Στο «κόκκινο», επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας.
Το μίνι lockdown αποφάσισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 και ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι από σήμερα Παρασκευή 17/9 και για μια εβδομάδα θα ισχύουν τα μέτρα στις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες.
Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα παρακάτω:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.
Οι λόγοι ανησυχίας για τη Βόρεια Ελλάδα
Ο συνδυασμός της αύξησης στο επιδημιολογικό φορτίο, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της σχεδόν απόλυτης – σε ποσοστό 99,41% – επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Η προσοχή στρέφεται ξανά στη Θεσσαλονίκη όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν 300 νέες λοιμώξεις, ενώ ειδική αναφορά στην Πιερία (53 κρούσματα) έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται σε αρκετές ακόμα περιοχές όπως Καβάλα (58), Ημαθία (63) και Πέλλα (75), με τις περιοχές αυτές να τίθενται από σήμερα σε καθεστώς μίνι lockdown ενώ σημαντικός αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και σε Έβρο (40), Κοζάνη (52), Ξάνθη (46), Σέρρες (42) και Κιλκίς (41).
Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 50% και όπως επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «υπάρχει απόλυτη συσχέτιση, θα έλεγα γραμμική σχέση, που εμφανίζεται μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και του αριθμού των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 ετών».
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από στοιχεία αυτής της εβδομάδας, είναι η σύγκριση της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και Πιερίας, όπου και στις δυο περιοχές παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες μέρες. Παρατηρούμε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, που έχει μια εμβολιαστική κάλυψη μόλις 40%, σε σχέση με την Αργολίδα όπου το 53% του πληθυσμού της έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό» σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.
«Το ίδιο, όμως, ισχύει και σε περιοχές με χαμηλό σχετικά επιδημιολογικό φορτίο. Για παράδειγμα, σύμφωνα και πάλι με τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, συγκρίνοντας την ηλικιακή κατανομή στις διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερό, βλέπουμε ότι στη Δυτική Αττική, την περιοχή με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή, μόλις 40%, έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής όπου εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού» συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Δείτε επίσης