Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20.1 C
Athens
HomeTravel NewsΠότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ

Πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ

Η ΕΕ επιβεβαιώνει το χρονοδιάγραμμα για νέους συνοριακούς ελέγχους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το EES και το ETIAS

Ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) της ΕΕ μετά το Brexit εγκρίθηκε επίσημα από τους υπουργούς της ΕΕ.

- Advertisement -

Το σύστημα εισόδου-εξόδου (EES) της ΕΕ μετά το Brexit επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει το 2022. Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές αποτυχίες. Πρώτα επαναπρογραμματίστηκε για τον Μάιο του 2023 και μετά αναβλήθηκε περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους.

Τώρα, αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι ορισμένα τμήματα του συστήματος θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2024.

Όταν τελικά τεθεί σε ισχύ, οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν θα αντιμετωπίσουν νέους συνοριακούς ελέγχους. Ορισμένοι έχουν προβλέψει χάος όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα, ενώ άλλοι ελπίζουν ότι οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις θα δώσουν στις χώρες αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για την αλλαγή.

Τι είναι το EES;

Το σύστημα εισόδου-εξόδου θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εγγραφής για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους εκτός ΕΕ ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να σαρώνουν τα διαβατήριά τους ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο σε ένα περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης κάθε φορά που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν θα ισχύει για νόμιμους κατοίκους ή όσους έχουν βίζα μακράς διαμονής.

Το σύστημα θα καταχωρεί το όνομα του ταξιδιώτη, τα βιομετρικά δεδομένα και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου. Οι σαρώσεις προσώπου και τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα διατηρούνται για τρία χρόνια μετά από κάθε ταξίδι.

Θα ισχύει κατά την είσοδο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία, καθώς και σε τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ στον Χώρο Σένγκεν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.

Το EES εισάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εντοπισμό ταξιδιωτών που υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο χρόνο διαμονής τους στον χώρο Σένγκεν (90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών).

Πώς αντέδρασε η ταξιδιωτική βιομηχανία στις καθυστερήσεις;
Η αεροπορική βιομηχανία υποστήριξε τις καθυστερήσεις καθώς δίνουν περισσότερο χρόνο για να γίνουν οι προετοιμασίες.

«Η EES θα αλλάξει το παιχνίδι για τον τρόπο διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να διασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του νέου συστήματος, ώστε οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα», σε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI). Οι αεροπορικές εταιρείες για την Ευρώπη (A4E), η Ευρωπαϊκή Ένωση Αεροπορικών Περιφερειών (ERA) και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Ο συνασπισμός επεσήμανε την ανάγκη για «ευρύτερη υιοθέτηση και αποτελεσματική εφαρμογή της αυτοματοποίησης στα εθνικά συνοριακά σημεία διέλευσης από τις εθνικές αρχές, χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη για να διασφαλιστεί ότι θα αναπτυχθεί επαρκής αριθμός εκπαιδευμένου προσωπικού και πόρων για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ιδιαίτερα στα αεροδρόμια .» Είπαν επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια θα πρέπει να διαθέτουν «επαρκείς πόρους» για να διευκολύνουν τους νέους κανόνες.

Οι οργανώσεις δήλωσαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μια δημόσια εκστρατεία επικοινωνίας για την ενημέρωση των ταξιδιωτών για τις αλλαγές.

Είναι ακόμα σε καλό δρόμο το ETIAS;
Το EES είναι συνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS). Αυτό το νέο σύστημα υποχρεώνει τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται βίζα της ΕΕ να αποκτήσουν άδεια ταξιδιού για να εισέλθουν στο μπλοκ. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα είναι υποχρεωτική για οποιονδήποτε επιθυμεί να επισκεφθεί βραχυπρόθεσμα τον Χώρο Σένγκεν.

Το ETIAS αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2023. Τώρα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εγκρίνει ένα χρονοδιάγραμμα που θα το δει να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Local.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETIAS ηλεκτρονικά πριν από το ταξίδι τους με κόστος 7 €. Μόλις εγκριθεί, η ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το διαβατήριό τους και θα διαρκέσει για τρία χρόνια.

Γιατί καθυστέρησε το EES;
Οι προκλήσεις με τους εργολάβους να τηρούν τις προθεσμίες έχουν αναφερθεί ως ο λόγος για την απώθηση της EES.

Αυτοματοποιημένα εμπόδια EES πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα τα διεθνή χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα στον χώρο Σένγκεν. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία τους σε περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης και σε εφαρμογές για κινητά σε ορισμένες χώρες, μετά τα οποία οι συνοριοφύλακες ή οι ηλεκτρονικές πύλες θα ολοκληρώσουν τους ελέγχους.

Οι αναφορές αναφέρουν ότι η ΕΣΑ θα τεθεί σε ισχύ μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2024.

Πώς θα επηρεάσει το EES τα ταξίδια;
Στο ΗΒ και αλλού, υπάρχουν ανησυχίες ότι η EES θα μπορούσε να αυξήσει τις καθυστερήσεις στα συνοριακά σημεία ελέγχου.

Σε μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε από τη μη κερδοσκοπική Statewatch, διάφορες χώρες εκφράζουν ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της ΕΣΑ. Λένε ότι ο χρόνος που θα πρέπει να δοκιμάσουν το σύστημα πριν από την εκτόξευσή του μειώνεται ραγδαία.

Οι γαλλικές αρχές θα πραγματοποιήσουν συνοριακούς ελέγχους EES στο λιμάνι του Ντόβερ, στο Eurostar και στο Eurotunnel του Ηνωμένου Βασιλείου. Επί του παρόντος εργάζονται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του συστήματος στις συνοριακές ροές και την κυκλοφορία, αλλά εκφράζουν ανησυχία για πιθανούς χρόνους αναμονής.

Και άλλες χώρες εξακολουθούν να επεξεργάζονται σχέδια εφαρμογής της ΕΣΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ότι το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να εισαχθεί με σταδιακό και ευέλικτο τρόπο για να μειωθεί η πιθανότητα μεγάλου χρόνου αναμονής στα σύνορα.

Πηγή:΅euronews.com

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,128LikesLike
88,950 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ