµισµένες παραδοσιακές ταβέρνες, προσθέστε εξαιρετικά bar-restaurants µε κουζίνες και chefs που ανεβάζουν τον γευστικό πήχη ψηλά και αποδεικνύουν πως η Αράχωβα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα… γαστρονοµικά!

Από τις Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Φωτοπούλου Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

- Advertisement -

*Οι τιµές αφορούν σε ατοµικές χρεώσεις χωρίς κρασί. Τα περισσότερα µαγαζιά διαθέτουν δωρεάν Wi-Fi!

Tavola
M. 6973 431969
Για καλή ιταλική κουζίνα, οι λάτρεις του είδους επιλέγουν εδώ και 10 χρόνια αυτό το υπέροχο µικροσκοπικό εστιατόριο στον πεζόδροµο µετά την Πλατεία Λάκκα (στη γωνία του Indigo). Ιδιοκτήτης και chef, ο Λουκάς Σύρος υπογράφει ένα µενού στο οποίο η «σύµπραξη» ιταλικής κουζίνας µε ντόπια προϊόντα είναι άκρως επιτυχηµένη! Δίπλα στην αυθεντική καρµπονάρα προτείνει τα σπαγγέτι ολικής άλεσης µε φασκόµηλο, πανσέτα και κολοκύθι, το ριζότο µε άγρια µέντα Παρνασσού, κρόκο Κοζάνης και λουίζα και τα χειροποίητα ravioli, ενώ δεν λείπει η ελληνική απάντηση στο ριζότο, το τραχανότο! Τέλεια επίγευση αφήνουν τα χειροποίητα γλυκά του! Από €22. Καθηµερινά, εκτός Τρ., 18.00-όσο πάει, Σάβ.-Κυρ. από τις 13:00.

tavola
Παναγιώτα
Τ. 22670 32735
Kρυµµένη πίσω από τον Αϊ-Γιώργη, αποτελεί must στάση για όλους όσοι αναζητούν καλοµαγειρεµένο φαγητό και κεφάτη ατµόσφαιρα. Στη µικρή αλλά άκρως ατµοσφαιρική σάλα, τόσο το φαγητό (που επιµελείται ο σεφ Νίκος Βρεττός) όσο και η διασκέδαση είναι εγγυηµένα! Οι συνήθεις… ύποπτοι παραγγέλνουν µε κλειστά τα µάτια τη σαλάτα «Μελωµένη», το κλασικό πλέον «φιλέτο της Παναγιώτας», ενώ δεν λένε ποτέ όχι σε αγαπηµένα µαγειρευτά ηµέρας, µε το αρνάκι φρικασέ, τα συκωτάκια και το αγριογούρουνο να έρχονται πρώτα στις προτιµήσεις! Αυτό που περιµένουµε, όµως, µε αγωνία κάθε φορά είναι τα αυτοσχέδια parties που στήνονται έτσι απλά, µε την ανεβαστική µουσική να φτιάχνει τη διάθεση των θαµώνων! Τip: Οι θέσεις πάρκινγκ είναι ελάχιστες, ωστόσο υπάρχει άνθρωπος να σας εξυπηρετήσει. Από €15. Καθηµερινά 12:00-18:00 & 20:00-00:00.

panagiotaΑκουαρέλα
Τ. 22670 32660
Εδώ και µία δεκαετία παραµένει αγαπηµένο στέκι διάσηµων προσωπικοτήτων που το επιλέγουν πιστά για την αυθεντική του ατµόσφαιρα, την υψηλή ποιότητα, το άψογο service και το εγγυηµένο κέφι. Στο χαρακτηριστικό του σκηνικό, όπου δεσπόζουν η πέτρα και οι πολυτελείς πινελιές σε ζεστές κόκκινες αποχρώσεις, η νύχτα ξεκινά µε ένα υπέροχο δείπνο από τη µικρή αλλά εµπνευσµένη κάρτα, ενώ όσο ο περνάει η ώρα ο χώρος µεταµορφώνεται, τα φώτα χαµηλώνουν, η ένταση και το κέφι ανεβαίνουν στα ύψη… και µαζί και ο κόσµος που λικνίζεται ρυθµικά γύρω από την εντυπωσιακή µπάρα, απολαµβάνοντας premium ετικέτες και γευστικά house cocktails! Από €20. Ανοιχτά Παρ.-Σάβ. από τις 20:30. Καθηµερινά από τις 20:30 (εορταστικό ωράριο). Στα συν το valet parking!

akouarela
Αίγλη
Επ. Οδός Αράχωβας-Επταλόφου, Τ. 22670 31767 / Arachova-Eptalofos Road
Πού αλλού συνδυάζεται µια τόσο ροµαντική και πολυτελής σάλα (δεν είναι τυχαίο πως την επιλέγουν για προτάσεις γάµου!) µε ένα υπέροχο τζάκι, προνοµιακή θέα στην Αράχωβα και στο Δεφλικό τοπίο, αλλά και εξαιρετική κουζίνα, κι όλα αυτά σε τέτοιο βαθµό που µας κάνει να αναρωτιόµαστε τι χάναµε τόσο καιρό! Με τον καταξιωµένο chef Δηµήτρη Κάτσιο να µας κακοµαθαίνει άλλη µια χρονιά, µε την άκρως ανανεωµένη κάρτα του να παρουσιάζει γνωστά και αγαπηµένα παραδοσιακά πιάτα ιδωµένα µέσα από µια πιο δηµιουργική µατιά και εκτελεσµένα σε µια πιο… healthy εκδοχή! Όλα ετοιµάζονται a la minute, ενώ αξίζει να τονιστεί πως τα περισσότερα ζαρζαβατικά προέρχονται από τον κήπο των ιδιοκτητών. Σπεσιαλιτέ, το rib eye black angus από πρώτης ποιότητας κρέας! Στα συν, η ενηµερωµένη κάβα µε ετικέτες ελληνικού αµπελώνα! Από €18. Καθηµερινά (χειµερινή περίοδος) 19:00-23:00, Παρ., Σάβ., εορτές 14:00-23:00.

aigliLe Sapin 

Πλατεία Παπαϊωάννου, T. 22670 31108

Παρά την επιτυχηµένη πορεία του επί δύο σεζόν, το Le Sapin δεν επαναπαύεται! Το διώροφο πέτρινο µαγαζί, όπου πρωταγωνιστούν το ξύλο, οι µεταλλικές λεπτοµέρειες και τα έπιπλα αντίκες, µεγάλωσε, συνυπογράφοντας µια κοσµοπολίτικη αλλά ταυτόχρονα σοφιστικέ ατµόσφαιρα. Η µέρα ξεκινάει εδώ µε ψαγµένο πρωινό (must τα αυγά benedict) και φυσικούς detox xυµούς, συνεχίζει µε λαχταριστά fondue τυριών και σοκολάτας, ενώ το βράδυ το ενδιαφέρον µας στρέφεται στην εµπνευσµένη κάρτα, που προσανατολίζεται σε συνταγές της rustic γαλλικής κουζίνας, παρόµοιας των γαλλικών chalets. Οι απαιτητικοί ουρανίσκοι επιλέγουν τα σαλιγκάρια provençale, το µοσχάρι bourguignon και τη γλώσσα menier, ενώ πρώτο στις προτιµήσεις έρχεται το «party στο τραπέζι»! Το βράδυ ο ατµοσφαιρικός του φωτισµός χαµηλώνει, η µουσική παίζει σε ανεβαστικούς ρυθµούς και όλοι στρέφονται γύρω από το bar, που δεν υπερηφανεύεται τυχαία για την ενηµερωµένη κάβα του σε premium ετικέτες. Μας άρεσε το τζάκι, αλλά και το γυάλινο έδαφος, που «κρυφοκοιτάζει» στο κελάρι µε τα γαλλικά κρασιά και τις σαµπάνιες! Ανοιχτό από τις 09:00, η κουζίνα 13:00-01:00.

le sapin

More choices…

Αγνάντιο
Τ. 22670 32114, www.toagnantio.gr
Από το 1989, αυτή η οικογενειακή ταβέρνα (που εκτείνεται σε 3 πατώµατα), δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο, αποτελεί κλασική αξία. Επιλέγουµε τραπέζι κοντά στο τζάκι ή την privé γωνιά στο µπαλκονάκι και απολαµβάνουµε τις καλοµαγειρεµένες συνταγές του σεφ Σωκράτη. Ανάµεσα στις σπεσιαλιτέ το µανιτάρι ψηµένο µε φορµαέλα, το αρνάκι στη λαδόκολλα, αλλά και η κοκορόσουπα, που δεν βρίσκουµε αλλού. Tip: Τα ζυµαρικά και ο τραχανάς είναι δική τους παραγωγής («Γέννηµα Γης»). Από €12. Καθηµερινά 12:00-00:00.

Πιθάρι
Τ. 22670 32389, Μ. 6977 017862
Οικογενειακή ταβέρνα-ψησταριά, στο δρόµο προς τους Δελφούς, µε δυνατό χαρτί τα ψητά (must η προβατίνα και το γουρουνόπουλο σούβλας). Από €10. Παρ.-Κυρ. 14:00- 23:00.

Το Ρολόι
Τ. 22670 31151
Γραφικό ταβερνάκι στο δρόµο κάτω από το Ρολόι, που για περισσότερες από δύο δεκαετίες προσφέρει ποιοτικό φαγητό µε σπιτική φροντίδα. Εκτός από τα µαγειρευτά, φηµίζεται για τα ψητά της ώρας. Από €10. Καθηµερινά 12:00-23:00.

Το Τσουκάλι
Τ. 22670 29248
Μαγειρευτά σαν της µαµάς, µεζεδάκια για τσίπουρο και ούζο αλλά και ξεχωριστές κρεατονοστιµιές σε ένα προσεγµένο οινοµαγειρείο, στην είσοδο του χωριού. Δοκιµάστε κόκορα στη λαδόκολλα και ψαρονέφρι µε σάλτσα οινόµελου. Από €10. Καθηµερινά (εκτός Τρίτης) 15:00- 23:00.
Αρχοντικό
Τ. 22670 31631, www.arhontiko.gr
Η µοναδική θέα στο Ρολόι είναι µόνο ένας από τους λόγους που επιλέγουµε εδώ και 10 χρόνια αυτή την οικογενειακή ταβέρνα, λίγα µέτρα από τη Γέφυρα. Με τον Δηµήτρη Κοτρολό να έχει αναλάβει τα ηνία και τη µαµά Λούση στο τιµόνι της κουζίνας, γευόµαστε αυθεντική φιλοξενία και παραδοσιακές συνταγές! Το ανανεωµένο µενού αριθµεί µια πλούσια γκάµα σε ορεκτικά, πληθωρικές σαλάτες και σπιτικά µαγειρευτά, ενώ δεν λείπουν και πιο εµπνευσµένες προτάσεις µε µοντέρνες εκτελέσεις! Οι γνώστες παραγγέλνουν σταθερά τα γεµιστά µανιτάρια portobello, τη στριφτή τυρόπιτα µε µέλι αλλά και το ψαρονέφρι µε σος παρµεζάνα. Τα Σ/Κ και τις γιορτές γευόµαστε κυνήγι και καλούδια στη σούβλα! Tip: Το ροζέ κρασί είναι δικής τους παραγωγής! Μη χάσετε τα lives κάθε Σάββατο από τις 21:00! Από €14. Καθηµερινά 12:00-00:00.

archodikoΔασαργύρης
Δελφών 56, Τ. 22670 31291, Μ. 6932 713751
Με γευστική… προϋπηρεσία που υπερβαίνει τον αιώνα και µε την τρίτη γενιά (Γιάννη, Μαρία και Αργύρη) στα ηνία, η παραδοσιακή ταβέρνα Δασαργύρης, στην αρχή της κεντρικής περαντζάδας (µετά το Δηµοτικό σχολείο δεξιά) δεν είναι µόνο µία από τις ιστορικότερες της Αράχωβας αλλά και µία από τις ποιοτικότερες, µε άριστα υλικά και µε πολλές από τις πρώτες ύλες να προέρχονται από το περιβόλι της οικογένειας! Το σπέσιαλ κοντοσούβλι και κοκορέτσι –ειδική συνταγή– την έχουν κάνει γνωστή τοις πάσι, όµως φανατικούς πιστούς έχουν και το αφράτο µπιφτέκι, οι πληθωρικές σαλάτες και τα ορεκτικά (δοκιµάστε µελιτζάνα πολίτικη), η µεγάλη γκάµα σε µαγειρευτά της ηµέρας (µη χάσετε, αν έχει, το στιφάδο του κ. Παναγιώτη, τα σπέσιαλ µαυροµάτικα ή το ριγανάτο αρνάκι στην κατσαρόλα) αλλά και οι χειροποίητες πίτες από τα χεράκια της κ. Ρούλας. Στα plus, το λάδι και το κρασί δικής τους παραγωγής! Από €11. Καθηµερινά 12:00-00:00.

dasargirisTop secret
O µάστορας, ο κ. Παναγιώτης, συνεχίζει µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο την τέχνη του πατέρα του, του κοσµογυρισµένου Γιάννη Δασαργύρη. Για το κοντοσούβλι επιλέγει εξαιρετικής ποιότητας κρέας, το πασπαλίζει µε φρεσκοτριµµένη ρίγανη και βάζει όλη του τη µαεστρία τόσο κατά το πέρασµα στη σούβλα όσο και στο µερακλίδικο ψήσιµο στην θράκα! Για να το απολαύσετε φρέσκο και ζουµερό, αξίζει να περιµένετε 20΄!

Η Γέφυρα
Τ. 22670 31917
Με µότο της «στο φαγητό όλες οι αισθήσεις ζωντανεύουν», αυτό το παρεΐστικο πολύχρωµο καλλιτεχνικό ταβερνείο-gallerie, µε παιχνιδιάρικη διακόσµηση, ακριβώς πάνω στη Γέφυρα, στην είσοδο της Αράχωβας, µε πρώτο πλάνο το Ρολόι, ξεχωρίζει εδώ και 20 χρόνια για τις εικαστικές πινελιές της Πανδώρας, µε έργα τέχνης στη σχάρα και στους πίνακές της. Όσο για την κουζίνα, εκεί… «ζωγραφίζει» η µητέρα της, Καλή, παραδοσιακά πιάτα που µοσχοβολούν αρώµατα της αραχωβίτικης γης, καλοφτιαγµένα µαγειρευτά, αχνιστές σούπες, ζουµερά ψητά και λιχουδιές στη σούβλα! Από €10. Καθηµερινά από τις 12:00.

gefyraΟίστρος by Aktida
Τ. 22670 32886, Μ. 6984 035087
Ποιος επισκέπτης της Αράχωβας δεν έχει αναµνήσεις από αυτό το αγαπηµένο bar-restaurant στον κεντρικό δρόµο; Ποιος δεν έχει γνωρίσει το αχτύπητο δίδυµο Αχτίδα και Δηµίνα (µαµά και κόρη) που µας «κερνούν» µε extra δόσεις διασκέδασης; Φέτος στον ανανεωµένο χώρο του γευόµαστε αγαπηµένες συνταγές από ένα µενού που ξεφεύγει από τα συνηθισµένα. Εκτός από τα κλασικά παραδοσιακά πιάτα και το καθιερωµένο πλέον οσοµπούκο, τολµήσαµε λεβουδιές µε τυρί, φάβα µε λαθούρια Παρνασσού, ενώ είναι δύσκολο να αντισταθούµε στις εκπληκτικές ψαρόσουπες και στα φρέσκα θαλασσινά! Αυτά, όµως, που σίγουρα δεν χάνουµε είναι τα διάσηµα αυτοσχέδια πάρτι κάθε Σάββατο αλλά και τα κυριακάτικα µεσηµέρια µε τη Δηµίνα να αναλαµβάνει τα decks, ανεβάζοντας τη διάθεση και τους θαµώνες… στα τραπέζια! Φανταστική η καρυδόπιτα για το τέλος! Τip: Σερβίρει και πρωινό στην ηλιόλουστη αυλή του! Από €20. Καθηµερινά από τις 11:00.

oistrosΚαλντερίµι
Τ. 22670 31418, Μ. 6945 991841, www.tokalderimi.gr

Αξίζει να… παραστρατήσετε από τον κεντρικό δρόµο όχι µόνο για να πάρετε µια γεύση από τα γραφικά καλντερίµια του χωριού αλλά και για να ανακαλύψετε αυτή την «κρυµµένη» οικογενειακή ταβέρνα. Στη µικρή αλλά άκρως ατµοσφαιρική της σάλα, µε θέα στο γραφικό σοκάκι, απολαµβάνουµε δίπλα στο τζάκι µαµαδίστικη κουζίνα και σπιτικά πιάτα από τα χεράκια της κυρίας Καίτης, η οποία µε εµµονή στην ποιότητα παντρεύει τις παραδοσιακές γεύσεις µε µοντέρνες εκδοχές. Μη φύγετε αν δεν δοκιµάσετε αρνάκι φρικασέ (σκέτο γλύκισµα), τη µελιτζάνα φούρνου, τα τυροπιτάκια µε ανθότυρο και µέλι αλλά και το χοιρινό µε σάλτσα µουστάρδας, ενώ για το τέλος αφήστε χώρο για πορτοκαλόπιτα ή µήλο στο φούρνο! Από €15. Καθηµερινά 12:00-00:00 (χειµερινούς µήνες). Tip: Πρόσβαση από τα σκαλάκια, δίπλα στο κτήριο του ΟΤΕ.

kalderimi

More choices…
Το Φασούλι
Τ. 22670 29227
Στον δρόµο προς το χιονοδροµικό η παραδοσιακή αυτή ταβέρνα µε την προσεγµένη σάλα και τη µοναδική θέα µάς βάζει σε γευστικούς πειρασµούς µε ελληνικά παραδοσιακά πιάτα που ετοιµάζονται µε ντόπια και φρέσκα υλικά. Από €15. Δευτ.-Πεµ. & Κυρ. 13:00-21:00, Παρ. & Σάβ. 13:00-22:00.

Φτερόλακκα
Τ. 22670 31104
Εδώ και 20 χρόνια µάς υποδέχεται σε έναν παραδοσιακό χώρο στην κεντρική περαντζάδα και µας φροντίζει µε πιάτα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα φτιαγµένα µε φρέσκα υλικά και πολύ µεράκι. Σπεσιαλιτέ η χορτόπιτα και το χοιρινό κότσι. Από €13. Καθηµερινά 12:00-00:00.

Pizza Pomodori
T. 22670 31023, 32492
Με µενού που ανανεώνεται συχνά, αποτελεί σταθερή επιλογή για ιταλική pasta και pizza ψηµένη στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Στα συν οι νέες γεύσεις που µας προτείνει διαρκώς! Από €10. Καθηµερινά 14:00-00:00 & delivery.

Καπλάνης

Πλατεία Τροπαίου, Τ. 22670 31891
Με παρουσία στον γαστρονοµικό χάρτη της Αράχωβας πάνω από 3 δεκαετίες, η προσεγµένη ταβέρνα του Καπλάνη στην Πλατεία Τροπαίου, λίγο έξω από το κέντρο, αποτελεί επιβεβληµένη στάση για τους απανταχού καλοφαγάδες! Τι να πρωτοπούµε για τις εκπληκτικές σούπες (από ντοµατόσουπα και φασολάδα µέχρι τραχανά), τα πεντανοστιµα µαγειρευτά της κυρίας Στέλλας, τις φρεσκοκοµµένες σαλάτες αλλά και τα ψητά που ετοιµάζονται µε µαεστρία από τον κύριο Παναγιώτη; Φτιαγµένα µε ποιοτικές πρώτες ύλες, τα απολαµβάνουµε κάθε φορά στο µέγιστο! Περιζήτητοι είναι οι λαχανοντολµάδες, οι χειροποίητες πίτες, τα γαρδουµπάκια µε χόρτα (σε σπέσιαλ εκτέλεση) αλλά και το µπιφτέκι, ενώ δεν λείπει και φρέσκο κυνήγι! Συνοδεύουµε πάντα µε κρασί δικής τους βιολογικής παραγωγής και γράφουµε τον τέλειο επίλογο µε τα σπιτικά γλυκά (must ο χαλβάς!) Από €12. Καθηµερινά 13:00-00:00.

kaplanisΠηγή:ARACHOVA MAGAZINE

Κατεβάστε το με ένα κλικ εδώ!

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,065LikesLike
88,706 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ