A fun, cool destination!
Πλατανιάς, Αγία Μαρίνα, Κάτω Σταλός
Από τους Κατερίνα Ρίγκου, Γιώργο Λ. Παπαχατζή / Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Ερχόµενοι από τα Χανιά, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόµο που καταλήγει στο Κολυµπάρι, συναντάµε τους οικισµούς, Κάτω Σταλός, Αγία Μαρίνα, Πλατανιάς. Τρεις παραθαλάσσιοι οικισµοί, ο ένας συνέχεια του άλλου, που δεν καταλαβαίνεις που αρχίζουν και πού τελειώνουν τα µεταξύ τους όρια, δηµιουργώντας την εικόνα µιας ενιαίας τουριστικής περιοχής µήκους περίπου 7 χιλιοµέτρων, σαν ένα µεγάλο θέρετρο…
O Πλατανιάς καποτε…
«Στον Πλατανιά εις την κορφή θα χτίσω τη φωλιά µου, το πέλαο να συντηρώ ν’ ανοίγει η καρδιά µου» λέει µια παλιά µαντινάδα για τον Πλατανιά, που µας µαρτυρά συνάµα και κάτι από την ιστορία του. Γιατί µπορεί εµείς να γνωρίζουµε την παραλία του Πλατανιά µε την αστείρευτη ενέργειά της που πάλλεται πρωί και βράδυ, ωστόσο ο οικισµός περιοριζόταν γύρω από την κορυφή του λόφου πάνω από την παραλία. Για την ακρίβεια, η ιστορία του φαίνεται να ξεκινά ήδη από το 1577, όταν και αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ενετικό έγγραφο ως πύργος Πλατανέα. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας είχε κατασκευαστεί στο λόφο-φρούριο ώστε να αξιοποιηθεί ως παρατηρητήριο, ενώ σηµαντικό ρόλο διαδραµάτισε και η περίοδος της Κρητικής Επανάστασης του 1895-1898, καθώς από τον Φεβρουάριο του 1897 αποτέλεσε την έδρα των ελληνικών στρατευµάτων που αποβιβάστηκαν στο νησί. Όσο για την επανάσταση του Θέρισου, ο οικισµός του θα αλλάξει συχνά χέρια ανάµεσα στις αντιµαχόµενες πλευρές. Πλούσια εξίσου, όµως, είναι και η σύγχρονη Ιστορία του, αφού ο οικισµός γνώρισε µεγάλη ανάπτυξη στα παράλιά του χάρη στον τουρισµό (αναφέρεται και Κάτω Πλατανιάς ή Νέος Πλατανιάς, για να διαχωριστεί από τον οικισµό στο λόφο, γνωστό ως Παλαιό ή Άνω Πλατανιά) αλλά και στο «καµάρι» του, που δεν είναι άλλο από την ποδοσφαιρική οµάδα, τον Α.Ο. Πλατανιά.
Α.Ο. Πλατανιa
To καµάρι του χανιώτικου ποδοσφαίρου, που αγωνίζεται από τη σεζόν 2012 – 13 στη Super League, ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνη Βαρουξάκη. Λέγεται ότι η κοκκινόασπρη εµφανισή του ξεκίνησε από το γεγονός ότι οι παίκτες έραψαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στολές από γερµανικές σηµαίες που είχαν κλέψει. Το σήµα του Πλατανιά είναι το κόκκινο τριφύλλι!
Interview
Συναντήσαµε τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιχειρηµατιών του Δήµου Πλατανιά, κύριο Αντώνη Κοκολοδηµητράκη, ο οποίος µaς διαφώτισε αναφορικά µε το επιχειρείν στην πόλη των Χανίων!
Από τον Γιώργο Λ. Παπαχατζή, Φώτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
1.Μεγάλη η ευθύνη να διατελείτε πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηµατιών;
«Πράγµατι… Σκεφτείτε ότι ο σύλλογος αριθµεί 300 επιχειρηµατίες από ολόκληρο το επιχειρηµατικό φάσµα πλην των ξενοδοχείων. Η περιοχή συγκεντρώνει το µεγαλύτερο αριθµό κλινών, ενώ περιλαµβάνει πάνω από 160 εστιατόρια! Η ευθύνη είναι µεγάλη, αφού στόχος είναι να την αναβαθµίσουµε από πλευράς υποδοµής και να επιµηκύνουµε τη σεζόν. Αυτός είναι και ο λόγος που συµµετέχουµε σε µεγάλες τουριστικές εκθέσεις».
2.Τι σας γοητεύει στην τέχνη του επιχειρείν;
«Η φαντασία που θα γεννήσει µια ιδέα και η προσπάθεια που θα καταβάλω για να την υλοποιήσω».
3.Tι έστρεψε το ενδιαφέρον σας στον τοµέα της εστίασης;
«Η αγάπη στο καλό φαγητό, που ξεκίνησε µε τη δηµιουργία του εστιατορίου στο ξενοδοχείου µας Ideal Beach αλλά και η ειδικότερη αδυναµία στο seafood και το sushi ενέπνευσαν αργότερα τα εστιατόρια Uraniscus και Mirai στην Παλιά Πόλη και εδώ.
4.Ποιο είναι το δυνατό χαρτί των Χανίων και πού χρειάζονται ακόµα δουλειά;
«Αναµφισβήτητα, ο τουρισµός και ο αγροτικός τοµέας. Ωστόσο, έχουµε ακόµα δρόµο για να τα αναδείξουµε και να δώσουµε νέες προοπτικές εξωστρέφειας».
Ο Πλατανιάς σήµερα…
Σήµερα ο παραλιακός οικισµός του Πλατανιά µαζί µε την Αγία Μαρίνα και τον Κάτω Σταλό, αποτελούν ένα από τα σηµαντικότερα θέρετρα της Κρήτης! Πολυτελέστατες ξενοδοχειακές µονάδες που προσφέρουν ανέσεις πολλών αστέρων στους επισκέπτες, αναρίθµητα cafés και εστιατόρια που ικανοποιούν κάθε γούστο, οργανωµένα beach bars και µία από τις µεγαλύτερες παραλιακές ζώνες που εκτείνεται ανατολικά και δυτικά από τον Πλατανιά σε µήκος που φτάνει συνολικά τα 7 χιλιόµετρα(!), δραστηριότητες ιδανικές για τους λάτρεις της ηρεµίας αλλά και της περιπέτειας, από περιπάτους στην υπέροχη ενδοχώρα µέχρι πεζοπορίες ή διαδροµές µε αυτοκίνητο ή ποδήλατο µέσα στη φύση και µια ποιοτική νυχτερινή ζωή µε πολλές επιλογές σε bars και clubs «υπογράφουν» µια αξέχαστη διαµονή για ξέφρενες αλλά και οικογενειακές διακοπές! Ειδικά, όµως, φέτος µάς εξέπληξε ακόµα πιο ευχάριστα, καθώς, εκτός από τις νέες αφίξεις που καταγράψαµε, η συνεχής αναπτυσσόµενη πορεία του –σε επίπεδο παροχών και υπηρεσιών– είναι περισσότερο από εµφανής! Πολλές αξιόλογες επιχειρήσεις στο shopping –εξαιρετικό παράδειγµα το σύγχρονο Εµπορικό Κέντρο Ολέα– αλλά και στην εστίαση έχουν κάνει τον Πλατανιά σηµείο αναφοράς ντόπιων και επισκεπτών. Τώρα σχετικά µε το φαγητό, τι να πρωτοπούµε! Βγαίνοντας από τα Χανιά και µέχρι να φτάσουµε στον Πλατανιά, αρχικά στον Κάτω Σταλό κλέβει την παράσταση το ολοκαίνουριο Bruschetti, που µας ανοίγει την όρεξη µε ιταλικές νοστιµιές. Συνεχίζοντας, στην Αγία Μαρίνα σταθερή αξία παραµένει το Raeti εδώ και 40 χρόνια, ενώ καταλήγοντας στον Πλατανιά, 30 µ. από την πλατεία, τα βλέµµατα στρέφει πάνω του ο εντυπωσιακός χώρος του Mirai, που πρωτοπορεί συστήνοντας sushi από Ιάπωνα σεφ, αλλά και ο σοφιστικέ χώρος του family friendly Uraniscus, που ιντριγκάρει τον ουρανίσκο µε πιάτα δηµιουργικής κουζίνας!
Αγία Μαρίνα
Άποψη της παραλίας στην Αγία Μαρίνα από το beach bar, Mama Mia
Η Αγία Μαρίνα λίγα χλµ µετά τα Χανιά και πριν τον Πλατανιά είναι εξαιρετικά γνωστή για τις παραλίες όσο και για τα beach bars της! Σίγουρα στη κορυφή των επιλογών για βουτιές, ηλιοθεραπεία και all day διασκέδαση!
Σταλός
Η µεγάλη αµµώδης παραλία του Σταλού, από τις καλύτερες επιλογές για µπάνιο.
Νησάκια Θοδωρού
Αν αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό το νησάκι απέναντι (µόλις µισό µίλι βορειότερα) από την κοσµοπολίτικη παραλία του Πλατανιά, η απάντηση δεν είναι άλλη από την ονοµασία Θοδωρού ή Άγιοι Θεόδωροι. Μάλιστα, ακριβώς δίπλα του βρίσκεται και ένας µεγάλος βράχος, το νησάκι «Γλαράκι», ωστόσο έχει επικρατήσει η ονοµασία «Τα Θοδωρού». Κι αν νοµίζετε ότι σε αυτά τα 697 στρέµµατα που τους αναλογούν δεν υπάρχει ίχνος ζωής, τότε απατάστε! Γιατί η νησίδα αποτελεί περιοχή προστασίας για τη διάσωση του Κρητικού Αίγαγρου (γνωστό ως αγριοκάτσικο κρι-κρι), ενώ εκεί βρίσκουν καταφύγιο και πολλά αποδηµητικά πουλιά. Όλα ξεκίνησαν µε τη µεταφορά εδώ των αγριοκάτσικων από τα βουνά της Κρήτης ώστε να µπορέσουν να αναπαραχθούν και να διασωθούν από τους λαθροθήρες, µέχρι που τα νησιά κηρύχθηκαν σε προστατευµένη περιοχή, όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, εκτός του ειδικού φύλακα. Tip: Στη νότια πλευρά του νησιού οι βράχοι σχηµατίζουν µια τεράστια τοξωτή σπηλιά!
Πηγή: Best in travel Chania 2016
Ξεφυλλίστε, διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν το νέο Best in Travel Chania που κυκλοφορεί με ένα μόνο κλικ εδώ!