Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
12.8 C
Athens
HomeTravel NewsΠοια φωτογραφία έγινε viral στην επίσημη σελίδα του Instagram; Μεγάλη διαφήμιση για...

Ποια φωτογραφία έγινε viral στην επίσημη σελίδα του Instagram; Μεγάλη διαφήμιση για την Ελλάδα!

Μια φωτογραφία που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του Instagram έγινε αμέσως viral, αφού το απόκοσμο τοπίο κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις των ακολούθων. Και είναι μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα μας!

Μία εξαιρετική φωτογραφία από τα Μετέωρα ανέβασε το Instagram στον επίσημο λογαριασμό του με την ακόλουθη λεζάντα: «Γεια από την Καλαμπάκα. Ονειρευόμαστε αυτό το μικρό χωριό στη βάση των Μετεώρων, έναν βραχώδη σχηματισμό στην Ελλάδα».

- Advertisement -
Μετέωρα Instagram viral

Πρόκειται για μια φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος τοπίων από το Βερολίνο, Frederik Schindler, η οποία μάλιστα έχει πάρει 1,25 εκατομμύρια likes και πολλά σχόλια. Μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα μας στο Instagram, να παρουσιάζονται τοποθεσίες ελληνικές με τόση ομορφιά.

Μετέωρα μοναστήρι μακρινή

“Αν μπορούσατε να γυρίσετε μια ταινία εδώ, πώς θα την ονομάζατε”, ρωτά το Instagram και φυσικά όλοι οι ακόλουθοί του έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό λόγω της απόκοσμης ομορφιάς των βράχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Τα μοναστήρια στα Μετέωρα, με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα, είναι «φωλιασμένα» στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν 30 στο σύνολο αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 7 (6 από αυτά επισκέψιμα). Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων…. Τον 14ο αιώνα, περίπου το 1340 μ.Χ., ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού, έχτισε τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές.

Το σίγουρο είναι πως μια επίσκεψη σε κάποιο/α από τα μοναστήρια είναι εμπειρία ζωής ανεξάρτητα από τον βαθμό πίστης που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Η επαφή με τη μοναστική ζωή, οι χώροι αυτοί καθ’ αυτοί, η μοναδική ενέργεια, η επαφή με το μη οικείο, οι ρυθμοί που κυλούν διαφορετικά, είναι μοναδικές εμπειρίες. Οι μοναχοί υποδέχονται πολύ φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τούς επισκέπτες και τους προσκυνητές.

Μετέωρα: Ταξίδι στο μέρος όπου… αγγίζεις τον ουρανό!

Μετέωρα ταξίδι - αξιοθέατα και δρασητριότητες

Το ταξίδι στα Μετέωρα θα σας φέρει τόσο κοντά στον ουρανό που θα νομίζετε πως θα τον αγγίξετε! Εδώ θα έρθετε σε άμεση επαφή µε το μεγαλείο της φύσης, µε ένα διαφορετικό επίπεδο ενέργειας, γνώσης, ιστορίας…με ένα γεωλογικό θαύµα από εκείνα που όλοι κάποια στιγµή στη ζωή τους πρέπει να δουν από κοντά!

Ανάµεσα στην Πίνδο και τα Χάσια, 3,5 χλµ. πάνω από την πόλη της Καλαµπάκας, δεσπόζουν τα Μετέωρα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόµενο, ένας εµβληµατικός συνδυασµός από τεράστιους σκοτεινόχρωµους κάθετους βράχους από ψαµµίτη που στο πρώτο µόλις αντίκρυσµά τους θα νιώσετε δέος και ίσως να τους «µπερδέψετε» µε γλυπτά! Γλυπτά που µε απεριόριστη δεξιότητα φιλοτέχνησε η φύση… Και πάνω τους τα πιο ξακουστά µοναστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο». about:blank

Πώς δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα;

Οι βράχοι στα Μετέωρα σχηµατίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατ. χρόνια! Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισµοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σηµερινό τους σχήµα.

Οι θεωρίες ποικίλουν αναφορικά µε τη δηµιουργία τους, µε επικρατέστερη αυτή ενός Γερµανού γεωλόγου: Σύµφωνα µε την θεωρία, ένας µεγάλος ποταµός είχε τις εκβολές του στην περιοχή αυτή, που για εκατοµµύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τµήµα. Τα νερά του ποταµού εναπόθεταν στις εκβολές φερτές ύλες και πέτρες και γενικότερα διάφορα υλικά που µεταφέρονταν µε τα νερά του από βορειότερα τµήµατα της αρχέγονης κεντρικής Ευρώπης. Από τη συσσώρευση των υλικών αυτών σχηµατίστηκαν δελτογενείς κώνοι. Με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέµους και τις βροχές, καθώς και από άλλες γεωλογικές µεταβολές, οι βράχοι αυτοί στο πέρασµα εκατοµµυρίων ετών πήραν την σηµερινή τους µορφή.

Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο, γρήγορα έγινε το «σπίτι» για τολµηρούς ερηµίτες που αναζητούσαν ψυχική ηρεµία και γαλήνη ενώ σύµφωνα µε τους βυζαντινολόγους, οι πρώτοι ασκητές κατέφυγαν στους βράχους προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Ως πρώτος ασκητής αναφέρεται ο Βαρνάβας περί τα 950-970 µ.Χ., ο οποίος ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύµατος και ακολούθησε η ίδρυση της Σκήτης της Μεταµορφώσεως από τον Κρητικό µοναχό Ανδρόνικο στις αρχές του 1000 µ.Χ. Αιώνες µετά, περισσότεροι από 2.εκατ. επισκέπτες «κοινωνούν» κάθε χρόνο την απεραντοσύνη των Μετεώρων…

Αξιοθέατα και δραστηριότητες στα Μετέωρα

Τα… μετέωρα μοναστήρια

Μετέωρα μοναστήρια
Τα μοναστήρια στα Μετέωρα εντυπωσιάζουν με το πως στέκονται στο χείλος του γκρεμού

Τα μοναστήρια στα Μετέωρα είναι «φωλιασμένα» στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν 30 στο σύνολο αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 7 (6 από αυτά επισκέψιμα). Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων…. Τον 14ο αιώνα, περίπου το 1340 μ.Χ., ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού, έχτισε τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές.

Το σίγουρο είναι πως μια επίσκεψη σε κάποιο/α από τα μοναστήρια είναι εμπειρία ζωής ανεξάρτητα από τον βαθμό πίστης που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Η επαφή με τη μοναστική ζωή, οι χώροι αυτοί καθ’ αυτοί, η μοναδική ενέργεια, η επαφή με το μη οικείο, οι ρυθμοί που κυλούν διαφορετικά, είναι μοναδικές εμπειρίες. Οι μοναχοί υποδέχονται πολύ φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τούς επισκέπτες και τους προσκυνητές.

Οι επισκέψιμες μονές

Μοναστήρι στα Μετέωρα
  • Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η πιο εύκολα προσβάσιμη και η πρώτη που συναντά ο επισκέπτης (καθημερινά εκτός Δευτέρας 09:30-13:30 & 15:00-17:00).
  • Η ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, καθώς βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην κορυφή υψηλότερου βράχου. Είναι το παλαιότερο, μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα σωζόμενα μοναστήρια των Μετεώρων. Εδώ θα δείτε τις περίφημες συλλογές της, το κελάρι, τον πύργο αναβάσεως, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αι., και την παλαιά 32 μ. μήκους Τράπεζα, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής! Εδώ φιλοξενείται επίσης και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής (καθημερινά εκτός Τρίτης 09:00-17:00).
  • Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη. Μια γέφυρα που χτίστηκε το 1930 θα σας μεταφέρει στο μοναστήρι (καθημερινά εκτός Τετάρτης 09:00-14:00, αν και το ωράριο αλλάζει συχνά).
  • Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τo «For Your Eyes Only» του James Bond αλλά και για τη σειρά Τατουάζ (καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-16:00).
  • Η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα. Στο μοναστήρι διασώζεται και το παρεκκλήσι του Αγ. Αντωνίου με υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αιώνα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-16:00).
  • Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η πρόσβαση στον ιερό χώρο γίνεται από λαξευτές σκάλες στο βράχο με ενδιάμεση γέφυρα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-15:00).

Δείτε το ηλιοβασίλεμα

Μετέωρα ηλιοβασίλεμα
Το ηλιοβασίλεμα στα Μετέωρα είναι μια εικόνα που δεν πρέπει να χάσετε

Την ώρα που οι περισσότεροι επισκέπτες αναχωρούν από τα Μετέωρα, εσείς μείνετε να δείτε τον ήλιο να δύει πίσω από τα επιβλητικά βράχια… Η εικόνα μαγνητίζει. Αφεθείτε στη μαγεία και την ηρεμία του μυστηριακού τοπίου που δημιουργούν οι τελευταίες ακτίνες του ηλίου, εκεί όπου το τελευταίο φως της ημέρας «μπλέκεται» με τα έντονα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, τα αεικίνητα «κάστρα» της ορθοδοξίας και τους απόκρημνους βράχους και όλα μαζί δημιουργούν μια απόκοσμα όμορφη και ατμοσφαιρική εικόνα.

Κάντε αναρρίχηση

Αναρρίχηση στα Μετέωρα
Η αναρρίχηση στα Μετέωρα είναι μία από τις must εμπειρίες

H αναρρίχηση στα Μετέωρα είναι μία από τις δραστηριότητες που μετράει πολλά, πολλά χρόνια… από τότε που οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή γυμνά χέρια! Σήμερα η αναρρίχηση στους βράχους συνεχίζεται και το μέρος είναι πόλος έλξης των απανταχού φίλων του σπορ. Υπάρχουν κλασικές διαδρομές ενώ όλες έχουν χαραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο από κάτω προς τα πάνω και αρκετές από αυτές ορθώνονται σχεδόν κάθετα σε ύψος μισού χιλιομέτρου. Όσοι βέβαια δεν είναι εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση, τους μοιάζει ακατόρθωτο!

Ποδήλατο βουνού και πεζοπορία

Η πεζοπορία σε μια περιοχή όπως τα Μετέωρα είναι ιδιαίτερα απολαυστική καθώς σε «περικυκλώνουν» συναρπαστικά τοπία. Επίσης, τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να γίνουν και οργανωμένα μέσω του Visit Meteora που εκτός από τις πάρα πολλές επιλογές που θα σας δώσει, θα μάθετε παράλληλα τα πάντα για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε, επιπλέον, καταβάσεις φαραγγιών και βράχων, rafting και tubing, trecking, «γνωριμία» με την ιστορία, τη γαστρονομία και τη φύση της περιοχής, καθώς και πολιτιστικές επισκέψεις.

Επίσκεψη στην Καλαμπάκα

Καλαμπάκα
Η Καλαμπάκα… στη σκιά των Μετεώρων

Μπορεί η Καλαμπάκα ουσιαστικά να λειτουργεί για τους περισσότερους επισκέπτες της ως το σημείο-είσοδος στα Μετέωρα αλλά και από μόνη της παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς είναι γραφική, γεμάτη ταβέρνες, μαγαζάκια, ξενοδοχεία, ό,τι χρειάζεστε για μια ευχάριστη διαμονή! Μια βόλτα στην παλιά πόλη, μια επίσκεψη στη μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής καθώς και στα παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη, αρκούν για να διαπιστώσετε ότι η Καλαμπάκα είναι πολλά περισσότερα από «πύλη» των Μετεώρων!

Επίσκεψη στο Καστράκι

Χωριό Καστράκι
Το γραφικό χωριό Καστράκι αξίζει και αυτό μια επίσκεψη

Ένα χωριό πανέμορφο στην περιοχή, λίγο έξω από την Καλαμπάκα, φωλιασμένο στους βράχους και ουσιαστικά το ορμητήριο των αναρριχητών. Στο Καστράκι θα βρείτε εστιατόρια, καταλύματα αλλά και διαφόρων ειδών μαγαζάκια. Το Παλιό Καστράκι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Ανακαλύψτε το Σπήλαιο Θεόπετρας

Σπήλαιο Θεόπετρας
Μέσα στο Σπήλαιο Θεόπετρας

Πάνω από το οµώνυµο χωριό, 3 χλµ. πριν τα Μετέωρα, ορθώνεται ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος σε υψόµετρο περίπου 100 µέτρων, γνωστό ως Σπήλαιο Θεόπετρας. Μεγάλης σπουδαιότητας σπήλαιο, καθώς είναι από τα λίγα στην Ελλάδα µε εύρος επιχώσεων αλλά και χάρη στα ανθρωπολογικά κατάλοιπα (δυο σκελετοί από Παλαιολιθική και Μεσολιθική εποχή).

Χρήσιμα tips για ένα ταξίδι στα Μετέωρα

  • Η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, χωρίς σκαλιά και πολύ κοντά στην πόλη! Έχει δε εντυπωσιακή θέα στον Θεσσαλικό Κάμπο.
  • Κατά την επίσκεψή σας στα μοναστήρια προνοήστε για το ανάλογο ντύσιμο που απαιτεί η ιερότητα των χώρων.
  • Από την Καλαμπάκα, ακολουθώντας τη δυτική πλευρά, η βάση των Μετεώρων απέχει μόλις 3,2 χλμ., ενώ από την ανατολική πλευρά 5,9 χλμ. Στα μοναστήρια μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο σχεδόν έξω από την είσοδό τους. Οι Ιερές Μονές του Αγίου Νικολάου, του Ρουσάνου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο) και του Βαρλαάμ είναι σε walking distance μεταξύ τους, με πιο μακρινή συγκριτικά αυτή του Αγίου Νικολάου (ενδεικτικά η απόσταση από τη Μονή Αγίου Νικολάου – Μεγάλο Μετέωρο με τα πόδια είναι 3,5 χλμ). Αντίστοιχα οι άλλες 2 ιερές μονές, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου μεταξύ τους είναι σε walking distance (1 χλμ.) και πιο κοντά στην Καλαμπάκα αλλά από τις υπόλοιπες (που είναι πιο κοντά στο Καστράκι) χρειάζεται αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις τους είναι κοντινές, από 750 μ. μέχρι 8-9 χλμ.
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοπική κουζίνα που τη χαρακτηρίζουν γεύσεις και πιάτα όπως κυνήγι, ψάρια του γλυκού νερού, τηγανιές με πράσο, ψητά της σούβλας, γουρουνόπουλο, αλλά και πίτες, ρυζόγαλο και ζυμωτό ψωμί.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,048LikesLike
88,613 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ