Μπορεί να μην έχει την αίγλη των Ζαγοροχωρίων, όμως το Πωγώνι παραμένει ανόθευτο στον χρόνο και αποτελεί “ακριτικό” σταθμό που παινεύεται όχι μόνο για την γραφικότητα και την ομορφιά του αλλά και για τον κουκλίστικο πέτρινο ξενώνα του και τη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας που θα δείτε εδώ!
Το Πωγώνι είναι ένα γραφικό χωριό βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων. Δυτικά και βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλβανία, βορειοανατολικά με τα χωριά του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας και με το Ζαγόρι, και νότια με το Νομό Θεσπρωτίας.
Κάντε ένα ταξίδι στα Τζουμέρκα ή αλλιώς στις ελληνικές… Άλπεις! (φωτο & video)
Αν και η γεωγραφική γειτνίαση του Πωγωνίου με το κοντινό Ζαγόρι της Ηπείρου είναι πασιφανής, στο Πωγώνι δεν θα βρείτε τις τουριστικές ανέσεις και τις υποδομές που υπάρχουν στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, που προσφέρουν 10+1 top highlights για ψαγμένους ταξιδιώτες!
Ιδιαίτερο φυσικό κάλλος
Το Πωγώνι αποδεικνύεται η χαρά του ανήσυχου ταξιδευτή που έχει στο αίμα του το μικρόβιο της περιπλάνησης και θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα, να γνωρίσει αυθεντικούς ανθρώπους και τόπους τους οποίους δεν αλλοίωσε ο τουρισμός, να περπατήσει σε μοναχικά μονοπάτια, να εξερευνήσει ξεχασμένα μοναστήρια, να περιηγηθεί στα καλντερίμια έρημων, ιστορικών χωριών που κάποτε έσφυζαν από ζωή.
Σε κάθε γωνιά, υπάρχουν δείγματα μιας ζωντανής και όμορφης φύσης, όπως είναι συστάδες των δρυών που γεμίζουν με μανιτάρια και σπάνια ή εντυπωσιακά λουλούδια το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τέτοιες ομορφιές βρίσκονται πολύ κοντά σε οικισμούς ή σε δρόμους, και περιμένουν τον φυσιολάτρη να τις ανακαλύψει.
Εικονίσματα, ξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία έχουν ιδρυθεί κατά τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χρόνια, βρίσκονται διάσπαρτα και συμπληρώνουν το ανθρωπογενές τοπίο του αγροτικού χώρου. Τα σπουδαιότερα μοναστήρια είναι η μονή Μακρυαλέξη (1585) στην Κάτω Λάβδανη, η μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1614) στην Κάτω Μερόπη, η μονή Άβελ (1770) και η μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Γιούρχαν (1736) στη Βήσσανη.
Η βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας
Εδώ θα συναντήσετε μια από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας. Η λίμνη Ζαραβίνα, γνωστή και ως Νεζερός, ανήκει στον νομό Ιωαννίνων και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η λίμνη αποτελεί καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών και από τον Αύγουστο του 1983 έχει κηρυχθεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Μάλιστα, λίγα χρόνια μετά την ανακήρυξή της σε τοπίο φυσικού κάλλους, η Ζαραβίνα εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος Natura 2000, με υψηλή προτεραιότητα προστασίας.
Φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών, όπως γύπες, ενώ η χλωρίδα της φημίζεται για την ιδιαιτερότητά της και την ομορφιά της. Την άνοιξη αποκτά υπέροχα χρώματα ενώ από το φθινόπωρο και μετά οι εικόνες αλλάζουν και γίνονται πιο απόκοσμες.
Ο πέτρινος ξενώνας
Εδώ στην παραμεθόριο, ο επισκέπτης δύσκολα μπορεί να αφανταστεί πως υπάρχει ένας πανέμορφος ξενώνας για τη διαμονή του! Κι όμως το Paeonia Suites είναι αυτό που ονειρεύεται όποιος βρεθεί σε αυτό τον τόπο.
Πέτρινος ξενώνας, διατηρεί ανέπαφη την γραφικότητα των κτισμάτων του τόπο και τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Αγκαλιασμένος από τα έλατα και ολάνθιστος όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέρει διαμονή με όλες τις ανέσεις αλλά και την ποιότητα που αποζητά και ο πιο απαιτητικός.
Η ρουστίκ διακόσμηση σε συνδυασμό με το τζάκι στα δωμάτια και τη μοναδική θέα στο καταπράσινο τοπίο συνθέτουν το ύφος του ξενώνα, που τιμά και με το παραπάνω την υψηλή ποιότητα διαμονής και χαρίζει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη. (η τιμή του στην booking.com είναι για τον Νοέμβριο από €65 με πρωινό).
Μικρό Πάπιγκο: Ο Τάσος Δούσης προτείνει το πιο “πράσινο” ξενοδοχείο της Ηπείρου με βαθμολογία 9,5!
Η άγνωστη λίμνη του Παρνασσού – Εμφανίζεται υπό προϋποθέσεις και μετά… εξαφανίζεται!
5 σημεία απαράμιλλης ομορφιάς στην Ήπειρο
Πολυαγαπημένη και πολυτραγουδησμένη η Ήπειρος, διαθέτει σημεία απαράμιλλης ομορφιάς, όπως λίμνες, δάση, ποτάμια και εθνικούς δρυμούς, που κερδίζουν τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά. Εμείς επιλέξαμε 5 από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε για να ξέρετε πού θα εκδράμετε μόλις λήξει η πανδημία.
Λίμνη Ιωαννίνων
Γνωστή και ως Λίμνη Παμβώτιδα, η λίμνη των Ιωαννίνων είναι ένα στολίδι της Ηπείρου ολόκληρης, αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 483 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και τα βουνά της Ηπείρου καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ χρονολογείται από το 10.000 π.Χ.
Στο μέσο περίπου της λίμνης βρίσκεται μικρή νησίδα, όπου είναι χτισμένος ο οικισμός, ο οποίος έχει σήμερα 347 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στη νησίδα υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, εκεί όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς, αλλά και η βυζαντινή μονή Νικολάου των Φιλανθρωπηνών με τεράστια ιστορική και θρησκευτική αξία.
Γεφύρι Άρτας
Από τη λαϊκή παράδοση παραμένει γνωστό ως το περίφημο «γιοφύρι» της Άρτας που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν» και είναι μια λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα, στην πόλη της Άρτας. Είναι το πιο ξακουστό γεφύρι στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στο θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα.
Το σημερινό μήκος του φτάνει στα 142 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 3,75 μέτρα και αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες του, μάλιστα, δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο Άρτας, το οποίο ήταν το παλιό Οθωμανικό Τελωνείο και χτίστηκε με σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ.
Ποταμός Αχέροντας
Τα νερά του είναι πολύ ορμητικά τον χειμώνα, αλλά ο Αχέροντας παραμένει ένας ποταμός-στολίδι της περιφέρειας της Ηπείρου που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Έχει εξερευνηθεί όλος και λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας, προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του.
Το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85.000 στρέμματα, στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Επιπλέον η παραλία Αμμουδιά στις εκβολές του είναι απίστευτης ομορφιάς.
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας είναι ο ποταμός, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Όπως και να’χει, αποτελεί μια σπάνια φυσική ομορφιά στην περιοχή.
Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου
Βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου, που έχει, μάλιστα, ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000. Συνορεύει βορειοανατολικά με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλλια Κάλντα και διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο, όπου κατάφυτες πυκνές εκτάσεις αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς.
Αποτελεί έναν από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας και περιλαμβάνει το περίφημο φαράγγι του Βίκου που είναι και ο πυρήνας του δρυμού, καθώς και τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, την χαράδρα του Αώου, αλλά και μία σειρά από παραδοσιακά διατηρημένους οικισμούς. Έχει ονομαστεί και «Δρυμός των μεγάλων κορυφών», λόγω των απότομων και υψηλών κορυφών της περιοχής, με υψηλότερη αυτήν της Γκαμίλας (2.497 μ.) στην Τύμφη.
Η έκτασή του φτάνει τα 122.250 στρέμματα και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, γι’ αυτό άλλωστε δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την περιήγηση και την αναψυχή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η άλλη πλευρά της Ηπείρου που πρέπει να ανακαλύψεις!
Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου
Αποτελεί μια ανοιχτή χερσαία περιοχή που εκτείνεται περίπου στα 900 τετρ. χλμ. και απλώνεται στις ορεινές περιοχές, των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων (κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου), με στόχο τη διατήρηση της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της άγριας ζωής, παράλληλα με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης.
Αποτελεί μια ιδιαίτερη και εναλλακτική πρόταση για τουρισμό, που συνδυάζει την αναψυχή με τη γνώση και το ατέλειωτο φυσικό τοπίο, όπου θα βρείτε διαφορετικής δυσκολίας μονοπάτια, πετρόκτιστους οικισμούς στις πλαγιές των Τζουμέρκων που εναρμονίζονται με το τοπίο και ένα απέραντο φυσικό περιβάλλον που χορταίνει το μάτι.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr