Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορισθεί το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να μην υπάρξουν μέτρα μέσα στον Αύγουστο.
Παρόλο αυτά, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής μίνι lockdown στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την Ίο.
Πολλά κυβερνητικά στελέχη φέρονται τα τελευταία 24ωρα να προσανατολίζονται προς αυτή την επιλογή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει ξεκινήσει την αποστολή ομάδων αστυνομικών στα δημοφιλή νησιά ώστε να εφαρμοσθούν τα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown όπως στη Μύκονο.
Ίος, Μύκονος, Πάρος, Τήνος, Σαντορίνη και Ρέθυμνο είναι στην κορυφή της λίστα επικινδυνότητας ενώ οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν επισημάνει προς τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα πρέπει να ληφθούν περεταίρω μέτρα αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Πάρος «βρίσκεται ψηλά» με ποσοστό 5,51% και ακολουθούν η Μύκονος με 4,27%, η Τήνος με 4,20%, το Ρέθυμνο με 3,76% και η Σαντορίνη με 3,40%.
Στην Ίο από σήμερα περίπου 30 αστυνομικοί θα αρχίσουν τους ελέγχους αλλά και την επιβολή προστίμων όπου δεν τηρούνται τα μέτρα για καθήμενους και αποστάσεις, ενώ αντίστοιχες αποστολές γίνονται σε όλα τα νησιά που κοκκινίζουν.
Στόχος να περιορισθεί το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να μην υπάρξουν μέτρα μέσα στον Αύγουστο.
Άλλωστε ο φόβος των αρχών δεν είναι μόνο τι θα γίνει τον Αύγουστο αλλά και το τι θα επακολουθήσει, αφού οι περισσότεροι φοβούνται ότι με την επιστροφή από τις διακοπές θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις. Γεγονός που θα σημαίνει ότι από Σεπτέμβριο δεν θα αποφευχθούν νέοι περιορισμοί στα αστικά κέντρα.
Τα «πράσινα» νησιά
«Πράσινα» έχουν χαρακτηριστεί 8 νησιά όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%:
Θάσος: 0,09%
Κέα-Κύθνος: 0,17%
Σάμος: 0,44%
Ιθάκη: 0,46%
Ικαρία: 0,73%
Κεφαλονιά: 0,74%
Σποράδες: 0,88%
Σύρος: 0,92%
«Πράσινες» είναι επίσης η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.
Χθες η Τήνος ακολούθησε την Ίο και την Πάρο στη λίστα με τα «κόκκινα» νησιά
Τελευταία προστέθηκε χθες και η Τήνος στη λίστα των «κόκκινων» νησιών μαζί με την Ίο και την Πάρο, όπου η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως 5,5%, σύμφωνα με τον καθηγητή, Παθολογίας Χαράλαμπο Γώγο.
«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα. Θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», σχολίασε ο κ. Γώγος, ενώ είπε ότι στην Κρήτη η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής υποστήριξε πως απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση στα εν λόγω νησιά, ώστε να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα σαν αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.
Πρότεινε, δε, σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι, ώστε να να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown.
Σταθεροποίηση στην υπόλοιπη χώρα
Ο καθηγητής συνεχίζοντας εξήγησε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.
Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr