Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens
HomeΕλλάδαΧιλιαδού: Η παραλία των πειρατών στην Εύβοια

Χιλιαδού: Η παραλία των πειρατών στην Εύβοια

Βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, βλέπει το πέλαγος και απλώνεται σε μεγάλη έκταση. Βέβαια και για τη Χιλιαδού έχει περάσει η εποχή της «αθωότητας», τότε που την ήξεραν λίγοι και έφταναν εκεί με δυσκολία, καθώς δεν υπήρχε ούτε δρόμος. Έγινε γνωστή, δίπλα της πλέον υπάρχουν ταβέρνες, εξοχικές κατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το εύρος όμως της παραλίας και η φυσική ομορφιά της περιοχής δεν πλήττονται από την εκάστοτε πολυκοσμία.

boat

Για να φτάσετε εκεί, θα διασχίσετε την κεντρική Εύβοια ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση μέσα από πανέμορφες ορεινές διαδρομές. Η απόσταση από τη Χαλκίδα είναι 60 χλμ., που καλύπτεται περίπου σε 1,15 ώρα περίπου.

- Advertisement -

Ταξίδι κάτω από τη Γη. Οι πιο υπόγειοι και παράξενοι τουριστικοί προορισμοί

Θα κατευθυνθείτε προς τη Στενή, θα συνεχίσετε για τους Στρόπωνες, τη Λάμαρη, για να καταλήξετε στην παραλία. Οι Στρόπωνες είναι ένα γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο και η διαδρομή από τη Στενή είναι εκπληκτική, μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα και τρεχούμενα νερά. Ο δρόμος αρχικά είναι ανηφορικός μέχρι να φτάσετε σε υψόμετρο 1.000 και μετά αρχίζετε να κατηφορίζετε προς το Αιγαίο.

sea-beach

Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα στο υψηλότερο βουνό της Ευβοίας, τη Δίρφη, με υψόμετρο 1.743, το Ξεροβούνι και άλλα χαμηλότερα βουνά. Γύρω του υπάρχουν δάση με έλατα, ενώ τη χαράδρα διασχίζει ο ποταμός Στροπωνιάτης, ο αρχαίος Διρφωσσός. Τελευταία στάση ο οικισμός της Λάμαρης με παλιά παραδοσιακά σπίτια.

xiliadou-BEACH
Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι –και παλιότερα μοναστήρι– που βρίσκεται στα δεξιά της ρεματιάς που κατεβαίνει προς την παραλία. Λέγεται πως ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα, για να γιορτάσει τη νίκη εναντίον των πειρατών. Η Χιλιαδού ήταν ένα από τα βασικά ορμητήρια των πειρατών του Αιγαίου. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε ένα φυσικό πλάτωμα του βουνού και στα νότια του Καθολικού σώζονται ερείπια από τα κελιά του μοναστηριού. Σε μικρή απόσταση από την κόγχη του Ιερού, μια μεγάλη βελανιδιά σκιάζει τον χώρο. Το Καθολικό είναι ένα ογκώδες κτίσμα που έχει φρουριακό χαρακτήρα. Η στέγη του είναι υπερυψωμένη, καλυμμένη με λίθινες πλάκες και κεραμίδια και δείχνει από μακριά ότι είναι ένας σταυρεπίστεγος ναός. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ενός Ηπειρώτη τεχνίτη γύρω στο 1890. Το μοναστήρι υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1800 και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και σταθμός ανεφοδιασμού των αγωνιστών.

Στην περιοχή υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ στην κορυφή του απότομου λόφου που υψώνεται πάνω από την παραλία εντοπίστηκαν ερείπια αρχαίου ναού. Στη βόρεια και ανατολική πλαγιά βρέθηκαν επίσης όστρακαπου ανάγονται στην τελευταία περίοδο των νεολιθικών χρόνων.

Η παραλία της Χιλιαδούς, καθώς έχει βόρειο προσανατολισμό, είναι συχνά εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα κύματα πλημμυρίζουν την παραλία και πολλές φορές φτάνουν μέχρι τον δρόμο που κατεβαίνει από το βουνό και τα λίγα σπίτια του οικισμού.

Τα δικαιώματα όσων ταξιδεύουν με πλοίο

Στη Χιλιαδού καταλήγει η υπώρεια της Δίρφης και για να φτάσετε στην παραλία περνάτε από μια κατάφυτη ρεματιά. Πλατάνια, καστανιές, σπάρτα, φτέρες και ανάμεσά τους ένα ποταμάκι που χύνεται στη θάλασσα. Μετά τις ορεινές διαδρομές, η θέα της απλωμένης αυτής παραλίας είναι εντυπωσιακή. Οι αμμουδιές εναλλάσσονται με βότσαλα όλων των μεγεθών και ψηλά βράχια, που είναι διάσπαρτα μέσα και έξω από τη θάλασσα. Η ακτή χωρίζεται σε μικρότερες απομονωμένες παραλίες που εκτείνονται προς τα βόρεια. Τα ψηλά βράχια προσφέρουν σκιά στους κολυμβητές και αποτελούν συχνά πεδίο για τους φίλους της αναρρίχησης. Στο βόρειο άκρο, σε έναν απομονωμένο κολπίσκο, υπάρχει και παραλία γυμνιστών. Βορειότερα, σε μια βραχώδη ακτή, 100 μέτρα από την παραλία των γυμνιστών, υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά που αξίζει να επισκεφτείτε. Αν βρεθείτε εκεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, θα πετύχετε τη γιορτή του καλαμαριού, που δεν έχει μόνο γαστριμαργικό χαρακτήρα.

chiliadou

Πηγή: ert.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,084LikesLike
88,761 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ