Εστιατόρια μετά μουσικής υπάρχουν πολλά, όμως, το Piedra στον Κεραμεικό, πίσω από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, είναι μια ειδική περίπτωση, αφού εδώ θα ακούσετε όπερα από διακεκριμένους καλλιτέχνες της λυρικής μας σκηνής.
Τα opera restaurants είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό, αλλά στην Αθήνα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Αυτό σκέφτηκε ο Μιχάλης Σπαρτιώτης, αρχιτέκτονας ο ίδιος και λάτρης της όπερας, που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό χώρο.
Ιδανικό για τους λάτρεις της όπερας
Το Piedra λειτουργεί μόνο κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Οι πόρτες ανοίγουν στις εννέα και μισή και το πρόγραμμα ξεκινάει κατά τις έντεκα παρά τέταρτο. Η σοπράνο Λαμπρινή Καρτάλις, ο τενόρος, Χρήστος Λάζος κι ο βαθύφωνος, Παύλος Mαρόπουλος ενώνουν τις φωνές τους με τον πιανίστα Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου και μας ταξιδεύουν στον κόσμο της όπερας μέσα από γνωστές άριες, ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπουν και κλασικά κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ, αγαπημένα τραγούδια του Σινάτρα ή του Έλβις, αλλά και ελληνικά κομμάτια εκτελεσμένα σε λυρικό ύφος.
Τις περισσότερες φορές με τους σταθερούς συνεργάτες του Piedra συμπράττουν και καλεσμένοι-έκπληξη, για τους οποίους μπορείτε να ενημερώνεστε από την ηλεκτρονική σελίδα του εστιατορίου.
Ο χώρος του Piedra
Πέρα, όμως, από τη μουσική πανδαισία, ενδιαφέρον έχει και ο χώρος που μοιάζει με μεσαιωνικό κελάρι.
Πρόκειται για ένα πέτρινο διώροφο του 1915, φτιαγμένο στα πρότυπα της μονεμβασίτικης αρχιτεκτονικής. Στο ισόγειο στεγαζόταν κατάστημα πώλησης σκοινιών, στο πίσω μέρος υπήρχε η οικογενειακή μικρή βιοτεχνία, ενώ στο πρώτο όροφο βρισκόταν το σπίτι του ιδιοκτήτη.
Μετά από το 1950, η επιχείρηση σταμάτησε την δραστηριότητά της κι έτσι από ένα χρονικό σημείο και μετά το οίκημα σχεδόν εγκαταλείφθηκε.
Τα τελευταία χρόνια λειτούργησε ως αποθήκη εποχιακών ειδών και παιχνιδιών, αλλά από το 1998 έκλεισε κι αυτή, οπότε η αντιπαροχή έμοιαζε μονόδρομος. Ο κύριος Σπαρτιώτης, όμως, που πιστεύει στην επανάχρηση κτιρίων μέσα από νέες σύγχρονες μορφές λειτουργίας, ξανάδωσε ζωή στο κτίσμα, ανακαινίζοντάς το οριστικά με βασικά υλικά την πέτρα, το σίδερο και το ξύλο στην πιο φυσική του μορφή.
Γαστρονομία στο Piedra
Όσο αφορά τώρα στο γαστρονομικό κομμάτι, την επιμέλειά του έχει ο σεφ Σταμάτης Τσολάκος, που εμπνέεται από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, σε μια εκλεπτυσμένη εκδοχή της, όπως άλλωστε αρμόζει στο όλο περιβάλλον.
Το μενού παραμένει σταθερό όλη τη σεζόν, αλλά διαφοροποιείται κάπως την περίοδο της Σαρακοστής με κάποια πιάτα θαλασσινών. Ξεκινήστε με ένα Carpaccio μοσχαριού με ρόκα, τοματίνια και λάδι λευκής τρούφας, γαρίδες σωτέ με μπούκοβο και κρασί κι ένα ταλαγάνι σχάρας με τραγανή σαλάτα και μαρμελάδα σύκο που μπορείτε να συνοδεύσετε με μια από τις ευφάνταστες σαλάτες. Δοκιμάστε αυτή με τη σπανακόπιτα με αρωματικά βότανα , κρέμα φέτας και τραγανά πιτάκια, ή την πιο παραδοσιακή με τοματίνια, ρόκα, κατίκι, ντακάκι χαρουπιού, αβοκάντο και ανθό αλατιού.
Στα κυρίως πιάτα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κότσι αρνιού κονφί με γλάσο λεμονιού αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι και πουρέ σελινόριζας, φιλέτο κοτόπουλο, μαγειρεμένο σε κενό αέρος, με αγριόρυζο και τραγανά λαχανικά, ριζότο κολοκύθας με σπαράγγια και crispy προσούτο Ευρυτανίας, αλλά και τρυφερό Rib eye σχάρας με αρωματικό βούτυρο, μαύρο αλάτι, πατάτες baby και σπαράγγια. Για όσους προτιμούν τις θαλασσινές γεύσεις, υπάρχει μια σφυρίδα φρικασέ, μαγειρεμένη σε κενό αέρος, με άγρια χόρτα και κριθαρότο με γαρίδες, ψητά τοματίνια και λάδι βασιλικού.
Για επιδόρπιο, δοκιμάστε τάρτα διπλής σοκολάτας αρωματισμένη με espresso, ή την πολύ ελαφριά κρέμα Καταλάνα με lime, ενώ στην κάβα θα βρείτε 16 εκλεκτές ετικέτες από ελληνικούς αμπελώνες για να συνοδεύσετε το δείπνο σας.
Ταξιδέψτε με τον χώρο, το φαγητό και τη μουσική του Piedra
Αν, λοιπόν, θέλετε μια διαφορετική έξοδο, που θα σας ταξιδέψει από τα λιμάνια της Νότιας Ευρώπης, στα στέκια της Λισαβόνας και τα σοκάκια του Trans Tevere στη Ρώμη και της παλιάς Αθήνας, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Piedra και να αφεθείτε στη μαγεία της μουσικής.
Προσοχή μόνο, πρέπει οπωσδήποτε να έχετε κάνει κράτηση, γιατί είναι δύσκολο να βρείτε θέση, καθώς ο χώρος λειτουργεί μόνο δυο μέρες την εβδομάδα.
Info:
Τιμή ανά άτομο : 40-45 ευρώ
Αγαθημέρου 3, Κεραμεικός, T. 210 3420700
Πηγή: bovary.gr
Δείτε επίσης: