Το μεγαλύτερο σπήλαιο, και ίσως από τα πιο όμορφα, της Μέσης Ανατολής βρίσκεται κάτω από τη Βηρυτό, στον Λίβανο και είναι γεμάτο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Το σπήλαιο Τζέιτα (Jeita Grotto), είναι και πηγή ζωής για την περιοχή, καθώς από την υπόγεια πηγή του υδρεύεται μεγάλο τμήμα της Βηρυτού, με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Το Τζέιτα είναι στην ουσία ένα σύστημα σπηλαίων με μήκος 9 χιλιομέτρων και ανακαλύφθηκε το 1836 από μία αμερικανική ιεραποστολή. Ο ηγούμενος Γουίλιαμ Τόμσον (William Thomson), βρήκε μια σπηλιά και μέσα σε αυτήν ένα ποτάμι. Εντυπωσιασμένος από το εύρημα, τράβηξε το πιστόλι του και πυροβόλησε, ώστε από την ηχώ να διαπιστώσει αν υπήρχε μεγαλύτερο βάθος. Και είχε δίκιο.
Η εξερεύνηση που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, έφερε στο φως πολλά σπήλαια, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους. Για να γίνεται εύκολη διάκριση, τα ονόμασαν το «πάνω» και το «κάτω» σπήλαιο. Στο «κάτω» υπάρχει το μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού, περίπου 6 χιλιόμετρα, ενώ το «πάνω» διαθέτει αμέτρητα εκθαμβωτικά πετρώματα με σταλακτίτες, ο μεγαλύτερος των οποίων φτάνει τα 8,2 μέτρα!
10 παραλιακές «κρυψώνες» της Ευρώπης
Στο Jeita Grotto ανακαλύφθηκαν διάφοροι θάλαμοι, που δείχνουν πως είχε κατοικηθεί κατά τους προϊστορικούς χρόνους, καθώς και τα ερείπια ενός αρχαίου χυτηρίου, το οποίο αποκαλύπτει ότι εκεί κατασκευάζονταν σπαθιά. Σήμερα το υπόγειο ποτάμι που ρέει μέσα από αυτό διαμορφώνει τις πηγές του Ναχρ αλ Καλμπ (Nahr al-Kalb), ενός ποταμού που παρέχει φρέσκο νερό στους κατοίκους της Λιβανέζικης πρωτεύουσας.
Το «κάτω» σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 1958, την εποχή που μόλις ανακαλύφθηκε το «πάνω», το οποίο έγινε προσβάσιμο για επισκέπτες το 1969. Ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στο κλείσιμο του Jeita Grotto το 1978, καθώς οι σήραγγες του χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση πυρομαχικών. Το σπήλαιο, που θεωρείται ένα από τα εθνικά σύμβολα του Λιβάνου, άνοιξε εκ νέου για το κοινό το 1995.
Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε τρεις θαλάμους στο «πάνω» σπήλαιο, ενώ η περιήγηση στο «κάτω» γίνεται μόνο με βάρκα. Η επίσκεψη του δεν είναι δυνατή τον χειμώνα, καθώς το ποτάμι «φουσκώνει» και γίνεται επικίνδυνο.
Πηγή: snoopit24.com