Στο νησί αυτό της Πορτογαλίας οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντισταθμίσουν τον μαζικό τουρισμό και να προωθήσουν μια προνοητική προσέγγιση στα ταξίδια.
Μαδέρα: Πώς αυτό το πορτογαλικό νησί πρωτοπορεί στον οικοτουρισμό
Το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε στη Μαδέρα είναι η πλούσια πανίδα της. Τα απέραντα βουνά του βρέχονται με σειρές από αμπέλια, μπανανιές και ορτανσίες, που καταλήγουν σε δρόμους στην άκρη του γκρεμού. Γνωστό ως η «Χαβάη της Ευρώπης», το νησί φαίνεται κατευθείαν από το Jurassic Park, με τα κύματα του Ατλαντικού να χτυπούν τους αιχμηρούς βράχους των παραλιών του και τον ζεστό αφρικανικό αέρα να δημιουργούν ένα υποτροπικό κλίμα.
Οδηγήστε τριάντα λεπτά στην ανηφόρα και θα βρεθείτε τυλιγμένοι σε σύννεφα δροσερής ομίχλης, όπου τα δέντρα δημιουργούν ένα τοπίο συγκλονιστικό. Είναι τα μικροκλίματα της Μαδέρα που ενθαρρύνουν μια τέτοια γόνιμη ανάπτυξη, καθιστώντας την έναν θησαυρό καλειδοσκοπικής άγριας ζωής, τόσο εντός όσο και εκτός των ακτών της.
Αυτό το μικροσκοπικό νησί αξίζει να διατηρηθεί ιερό. Είναι πολύτιμο: ένα προϊστορικό λείψανο όπου η ερημιά, η γεωργία και η ανθρωπότητα συγκρούονται. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία στη δουλειά εδώ, όπου οι κάτοικοι της Μαδέρας προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον μαζικό τουρισμό προωθώντας τα οικολογικά ταξίδια – και κερδίζοντας ένα Silver βραβείο από το EarthCheck στη διαδικασία.
«Αυτή η διάκριση ενισχύει τη θέση της Μαδέρα ως τουριστικού προορισμού αριστείας, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε στο Time Out ο Eduardo Jesus, Περιφερειακός Γραμματέας Τουρισμού και Πολιτισμού της Μαδέρας.
«Το βραβείο δίνει στον προορισμό μεγαλύτερη αξιοπιστία και του επιτρέπει να επεκτείνει την πρόσβασή του σε τουριστικές αγορές που είναι πιο ευαίσθητες σε αυτό το θέμα. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιβεβαίωση της Μαδέρα ως παγκόσμιας «απαραίτητης επίσκεψης», που βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και στη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινότητας».
Τι κάνει λοιπόν σωστά η Μαδέρα; Το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο Timeout επισκέφτηκε το πορτογαλικό νησί για να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις πρωτοβουλίες του στον οικολογικό τουρισμό.
Αειφόρα ξενοδοχεία
Η πρωτεύουσα της Μαδέρας, Φουντσάλ, είναι διάσπαρτη με τα συνηθισμένα πακέτα διακοπών σε ξενοδοχεία και μεγάλες αλυσίδες. Αλλά το Funchal έχει επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό βιώσιμων θέσεων για διαμονή. Πιο έξω από την πόλη, θα βρείτε boutique ξενοδοχεία όπως το Quinta da Serra στα υψίπεδα της Câmara de Lobos. Το πιστοποιημένο βιο-ξενοδοχείο έχει υιοθετήσει τεχνολογίες σύμφωνα με το πρόγραμμα Green Key, που σημαίνει βιολογικά τρόφιμα στο πρωινό, μια βιώσιμη πηγή νερού και τυλίγεται γύρω από τον ψηλότερο ευκάλυπτο που έχει καταχωρηθεί στη Μαδέρα.
Οι σύγχρονες επιλογές περιλαμβάνουν το Socalco Nature Hotel , το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στην περμακουλτούρα. Το ξενοδοχείο συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί το νερό της βροχής, χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια, ελέγχει προσεκτικά τα απόβλητά του και χρησιμοποιεί έναν κήπο και οπωρώνα με βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Το πνευματικό τέκνο του σεφ Octávio Freitas, συνδυάζει τον αγροτικό τουρισμό, τη γαστρονομία και τη γεωργία σε μια τοποθεσία.
Περιηγήσεις χαμηλού αντίκτυπου εντός (και εκτός) του νησιού
Σύμφωνα με τον Eduardo Jesus, «Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που δεσμεύονται για τη βιωσιμότητα στη Μαδέρα για τους επισκέπτες και τους ντόπιους να απολαμβάνουν: μονοπάτια πεζοπορίας, φυσικά καταφύγια, ποδηλασία, καταδύσεις, εκδρομές με σκάφος για παρατήρηση κητωδών, σαφάρι και πολλά άλλα».
«Επειδή η βιωσιμότητα σημαίνει και υπευθυνότητα, αρκετές εταιρείες στον τουριστικό τομέα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του οικολογικού τους αποτυπώματος, συμβάλλοντας για παράδειγμα σε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και οι τουρίστες», προσθέτει.
Ένας τοπικός τουριστικός πράκτορας, συγκεκριμένα, η Adventure Madeira , ειδικεύεται σε τέτοιες εκδρομές. Η εμπειρία ξεκινάει με τους τουρίστες να επιβιβάζονται σε τζιπ που οδηγούν ντόπιοι οδηγοί, μεταφέροντάς τους από το Funchal στο δάσος Fanal Heritage της Unesco, την ηφαιστειακή παραλία Seixal, το τοπικό εστιατόριο Laurisilva και τελειώνουν με ένα εργαστήριο poncha στο Μουσείο Μελιού. Όλος ο στόχος είναι η προώθηση μιας «μοναδικής βιώσιμης εμπειρίας» μέσω σημαντικών, τοπικών δραστηριοτήτων (αν και πρέπει να πούμε ότι η οδήγηση ενός Jeep σε ένα μικρό νησί δεν μπορεί να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή).
Τοπικές γευστικές εμπειρίες
Το μοναδικό, προϊστορικό τοπίο της Μαδέρα δημιουργεί ένα είδος μετεωρολογικού φαινομένου – και είναι το διαρκώς μεταβαλλόμενο μικροκλίμα του νησιού που το κάνει ιδανικό για οινοποίηση. Η Μαδέρα ειδικεύεται στο ενισχυμένο κρασί, καθώς και σε τοπικούς βιοδυναμικούς και βιολογικούς οπωρώνες. Στις αιχμηρές άκρες της βόρειας πόλης Santana βρίσκεται το Terrabona , ένα οικογενειακά διοικούμενο οινοποιείο που καλλιεργεί τα δικά του σταφύλια με θέα στον Ατλαντικό, κάτω από τη σκιά του δάσους Laurasilva. Τα δωμάτια εδώ διαθέτουν δάπεδο από φελλό, τοπική τέχνη και πρόσβαση σε κήπους για την παρασκευή τσαγιού. Οι ιδιοκτήτες Marco Noronha Jardim και Maria-João Velosa μαγειρεύουν ακόμη και δείπνο για τους επισκέπτες σε μία νύχτα της διαμονής τους.
«Η περιοχή έχει φανταστική γαστρονομία και μπορείτε να απολαύσετε κλασικό φαγητό με τοπικά υλικά σε οικολογικά υπεύθυνα εστιατόρια», λέει ο Jesus. «[Οι τουρίστες] μπορούν επίσης να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό και να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες της γεωργίας για να μάθουν περισσότερα για τον κλάδο».
Ένα άλλο μέρος που υπερασπίζεται αυτό είναι το Socalco Nature Calheta. Δημιουργημένο από τον σεφ Octávio Freitas, έναν ντόπιο κάτοικο, το ξενοδοχείο και το εστιατόριο στοχεύουν να κάνουν τη Μαδέρα έναν γαστρονομικό προορισμό μέσω του άψογου φαγητού και διαμονής που δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι όλα προέρχονται με υπευθυνότητα: τα προϊόντα προέρχονται από τη γύρω γεωργική γη, η οποία τροφοδοτείται μέσω ενός προσεκτικά κατασκευασμένου συστήματος άρδευσης. Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια ενώ υπάρχει θερμομόνωση στους τοίχους και τις στέγες και ο χώρος χρησιμοποιεί κυρίως βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα προϊόντα.
Πώς μοιάζει το μέλλον
Η Μαδέρα σίγουρα δημιουργεί προηγούμενο για μεγαλύτερα έθνη. Σε μόλις πέντε χρόνια, το μικροσκοπικό νησί θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του να πάρει ένα Χρυσό βραβείο από το EarthCheck. Αυτό δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις: η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νησιού και η εστίαση στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα «απαιτεί συνεχή αφοσίωση», σύμφωνα με τον Jesus. Αλλά είναι αισιόδοξος. «Το μέλλον του τουρισμού στη Μαδέρα φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Η ενίσχυση και η προστασία των πόρων θα μεταφραστεί στη δημιουργία αυθεντικών προϊόντων, εμπειριών και δραστηριοτήτων που, από κοινού, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ολοένα και πιο μοναδική και ελκυστική προσφορά για επισκέπτες και ντόπιους».
Πηγή: timeout.com
Δείτε επίσης