Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου από τη αρχαιότητα αποτελούσε εκλεκτή τροφή και οι τρόποι συντήρησής του, έχουν ρίζες στους αρχαίους Έλληνες και στους Αιγυπτίους.
Ο πρώτος που έκανε το ελληνικό χαβιάρι γνωστό στην Ευρώπη, ήταν ο λόρδος Βύρων, όταν επισκέφτηκε το Μεσολόγγι το 1824.
Μέχρι τότε οι Οθωμανοί το προσέφεραν ως πεσκέσι σε σουλτάνους, γιατί ήταν ευωδιαστό, νόστιμο και τονωτικό.
Tο αυγοτάραχο ανήκει στα ελληνικά super foods και είναι μια ξεχωριστή λιχουδιά για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων.
Η ετυμολογία της λέξης (αυγό-ταριχεύω) δηλώνει ότι, πρόκειται για ταριχευμένα αυγά, που παράγουν οι τόνοι και οι κέφαλοι.
«Φτωχικό»: Ένα ανάκτορο 3,8 εκατ. € για τη βασίλισσα του Μαρόκου στην Τζια! (Photos)
Για να κρατηθεί αναλλοίωτη η γεύση τους, τα αυγά «βαφτίζονται» σε κερί.
Η μεγαλύτερη παραγωγή αυγοτάραχου γίνεται στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού.
Είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν που έχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης).
Τα οφέλη
Λιπαρά οξέα
Μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έδειξε ότι, το αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και ω-3 (EPA & DHA).
Τα EPA και DHA οξέα, βοηθούν στη ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα και παράλληλα προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.
Οι πιο ψαγμένες παραλίες της Αττικής για του Αγίου Πνεύματος (Photos)
Βιταμίνη Ε
Στο αυγοτάραχο περιέχονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και κυρίως βιταμίνης E.
Η δεύτερη είναι αντιοξειδωτική και εμποδίζει τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.
Χοληστερόλη
Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνονται λόγω του σκουαλενίου και των φυτοστερολών, που έχει το ελληνικό χαβιάρι και είναι ευεργετικά για τον οργανισμό.
Οι επιστήμονες λένε ότι μια μικρή ποσότητα αυγοτάραχου, είναι αρκετή για να αποτρέψει θρομβώσεις και παθήσεις της καρδιάς.
Το αυγοτάραχο συνιστάται επίσης για δίαιτες καθώς σε 30 γραμμάρια, περιέχονται μόλις 95 θερμίδες.
πηγή:valueforlife.gr