Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
9.2 C
Athens
HomeΠαραλίεςΠαραλίες: Καθαρές ή μολυσμένες; Ποια είναι τα σημάδια για να το καταλάβουμε;

Παραλίες: Καθαρές ή μολυσμένες; Ποια είναι τα σημάδια για να το καταλάβουμε;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που μας προβληματίζει όταν πάμε για στις παραλίες, ειδικά αν δεν έχουμε ξαναπάει σε αυτήν που επιλέξαμε, είναι κατά πόσο τα νερά της είναι καθαρά ή μολυσμένα. Πως μπορούμε όμως να το καταλάβουμε αυτό;

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Χατζηανέστη, χημικός- ωκεανογράφος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) υπάρχουν κάποια σημάδια σύμφωνα με τα οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε εάν τα νερά μιας παραλίας είναι καθαρά ή όχι.

- Advertisement -

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα 23 παραλίες της Αττικής έχουν κριθεί ακατάλληλες για μπάνιο! Δείτε τις αναλυτικά!

Οι πρασινίλες και οι κιτρινίλες στα νερά και στα βράχια

Πρόκειται για το φαινόμενο του υπετροφισμού. Πολλές φορές βλέπουμε μια «θολούρα» στα νερά ή μια πρασινίλα στα βράχια που δηλώνει μεγάλη αύξηση του φυτοπλαγκτόν. Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή κάτι πέφτει, που συνήθως πρόκειται για λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηανέστη: «Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο οπότε μπορεί κάποιες φορές να φτάνουν λύματα στη θάλασσα και να επιβαρύνουν την περιοχή.

Γαλάζιες σημαίες 2020: Η Ελλάδα δεύτερη δύναμη στον κόσμο (η Χαλκιδική πρώτη με 94 σημαίες)!

Κάποια ουσία πέφτει που είναι ή οργανικό φορτίο ή θρεπτικά συστατικά από λιπάσματα τα οποία δεν είναι κατά ανάγκη τοξικά ή επικίνδυνα. Προσφέρουν μεγάλη τροφή στους θαλάσσιους οργανισμούς και αυτοί αναπτύσσονται υπερβολικά. Είναι κάτι που γίνεται ορατό και με το μάτι. Και έτσι, δημιουργείται αυτό το φαινόμενο που μπορεί να είναι ή πρασινίλα, ή κιτρινίλα ή και κοκκινίλα ακόμα».

Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη

«Η επικινδυνότητα έχει να κάνει με το τι είδους ουσίες έχουν πέσει και ποια ήδη έχουν αναπτυχθεί κυρίως. Συχνά, το θέμα είναι αισθητικό. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μπορούν να αναπτυχθούν τοξικά είδη. Σε υπερβολική ανάπτυξη μπορεί να έχουμε και μείωση οξυγόνου ή να έχουμε και μυρωδιές υδροθείου όταν αποσυντίθενται αυτοί οι οργανισμοί. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο αλλά υπάρχουν περιοχές που γίνεται, όπως στον Θερμαϊκό για παράδειγμα. Συμβαίνει κυρίως, σε κλειστές θάλασσες και έχει να κάνει και με τους ανέμους» προσθέτει.

Τι ισχύει για τη καθαριότητα της θάλασσας με φύκια & αχινούς;

Τα φύκια υποδηλώνουν καθαρές παραλίες. Τα φύκια είναι ένδειξη υγείας της παραλίας και μπορείτε να απολαύσετε ξέγνοιαστα τις βουτιές σας αν τα δείτε στην θάλασσα. Και μπορεί σε κάποιους να φαίνεται αντιαισθητικό αλλά στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν την καθαριότητα στα νερά της θάλασσα για τις βουτιές σας.

Φύκια στην θάλασσα

Από την άλλη οι αχινοί που λέγεται ότι βρίσκονται μόνο σε καθαρά νερά, στην πραγματικότητα δεν έχουν ως κριτήριο την καθαρότητα του νερού οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ποιότητα του νερού σε περίπτωση που τους συναντήσει.

Τι συμβαίνει με τους αφρούς της θάλασσας;

Η παρουσία αφρών ή φυσαλίδων, δεν είναι ασφαλές κριτήριο για να απορρίψουμε μια θάλασσα μιας και μπορεί να προέρχονται ακόμα και από ουσίες της φύσης.

Μόνο αν παρατηρήσετε μεγάλη ποσότητα αφρού στην θάλασσα θα πρέπει να προβληματιστείτε για την ποιότητα των υδάτων της παραλίας.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,022LikesLike
88,561 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ