Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens
HomeTravel NewsΠόσο ελεύθερη είναι η πρόσβαση στις παραλίες; Οι κανόνες που πρέπει να...

Πόσο ελεύθερη είναι η πρόσβαση στις παραλίες; Οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται!

Η Ένωση Καταναλωτών “Η Ποιότητα της Ζωής” (ΕΚΠΟΙΖΩ) μας παρουσιάζει του κανόνες που πρέπει να τηρούνται για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

  • Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.
  • Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
  • Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
  • Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.
  • Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
  • Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
  • Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
  • Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.
  • Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.
Ασφαλείς παραλίες

Κόστος οργανωμένων παραλιών Αττικής

«Σήμερα μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα υπέρογκο ποσό για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία καθώς και για να πάρει ένα καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ. Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.

- Advertisement -

Εσείς γνωρίζετε ποιες ελληνικές παραλίες βραβεύτηκαν με “Γαλάζια Σημαία” για το 2019;

Η πρώτη ελληνική παραλία όπου απαγορεύεται το κάπνισμα είναι γεγονός!

Η πρώτη ελληνική παραλία όπου απαγορεύεται το κάπνισμα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ επί της ουσίας, όμως σιγά σιγά φαίνεται πως γίνονται κάποιες προσπάθειες εφαρμογής του, αφού μετά το πρώτο ελληνικό νησί που απαγορεύει το κάπνισμα, έρχεται και η πρώτη παραλία όπου απαγορεύεται κάποιος να καπνίσει.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, εγκαινιάζεται στην Ελλάδα ο θεσμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε παραλία στη Σέριφο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Δήμου Σερίφου που από φέτος το καλοκαίρι απαγορεύουν το κάπνισμα στην παραλία της Βαγιάς στο νησί. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Καθαρισμοί των ακτών από τα αποτσίγαρα

Σίκινος, Αμοργός, Κουφουνήσια, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, Φολέγανδρος, Κίμωλος, Σέριφος και Ανάφη συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα αυτό, στις δράσεις του οποίου περιλαμβάνονται και οι καθαρισμοί των ακτών.

Από τις δράσεις στις παραλίες των νησιών προκύπτει, αφενός πως τα αποτσίγαρα αποτελούν τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου ότι η κατάσταση της Σερίφου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από αυτά. Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά. Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

ελληνική παραλία όπου απαγορεύεται το κάπνισμα

Στη Σέριφο η πρώτη Smoking-free παραλία

Στη Σέριφο, η παραλία της Βαγιάς, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Εκεί θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση.

Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων. Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ομάδας του προγράμματος με τον Δήμαρχο Σερίφου κ. Αντώνη Αντωνάκη και με επαγγελματίες του νησιού, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι, για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Ίδρυμα μια επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Παραλία Βαγιά, Σέριφος

Το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε σχετικά: «Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη» σημειώνει η κυρία Κοσμοπούλου.

«Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά» συνεχίζει η ίδια.

Ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,077LikesLike
88,729 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ