Τα tapas bar -που αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ισπανίας γενικότερα-καθιστούν το Σαν Σεμπαστιάν πρωταθλήτρια πόλη στον κόσμο στη σχέση μπαρ ανά κάτοικο. Τέτοια πυκνότητα καταστημάτων, μικρών και μεγάλων και τέτοια ποικιλία εδεσμάτων δεν έχω ματαδεί στη ζωή μου.
Για να εξηγηθούμε: Kάθε tapas bar, ακόμα και στα πιό μικροσκοπικά θα βρεις στον πάγκο τους δεκάδες ιδιότυπους μεζέδες. Μεζέδες που φτιάχνονται από τον κάθε μαγαζάτορα και είναι της στιγμής και φρέσκoι. Δεν έχεις πολλά να πεις, να δεις κατάλογο, ή να ρωτήσεις. Βλέπεις αυτό που σου γιαλίζει το μάτι και το ζητάς.
Τα ποτήρια του κρασιού τιμούνται 1.10 € και σερβίρονται σε ποτήρια πανέμορφα, ενώ οι μεζέδες (τα tapas στην Ισπανία, λέγονται pinchos στο Σαν Σεμπαστιαν και pintxos στα βάσκικα) κυμαίνονται από 1.00 έως 2.50€ ανάλογα την πολυπλοκότητα. Τα κρασιά είναι από τα ερυθρά τα Tintos (ερυθρά κρασιά) από την Rojas και τα λευκά τα Τxacoli (zacoli στην προφορά = λευκό κρασί ) και βέβαια τα sidra ( μηλίτης δηλαδή αλλά με μπόλικο αλκοόλ που διαφέρει από το cidre των Γάλλων) ) στις παραδοσιακές sidreria, όπου οι μπάρμαν σημαδεύουν το ποτήρι από ψηλά με την φιάλη και το κρασί να πετάγεται με ορμή από την χαρακτηριστική κάνουλα. Για την εξοικίωση της νεολαίας έχει καθιερωθεί τις Πέμπτες τα βράδια γιά τους νέους ένα ποτήρι κρασί και ένα tapas να δίνονται με προσφορά 2.00€
Στα bar λοιπόν οι μεζέδες σερβίρονται στο όρθιο, και στο καθιστό μπορείς να φας κανονικά τα raciones κάποιες μερίδες λίγο μεγαλύτερες. Ας δούμε μερικούς μεζέδες κάποιων tapas bar.
Pintxo de pan con championes, jamón y pimiento verde.
Mεζές με ψωμάκι, μανιτάρια, ισπανικό ζαμπόν (χαμόν) και πράσινες πιπερίτσες.
Pintxo de berenjena, queseo de cabra y mermelada; pinto de pimiento rojo, bacalao y cebolleta
Aριστερά ψωμάκι με μελιτζάνα, τυρί κατσικίσιο και μαρμελάδα και δεξιά ψωμάκια με κόκκινη πιπεριά, βραστό μπακαλιάρο και κρεμμυδάκι.
Pinxto de pimientos rellenos fritos con queso fresco y cebolleta.
Μεζές με ψωμάκι, πιπεριά σε γαλέτα τηγανητή.
Pintxo de ensaladilla rusa y jamón.
Μεζές με ψωμάκι, ρώσικη σαλάτα και χαμόν (ισπανικό ζαμπόν).
Pinto de boquerones, pimiento rojo y vinagreta.
Mεζές με ψωμάκι, αντζούγιες ξυδάτες και σε μικρά κομματάκια πιπερίτσα πράσινη, κόκκινη και κρεμμυδάκι.
Pintxo de olivas, pimiento rojo, guindillas y boquerón.
Ο αγαπημένος μεζές: Σε ελαιόλαδο ελιές, κόκκινη πιπεριά, ξυδάτη πράσινη πιπεριά και αντζούγιες ξυδάτες.
Pintxo de jamon iberico.
Ψωμάκια με χαμόν iberico από την Νότια Ισπανία.
Pintxo de atun, boqueron, guindilla y salsa.
Mεζές με ψωμάκι τόνο, αντζούγια ξυδάτη, πιπερίτσα ξυδάτη και σάλτσα.
Raciones de champiñones, morcilla con patatas, albondigas con patatas y pulpo con patatas.
Oι ρασιόνες, είναι οι πιό μεγάλες μερίδες από τα τάπας και η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,5 με 3,5 € Εδώ έχουμε από αριστερά στα δεξιά μαγειρευτά μανιτάρια, λουκάνικο από αίμα, κεφτέδες χοιρινοί και χταποδάκι με πατάτες βραστές.
Συνοψίζοντας, τα tapas έχουν βάση το ψωμί μπαγκέτας και συνοδεύονται από τοπικά κατσικίσια τυριά, αλλαντικά, μαγιονέζα, πιπεριές -η πιπεριά συνηθίζεται σε πολλές εκδοχές-, αντζούγιες, γαρίδες, μπακαλιάρο σε πολλές εκδοχές, ρώσικη σαλάτα, πατάτες κυρίως βρασμένες και πολτοποιημένες με άλλα υλικά σε μορφή κροκέτας. Κροκέτες γίνονται με πολλά άλλα είδη όπως με μανιτάρια, καλαμάρια, μπακαλιάρο αλλαντικά και τυριά!
Πηγή: greekgastronomyguide.gr