Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ γνωστή και ως “Ιερή Πόλη” έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1981 και η ιστορία της φτάνει στην αρχαιότητα αφού έχει καταγραφεί η παρουσία της για περισσότερους από 50 αιώνες…
Είναι χτισμένη στο ανατολικό τμήμα της σύγχρονης πόλης της Ιερουσαλήμ και οριοθετείται από τείχη, που χρησίμευαν για την οχύρωση της πόλης. Μάλιστα μέχρι το 1860 η περιοχή αυτή αποτελούσε ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ.
Παραδοσιακά η παλιά πόλη είναι διαιρεμένη σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, που σήμερα αποτελούν την μουσουλμανική, τη χριστιανική, την εβραϊκή και την αρμενική συνοικία.
Η Παλαιά Πόλη φιλοξενεί αρκετούς τόπους σημαντικότατης θρησκευτικής αξίας οπότε και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον: Το Όρος του Ναού και το Δυτικό Τείχος για τους Εβραίους, ο Ναός του Πανάγιου Τάφου για τους Χριστιανούς και ο Θόλος του Βράχου και το Τέμενος Αλ-Άκσα για τους Μουσουλμάνους. Προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1981.
Το πολυτάραχο παρόν και παρελθόν της σχετίζεται άμεσα με την πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική της υπόσταση. Η διοίκηση της έχει περιέλθει σε διαφορετικούς ηγεμόνες και μέχρι πρόσφατα έχει δεχθεί πολλές αλλαγές στο διοικητικό της καθεστώς.
Συγκεκριμένα, μετά τον αραβο – ισραηλινό πόλεμο το 1948 η παλιά πόλη κατελήφθη από την Ιορδανία και οι Εβραίοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν, ενώ το 1967 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των έξι ημερών το Ισραήλ κατέλαβε την παλιά πόλη, όπως και το υπόλοιπο ανατολικό τμήμα. Κατά τη διάρκεια της εποχής των σταυροφόρων, υπήρχαν τέσσερις πύλες στην παλιά πόλη, μια σε κάθε πλευρά . Τα σημερινά τείχη, που κατασκευάστηκαν από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, έχουν συνολικά έντεκα πύλες, αλλά μόνο επτά είναι ανοιχτές. Μέχρι το 1887, κάθε πύλη έκλεινε πριν το ηλιοβασίλεμα και άνοιγε την ανατολή.
Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες: