Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
10.4 C
Athens
HomeΕλλάδαΉπειροςΠάργα: Το «νησί» της Ηπείρου - Γαλαζοπράσινα νερά, γραφικά σοκάκια και πανέμορφα...

Πάργα: Το «νησί» της Ηπείρου – Γαλαζοπράσινα νερά, γραφικά σοκάκια και πανέμορφα τοπία

Στην Ήπειρο υπάρχει ένας κόλπος µε υπέροχα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, με δαντελωτές παραλίες και μικρούς ορμίσκους, ακριβώς απέναντι από το εντυπωσιακό κάστρο που στεφανώνει ολόκληρη την πόλη. Την είσοδο του κόλπου στολίζει το νησάκι της Παναγίας µε την ομώνυμη εκκλησία και στο φόντο ένα κατάφυτο από ελιές βουνό, που αποκλείει από την ενδοχώρα τη µικρή γραφική πόλη µε τα όµορφα σπίτια. Θαλάσσια σπορ και υποβρύχιες εξερευνήσεις, παραλιακά μπαρ, ξενοδοχεία και δωμάτια όλων των κατηγοριών, μαγαζιά, εστιατόρια και ουζερί. Ο λόγος για την πανέμορφη Πάργα.

Πάρφα

Η Πάργα, ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα και µε ένα µεσαιωνικό κάστρο να την προστατεύει, άντεξε για αιώνες τη διαρκή πίεση των Τούρκων. Μέχρι και το 1797, που η Γαληνοτάτη Δηµοκρατία του Αγίου Μάρκου διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα, η Πάργα ήταν φρούριο αλλά και εµπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο. Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, πάλι οι Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι, που, το 1819, την πούλησαν στον Αλή Πασά. Οι Παργινοί έφυγαν για την Κέρκυρα, για να ξαναγυρίσουν µετά την ενσωµάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.

- Advertisement -
Πάργα
Πάργα

Η νησιώτικη αρχιτεκτονική της, η θέση της μπροστά στη θάλασσα με τα καταγάλανα νερά και τα γραφικά σοκάκια της, ο παραλιακός δρόμος με τις δεκάδες καφετέριες, τα μικρά μαγαζιά και την απίστευτη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, τους Παξούς και τους Αντίπαξους, θυμίζουν νησί, ενώ η όμορφη πολιτεία, που απλώνεται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου μπροστά και κάτω από το κάστρο, είναι πολύ δημοφιλής και όλο το καλοκαίρι πλημμυρίζει από κόσμο. Πολυτελή θέρετρα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ταβερνάκια, καφέ και μπαρ για βραδινή διασκέδαση βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και κάνουν την περιοχή ιδανική για κάθε επισκέπτη.

Πάργα

Μπροστά ακριβώς στο λιμάνι βρίσκεται το καταπράσινο Νησάκι της Παναγίας, που οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το χαρακτηριστικό καμπαναριό, που βρίσκεται εκεί. Στην κορυφή του νησιού δεσπόζει ένα πανέμορφο Γαλλικό κάστρο, χτισμένο το 1808 από τους Γάλλους κατακτητές και από το οποίο έχει διασωθεί ο περίβολος, η πύλη και το φρούριο αν και πλέον έχουν γίνει ένα με την πλούσια βλάστηση του νησιού.

Πάργα
Το νησάκι της Παναγίας

Δεν είναι όμως το μόνο κάστρο που διασώζεται στην περιοχή. Πάνω σε έναν λόφο ακρωτήριο, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης στέκεται το Κάστρο της Πάργας, που το 1972 χτίστηκε για τρίτη και τελευταία φορά για να μείνει απόρθητο μέχρι το 1819. Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα «ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764», εμβλήματα και επιγραφές της εποχής του Αλή Πασά. Για τους λάτρεις της συγκλονιστικής θέας της πόλης, το κάστρο διαθέτει καφετέρια, ενώ συχνά φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

Πάργα

Μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια της όμορφης Πάργας, βρίσκεται και το Κάστρο του Αλή Πασά, σε ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά, κατασκευή που έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στις περιηγήσεις μπορεί κανείς να δει τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριτιδαποθήκη και τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια.

Βασικό στοιχείο που έχει μετατρέψει την Πάργα σε μικρό παράδεισο, είναι οι υπέροχες παραλίες της. Πολλές από αυτές βρίσκονται μέσα στον οικισμό ή σε πολύ κοντινή απόσταση, ενώ η πρόσβαση γίνεται ακόμη και με τα πόδια. Ο Βάλτος είναι μια τεράστια αμμώδης παραλία, με καταπράσινα νερά, οργανωμένες υποδομές και θαλάσσια σπορ. Η παραλία του Βάλτου με θέα την πίσω πλευρά του Κάστρου της, την Μονή Βλαχέρνας, το Κάστρο της Ανθούσας και φυσικά το πανέμορφο Ιόνιο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές των επισκεπτών.

Βάλτος Πάργα
Βάλτος

Μερικές άλλες παραλίες, όπως οι Αϊ-Γιαννάκης, Σαρακίνικο, Αϊ-Σώστης, Σαρακήνικο και Λύχνος, που βρίσκεται μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια, το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τις επισκεφθεί κι εξερευνήσει είναι μία μηχανοκίνητη βάρκα.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το νεκρομαντείο της Εφύρας, που είναι το πιο φημισμένο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο Νεκρομαντείο, στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο χωριό Μεσοπόταμο, όπου κατά τον Όμηρο «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών». Το ταξίδι αυτό στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είναι μια μοναδική εμπειρία.

Επιπλέον, λίγο πιο πέρα υπάρχει ο Βραχωνάς, το λεγόμενο εγκαταλελειμμένο χωριό που βρίσκεται στο βουνό ανατολικά από τα Σύβοτα. Εκεί κρύβεται ένα οροπέδιο που φιλοξενεί τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βραχωνά, αποτελούμενο από περίπου 50 μισογκρεμισμένα, πέτρινα σπίτια που χρονολογούνται από το 18ο-19ο αιώνα., ενώ τα ερείπια μιας προϊστορικής ακρόπολης μαρτυρούν το παρελθόν της περιοχής.

Σαρακίνικο Πάργα
Σαρακίνικο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,017LikesLike
88,555 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ