Το Πάσχα αποτελεί ιδανική αφορµή για να αφήσουµε για λίγες µέρες πίσω µας την καθημερινότητα και το «κλεινόν άστυ», να επισκεφτούµε άλλα µέρη και να περάσουµε παραδοσιακά αυτές τις µέρες µε αγαπηµένους µας ανθρώπους συνδυάζοντας τις, µε ξεκούραση.
Η µεγαλύτερη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας, γιορτάζεται µε ιδιαίτερο τρόπο σε όλη τη χώρα, όπου ήθη και έθιµα διατηρούνται αναλλοίωτα. Αν, δε, ο καιρός το επιτρέπει, είναι και η τέλεια ευκαιρία για µια ανοιξιάτικη εκδροµή.
Εδώ λοιπόν πάμε στις Κυκλάδες που σίγουρα τα νησιά του προσφέρονται για να ζήσετε το Πάσχα παραδοσιακά. Συγκεντρώσαμε 6 πανέμορφα κυκλαδίτικα νησιά, φημισμένα ως πασχαλινοί προορισµοί με τα δικά τους έθιμα και παραδόσεις για 6 αντίστοιχα ξεχωριστές ταξιδιωτικές και πασχαλινές εμπειρίες…
Τζια
Μόλις µία ώρα από την Αθήνα, η Κέα ή Τζια είναι ιδανική πρόταση για Πάσχα και ακόμη περισσότερο για τους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγµής. Ένα νησί πανέµορφο και γραφικό, µε εξαιρετική αρχιτεκτονική, θαυµάσιες παραλίες για να κάνετε- καιρού επιτρέποντος- την πρώτη βουτιά της σεζόν και επιλογές σε διαµονή και διασκέδαση που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια.
Θαυµάστε από µακριά την αµφιθεατρικά χτισµένη πρωτεύουσα, την Ιουλίδα, καθώς προσεγγίζετε το λιµάνι µε το καράβι. Εξερευνήσετε τα στενά λιθόστρωτα δροµάκια µε τα κάτασπρα σπιτάκια και ανηφορίστε το κεντρικό καλντερίµι µε το Δηµαρχείο και τα ταβερνάκια. Η άνοιξη, δε, είναι η καταλληλότερη εποχή για µια βόλτα στα αρχαία µονοπάτια και τη µοναδική πόλη της Καρθαίας!
Μust visit, ιδιαίτερα για νυχτερινή έξοδο, αποτελεί το Βουρκάρι (10 χλµ. από την Ιουλίδα), ο πιο κοσµοπολίτικος οικισµός του νησιού! Τη Μεγάλη Παρασκευή, ακολουθήστε τον επιτάφιο στο Βουρκάρι, πλάι στη θάλασσα και στα βαρκάκια, ενώ ανήµερα της Λαµπρής τη σκυτάλη παίρνει το κάψιµο του Ιούδα.
Άνδρος
Η κατά τ’ άλλα χαμηλών τόνων Άνδρος φημίζεται για τη νησιώτικη αύρα, τα παραδοσιακά έθιμα και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που βιώνουν όσοι την επισκέπτονται για να γιορτάσουν το Πάσχα.
Η Άνδρος με την αρχοντική ατμόσφαιρα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως «εκρηκτική» , αφού εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα «μάσκουλα», τα παλιά μαντεμένια κανόνια που βροντούν προς κάθε κατεύθυνση.
Τo Πάσχα στην Άνδρο γιορτάζεται έντονα στο Μπατσί, αλλά και ήρεμα στα ορεινά χωριουδάκια της που είναι πνιγμένα στα λουλούδια και τις λεμονιές, στις Στενιές με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά των καπεταναίων, τις Μένητες με τα τρεχούμενα νερά και τις παλιές βρύσες, αλλά και τα Αποίκια με τις γνωστές πηγές του νερού Σάριζα.
Στην Άνδρο το βράδυ της Ανάστασης οι νέοι τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με μπαρούτι και τους πυροδοτούν. Την ημέρα της Ανάστασης τρώνε τον παραδοσιακό «λαμπριάτη», ψητό αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με λαχανικά. Στην Παλαιόπολη, στο Κόρθι και σε άλλα χωριά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με το μπόουλινγκ.
Γνωρίστε περισσότερα για το Πάσχα στην Άνδρο, αλλά βρείτε και προτάσεις για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.
Σύρος
Θαρρείς και ανταγωνίζονται µεταξύ τους σε οµορφιά και γραφικότητα, η Ερµούπολη και η Άνω Σύρος θα µονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας σε αυτή την ξεχωριστή πασχαλινή εξόρµηση!
Η µεν πρώτη νεοκλασική, η δεύτερη µεσαιωνική, κάνουν αµέσως φανερές τις αντιθέσεις τους αλλά και την ξεχωριστή προσωπικότητα αυτού του νησιού που δεν γίνεται να µη σας κερδίσει µε το που φτάσετε στο λιµάνι! Αν έχετε χρόνο, κάντε µια βόλτα προς την Άνω Σύρο, χαθείτε στα στενά ανηφορικά σοκάκια και αφήστε το βλέµµα σας να περιπλανηθεί στο απέραντο γαλάζιο και τα γύρω νησιά!
Σ’ αυτό το νησί το Πάσχα είναι πραγµατικά µοναδικό! Κι αυτό γιατί η Ορθόδοξη και η Καθολική κοινότητα του νησιού (η µεγαλύτερη στην Ελλάδα µε ποσοστό περίπου 40% των Συριανών), ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των Καθολικών, γιορτάζουν µαζί τις άγιες αυτές µέρες! Μια κατανυκτική συνύπαρξη που επισφραγίζει κάθε χρόνο τη µακραίωνη αρµονική συµβίωση των δύο κοινοτήτων και χαρίζει στον επισκέπτη µια αξέχαστη εµπειρία!
Στην Άνω Σύρο οι Επιτάφιοι των Καθολικών ξεκινούν από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον ενοριακό Ναό της Ευαγγελίστριας, οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως και Μεταμορφώσεως, περιφέρονται και συναντώνται στην Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται δέηση. Κατά την περιφορά των ορθόδοξων Επιταφίων ακολουθούν τη λιτανεία πιστοί με κοντάρια όπου βρίσκονται κρεμασμένα χιτώνας, σφουγγάρι και ζάρια, συμβολίζοντας τα πάθη του Χριστού. Στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, στο λόφο Βροντάδο της Ερμούπολης, η Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών. Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, οι Καθολικοί κάνουν την περιφορά του αγάλματος του Ιησού τοποθετημένου σε χρυσό ανοικτό κουβούκλιο καλυμμένο με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές και ακολουθούν τα πολύχρωμα λάβαρα των διαφόρων αδελφοτήτων.
Γνωρίστε περισσότερα για το Πάσχα στη Σύρο, αλλά βρείτε και προτάσεις για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.
Πάρος
Ο εορτασµός του Πάσχα στη βασίλισσα των Κυκλάδων, την Πάρο, αποτελεί αδιαµφισβήτητα µια διαφορετική εµπειρία! Τα ήθη και τα έθιµα, µε ρίζες που κρατάνε βαθιά µέσα στον χρόνο, αναβιώνουν µε περίσσεια ευλάβεια και µοναδική λαµπρότητα στο κοσµοπολίτικο νησί, δηµιουργώντας µια κατανυκτική ατµόσφαιρα, µε φόντο το µπλε της θάλασσας και το λευκό των µικρών, ασβεστωµένων σπιτιών.
Τις ηµέρες του Πάσχα, µε τα χρώµατα και τα αρώµατα της άνοιξης να απογειώνουν την οµορφιά του τόπου, η Πάρος γεµίζει από κόσµο! Μια βόλτα στα όµορφα χωριά, στο γραφικό λιµανάκι της Νάουσας αλλά και στα στενάκια της Παροικιάς επιβάλλεται, ενώ µπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας σε ένα από τα δεκάδες µαγαζιά της.
Στην περίφηµη Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά, µε τον εντυπωσιακό κατάλευκο περίβολο, τελείται µια τις πιο λαµπρές αναστάσιµες λειτουργίες του νησιού, όµως «πρωταγωνίστρια» των εορτασµών είναι η ορεινή πλευρά του νησιού, όπου ξεδιπλώνεται το έθιµο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου.
Στην Πάρο, στη Μάρπησσα η περιφορά του Επιταφίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών του νησιού. Πλήθος κόσμου ψάλλοντας τα Εγκώμια του Επιταφίου, ακολουθεί την περιφορά στα γραφικά δρομάκια του χωριού. Στη διαδρομή αυτή, μπορεί κανείς να θαυμάσει τις «Αναπαραστάσεις» από τα Πάθη του Χριστού, όπου μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστάνουν εκπληκτικά σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Η Ανάσταση γιορτάζεται με κοδονοκρουσίες και πλήθος πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Το μεσημέρι, στο γήπεδο της Μάρπησσας, διοργανώνεται το Τραπέζι της Αγάπης με τον παραδοσιακό οβελία και νησιώτικο γλέντι.
Γνωρίστε περισσότερα για το Πάσχα στην Πάρο, αλλά βρείτε και προτάσεις για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.
Τήνος
Και μόνο στο άκουσμα του ονόματός της, η Τήνος σε προδιαθέτει για πασχαλινές διακοπές με τη δέουσα κατάνυξη. Στο κλίμα θα μπείτε ακολουθώντας την λιτανεία των επιταφίων στα στενά της Χώρας. Στην Τήνο στο Σκλαβοχώρι η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή είναι απλή και κατανυκτική. Την ίδια μέρα, στη Χώρα, οι περιφορές των Επιταφίων συγκλίνουν στη μαρμάρινη εξέδρα της παραλίας. Ο Επιτάφιος της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου καταλήγει μέσα στη θάλασσα, στη περιοχή Καλάμια στα Κιόνια! Τη Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό Κτικάδο αναβιώνει το παλιό έθιμο «Τραπέζι της Αγάπης», ένα γιορταστικό τραπέζι με πασχαλινά εδέσματα. Τη Πέμπτη του Πάσχα στο χωριό Βώλακα (Βωλάξ), στο καθολικό ξωκλήσι της Παναγίας Καλαμάν, μετά την θεία λειτουργία, γίνεται λαμπρό πανηγύρι με μουσική και πασχαλινούς μεζέδες.
Όσο κι αν η Χώρα της Τήνου βρίσκεται με την Μεγαλόχαρη στο επίκεντρο των ημερών, μην αγνοήσετε την γοητευτική ενδοχώρα του νησιού που ιδίως αυτή την εποχή είναι ό,τι πρέπει για on the road εξερευνήσεις. Βγείτε στο δρόμο για τον Πύργο, κάντε στάσεις στην Καρδιανή και τα Υστέρνια, δοκιμάστε κάποιο από τα ταβερνάκια στον Κτικάδο, παρατηρήστε τους περιστερώνες-έργα τέχνης του Ταραμπάδου στην Κώμη, ακολουθήστε τη διαδρομή για το ορεινά χωριά του Νότου και σίγουρα θα μας θυμηθείτε.
Φολέγανδρος
Η Φολέγανδρος με την τόσο τραχιά όσο και εύθραυστη γοητεία της, με τα δενδρόσπιτα και τις θεμωνιές, με τις πεισματικά ανοργάνωτες παραλίες και με μια Χώρα από τις ομορφότερες των Κυκλάδων γιορτάζει το Πάσχα με έναν τρόπο εντελώς ξεχωριστό που διαρκεί ως την Τρίτη του Πάσχα. Μέσα σε ατμόσφαιρα ευδαιμονίας, με βεγγαλικά και τραγούδια, κάθε σπίτι του νησιού ανοίγει για να υποδεχθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας και να κεράσει ρακές, κρασί και μεζέδες όσους τη συνοδεύουν. Η περιφορά διαρκεί τρεις μέρες και ξεκινάει την Κυριακή του Πάσχα από τη Χώρα και τα στενά του Κάστρου με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα η εικόνα περνάει από την Άνω Μεριά και τις αγροικίες, ενώ την τρίτη μέρα κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι για να καταλήξει στον Καραβοστάση όπου ο ιερέας ευλογεί τα σπίτια και όλα τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι. Το βράδυ η εικόνα επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα. Για τις ακολουθίες των ημερών όλοι συγκεντρώνονται παραδοσιακά στη Χώρα.
Δείτε επίσης