Το 2017 το βλέμμα όλης της Ευρώπης στρέφεται στην Πάφο καθώς η πόλη της Κύπρου με τη μακραίωνη ιστορία μοιράζεται τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 με το Άαρχους (ή Ώρχους) της Δανίας! Ακολουθούν 14 ταξιδιωτικές προτάσεις για όσους επιλέξουν να κάνουν ένα ταξίδι στον μεγάλο πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της Πάφου!
Διαβάστε ακόμα: 20 ελληνικές παραλίες που πρέπει να πας πριν πεθάνεις
1. Ραντεβού με τις τέχνες & τα γράμματα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017!
«Πάφος 2017»!
Ένας πολύ καλός λόγος για να κάνετε ένα ταξιδάκι στην Πάφο φέτος!
Με σύνθημα «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς» η Πάφος αναλαμβάνει τα ηνία ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στην πρώτη κυπριακή πόλη που φέρει τον τιμητικό αυτόν τίτλο, θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν την πολυπολιτισμικότητα της πόλης αλλά και τη γεωγραφική της εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δύο χαρακτηριστικά που καθιστούν την Πάφο -και κατ’ επέκταση τη μεγαλόνησο- σπουδαία για την τόνωση των σχέσεων χωρών και πολιτισμών.
Η πόλη λοιπόν της Πάφου αναμένεται να μετατραπεί σε ένα δημιουργικό hub και μια τεράστια υπαίθρια σκηνή καλλιτεχνικής έκφρασης, ένα «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού» για το 2017! Δείτε την τεράστια αρχαία κυπριακή κληρονομιά και τη μακραίωνη παφίτικη πολιτιστική παράδοση να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας και κατόπιν να συναντούν και να μπλέκονται με τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης και δημιουργίας!
2. Γνωριμία με την κληρονομιά της Πάφου στο Αρχαιολογικό Πάρκο!
© George M. Groutas, CC BY-SA 2.0
Μην παραλείψετε μια βόλτα στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εδώ θα σας φανεί σαν η ιστορία να άφησε τα απομεινάρια της διάσπαρτα εδώ και εκεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο ώστε κάθε βήμα που κάνει ο ταξιδιώτης να ανακαλύπτει και έναν θησαυρό από μια διαφορετική εποχή!
Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον Μεσαίωνα! Την προσοχή σας θα κλέψουν τα περίφημα ψηφιδωτά της Πάφου στα δάπεδα των τεσσάρων επαύλεων (οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα) της Ρωμαϊκής περιόδου που απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Το Πάρκο περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, τα ερείπια του Κάστρου με τις Σαράντα Κολώνες, τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής) και τους Τάφους των Βασιλέων!
© Panegyrics of Granovetter, CC BY-SA 2.0
info: Για να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Πάφου βάλτε στην ατζέντα σας το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ ραντεβού με τη λαϊκή τέχνη και παράδοση θα δώσετε στο Εθνογραφικό Μουσείο της οικογενείας Ηλιάδη αλλά και έξω από την πόλη της Πάφου στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Ίνιας και στο Μουσείο Ψαθοπλεκτικής στο χωριό Φύτη, γνωστό από τον Μεσαίωνα για το ιδιαίτερο στιλ πλεξίματος και τα περίφημα “Φυτιώτικα” υφάσματα.
3. Λίγο από Βόρεια Ιρλανδία στον Φάρο της Πάφου!
© senza senso, CC BY-SA 2.0
Τέλειο spot για τις φωτογραφίες σας!
Μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Πάφου υπάρχει και ένας φάρος που χαρίζει στο τοπίο κάτι από Βόρεια Ευρώπη! Είναι ο πρώτος φάρος που κτίστηκε το 1888 στην Κύπρο επί Αγγλοκρατίας και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και στο κάστρο της Πάφου.
4. Σαν σε μια άλλη εποχή στο Μεσαιωνικό Κάστρο!
© Andrew Bone, CC BY-SA 2.0
Γυρίστε πίσω στον χρόνο στο εμβληματικό για την πόλη Κάστρο της Πάφου! Το βυζαντινό οχυρό κτίστηκε αρχικά για λόγους προστασίας του λιμανιού, ανοικοδομήθηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Βενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε πάλι από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. Πέραν από φρούριο έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους χρόνους ως φυλακές αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αλατιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες.
Tip: Στον χώρο ακριβώς μπροστά από το κάστρο φιλοξενούνται κάθε χρόνο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ “Αφροδίτη” της Πάφου κατά τη διάρκεια του οποίου κάθε Σεπτέμβριο παίζονται κορυφαία έργα του οπερετικού ρεπερτορίου με φόντο το μεσαιωνικό κάστρο!
5. Βόλτα και καφεδάκι στις γειτονιές της Πάνω Πάφου!
Αφιερώστε χρόνο στο Κέντρο της Πάφου (γνωστό ως Κτήμα ή Πάνω Πάφος) που είναι πολλά περισσότερα από απλώς το εμπορικό κέντρο της πόλης!
Φορέστε άνετα παπούτσια για να εξερευνήσετε τις διαφορετικές συνοικίες και να μάθετε την ιστορία τους: τον Μουσαλλά στα ανατολικά, την περιοχή του Δήμου, την περιοχή των σχολικών συμπλεγμάτων με τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, το Ταχυδρομείο μαζί με την περιοχή της Αγοράς, και τον Μούτταλο, την παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία.
Ξεχωριστή είναι η συνοικία του Μουττάλου που πήρε το όνομά της από τη θέση της, καθώς βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από τη θάλασσα. Εδώ έμεναν μέχρι το 1974 Τουρκοκύπριοι, όπως μαρτυρά η αρχιτεκτονική των σπιτιών καθώς και η ύπαρξη τζαμιού (μιναρέ) αλλά και άλλα τούρκικα μνημεία.
Καλή εξερεύνηση!
6. Εκεί όπου γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη!
Περίπου 25 χλμ. ανατολικά της κεντρικής Πάφου, θα βρείτε την περίφημη Πέτρα του Ρωμιού, ίσως το πιο γνωστό κομμάτι της ακτογραμμής της Κύπρου. Σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη, η κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας αναδύθηκε εδώ μέσα από τον θαλασσινό αφρό και στη συνέχεια, πήγε στον Όλυμπο, συνοδευόμενη από τον Έρωτα και τον Πόθο, για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στους θεούς. Μάλιστα στο χωριό Κούκλια (Παλαίπαφος), 16 χλμ. ανατολικά της Πάφου, υπάρχουν -ομολογουμένως φτωχά- κατάλοιπα του Ιερού της θεάς, εκεί που άλλοτε δέσποζε ένα από σημαντικότερα και πιο ξακουστά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.
Ωστόσο η ονομασία «Πέτρα του Ρωμιού», δε σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη αλλά με τον Διγενή Ακρίτα που κατά τον θρύλο, απώθησε με τη δύναμή του τους Σαρακηνούς πειρατές που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο (7ος-10ος αιώνας)! Ο Διγενής λοιπόν με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας έτσι τον Πενταδάκτυλο – εξού και οι πέντε βουνοκορφές – ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα προς τους Σαρακηνούς που προσπαθούσαν να δέσουν!
7. Δείτε τον ήλιο να χάνετε πίσω από το “φωτογενές” ναυάγιο του «EDRO III»!
Ένα βράδυ του 2011 το φορτηγό πλοίο «EDRO III», που έφερε σημαία της Σιέρα Λεόνε και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τη Ρόδο, προσάραξε στην ακτή κοντά στην Πάφο. Εξαιτίας όμως της σφοδρής θαλασσοταραχής το σκάφος παρασύρθηκε, προσέκρουσε σε βράχο και παρέμεινε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στην ακτή της περιοχής της Πέγειας, 10 περίπου χλμ. από την Πάφο.
Σήμερα το ναυάγιο, λόγω της μικρής απόστασής του από την ακτή -λιγότερη των 10 μέτρων- προσελκύει τους ταξιδιώτες αλλά και τους ντόπιους ως μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Πάφο για φωτογραφία και χαλάρωση την ώρα του ηλιοβασιλέματος! Δείτε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μια ιδέα!
8. Εξερευνήστε τις φυσικές ομορφιές στη χερσόνησο του Ακάμα!
Γίνετε ένα με τη φύση στη χερσόνησο του Ακάμα, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000!
Πρόκειται για μια απίστευτα όμορφη περιοχή όπου θα αντικρίσετε υπέροχα φυσικά τοπία, όπως το φαράγγι του Άβακα, τα Λουτρά του Άδωνη και την παραλία της Λάρας με την ολόλευκη άμμο -όπου συγκεκριμένες εποχές του χρόνου οι χελώνες εκκολάπτουν τα αυγά τους-, τα κρυστάλλινα νερά του Blue Lagoon και πολλά άλλα. Μη διστάσετε, η φύση θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα για την όποια ταλαιπωρία!
Απολαύστε τα βίντεο που βρήκαμε με τις ομορφιές του Ακάμα!
Tip: o καλύτερος ίσως τρόπος να εξερευνήσετε τη χερσόνησο του Ακάμα είναι να κανονίσετε ένα σαφάρι με τζιπ ή να νοικιάσετε ένα όχημα 4×4. Τον Ακάμα μπορείτε να τον προσεγγίσετε μέσω του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, μέσω της Δρούσειας, μέσω του Νέου Χωριού κοντά στο Λατσί, όπως επίσης και μέσω της διαδρομής που περνά από τα περίφημα Λουτρά της Αφροδίτης!
9. Στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος στον Κόλπο του Άη Γιώρκη Πέγειας!
Στον κολπίσκο του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας θα απολαύσετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα και θέα στο απέραντο γαλάζιο! Εδώ στέκεται υπερήφανο πάνω στην πεγειώτικη γη το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τέλος 13ου- αρχές 14ου αιώνα. Στον ορίζοντα, απέναντι ακριβώς από το εκκλησάκι, θα μπορέσετε να διακρίνετε λουσμένη στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος τη Γερόνησο (Ιερά Νήσος), το ιερό νησί του Απόλλωνα!
10. Κάντε βουτιά στο απέραντο γαλάζιο!
Αν κάνετε μια καλοκαιρινή εξόρμηση στην Πάφο, το σίγουρο είναι πως δε θα σας λείψουν οι παραλίες! Υπάρχουν 11 παραλίες με γαλάζια σημαία στην περιοχή της Πάφου, ενώ συνολικά θα βρείτε 27 παραλίες στην επαρχία της Πάφου, άλλες μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες και άλλες μικρότερες και πιο απομονωμένες! Βάλτε μαγιό και ανακαλύψτε ποιες είναι οι καλύτερες!
info: μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες της Πάφου θεωρείται ο Κόλπος των Κοραλλίων, στην περιοχή της Πέγειας.
11. Εδώ όπου τα κύματα ζωγραφίζουν πάνω σε καμβά από βράχια!
Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη με την Πάφο και μέσα σε όλα τα άλλα της χάρισε και το υπέροχο για τον ταξιδιώτη θέαμα των θαλάσσιων σπηλιών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτογραμμής της επαρχίας της Πάφου!
Τις πιο γνωστές θαλάσσιες σπηλιές που ονομάζονται “Κανταρκαστοί”, θα τις βρείτε στα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας (Γερόνησος). Μικρές θαλάσσιες σπηλιές θα βρείτε και λίγο πιο ανατολικά, προς τον Κόλπο των Κοραλλίων αλλά και δυτικά, προς τον Ακάμα.
12. Ακολουθήστε τους Δρόμους του Κρασιού!
Ακολουθήστε τις διαδρομές του κρασιού που περνούν μέσα από καταπράσινα οινοπαραγωγικά χωριουδάκια της επαρχίας της Πάφου! Το καλό κρασί και το καλό παραδοσιακό φαγητό θα σας συνοδεύουν!
Οι διαδρομές του οίνου στην επαρχία της Πάφου είναι 4: «Κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου», «Λαόνα – Ακάμας», «Βουνί Παναγιάς-Δρόμος του κρασιού Αμπελίτης Α», «Βουνί Παναγιάς-Δρόμος του κρασιού Αμπελίτης Β».
Tip: Ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά οινοπαραγωγικά χωριά που θα συναντήσετε, είναι ο Κάθηκας, κτισμένος στο οροπέδιο της Λαόνας, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Πάφου και της Χρυσοχούς, μόλις 23 χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου. Εδώ σας περιμένουν οινοποιεία, παραδοσιακές ταβερνούλες και γεύσεις, αμπελώνες, πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια καθώς και μια υπέροχη θέα στη θάλασσα του Κόλπου των Κοραλλίων και του Ακάμα, από τη μια, αλλά και στην οροσειρά του Τροόδους και το Δάσος της Πάφου, από την άλλη.
13. Στο χωριό Γεροσκήπου για λουκούμια και όχι μόνο!
Γλυκαθείτε στη Γεροσκήπου!
Το περίφημο λουκούμι Γεροσκήπου που παρασκευάζεται εδώ και 100 χρόνια, είναι πεντανόστιμο και αποτελεί Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Αυθεντικά λουκούμια Γεροσκήπου μπορείτε να προμηθευτείτε μόνο από παρασκευαστές που βρίσκονται στο χωριό. Οι γεύσεις από τις οποίες έχετε να διαλέξετε είναι πολλές: τριαντάφυλλο, μανταρίνι, πορτοκάλι, μέντα, μπανάνα, λεμόνι, μαστίχα Χίου, βανίλια, σοκολάτα και ξηροί καρποί.
Εδώ θα βρείτε και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ένα χαρακτηριστικό δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται στον 9ο αιώνα.
Διαβάστε ακόμα: Δείτε την ασφαλέστερη θέση αεροπλάνου σε περίπτωση σύγκρουσης
14. Ακολουθώντας τις διαδρομές της φύσης στο Γεφύρι του Τζιελεφού!
Το τοξωτό μεσαιωνικό «Γεφύρι του Τζ(ι)ελεφού», βρίσκεται στα όρια της κοινότητας Πέρα-Βάσας- Αγίου Νικολάου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Άγιος Νικόλαος και κοντά στον «Υδατοφράκτη της Αρμίνου». Το γεφύρι ξεφυτρώνει ανάμεσα σε πλάτανους και έντονη βλάστηση ενώ από κάτω του περνά ο ποταμός Διαρίζος. Βάλτε μια εκδρομή στο γεφύρι στο μπαούλο των ταξιδιωτικών σας αναμνήσεων από την Πάφο!
Πηγή: skyscenner.com