Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens
HomeΕλλάδαΠώς πήραν το όνομά τους τα πιο γνωστά ελληνικά χωριά; Τι σημαίνει...

Πώς πήραν το όνομά τους τα πιο γνωστά ελληνικά χωριά; Τι σημαίνει “Αράχωβα” και τι σχέση έχουν οι αρκούδες με το Μέτσοβο;

Τι σημαίνει “Αράχωβα”, τι σχέση έχουν οι αρκούδες με το Μέτσοβο και ποιος οικισμός που ψηφίστηκε στους ομορφότερους της Ευρώπης θα μπορούσε να λέγεται “Χιονάτη”; Αυτά κι άλλα πολλά για το όνομα των πιο γνωστών ελληνικών χωριών και με ποιο τρόπο το απέκτησαν…

Κάποια πράγματα είναι προφανή. Όπως από πού πήρε το όνομά της η Αράχωβα, το Μέτσοβο αλλά και το διάσημο Ζαγόρι; Πανέμορφα ελληνικά χωριά –και μάλιστα από τα πιο… διάσημα– αποκαλύπτουν την προέλευση της ονομασίας τους που κρύβει συχνά ετυμολογίες και σε αρκετές περιπτώσεις ενδιαφέρουσες ιστορίες. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στη… βάφτισή τους!

- Advertisement -

Αράχωβα

Αράχωβα χιονισμένη


Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από το σλαβικό «orechova» που σημαίνει «καρυδότοπος». Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές: Αυτή που θέλει το όνομα να προέρχεται από το ελληνικό «Ράχωβα» (ράχις+ωβάς), δηλαδή ένωση οικισμών και εκείνη που αναφέρεται στη σχέση του χωριού με το Ράχωβο Γρεβενών, οι διωγμένοι κάτοικοι του οποίου έφτασαν εκεί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Ζαγόρι

Άνω Πεδινά Ζαγόρι

Η λέξη Ζαγόρι, με την οποία σχετίζονται τα Ζαγοροχώρια αλλά και η Ζαγορά του Πηλίου είναι σλαβικής προέλευσης. Συγγενεύει με τη λέξη «ζα-γκόρι» που σημαίνει εν ολίγοις… «ο τόπος πίσω από το βουνό».

Διαβάστε ακόμα:Μόλυβος: Γνωρίστε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, γενοβέζικο κάστρο και δαιδαλώδη καλντερίμια

Μέτσοβο

Μέτσοβο χειμώνας χιόνια

Δύο εκδοχές υπάρχουν για την ετυμολογία του Μετσόβου: Η μία έχει ιταλικό αέρα και θέλει το όνομα να προέρχεται από το ιταλικό mezzo και το σλαβικό ovo, λέξεις που σημαίνει «μέσο» και «βουνό/χωριό». Υπάρχει όμως και η καθαρά σλαβική εκδοχή, που θέλει το πρώτο μισό του ονόματος να προέρχεται από το σλαβικό «μέτσκα» που σημαίνει «αρκούδα», δηλαδή… «Αρκουδοχώρι».

Νυμφαίο

Νυμφαίο Φλώρινα

«Νιβέστα» ή «Νιβεάστα» ονομαζόταν παλιά το χωριό της Μακεδονίας, μια βλάχικη ονομασία που σημαίνει «νύφη» – εξ ου και κατά την μετονομασία του, το 1928 ονομάστηκε Νυμφαίο. Ωστόσο, υπάρχει και η εκδοχή της προέλευσης από το «ni vista», δηλαδή αθέατο χωριό, εξαιτίας της τοποθεσίας του ή και από το «nives sta», που σημαίνει «μέρος όπου μένει το χιόνι», δηλαδή… Χιονάτη.

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά ωραιότερα χωριά


Η «μονή έμβασις» της Πελοποννήσου δεν είναι παρά αναφορά στην μοναδική (και δη στενή) είσοδο της Καστροπολιτείας. Οι ντόπιοι αποκαλούν τον οικισμό Μονοβάσια ή Μονομπασιά, οι Ενετοί τον αποκαλούσαν Μαλβάζια και οι Γάλλοι Μαλβουαζί.

Διαβάστε ακόμα:5 πανέμορφα σαλέ στην Ελλάδα για να ονειρευτείτε επιστροφή στη φύση & πολυτέλεια μετά την πανδημία!

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα Πήλιο

Το όνομά της η Τσαγκαράδα το οφείλει στο σλαβικό «τσαγκάρ» που σημαίνει «ωραία τοποθεσία», αλλά υπάρχουν και οι εκδοχές που το συνδέουν με τα «τσαγκάρια» (τις σκηνές των τσιγγάνων»), τα «τσαγκάδια» (κοπάδια) ή τους τσαγκάρηδες.

Τζουμέρκα

Καλαρρύτες Τζουμέρκα


Στα σλαβικά, «τζουμέρκα» σημαίνει «ελλέβορος», το οποίο είναι ένα θεραπευτικό βότανο με όμορφα άνθη που συναντάται στα βόρεια και ανήκει στην «οικογένεια» της ανεμώνας και της νεραγκούλας. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη ερμηνεία, που θέλει τη λέξη να προέρχεται από τη λέξη «τζούμα» (βουνό) και το «έρκος» (προπύργιο).

Η επίσημη ονομασία των Τζουμέρκων, ωστόσο, είναι «Αθαμανικά Όρη», από το αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένο σε αυτή την περιοχή της Ηπείρου.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,065LikesLike
88,709 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ