Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens
HomeTrip IdeasΠήλιο: Ταξίδι σε 5+1 από τα ομορφότερα χωριά του

Πήλιο: Ταξίδι σε 5+1 από τα ομορφότερα χωριά του

Κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για ρομαντικές εκδρομές στο όμορφο Πήλιο που σίγουρα είναι από τους κορυφαίους προορισμούς!

Εδώ συγκεντρώσαμε κάποιες ιδέες..6 υπέροχα πηλιορείτικα χωριά και μια βόλτα στο καθένα από αυτά μέσα από βίντεο που θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές τους…

- Advertisement -

Τσαγκαράδα

Η Τσαγκαράδα είναι σίγουρα ένα από χωριά που τα συνδυάζει όλα. Βρίσκεται μόλις 55 χλμ. μακριά από τον Βόλο και είναι ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα χωριά του Πηλίου. Οι απόψεις σχετικά με την προέλευση του ονόματος της περιοχής διίστανται καθώς πολλοί λένε ότι είναι σλάβικης προέλευσης και παραπέμπει στη φράση «ωραία θέα», ενώ άλλοι πως έχει να κάνει με τα «τσαγκάδια», δηλαδή τα κοπάδια που υπήρχαν εκεί. 

Το χωριό βρίσκεται στις πλαγιές του Πηλίου, περιτριγυρίζεται από δάση και αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: οι Άγιοι Ταξιάρχες, η Αγία Παρασκευή που βρίσκεται από το 1909 στην κεντρική πλατεία του οικισμού, ο Άγιος Στέφανος και η Αγία Κυριακή που είναι μακρύτερα από τις υπόλοιπες και πιο χαμηλά, πιο κοντά στη θάλασσα από τις άλλες.

Τσαγκαράδα πλατεία Πήλιο

Ο οικισμός της Τσαγκαράδας χτίστηκε αρχές του 17ου αιώνα, κάπου το 1600 μ.Χ., ενώ στο υπέδαφος του έχουν βρεθεί τάφοι και κειμήλια που χρονολογούνται και από τον 14οαιώνα. Ο φόβος που υπήρχε εκείνα τα χρόνια για τους πειρατές έκανε τους κατοίκους της περιοχής να μετακινηθούν όλο και πιο ψηλά στον οικισμό, εγκαταλείποντας το παραλιακό κομμάτι του.

Κατηγιώργης

Για να φτάσετε στο μαγευτικό αυτό μέρος θα πρέπει να διανύσετε περίπου 60 χλμ από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, τον Βόλο, όταν φτάσετε όμως στον προορισμό σας η θέα θα σας ανταμείψει.

Το ήσυχο αυτό χωριουδάκι, ο Κατηγιώργης είναι ιδανικό για τους λάτρεις των ήρεμων διακοπών. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από την πίεση της καθημερινότητας και της ρουτίνας, απολαμβάνοντας μοναδικά γραφικά τοπία. Εδώ μπορείτε να δείτε και όλα τα χωριά του Πηλίου που αξίζει να ανακαλύψετε χειμώνα καλοκαίρι.

Κατηγιώργης Πήλιο

Στο χωριό υπάρχει μόνο μια μικρή και χρυσαφένια αμμώδης παραλία. Απολαύστε δροσιστικές βουτιές στα καταγάλανα νερά της σε συνδυασμό με τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο κάνοντας την ηλιοθεραπείας σας. Κοντά στην παραλία, θα βρείτε ταβέρνες, οι οποίες μέχρι να κάνετε τις βουτιές σας θα έχουν γεμίσει τον τόπο μυρωδιές από τα τηγανητά καλαμαράκια και τους γευστικούς μεζέδες. Συνοδέψτε τους μεζέδες με δροσερό ούζο ενώ το κύμα της θάλασσας μαζί με το αεράκι θα σας δροσίζουν.

Για να προσεγγίσει κανείς τον Κατηγιώργη ακολουθεί την διαδρομή Αγριά- Αργαλαστή. Λίγο μετά την Αργαλαστή πινακίδες προς Λαύκο οδηγούν στο χωριό, λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Προμύρι. Δείτε τις 3 ομορφότερες παραλίες του Πηλίου σε ένα video!

Άγιος Λαυρέντιος

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά. O Άγιος Λαυρέντιος, είναι ένα ορεινό χωριό του Δυτικού Πηλίου μόλις 20 χλμ. από τον Βόλο.

Το χωριό πήρε το όνομά από το ομώνυμο μοναστήρι του Άγιου Λαυρεντίου που βρίσκεται εκεί. Το πανέμορφο σκηνικό του χωριού πρωταγωνιστεί και μαγεύει κάθε επισκέπτη. Η πλούσια φύση, τα όμορφα γραφικά δρομάκια, οι ήχοι από τα ρυάκια και τα ρέματα και οι φιλόξενοι άνθρωποι είναι σήμα κατατεθέν του χωριού.

Με ένα κλικ εδώ περιηγηθείτε στα όμορφα χωριά του Πηλίου!

Το χωριό είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες, παρέες και ζευγάρια, που θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία τους και να χαλαρώσουν κάθε εποχή του χρόνου ενώ τη διαμονή σας εδώ μπορείτε να τη συνδυάσετε με εκδρομή και σε άλλα όμορφα χωριά του Πηλίου όπως επίσης και με τον Βόλο. Από την Αθήνα απέχει οδικώς 350 χλμ., περίπου 4 ώρες.

Άγιος Λαυρέντιος Πήλιο

Βυζίτσα

Δεν είναι τυχαίο ότι η Βυζίτσα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το χωριό της Μαγνησίας είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς, γεμάτη με όμορφους πύργους (του Κόντου, του Γερουλάνου, του Βέργου, του Καραγιαννόπουλου και άλλων). 

Τα περισσότερα αρχοντικά είναι χτισμένα με ντόπια πέτρα και πλάκες. Ορατές είναι η λιθοδομή και οι ξυλοδεσιές. Διαθέτουν αυλές και μικρότερα παράσπιτα όπως φούρνο, σπίτι για τον επιστάτη και στάβλο. Τα κτίρια έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους και σπάνια δημιουργούν συγκροτήματα. Τα αρχοντικά της Βυζίτσας είναι συνήθως τριώροφα με τετράγωνη κάτοψη. Οι στέγες αποτελούνται από ξύλινα δοκάρια και η τελική τους στρώση αποτελείται από ντόπιες σχιστόπλακες.

Βυζίτσα Πηλίου

Χαρακτηριστικό των κτιρίων είναι ότι η πρόσοψη άλλων είναι στον νότο και δεν έχουν ανοίγματα στον βορρά. Ο πάνω όροφος χρησιμοποιούταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και γι’ αυτό έχει πολλά παράθυρα και δεν έχει τζάκι.

Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στη βόρεια πλευρά και στη νότια οι χώροι στους οποίους η οικογένεια βρισκόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πανέμορφο χωριό με το την υπέροχη φύση θα το βρει κάποιος ανάμεσα στις Μηλιές και τις Πινακάτες, στα 500 μέτρα υψόμετρο και σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από την πόλη του Βόλου. 

Η πυκνή βλάστηση είναι χαρακτηριστικό της Βυζίτσας. Παντού υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια, ελαιώνες, οπωροφόρα δέντρα και βότανα. Κόσμημα του χωριού αποτελεί και η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια. Εκεί θα δοκιμάσετε ντόπιες σπεσιαλιτέ και θα ζεσταθείτε με τσιπουράκι από τοπικούς παραγωγούς. 5 + 1 γραφικοί φθινοπωρινοί προορισμοί που θα φτάσετε οδικώς

Πριν φύγετε, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που έχει κτιστεί το 1789, την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από το 1725, το εκκλησάκι του Αθωνα, την κεντρική πλατεία με τη λιθόκτιστη κρήνη και την σκεπαστή Κρήνη “Μούσγα” του 1888. Εδώ θα δείτε πως να περάσετε 48 ώρες στο Πήλιο!

Βυζίτσα, η αρχιτεκτονική των σπιτιών στο χωριό

Μακρινίτσα

Όσες λέξεις και να “στριμώξουμε” στη σειρά για να περιγράψουμε την ομορφιά της Μακρινίτσας, καμία δεν ταιριάζει μπροστά στην ιστορική φράση που ειπώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε μία ολιγοήμερη εκδρομή του πίσω στο 1934. Ναι, η Μακρινίτσα, όπως εύστοχα περιέγραψε και ο ίδιος μαγεμένος, είναι το “μπαλκόνι του Πηλίου”.

Κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα. Όντως η Μακρινίτσα, 17χμ. από το Βόλο, “κρέμεται” σαν κόσμημα στις δυτικές πλαγιές του Πήλιου, προσφέροντας στον επισκέπτη μία πανοραμική θέα του Βόλου και του Παγασητικού κόλπου, που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει δέος.

Η Μακρινίτσα έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως το «μπαλκόνι του Πηλίου»

Οι περισσότεροι από τους 700 περίπου κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή ασχολούνται με τον τουρισμό, αφού το αβανταδόρικο σημείο που βρίσκεται, το καθιστά ολοχρονικά τουριστικό πόλο έλξης. Στολισμένη από τριώροφα ψηλά αρχοντικά να παραπέμπουν σε ευρωπαϊκά κάστρα, λιθόχτιστες εκκλησίες με ξύλινα στηρίγματα, στενά σοκάκια από πέτρες και πλάκες της περιοχής, αποτελεί γνήσιο τόπο όπου άνθησε η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι το Αρχοντικό Τοπάλη που χτίστηκε το 1844. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου και μαζί όλο το λαογραφικό πλούτο του τόπου μετρώντας πάνω από 1.500 εκθέματα.

Το “παζάρι” για τους ντόπιους είναι η κεντρική πλατεία που κάτω από τη δροσιά των πλατανιών και τον ήχο της παραδοσιακής κρήνης με τις τέσσερις λεοντοκεφαλές, προσφέρει στιγμές χαλάρωσης στους περαστικούς που απολαμβάνουν γευστικά φαγητά, ντόπια γλυκά του κουταλιού και ροφήματα, “βυθίζοντας” το βλέμμα τους στο πράσινο και το μπλε. Στον τοίχο ενός από τα γραφικά καφενεία της, μπορείτε να δείτε και την αναπαράσταση του ζωγράφου Θεόφιλου “Μάχη στην κρύα βρύση” που χρονολογείται πίσω στο 1910. Ακόμη πιο πίσω, το 1806, χτίστηκε και ο μονόχωρος ναός του Άγιου Ιωάννη Προδρόμου με λιθανάγλυφα του γλύπτη Θεοδόσιου, που στέκεται λίγο πιο δίπλα.

Μακρινίτσα, κάνοντας βόλτα στο χωριό

Ακολουθώντας τη λιθόστρωτη ραχοκοκαλιά του οικισμού, από το “μπαλκόνι” προς τα πάνω, φτάνετε στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έγγραφα του παρελθόντος πιθανολογούν ότι βρίσκεται εκεί από το 13ο αιώνα. Ο πέτρινος δρόμος φτάνει στο ψηλότερο και το χαμηλότερο σημείο της περιοχής, την Κακούνα και την Κουκουράβα, αντίστοιχα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στη συνοικία της δεύτερης το ψηλό Πυργόσπιτο Σκοτεινιώτη, δείγμα πρώιμης φάσης της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής που κυριαρχεί στον οικισμό.

Από τη δύση του ήλιου και μετά, τα μακρινά φώτα του Βόλου σε συνδυασμό με το σκοτεινό μπλε του ορίζοντα, χρωματίζουν με μαγεία την εμπειρία του ταξιδιώτη. Πλησιάζοντας στη Μακρινίτσα, καλύτερα παρκάρετε τα οχήματά σας έξω από τον οικισμό πριν μπείτε σε αυτόν. Αφήστε την ομορφιά αυτού του τόπου να κρατήσει το τιμόνι σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο μέσα από περιπλανήσεις και ατελείωτους περιπάτους στα πέτρινα μονοπάτια του.

Πινακάτες

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου, είναι οι Πινακάτες.

Το χωριό βρίσκεται χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό, περίπου 25 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο και 5 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια».

Το χωριό διακρίνεται για τα ωραία αρχοντικά και το παρδοσιακό χρώμα. Να σημειωθεί πως οι αποστάσεις είναι μικρές από τα υπόλοιπα χωριά, για αυτό θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε κάποια αυτά, όπως τον Άγιο Γεώργιο, τη Βυζίτσα αλλά και τις Μηλιές.

Πινακάτες χωριό Πήλιο ηλιοβασίλεμα

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,084LikesLike
88,768 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ