Ολόλευκα σπιτάκια, καταγάλανες θάλασσες, γραφικά χωριά, μοναδικά τοπικά προϊόντα… Αυτά και πολλά ακόμη συνθέτουν το παζλ της Σίφνου. Η Σίφνος είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που όποιος την επισκεφτεί μια φορά μετά δεν μπορεί να την αποχωριστεί! Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νησιού είναι η πλούσια τοπική του κουζίνα που το έχει κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, ο παγκοσμίου φήμης σεφ Νικόλαος Τσελεμεντές καταγόταν από τη Σίφνο. Δοκιμάστε παραδοσιακή ρεβιθάδα Σίφνου, μια μοναδική συνταγή με έντονο άρωμα Κυκλάδων!
Πώς θα φτιάξετε ρεβιθάδα Σίφνου
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:
- 1 κιλό ρεβίθια
- ¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- ¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- νερό
- λεμόνι (στο σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Mουλιάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ σε νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά (3-4 νερά) και τα βάζουμε στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος για τη ρεβιθάδα) και τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι, αλατοπίπερο και νερό.
- Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας στο πλάι τη σκεπασταριά να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια.
- Καλύπτουμε τη σκεπασταριά με το καπάκι της και τη βάζουμε στον ξυλόφουρνο και αφήνουμε τη ρεβιθάδα να σιγοψηθεί για 6 περίπου ώρες! (Ορισμένες νοικοκυρές φτιάχνουν με αλεύρι και νερό ζυμαράκι και με αυτό σφραγίζουν γύρω-γύρω το καπάκι της σκεπασταριάς στην εφαρμογή του με το κυρίως σκεύος).
- Αν δεν έχετε σκεπασταριά, μπορείτε να τα βάλετε σε μία γάστρα με καπάκι. Πρέπει όμως το μέγεθος της γάστρας να είναι τέτοιο που σχεδόν να γεμίσει με τα ρεβίθια, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν και δε θα ψηθούν σωστά.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Το νερό που χρησιμοποιούμε και στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα πρέπει να είναι μαλακό (στη Σίφνο χρησιμοποιούν από το βρόχινο που αποθηκεύουν στις στέρνες). Μπορείτε να φτιάξετε τη ρεβιθάδα και με εμφιαλωμένο νερό, όπως επίσης και να την σιγοψήσετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 6 ώρες στους 150 βαθμούς.
Καλή απόλαυση!
Η συνταγή είναι από το e-sifnos.com
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr: