Μια βόλτα στα 5 πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας προσφέρει υπέροχες εικόνες αλλά και τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, που κλέβουν τις εντυπώσεις!
Ατελείωτη ομορφιά σε μια λίστα με τα 5 πιο γραφικά, πιο όμορφα ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, που είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς το δικό του αγαπημένο, αφού καθένα ξεχωριστά έχει τη δική του γοητεία.
Ποιο από τα Ζαγοροχώρια να πρωτοδιαλέξεις για μια εκδρομή, αφού σε καθένα ξεχωριστά θα βρεις top highlights για ψαγμένους ταξιδιώτες; Ποιον πηλιορείτικο ορεινό παράδεισο να αφήσεις απέξω; Σε ποιο βουνό της Πελοποννήσου να εστιάσεις και πώς να μην «ξεστρατίσεις» προς τη βόρεια Ελλάδα;
Τοπ χειμερινοί προορισμοί: Δείτε 10+1 ελληνικά ορεινά χωριά με… αλπική ομορφιά!
Εμείς διαλέξαμε 5 ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που θεωρούνται τα πιο γραφικά και κάνουμε ένα σεργιάνι σε πέτρινα καλντερίμια και πολύχρωμα σπίτια, ανάμεσα σε πλατάνια και βρύσες με γάργαρα νερά.
Τα 5 πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας
Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο
Το πιο όμορφο και ίσως λιγότερο προβεβλημένο χωριό του Πηλίου είναι χτισμένο μέσα στις αγριοκερασιές και τις καστανιές, το ιδανικό πλαίσιο για τα γοητευτικά αρχοντικά του σπίτια. Εδώ «φωλιάζει» η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις περίτεχνες βρύσες. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για τις γιορτές κερασιού και τσίπουρου στις αρχές κάθε καλοκαιριού.
Παραμυθένια μέρη για όσους βαρέθηκαν τη ζωή στην πόλη…Θα σας εκπλήξουν ευχάριστα
Νυμφαίο, Φλώρινα
Έχει και η Βόρεια Ελλάδα τις ομορφιές της. Μάλιστα, το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως ένας από τους 10 ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ευρώπης. Τα αρχοντικά και τα σοκάκια του αστράφτουν και δείχνουν εξαιρετικά καλοδιατηρημένα, οι διαδρομές περνούν από τοξωτά γεφυράκια και πλατείες και το δάσος ξεκινά σχεδόν μέσα στο χωριό.
Πετάξτε με ελικόπτερο πάνω από την εντυπωσιακή Πόλη του Πάγου
Συρράκο, Τζουμέρκα
Ηπειρώτικα αρχοντικά, πέτρα, κρήνες, καλντερίμια όπου περπάτησαν μεγάλοι έλληνες ποιητές, ευεργέτες και αγωνιστές, και θέα στους παραποτάμους του Καλλαρυτικού ποταμού. Το Συρράκο είναι ένα πραγματικό διαμάντι στα «παρθένα» Τζουμέρκα.
Βαλτεσινίκο, Μαίναλο
Από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας, το Βαλτεσινίκο φωλιάζει ανάμεσα σε ελατοδάση στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και απολαμβάνει θέα που κόβει την ανάσα στις αντικρινές κορυφογραμμές. Παλιοί πύργοι, ιστορικές μονές, νερόμυλοι, πηγές, λαογραφικά μουσεία και πεζοπορικές διαδρομές θα κρατήσουν απασχολημένους όσους έχουν την τύχη να το επισκεφθούν.
Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος
Το «στολίδι» του Ολύμπου, στην πιερική πλευρά του, το χωριό του Παλιού Παντελεήμονα ξεχωρίζει για την βυζαντινή του αύρα, τα πέτρινα σπιτάκια, την πλατεία με την εντυπωσιακή εκκλησία που χάρισε το όνομά της στον οικισμό, και την εξαιρετική του θέα προς τη θάλασσα.
Βοβούσα: Το μοναδικό ελληνικό χωριό που χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι
Η Βοβούσα, το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό… Αποτελεί τον μοναδικό οικισμό στην Ελλάδα που χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι. Η εικόνα του χωριού που κόβει στα δύο ο Αώος είναι κάτι που αν το δείτε, θα το θυμάστε για πολύ καιρό.
Το όνομά της το οφείλει στα ορμητικά νερά του ποταμού Αώου. Προέρχεται μάλλον από τη βοή που προκαλούν καθώς τη διασχίζουν, η οποία «ντύνει» ηχητικά όλες τις δραστηριότητες των κατοίκων της, ενώ το βλάχικο όνομά της είναι «Μπαϊεάσα». about:blank
Το υπέροχο τοξωτό γεφύρι
Φτάνοντας κανείς στο χωριό τον καλωσορίζει ένα μεγάλο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που στέκεται πάνω από τον ορμητικό Αώο από το 1748, συνδέοντας τους δύο μαχαλάδες εκατέρωθεν του ποταμού. Πρόκειται για το παλαιότερο εν χρήση γεφύρι στο Ζαγόρι και είναι ένα από τα ελάχιστα όμοιά του σε όλη την Ελλάδα που αντέχουν ακόμα στην καρδιά ενός οικισμού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.Άνω Πορόια: Το πανέμορφο “μυστικό” χωριό των Σερρών! Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες
Κάτω από το γεφύρι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα το οποίο σχηματίζει ευρύχωρη φυσική πισίνα, κατάλληλη για μπάνιο, φυσικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρόκειται για ένα παραμυθένιο σκηνικό με το βουερό ποτάμι να βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα στα 1000 μ. υψόμετρο, τριγυρισμένη από θεόπυκνα αδιαπέραστα δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα. Ολόγυρα απλώνονται μερικά λιβαδάκια και κάμποσες μυτερές βουνοκορφές.
Οι κάτοικοι του χωριού
Οι κάτοικοι της Βοβούσας ήταν ανέκαθεν υλοτόμοι, πριονάδες, αγωγιάτες και έμποροι. Αρκετοί από αυτούς ασχολούνταν και με την κτηνοτροφία. Στις αρχές του αιώνα ζούσαν εδώ περίπου 120 οικογένειες και περισσότερα από 90 παιδιά πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο. Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 100, ενώ οι περισσότεροι έχουν σαν κυρία δραστηριότητα την υλοτομία και την επεξεργασία ξύλου.Μικρό Πάπιγκο: Ο Τάσος Δούσης προτείνει το πιο “πράσινο” ξενοδοχείο της Ηπείρου με βαθμολογία 9,5!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βοβούσα αποτελεί μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα από την πλευρά των Ιωαννίνων, τόπος ιδανικός για περιπατητές και φυσιολάτρες.
Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα χωριά του Ζαγορίου; Το travelstyle.gr έχει για εσάς ένα αφιέρωμα στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια!
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr