Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
22.1 C
Athens
HomeΑττικήΑθήναΠλάκα: Περπατάμε στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας!

Πλάκα: Περπατάμε στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας!

Ένας δρόμος μικρός στην Πλάκα, είναι από τους πιο σημαντικούς! Η οδός Τριπόδων θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας αλλά και ο μακροβιότερος της πόλης με την ίδια ονομασία. Για 25 αιώνες η οδός Τριπόδων φέρνει το ίδιο όνομα και έχουν περπατήσει ανά τους αιώνες εκατομμύρια ανθρώπων σε πάμπολλες ιστορικές περιόδους.

Ο δρόμος των Τεχνών

Ήταν ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών, ο πιο σύντομος της πόλης που οδηγούσε κατευθείαν από το Θέατρο στην Αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με τον αρχιτέκτονα Κ.Ν.Καζαμιάκη, ο οποίος διαμόρφωσε τον αρχαιολογικό χώρο, η μεγάλη αρχαιολογική αξία της οδού Τριπόδων οφείλεται στο ότι δεν εξυπηρετούσε απλώς κυκλοφοριακές ανάγκες αλλά τις ανάγκες για το θέατρο και γενικότερα για τις Καλές Τέχνες.

- Advertisement -

10 γειτονιές της Αθήνας για περπάτημα & άσκηση στο lockdown!

Οδός Τριπόδων αρχαιότερος δρόμος Αθήνας

Η οδός Τριπόδων οφείλει την ονομασία τους στους “τρίποδες”, που ήταν έπαθλα των χορηγών των θεατρικών αγώνων τα οποία αφιερώνονταν στον θεό Απόλλωνα. Γι΄αυτό τα μνημεία ονομάστηκαν χορηγικά και τοποθετούνταν στο δρόμο που ήταν έξω από το θέατρο. Οι τρίποδες ήταν τοποθετημένοι πάνω σε βάσεις, που τον 5ο αιώνα ήταν απλές, ενώ τον 4ο πήραν τη μορφή μικρού ναού.

Ο πιο ωραίος δρόμος της αρχαίας Αθήνας

Ήταν ο πιο ωραίος και στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας. Φανταστείτε τους αρχαίους Αθηναίους να ξεκινούν από το Πρυτανείο κάτω στην Αγορά και να ανηφορίζουν τον 800 μέτρων μήκους δρόμο και πλάτους 6 μέτρων για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, που ήταν το θέατρο του Διονύσου, που χωρούσε 17.000 θεατές.

Μνημείο Λυσσικράτη οδός Τριπόδων αρχαιότερος δρόμος

Εκεί κάτω από τον μαγικό αττικό ουρανό απολάμβαναν τα αξεπέραστα έργα των μεγάλων τραγικών αλλά και κωμικών συγγραφέων. Τα περισσότερα μνημεία της οδού Τριπόδων καταστράφηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Το μνημείο του Λυσικράτη, που κατασκευάστηκε το 334 π.Χ, είναι το καλύτερα διατηρημένο μέχρι σήμερα.

Τι θα λέγατε για έναν γαστρονομικό περίπατο στην Πλάκα;

Η «σύγχρονη» ιστορία της οδού Τριπόδων

Η σύγχρονη οδός Τριπόδων στην Πλάκα αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους δρόμους της Αθήνας και η χρήση της συνεχίζεται σχεδόν στον ίδιο άξονα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μάλιστα σε υπόγεια και αυλές ακινήτων επί της σημερινής οδού Τριπόδων έχουν βρεθεί τμήματα των χορηγικών μνημείων της αρχαιότητας.

Την οδό Τριπόδων έχουν διασχίσει κατά καιρούς όλες οι πνευματικές και καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες, που έμεναν ή σύχναζαν στην Πλάκα, όπως ο Δροσίνης, ο Παλαμάς, ο Παπαδιαμάντης, η Μερκούρη, ο Χορν και πολλοί άλλοι.

Σύγχρονη οδός Τριπόδων Αθήνα

Στον ίδιο δρόμο, που λέγεται ότι ο Περικλής συνάντησε την εταίρα Φρύνη, βρισκόταν και το κινηματογραφικό σπίτι του κύριου και της κυρίας Κοκοβίκου (Γιώργος Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού), από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (φωτ. κάτω). Η ιστορία της οδού Τριπόδων συνεχίζει να γράφεται, καθώς αποτελεί μέχρι σήμερα έναν πολυσύχναστο δρόμο της πιο διάσημης αθηναϊκής συνοικίας.

Το σπίτι των Κοκοβίκων στην οδό Τριπόδων

Πλάκα: Βόλτα στην “ιερή” γειτονιά της Αθήνας

Ο μύθος λέει η Πλάκα ήταν η συνοικία που κατέβαιναν οι θεοί του Ολύμπου να πιούν το νέκταρ τους! Η περιοχή σήμα κατατεθέν της Αθήνας με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια και τις ανηφοριές αναδύει ένα αίσθημα εσωτερικής ανάτασης, η βόλτα εδώ μοιάζει με ταξίδι έξω από τα συνηθισμένα, ακόμα και ο αέρας μοιάζει να είναι διαφορετικός, πιο καθαρός.

Οδός Τριπόδων στην Πλάκα

Στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης βρίσκεται η αρχαιότερη συνοικία της Αθήνας και ίσως και της Ευρώπης, η Πλάκα.

Στα ασβεστωμένα σοκάκια της Πλάκας

Η μεγαλοπρέπεια της ιστορίας της είναι βαθιά χαραγμένη στα ένδοξα, αρχαία απομεινάρια, στους βυζαντινούς ναούς και στα επιβλητικά, αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια. Αν και η ιστορία της ξεπερνά τα 3.500 χρόνια, παραμένει μια από τις ελάχιστες γραφικές συνοικίες και ίσως η μοναδική που καταφέρνει να σε ταξιδέψει στην Αθήνα των τελευταίων 100 και πλέον χρόνων.about:blank

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να περιδιαβαίνεις στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της θα έχεις την αίσθηση ότι ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Η «ιερή» συνοικία της Αθήνας, τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο μέρος της Αθήνας και κανένα άλλο μέρος της πρωτεύουσας δεν έχει ταυτιστεί ποτέ περισσότερο μαζί της από την Πλάκα.

Χαρακτηριστικές εικόνες στην Πλάκα

Κάναμε όμως και μια ακόμα βόλτα στην άλλη αγαπημένη μας αθηναϊκή συνοικία τα Αναφιώτικα


Σήμερα η Πλάκα είναι μία από τις συνοικίες, που αν και στην καρδιά της Αθήνας δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Γεγονός που μάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γραφικότητας και της ατμόσφαιρας “γειτονιάς”. Η Πλάκα σφύζει από ζωή, καθώς τη μέρα γεμίζουν οι πολυάριθμες ταβέρνες της, τα καταστήματά της και τα αξιοθέατά της και τη νύχτα τα μπαράκια της.

Πολλές μικρές εκκλησίες, αλλά και ένα τζαμί, ένα χαμάμ και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, χωρίς να λείπει και η ρωμαϊκή αγορά, συνθέτουν το πολιτιστικό μωσαϊκό της Πλάκας.

Στα πλακόστρωτα δρομάκια, στα ασβεστωμένα σκαλάκια και στα στενά σοκάκια της περπατούν, κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ειδικά την άνοιξη που μοσχοβολούν τα γιασεμιά και οι μπουκαμβίλιες παίρνουν αυτό το υπέροχο χρώμα, η Πλάκα είναι η πιο αγαπημένη βόλτα στην πόλη.

Η αρχαία αγορά, Αθήνα

Εδώ μπορείτε να κάνετε μαζί μας ακόμα μια νοσταλγική βόλτα στην παλιά Αθήνα μέσα από 10 σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,127LikesLike
88,949 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ