Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
12.8 C
Athens
HomeTravel NewsΠινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι στην Κω - Ποιες είναι οι αντιδράσεις;

Πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι στην Κω – Ποιες είναι οι αντιδράσεις;

Πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι έχουν τοποθετηθεί στην Κω, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά επιχειρηματιών τουρισμού.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχοι και ντόπιοι του νησιού, ζητούν την άμεσα αφαίρεση των εξωτερικών πινακίδων που προειδοποιούν για πιθανό τσουνάμι στην περιοχή σε περίπτωση σεισμού.

- Advertisement -
Tsounami Alert - Κως

Η τοπική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί με τις οθόνες που προειδοποιούν για κίνδυνο τσουνάμι, οι οποίες τοποθετήθηκαν ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Κω. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Οργανισμό Σχεδιασμού και Προστασίας, η Κως και δυο ακόμα Ευρωπαϊκές πόλεις συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα μετά το 2017, όταν ένας σεισμός προκάλεσε κύματα ύψους 1,5 μέτρου.

Τσουνάμι - Κως

Ο υπεύθυνος του Οργανισμού, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι στην Κω υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού κι ότι δε θα πρέπει να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, γιατί μπορεί να στοιχίσει ζωές.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων του νησιού ζητά την απομάκρυνση των πινακίδων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο τσουνάμι, αφού θεωρεί ότι τρομάζει τους επισκέπτες και μπορεί να βλάψει την τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Παρά το γεγονός ότι τα τσουνάμι είναι σπάνια στην Ελλάδα, η χώρα μας διαθέτει Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι από το 2012. Τα μικρής κλίμακας τσουνάμι είναι γνωστά ως “σεισμικά θαλάσσια κύματα”. Ιστορικά, ελληνική δραστηριότητα των τσουνάμι καταγράφηκε μετά την έκρηγξη τυο ηφαιστείου στη Σαντορίνη το 1410 π.Χ. Και τους σεισμούς στην Εύβοια το 426 π.Χ., με πιο πρόσφατο στη Ρόδο το 1482 και στην Πάτρα το 1748.

Ο Λέκκας παραδέχτηκε ότι η τοποθέτηση των οθονών το καλοκαίρι και χωρίς προειδοποίηση ήταν μια ατυχής κίνηση, αλλά ανέφερε ότι ο αριθμός των νησιών και το μήκος της ελληνικής ακτογραμμής καθιστούν πολλές περιοχές ευάλωτες, ειδικά εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αυτό το ψαροχώρι στην Ιαπωνία έγινε μετά το τσουνάμι ο πιο ανερχόμενος hipster προορισμός!

Αν πιάσεις πάτο, μόνο ανοδική πορεία μπορείς να έχεις. Αυτό συνέβη και με την Onagawa της Ιαπωνίας. Πριν 6 χρόνια, καταστράφηκε ολοσχερώς, όταν τεράστια κύματα, τα οποία προκλήθηκαν από υποθαλάσσιο σεισμό των 9 Ρίχτερ στον Ειρηνικό ωκεανό, χτύπησαν τη περιοχή και κατέστρεψαν ό,τι συνάντησαν στο διάβα τους.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η πόλη κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, με αποτέλεσμα σήμερα να μην θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, αλλά να αποτελεί τον πιο ανερχόμενο hipster προορισμό!

Στο λιμάνι της περιοχής, έχουν χτιστεί μερικά μπαράκια, όπως το Bar Sugar, στο οποίο μπορείς να πιεις το ποτό σου, αλλά και να απολαύσεις break-dance shows! Ο πολυτάλαντος ιδιοκτήτης του, Shuhei Sakimura, o οποίος είναι ντι τζέι και street artist μας εξηγεί πως παλαιότερα οι hipster δεν είχαν λόγο να επισκεφθούν την Onagawa, όμως σήμερα, δείχνουν τεράστιο ζήλο για την περιοχή.

Το σλόγκαν “keep walking” έχει υιοθετηθεί από τους κατοίκους της περιοχής και έχουν ανοικοδομηθεί αρκετά κτίρια. Καλλιτέχνες σαν τον Shuhei έχουν αφιερώσει χρόνο στο να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα πολύχρωμα graffiti που συμβολίζουν την αναγέννηση της πόλης. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, πριν το τσουνάμι, το μόνο που υπήρχε στην περιοχή ήταν ψαράδικα και ένα εργοστάσιο χαρτοποιίας,, τα οποία καταστράφηκαν μαζί με τις οικίες των κατοίκων.

Θλιμμένος και απογοητευμένος από την όλη κατάσταση, ο Shuhei αποφάσισε να μην μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά να κάνει κάτι για τον τόπο του. Έτσι, προώθησε τη δική του street art, την οποία ονόμασε D-Bons και βρήκε αρκετούς υποστηρικτές, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάσουν τα υπέροχα graffiti που δημιουργεί.

Η σχετικά πρόσφατη καταστροφή, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Ευαισθητοποιημένοι Βρετανοί επιχειρηματίες, αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν στέγη στους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν την περιοχή και να μάθουν περισσότερα για αυτή. Στόχος τους είναι να μην αφήσουν την πόλη να απομονωθεί και να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις, με την πρόσληψη ντόπιων, οι οποίοι διηγούνται τη δραματική εμπειρία που έζησαν. Έτσι, οι τουρίστες μαθαίνουν περισσότερα για το τσουνάμι και προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην περιοχή, ξαναδίνοντάς την ζωή.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,079LikesLike
88,747 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ