Πετρόκτιστα σπίτια, γραφικά δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες και αρχιτεκτονική άλλης εποχής συνθέτουν τον υπέροχο καμβά των χωριών της Αρκαδίας. Η Αρκαδία όμως, “κρύβει” ακόμα ένα μυστικό, ένα γραφικό χωριό στην καρδιά του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, ξεχωριστό από κάθε άλλο καθώς αυτό το χωριό είναι ιστορικό όσο κανένα, το όμορφο Λιμποβίσι, το οποίο μάλιστα είναι η γενέτειρα του Κολοκοτρώνη.
Το Λιμποβίσι είναι χτισμένο στα 1200 μέτρα υψόμετρο, πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου και είναι ακατοίκητο σήμερα. Αν όμως και ακατοίκητο προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Ο λόγος;
Είναι η γενέτειρα του Κολοκοτρώνη
Από το Λιμποβίσι καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η οικογένειά του ζούσε εδώ για δώδεκα γενιές. Πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Είναι το χωριό που έθρεψε την αδούλωτη γενιά των Κολοκοτρωναίων. Είναι το χωριό του ελευθερωτή του γένους.
Σήμερα ο περιβάλλων χώρος έχει αναδιαμορφωθεί με δαπάνες του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Το αναστηλωμένο κτίριο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και της Ελληνικής Επανάστασης, είναι χτισμένο δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και είναι αντίγραφο του παραδοσιακού κολοκοτρωνέικου σπιτιού. Ακόμη έχει αναστηλωθεί και παρακείμενη εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου.
Προσελκύει καθημερινά πλήθος επισκεπτών που μένουν σε κοντινά χωριά και οικισμούς αλλά και στην Τρίπολη (απέχει από το Λιμποβίσι μόλις 30 χλμ.) κυρίως για να επισκεφτούν το σπίτι – μουσείο του Γέρου του Μοριά και να κάνουν μια βόλτα ήρεμο μέρος με το γραφικό τοπίο.
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννου και το ανακαινισμένο σπίτι του Κολοκοτρώνη από τον αείμνηστο Π. Αγγελόπουλο όχι μόνο μαρτυρούν την ύπαρξή του χωριού αλλά το έχουν κάνει και προορισμό!
Το Λιμποβίσι υπήρξε μεγάλη επικράτεια, ένα πραγματικό οχυρό. Η ύπαρξη του οικισμού μαρτυρείται ήδη από την Ενετοκρατία και μάλιστα με αρκετούς κατοίκους, κοντά στους 500. Κατά την δεύτερη Τουρκοκρατία της Πελοποννήσου το Λιμποβίσι αναφέρεται ότι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας. Μετά την Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στη Κατσίμπαλη.
Πολύ κοντά στο Λιμποβίσι, βρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρεμα (κοιτίδα της οικογένειας «Μπλάνας»), εκεί όπου πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι.
Το χωριό
Αλλά εκτός από μουσείο το χωριό είναι επίσης ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου… γραφικό, πέτρινο με το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα των νερών του ξεροπόταμου που κατεβαίνει από το Αρκουδόρεμα και “συναντάει” την απέραντη γαλήνη της φύσης, εκεί σε μια γωνιά βρίσκεται κουρνιασμένο το όμορφο Λιμποβίσι.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές με άφθονο νερό και αρκετός χώρος για να αφήσει κάποιος το αυτοκίνητο.. Το πλάτωμά του αγναντεύει το Μαίναλο και το ιερό Αρκουδόρεμα, το καταφύγιο της Άρκτου των Αρκάδων.
Ο Δήμος Φαλάνθου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, κατασκεύασε παραδοσιακό καφενείο, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2006, προφέροντας ντόπια προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά.
Στο Λιμποβίσι πραγματοποιείται στις 28 Αυγούστου κάθε έτους πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.
Δείτε επίσης