Φτάνει και η άνοιξη προς το τέλος και είναι καιρός να βρούμε όμορφες ταράτσες της πόλης που μπορούμε να επισκεφτούμε και χαρούμε τη δροσιά του καλοκαιριού βλέποντας τη πόλη από ψηλά!!
Αthens Style Rooftop Bar
Η πιο πολυσυλλεκτική (από άποψη κόσμου και εθνικοτήτων), πολύχρωμη και φτηνή ταράτσα, βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρρή, στο Athens Style Hostel. Ανοίγει κάθε Κυριακή κατά τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ τις υπόλοιπες μέρες από τις 17:00 και μετά. Ταξιδιώτες που απορρίπτουν τα πολυτελή δωμάτια των Αθηναϊκών ξενοδοχείων και πελάτες που δεν κατοικούν στο hostel μπλέκονται αναμεταξύ τους, στους πορτοκαλί καναπέδες και τα ξύλινα σκαμπό του χώρου. Η αναπάντεχη λοιπόν γνωριμία και συζήτηση με τον διπλανό Γάλλο τουρίστα και πάσα πιθανότητα ένοικο του ξενοδοχείου, είναι αν μη τι άλλο μια ευχάριστη έκπληξη σε ένα μέρος που βγάζει κάτι το σπιτικό και το παρεΐστικο. Οι μπύρες κοστίζουν μόλις δυόμιση ευρώ και όσον αφορά στο φαγητό, ο Greek mοusaka είναι εξαιρετικά δημοφιλής αν και το μενού αλλάζει ανάλογα με τα κέφια του σεφ.
Gazarte
Ένα μαγαζί που ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολύβουα μπαρ της πλατείας στο Γκάζι. Σε αυτόν τον πολιτιστικό πολυχώρο μπορεί να βρεθεί κάποιος είτε για ένα μουσικό event, είτε για να παρακολουθήσει μια κινηματογραφική προβολή ή ακόμη και για να ξεφυλλίσει νέες εκδόσεις στο βιβλιοπωλείο που διαθέτει. Ωστόσο, τώρα που άνοιξε ο καιρός, η γεμάτη βλάστηση ταράτσα του καλεί τους επισκέπτες του να γευτούν κάτι σε finger food, όπως φλογέρες γεμιστές με τυρί ή προσούτο και καναπεδάκια σολομού και να δροσιστούν με ένα ποτό ή ένα cocktail σαν το «Story about Gazarte» με μαύρο ρούμι, δενδρολίβανο,μάνγκο, λάιμ και λεμόνι. Ο βράχος της Ακρόπολης διακρίνεται πίσω από την σκαλωσιά της Τεχνόπολις, υπό τους ήχους soul και jazz κομματιών.
Αττικός Greek House
Η ταράτσα που προσφέρει θέα combo, με την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, τον λόφο του Φιλοπάππου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Λειτουργεί από το 1972 και από τις 12:00 το μεσημέρι που ανοίγει, αποτελεί ιδανική επιλογή για τσιμπούσι, με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά σε μεγάλες, χορταστικές μερίδες. Τις θερινές νύχτες η κράτηση για τραπέζι θεωρείται απαραίτητη. Αξία ανεκτίμητη το Κερκυραϊκό σοφρίτο του (μοσχαράκι κατσαρόλας με σάλτσα σκόρδου και πουρέ), τα πολίτικα γεμιστά με κουκουνάρι και το λευκό εμφιαλωμένο κρασί δικής τους παραγωγής.
Καφέ Αβησσυνία
Αν και είναι από τα πιο παλιά στέκια της λίστας, η ταράτσα του έχει ανοίξει μόλις έναν χρόνο και προσφέρεται για φαγητό με θέα την παλιά Αθήνα και τα χαμηλά σπίτια της γύρω περιοχής. Παραμένοντας κλειστό τις Δευτέρες, το αρχοντικό μαγαζί της πλατείας των παζαριών που μεγάλωσε γενιές και γενιές με τους μεζέδες και τη ζωντανή ελληνική μουσική κάθε Σαββατοκύριακο, άνοιξε τις πόρτες του το 1986 και αρχικά λειτούργησε ως τσαγερί. O χώρος του θυμίζει παριζιάνικο bistrot, αλλά η κουζίνα του είναι εμπλουτισμένη με Ελληνικές, Κυπριακές και ανατολίτικες συνταγές, όπως είναι η σαντορινιά του φάβα, η ψητή φέτα με πάπρικα και το κους κους με λαχανικά.
Bios
Όσοι προτιμούν την industrial αισθητική επιλέγουν τη συγκεκριμένη ταράτσα, που κέρδισε το κοινό της με καλοκαιρινές silent mοvies προβολές και την εναλλακτική (κυρίως ηλεκτρονική) μουσική. Καθισμένοι στις ξαπλώστρες με το all time classic μπεζ καραβόπανο, στα μεταλλικά βαρέλια μπύρας και στις ξύλινες εξέδρες της, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις βαρελίσιες μπύρες, τη θέα προς την Ακρόπολη και τους ήχους που προκαλεί η διαρκής κίνηση στην οδό Πειραιώς.
Galaxy Βar and Restaurant
Η βεράντα στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton, προσφέρει θέα σε όσους θέλουν να απολαύσουν το ποτό τους μέχρι αργά το βράδυ, χαζεύοντας τα φώτα της πόλης. Επίσης, δεν είναι καθόλου απίθανο στο διπλανό τραπέζι να γίνεται μια πρόταση γάμου. Στα φημισμένα κοκτέιλ του προστέθηκαν, για τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, τα «Garden of Eden», «Βona Dea», «Εdelflower » και «Pommes D’ Amour», ενώ υπάρχουν άπειρες επιλογές για sushi. Το σκηνικό συμπληρώνει το φουτουριστικό του design και οι lounge ήχοι.
Λουκούμι Βar
Μία ιδιαίτερη ταράτσα με πολύ καλές τιμές. Τοποθετημένο στην πλατεία Αβησσυνίας γεμίζει από φοιτητόκοσμο που δεν θέλει να ενισχύσει το viral «Πληρώνω την θέα». Παρ’ ότι το λιτό του στήσιμο παραπέμπει σε ταράτσα στο σπίτι ενός φίλου, το συγκεκριμένο μπαρ λειτουργεί και ως παλαιοπωλείο. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος θαμώνας λιμπιστεί κάτι από τη διακόσμηση του πρώτου ορόφου, μπορεί να ρωτήσει αν είναι προς πώληση και να το κατοχυρώσει. Καθημερινά έχει και από ένα διαφορετικό DJ set (για το πρόγραμμα μπορείτε να ενημερωθείτε στη σελίδα του μαγαζιού στο facebook: loukoumibar), ενώ από τις 14:00 έως τις 20:00, κάποια από τα κοκτέιλ, κοστίζουν μόλις πέντε ευρώ, όπως το πρωτότυπο «Μojito Raki» με ρακή (φυσικά), φρέσκο lime, μαύρη ζάχαρη, σόδα και δυόσμο.
New Art Lounge
Το Νew hotel σχεδιάστηκε από τους αδερφούς Campana και η αισθητική του, με artworks να βρίσκονται σε όλους τους ορόφους και τα δωμάτια, δημιουργεί στον επισκέπτη την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα ατελείωτο installation. Διαθέτει μια κουκλίστικη ταράτσα με κατάλευκα σιδερένια τραπέζια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους, διαβάζοντας σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών σύγχρονης τέχνης από τη δανειστική βιβλιοθήκη του ξενοδοχείου. Η gourmet κουζίνα του διαθέτει έναν μικρό κατάλογο με γεύσεις όπως το ριζότο με σπαράγγια ή το γεμιστό «baby» κοτόπουλο με πιπεριές, chorizo και κατσικίσιο τυρί.
Το απόλυτο εστιατόριο για… κρεατοφάγους μόλις άνοιξε στη Θεσσαλονίκη!
360 Cocκtail Bar
Άλλη μία δημοφιλής επιλογή στο Μοναστηράκι, που βρίσκεται ακριβώς επάνω στην πλατεία. Η μπάρα του είναι σε θέση να ετοιμάσει εβδομήντα προτάσεις για cocktail, μεταξύ των οποίων ένα «Zombie» με μίξη πέντε διαφορετικών ειδών ρούμι και φρούτα του δάσους ή ένα «Blood and Sand» με ουίσκι, πορτοκάλι και λικέρ κεράσι. Το γαστρονομικό του μενού έχει φαντασία και χιούμορ με πιάτα όπως οι «Σκουριασμένες Ράγες»(λιγκουίνι θαλασσινών με άρωμα κρόκου Κοζάνης και φρέσκο βασιλικό), τα «Λασκαρισμένα Μπουλόνια» (πουγκάκια με φρέσκο κιμά γαλοπούλας, λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί Μετσόβου) και η «Διάτρηση» (ανάμεικτη σαλάτα με ψητό χαλούμι, αποξηραμένα σύκα, καραμελωμένα φουντούκια, ντοματίνια και βινεγκρέτ παλαιωμένου βαλσάμικου). Ιδίως το πρωί γεμίζει από τουρίστες.
A for Athens
Εδώ και τρία χρόνια, από τη στιγμή δηλαδή που άνοιξε το ξενοδοχείο, τα cocktails και η πανοραμική θέα του έκτου ορόφου έχουν αποτυπωθεί σε άπειρες φωτογραφίες που ανεβαίνουν στα social media. Πέρυσι είχε την τιμητική του αφού ο head bartender του, Θοδωρής Πυρίλλος, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό cocktail worldclass και το ομότιτλο «Α for Athens sour» με λικέρ μαστίχα , ροδόνερο, σπιτική γρεναδίνη και φρέσκο χυμό λεμόνι είναι μια δροσιστική συνταγή, που επιβεβαιώνει αδιαμφισβήτητα το λόγο της βράβευσής του. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μετρό στο Μοναστηράκι και προσφέρει πλήθος ετικετών σε ποτά. Η μοντέρνα αισθητική του σε συνδυασμό με τη θέα του ιστορικού κέντρου που προσφέρει είναι προφανώς η αιτία που μία μεγάλη ουρά κόσμου σχηματίζεται έξω από το ασανσέρ του καθημερινά, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.