Οι ονομασίες δρόμων, γειτονιών, λεωφόρων, πλατειών κρύβουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία από την παλιά Αθήνα, όπως και οι εικόνες από την πρωτεύουσα μιας άλλης εποχής! Εμείς σας αποκαλύπτουμε πώς πήραν το όνομά τους οι πλατείες Κολιάτσου, Μαβίλη και Μεταξουργείου αλλά και φωτογραφίες από το παρελθόν της πανέμορφης πρωτεύουσας…
Η πλατεία Κολιάτσου
Πήρε το όνομά της προς τιμήν του Στυλιανού Κολιάτσου, στρατιωτικού και πολιτικού που έδρασε τον 19ο αιώνα. Η οικογένεια Κολιάτσου είχε κτήματα στην περιοχή που είναι σήμερα η πλατεία αλλά και η ομώνυμη συνοικία.
Ο Στυλιανός Κολιάτσος, επί Όθωνος ήταν αξιωματικός της χωροφυλακής, ενώ κατά την Β’ Εθνοσυνέλευση εκλέχτηκε πληρεξούσιος και έκτοτε πολλές φορές βουλευτής. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για το Σύνταγμα της χώρας, ενώ διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων από το 1866 έως το 1878 και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Διαβάστε ακόμα: Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα! Τι πρέπει να δείτε και τι πρέπει να κάνετε στο Ναύπλιο! 4+1 πράγματα
Η πλατεία Μαβίλη
Οφείλει το όνομά της στον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη, που, κατά την περίοδο που διετέλεσε βουλευτής, πρωτοστάτησε στους αγώνες για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας με την περίφημη δήλωσή του πως «δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα παρά χυδαίοι άνθρωποι» πήρε μέρος στις πολεμικές περιπέτειες του έθνους στην Κρήτη και στην Ήπειρο.
Κατά την συμμετοχή του, στον Α ’ Βαλκανικό Πόλεμο ως λοχαγός σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου στην Ήπειρο. Πριν την σημερινή ονομασία της, η πλατεία ήταν γνωστή ως «Στέγη Πατρίδος» μιας και σε μικρή απόσταση βρισκόντουσαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες του ομώνυμου Οργανισμού.
Ανακαλύψαμε 11 “ψαγμένες” γειτονιές στην Ευρώπη – Ποια είναι η ελληνική που βραβεύτηκε;
Η πλατεία Μεταξουργείου
Πήρε το όνομα της από το εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που ιδρύθηκε εκεί το 1835. Το εργοστάσιο εγκαταστάθηκε στην ημιτελή οικία του πρίγκιπα Καντακουζηνού, που υπάρχει ακόμα και σήμερα στις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου και Γιατράκου. Από τη συγκεκριμένη πλατεία άλλωστε ξεκινούσαν και οι αποκριάτικες ατραξιόν της παλιάς πόλης των Αθηνών, όπως το «Γαϊτανάκι».
Ελάτε μαζί μας σε ένα νοσταλγικό φωτογραφικό ταξίδι στην παλιά Αθήνα!
Και επειδή το ταξίδι μπορεί να είναι και ταξίδι…στον χρόνο, ελάτε μαζί μας σε μία διαδρομή στο παρελθόν της παλιάς Αθήνας για να απολαύσουμε μοναδικές εικόνες μιας πόλης που πλέον δεν υπάρχει… Για να γνωρίσουν οι νεότεροι και να αναπολήσουν οι παλιότεροι ιστορικά κτήρια, μαγαζιά, δρόμους και σοκάκια που πλέον ή δεν υπάρχουν ή η ύπαρξή τους σε τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν…
Λυκαβηττός, 1864
Το Εθνικό Θέατρο στην Αγίου Κωνσταντίνου, 1896
Ευριπίδου και Πραξιτέλους, 1905
Κεραμεικός, 1922
Πλατεία Κολωνακίου, 1926
Μέγαρο Πεσμαζόγλου- Γερμανική Πρεσβεία, 1942
Οδός Αθηνάς, 1946
Οδός Καλλιρρόης- Ιλισός ποταμός, 1946
Πλατεία Αμερικής, 1949
Αεροδρόμιο Ελληνικού, 1950
Η Αθήνα τα Χριστούγεννα, 1950
Πλατεία Κάνιγγος, 1954
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, 1957
Το ξενοδοχείο Hilton, 1960
Αμερικανική Πρεσβεία, 1960
Κινηματογράφος «ΙΡΙΣ»- Ακαδημίας, 1964
Κυψέλη, Οδός Φωκίωνος Νέγρη, 1964
Πλατεία Εξαρχείων, 1965
Οδός Μνησικλέους, Πλάκα, 1977
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr