Το πράσινο φως στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» έχει δώσει η βρετανική κυβέρνηση στους πολίτες της ανοίγοντας τον δρόμο για διακοπές στο εξωτερικό από τον Μάιο.
Ο υπουργός μεταφορών Γκραντ Τσαπς επιβεβαίωσε το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που επιτρέπει την επανεκκίνηση των ταξιδιών στο εξωτερικό από τον Μάιο -κατά πάσα πιθανότητα στις 17- και δήλωσε ότι οι Βρετανοί μπορούν πλέον να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους κινδύνους.
«Για πρώτη φορά λέω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους στο εξωτερικό, ή να σχεδιάσουν καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ, πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε να δούμε καμία επιστροφή κορωνοϊού σε αυτήν τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπ. Μεταφορών.
Πηγή την οποία επικαλείται η Daily Mail αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στις χώρες της πράσινης λίστας αλλά αργότερα -ίσως τον επόμενο μήνα- παρά την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι ΗΠΑ, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής θεωρούνται επίσης πράσινες.
Όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες όπου ο ιός είναι υπό έλεγχο δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα τεστ μετά την επιστροφή τους.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να δοθούν στους ταξιδιώτες δωρεάν self test για να κάνουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία αλλά και το κόστος πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» του Μπόρις Τζόνσον για την εκκίνηση ταξιδιών στις 17 Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών θα πρέπει να κάνουν δοκιμές PCR – που κοστίζουν περίπου 120 £ . Μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 600 £. Δείτε εδώ αναλυτικά όσα προ ημερών ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον για τα ταξίδια στο εξωτερικό των Βρετανών.
Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση μέσω εταιρειών ώστε να μειωθεί το κόστος των PCR test σε 60 £ ή και λιγότερο.
Άλλοι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει την ίδια πολιτική με τη Γαλλία, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν δωρεάν PCR τεστ σε ορισμένα αεροδρόμια, εάν δείξουν το αεροπορικό τους εισιτήριο.
Στην παρούσα φάση ελάχιστες είναι οι χώρες που θα ενταχθούν στην πράσινη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τα άλλα μέρη του κόσμου θα πρέπει ακόμη να μπαίνουν σε καραντίνα και να κάνουν μια σειρά δαπανηρών covid test, καθιστώντας τις διακοπές ανέφικτες και δυσβάσταχτες για πολλούς.
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι το σύστημα θα αναθεωρηθεί στις 28 Ιουνίου με στόχο τη μείωση των περιορισμών σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό χωρών πριν από από τις διακοπές.
Πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση ή την κατάργηση της περιόδου καραντίνας για τις χώρες της «amber list» και την τροποποίηση του καθεστώτος των Covid test ώστε να πρέπει να γίνονται λιγότερα ή φθηνότερα τεστ. Αυτό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για διακοπές σε μια σειρά από δημοφιλείς προορισμούς.
Όπως είπε ο Γκραντ Σαπς: «Αυτό το πλαίσιο θα μας επιτρέψει να ξανανοίξουμε τα ταξίδια με ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε ό,τι πετύχαμε με τον εμβολιασμό προσφέροντας ηρεμία τόσο στους επιβάτες όσο και στην τουριστική βιομηχανία καθώς αρχίζουμε να ταξιδεύουμε ξανά στο εξωτερικό. ”
Ωστόσο οι προορισμοί τους οποίους θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί θα καθοριστούν από το Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO). Και μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να μην έχει ακόμη δώσει σαφή ένδειξη σχετικά με το ποια κράτη μπορούν να ενταχθούν από τις 17 Μαΐου στη λίστα με τους «πράσινους» για τους Βρετανούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, ωστόσο το FCDO προχωρά σε αναθεώρηση των οδηγιών.
Πράσινοι προορισμοί
Οι 8 χώρες που παίρνουν μέχρι στιγμής το… «εισιτήριο»
Παράλληλα το Global Travel Taskforce -το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας από την πανδημία- εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να κατηγοριοποιήσει τις χώρες ανά τον κόσμο σε τρία επίπεδα:
- σε πράσινες *, τις οποίες οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα
- σε πορτοκαλί **, η επιστροφή από τις οποίες θα απαιτεί καραντίνα
- σε κόκκινες ***, στις οποίες οι Βρετανοί θα απαγορεύεται να ταξιδέψουν
Ωστόσο, με βάση μια νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο οκτώ χώρες θα μπορούσαν να μπουν στην «πράσινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης ενόψει της 17ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση, οι χώρες αυτές είναι:
- ΗΠΑ
- Γιβραλτάρ
- Ισραήλ
- Ισλανδία
- Ιρλανδία
- Μάλτα
- Αυστραλία
- Νέα Ζηλανδία
Βέβαια, να σημειωθεί ότι τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία δεν επιτρέπουν προς το παρόν την είσοδο σε τουρίστες.
Επεξήγηση:
*Πράσινοι Προορισμοί: Όποιος επιστρέφει από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνει τεστ covid με δικά του έξοδα, πριν μπει στο αεροπλάνο και να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.
**Πορτοκαλί προορισμοί: Ισχύουν όσα και στους πράσινους, με την πρόσθεση υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
**Κόκκινοι προορισμοί: Τα ταξίδια είτε απαγορεύονται τελείως σε αυτούς τους προορισμούς είτε αν επιτραπούν επιτρέπονται, όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα, όπως ισχύει και σήμερα.
Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).
Ποια είναι τα 5 «πράσινα» για τους Βρετανούς, ελληνικά νησιά:
Σύμφωνα με τα παραπάνω και με την τελευταία αναθεώρηση, στην «πράσινη» λίστα του FCDO μπαίνουν πέντε ελληνικά νησιά:
- Κρήτη
- Κως
- Ρόδος
- Κέρκυρα
- Ζάκυνθος
Συγκεκριμένα, το FCDO συμβουλεύει επί του παρόντος «ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια με προορισμό την Ελλάδα με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων της νόσου COVID-19. Ωστόσο, δεν συμβουλεύει να μην ταξιδέψει κάποιος στη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κρήτη».
Οι εμβολιασμοί στη Βρετανία
Η ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών ανανεώνει τις ελπίδες των Βρετανών ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι στο εξωτερικό καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας συνεχίζει να προχωρά με ταχείς ρυθμούς.
Η πολύ καλή πορεία του εμβολιασμού στη Βρετανία έχει τα εξής αποτελέσματα μέχρι τώρα:
- Οι ημερήσιοι θάνατοι COVID μειώθηκαν σε δέκα, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 23% την εβδομάδα και τα θετικά τεστ μειώθηκαν πάνω από 28% την ίδια περίοδο.
- Δημιουργείται μια νέα Anti-Virals Taskforce για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών κορονοϊού, με τη δημιουργία ενός απλού χαπιού για την αποτροπή των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού στην κορυφή των στόχων του.
- Το μονοδοσικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Johnson & Johnson αναμένεται να εγκριθεί για χρήση στη Βρετανίας εντός εβδομάδων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
- Οι υπουργοί είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια καμπάνια «πόρτα-πόρτα» για τον εμβολιασμό, ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απορρόφησής του μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων, μετά την επιτυχία των πιλοτικών σχεδίων στο Luton και στο Bradford, όπου όλοι ηλικίας άνω 18 ετών σε ένα σπίτι εμβολιάστηκαν ταυτόχρονα.
- Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Εθνική Στατιτική Υπηρεσία της χώρας θα εξετάσουν τη χαμηλή απορρόφηση του εμβολιασμού, καθώς πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι εθνοτικές ομάδες που έχουν αποφύγει εμβολιασμούς ενδέχεται να έχουν αρχίσει να έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων από COVID.
- Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια «επίθεση» δημοσίων σχέσεων για να ενθαρρύνει τους Βρετανούς να κάνουν διακοπές στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν πληγεί σοβαρά από το lockdown και την σχεδόν εξαφάνιση των ταξιδιωτών στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock δήλωσε ότι διαθέτει νέα στοιχεία «προόδου στο δρόμου προς την ελευθερία». Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των πρώτων δόσεων του εμβολίου έφτασε τα 31,4 εκατομμύρια, σχεδόν στο 60% όλων των ενηλίκων.
Η Downing Street ελπίζει να επιτύχει τον στόχο της να προσφέρει το εμβόλιο και στα 32 εκατ. άτομα στις εννέα πρώτες ομάδες προτεραιότητας αυτή την εβδομάδα, νωρίτερα δηλαδή από την ημερομηνία-στόχο της 15ης Απριλίου.
Στο Twitter, ο Μπόρις Johnson έγραψε: «Έχουμε κάνει τεράστια βήματα τους τελευταίους μήνες με το πρόγραμμα εμβολίων μας και όλοι στη χώρα έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο της ανάκαμψης από τον COVID-19. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ανοίξουμε ξανά τη χώρα μας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στις εκδηλώσεις, τα ταξίδια και άλλα πράγματα που αγαπούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και οι μελέτες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να μας επιτρέψουν αυτό να συμβεί».
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr