Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
12.1 C
Athens
HomeTravel NewsΠώς η Ιταλία κατάφερε να γλιτώσει από το 2ο κύμα του κορονοϊού

Πώς η Ιταλία κατάφερε να γλιτώσει από το 2ο κύμα του κορονοϊού

Τον περασμένο Μάρτιο η γειτονική Ιταλία υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, όταν στις 27 του μηνός η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε 969 θανάτους σε μόλις 24 ώρες. Εκείνο το διάστημα είδαμε ένα βίντεο με φορτηγά του ιταλικού στρατού να μεταφέρουν φέρετρα στην ιταλική πόλη Μπέργκαμο, εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, η Ιταλία μοιάζει να ζει τη δική της αναγέννηση, αφού μετά το αυστηρό lockdown τα πράγματα είναι πολύ κοντά σε αυτό που χαρακτηρίζουμε πλέον ως “φυσιολογικό”, δηλαδή, την παλιά μας ζωή, τον τρόπο που λειτουργούσαμε και ζούσαμε πριν εμφανιστεί ξαφνικά o Covid-19. Το περιοδικό CNN εξηγεί τι έκανε η Ιταλία και κατάφερε να γλιτώσει από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Τι συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία

Μετά από παραπάνω από 35.000 θανάτους και 250.103 κρούσματα σήμερα η Ιταλία καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά της. Ποια είναι όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα;

- Advertisement -

Τα νυχτερινά κέντρα, τα κλαμπ και τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και η τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης τουλάχιστον ενός μέτρου είναι αυτονόητο για τους πολίτες. Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι στην Ιταλία βρίσκεται σε άνθηση και η χώρα είναι μετά από καιρό σε μια πολύ καλή φάση.

στο δρόμο με μάσκα κι αντισηπτικά
Με μάσκες και αντισηπτικά στη Ρώμη

Ο κόσμος βγαίνει έξω για φαγητό στα εστιατόρια και τηρεί την ιταλική παράδοση του aperitivo, βγαίνει βόλτες στις πλατείες, πάει διακοπές και, γενικότερα, προχωρά μπροστά. Για πολλούς ακούγεται σαν θαύμα, ειδικά σε σύγκριση με χώρες όπως η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και η καραντίνα ακόμα υποχρεωτική.

Πριν από αυτήν τη μαύρη μέρα του Μαρτίου τα πράγματα στην Ιταλία ήταν διαφορετικά. Τα συνολικά κρούσματα άγγιζαν τα 1000, ο κόσμος δεν τηρούσε τις αποστάσεις και πολύ συχνά διοργανώνονταν παράνομα πάρτυ που γέμιζαν κόσμο νεαρής ηλικίας που δεν είχε πάρει την πανδημία και τόσο σοβαρά. Όλα όμως άλλαξαν και το διάστημα που ακολούθησε η χώρα έζησε μερικές από τις πιο μελανές ημέρες της ιστορίας της.

Χαιρετισμός με αγκώνα
Χαιρετισμός με τον αγκώνα στην Ιταλία

Ο κόσμος υποχρεώθηκε να μείνει στο σπίτι του και να βγαίνει μόνο σε περίπτωση ανάγκης σε ακτίνα 300 μέτρων από την κατοικία του. Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, έκλεισαν επιχειρήσεις, και τα παιδιά έχασαν πολύτιμο χρόνο, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί ξαφνικά στην online διδασκαλία. Όσο δύσκολα κι αν ακούγονται όλα αυτά, όμως, τίποτα δε συγκρίνεται με τις εικόνες από τα νοσοκομεία που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τους ασθενείς, ούτε με τους ανθρώπους που πέθαιναν μόνοι τους και δεν μπορούσε να τους αναζητήσει κανείς ή να παραστεί στην κηδεία τους. Οι εικόνες από τα στρατιωτικά καραβάνια να μεταφέρουν νεκρούς έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι αυτός ο ιός δεν είναι κάτι αστείο ούτε και μια άλλη μορφή γρίπης.

Τι έγινε και άλλαξε η κατάσταση

Μετά από αυτό το σκοτεινό διάστημα αβεβαιότητας, απελπισίας και πένθους, η Ιταλία δείχνει να αλλάζει σελίδα. Τα κρούσματα και οι θάνατοι άρχισαν να μειώνονται σταδιακά. Ο κόσμος πήρε το lockdown πολύ σοβαρά και πόλεις ερήμωσαν αφού δεν έβγαινε κανείς έξω αν δεν υπήρχε απολύτως σοβαρός λόγος. Η χρήση μάσκας έγινε καθημερινή συνήθεια για τους πολίτες και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα, ενώ κανείς δε φαίνεται να αντιδρά σε αυτό και να το θεωρεί περιττή ταλαιπωρία.

Η χώρα άρχισε να “θεραπεύεται“. Στις αρχές του Μαΐου άρχισαν σταδιακά να ανοίγουν όλο και περισσότερα καταστήματα, αρχικά για take away και αργότερα κανονικά. Οι αρχές διενεργούσαν αυστηρούς ελέγχους τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις, ενώ δεν άνοιγε τίποτα όταν υπήρχε η υποψία και μόνο κρούσματος. Τα γυμναστήρια άνοιξαν με προσοχή, το ίδιο και τα μεγάλα καταστήματα, ενώ στα τραίνα η πληρότητα δεν ξεπερνά το 50%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε κάθε είσοδο υπάρχει αντισηπτικό.

Ιταλία εστιατόριο

Στις 23 Ιουλίου ο Υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza,επιβεβαίωσε ότι η σκληρή προσπάθεια και η τήρηση των μέτρων απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο. Η Ιταλία πλέον υποδέχεται και τουρίστες, οι οποίοι είναι επίσης αναγκασμένοι να τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υφίστανται το πλήγμα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, η Ιταλία δείχνει να έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου χτυπήματος της πανδημίας. Μια χώρα που είναι γνωστή για το σκεπτικισμό της και τη μη τήρηση νόμων και κανόνων.

Ο πρωθυπουργός της ΙΤαλίας Τζουζέπε Κόντε
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δίπλα στο ιατρικό προσωπικό και τους πολίτες

Αυτό όμως που έκανε τη χώρα να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ξεπεράσει τη φάση, τη δεύτερη χειρότερη στην ιστορία της μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο ρεαλισμός, η καλή συνεργασία του κράτους με τους πολίτες και οι άσχημες μνήμες. Η πολιτική βούληση ήταν πολύ ισχυρή, η κυβέρνηση της Ιταλίας έδειξε μεγάλη ευθύνη, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα μένοντας πάντα στο πλάι των ανθρώπων της. Οι πολίτες, από την άλλη, κατανόησαν το μέγεθος του προβλήματος σεβάστηκαν πλήρως τις επιταγές της πολιτείας μένοντας σπίτι, φορώντας μάσκα και τηρώντας τα μέτρα. Κάτι που κάνουν μέχρι και σήμερα μην ξεχνώντας τα όσα πέρασαν τους προηγούμενους μήνες. Μήπως πρέπει να παραδειγματιστεί και η Ελλάδα από την Ιταλία ώστε να “μη γίνουμε Ιταλία”;

Με πληροφορίες από το cnn.com

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,022LikesLike
88,557 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ