Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
9.3 C
Athens
HomeΕλλάδαΚίσσαβος: Το βουνό μας αποκαλύπτεται...Εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, δάση, καταρράκτες και...

Κίσσαβος: Το βουνό μας αποκαλύπτεται…Εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, δάση, καταρράκτες και γεφύρια! (φωτο)

Το βουνό Κίσσαβος, αλλιώς γνωστό και ως Όσσα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλίας, βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια της κοιλάδας των Τεμπών.

Η Όσσα ή Κίσσαβος χωρίζεται από τον «μεγάλο αδελφό» της, στον Όλυμπο, στα βόρεια, από την κοιλάδα των Τεμπών, κι αποτελεί γεωλογική συνέχειά του.

- Advertisement -
Βουνοκορφή στον Κίσσαβο

Γνωρίζετε ότι ο Όλυμπος είναι μεταξύ των 10 ομορφότερων εθνικών δρυμών της Ευρώπης; 

Κωμοπόλεις και χωριά της Όσσας είναι η Αγιά, το Στόμιο, το Μεγαλόβρυσο, η Ανατολή, το Συκούριο, τα Αμπελάκια, η Καρίτσα, η Μελιβοία, το Μεταξοχώρι, το Κόκκινο Νερό, το Ομόλιο και η Σπηλιά. Αμπελάκια, Λάρισας: Ταξίδι στο στολίδι της Θεσσαλίας με τα “κρεμασμένα” στις πλαγιές του βουνού αρχοντικά! (φωτο)

Απίστευτη θέα στον ορίζοντα από τον Κίσσαβο

Στις περισσότερες πλευρές της και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, καταρράκτες και λίμνες, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς.

Η υψηλότερη κορυφή της είναι ο προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 1.978 μέτρα, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό, χωμένο στο έδαφος, εκκλησάκι.

Το βουνό έχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον ενώ εντυπωσιακό είναι και το ανάγλυφό του.

Η περιοχή είναι κατάλληλη για διάφορα αθλήματα του βουνού όπως ράφτινγκ, τρέκινγκ, κανό- καγιάκ, κατάβαση φαραγγιών και ποδηλασία βουνού.

Πεζοπορία στον Κίσσαβο

Παρότι στα μέρη με το μεγαλύτερο υψόμετρο το βουνό είναι ξηρό και «γυμνό», στις πλάγιές του χαμηλότερα το πράσινο κυριαρχεί με οξιές, έλατα και καστανιές– απ’ όπου και τα διάσημα κάστανα- κελαρυστά νερά, λίμνες και φαράγγια. Στους ορεινούς όγκους αφθονεί και η ορνιθοπανίδα, μεταξύ άλλων ζαρκάδια, αγριογούρουνα, φασιανοί και πέρδικες.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Το… παραμυθένιο χωριό και ο μύθος που ακολουθεί το όνομα του

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Όσσας εντοπίζεται και το αισθητικό δάσος που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας Natura 2000 ως περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Κίσσαβος, μέσα στο δάσος

Ο Κίσσαβος ήταν κατά την αρχαιότητα το σημείο όπου ζούσαν οι Μάγνητες, με τη χώρα τους, τη Μαγνησία, να αρχίζει στις εκβολές του Πηνειού και να καταλήγει στη χερσόνησο των Τρικέρων.

Στην ελληνική λαογραφία, ο Κίσσαβος εμφανίζεται σαν το αντίπαλο δέος του Ολύμπου. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το κλέφτικο τραγούδι που αναφέρεται σε μια φανταστική αλλά όμως μεγαλοπρεπή έριδα μεταξύ των δύο αυτών βουνών: «Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν,το ποιο να ρίξει την βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι».

Δείτε και άλλες φωτογραφίες

ΣΗΜ. Οι φωτογραφίες είναι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Φαράγγι του Ενιπέα, Όλυμπος: Οδοιπορικό στα μονοπάτια των θεών…

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία “διαχωρίζοντας” την Πιερία με την Λάρισα.

Πεζοπορία στον Όλυμπο

Το Φαράγγι του Επινέα ξεκινά από το Λιτόχωρο, ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου, περιοχή των Μύλων, υψόμετρο 320μ και καταλήγει στη θέση Πριόνια υψόμετρο 1100μ., ακριβώς σ’ ένα απ’ τα σημεία, απ’ όπου ξεκινούν οι ορειβάτες, για να… κατακτήσουν τις κορυφές!

Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στις δυο άκρες του Φαραγγιού είναι 740μ. και το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 9 χιλιόμετρα! Ο χρόνος για να το περάσει κανείς είναι περίπου 5 ώρες.about:blank

Εκτός από το φαράγγι του Επινέα μπορείτε να ταξιδέψετε μαζί μας και σε 5 άγνωστα και πανέμορφα χωριά του Ολύμπου!

Κάθοδος του φαραγγιού

Θα πάτε από το Λιτόχωρο στα Πριόνια, κάνοντας μια πολύ όμορφη διαδρομή 24 χιλιομέτρων, μέχρι την καρδιά του Ολύμπου. Από τα Πριόνια θα ξεκινήσετε να διασχίσετε το Φαράγγι κατεβαίνοντάς το και κατευθυνόμενοι προς το Λιτόχωρο.

Η εμπειρία είναι μοναδική… Θα βαδίσετε δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, τον Ενιπέα. Τα νερά του, γάργαρα και κρύα, μόλις έχουν βγει από τις πηγές. Κυλούν ορμητικά, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν χαρακτηριστικό ήχο ροής.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε πάνω από δέκα ξύλινα γεφυράκια. Σχεδόν όλη η διαδρομή είναι στη σκιά μέσα σε δάσος με πανύψηλα δέντρα, όπου άλλοτε κυριαρχεί η οξιά και άλλοτε το πεύκο αλλά και άλλα είδη δένδρων και θάμνων, δημιουργώντας έτσι μια μοναδικής ομορφιάς εικόνα!

Ξύλινο γεφυράκι, φαράγγι Επινέα

Το θρόισμα των φύλλων των δέντρων από το αεράκι που φυσά, ο ήχος των νερών που τρέχουν στο ποτάμι αλλάζοντας συνεχώς, το κελάηδισμα των “ανενόχλητων” πουλιών αλλά και η συνολική εικόνα που έχεις μπροστά σου, ήδη από την αρχή της διαδρομής, σε έχουν κάνει να ξεχάσεις τα πάντα και να νιώσεις αναπόσπαστο μέρος του συνόλου.Μηλιά: Ένα πανέμορφο χωριό, από τα ορεινότερα της Ηπείρου και κοντά στο Μέτσοβο (video)

Σε μια ώρα περίπου το μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Στη νοτιοδυτική πλευρά έξω από το μοναστήρι θα αντικρίσετε τα ερείπια που άφησαν οι βόμβες των αεροπλάνων των Γερμανών κατακτητών, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Τζουμέρκα: οι παραδοσιακοί οικισμοί ανάμεσα σε φαράγγια και χαράδρες με την άγρια ομορφιά…

Η εκκλησιά του Μοναστηριού έχει ξανακτιστεί, όπως ήταν πριν βομβαρδιστεί και ένα μέρος του έχει αναστηλωθεί καθιστώντας το επισκέψιμο. Περνώντας το και ακολουθώντας το μονοπάτι, συνεχίζεται τον δρόμο σας.

Σε σχεδόν μισή ώρα πεζοπορία από το Μοναστήρι θα βρεθείτε μπροστά από ένα μικρό εκκλησάκι, κάτω από μια σπηλιά. Είναι το ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου. Μια μικρή πινακίδα εκεί, πληροφορεί ότι το νερό που αναβλύζει από τη βάση της σπηλιάς, πίσω ακριβώς από τα εκκλησάκι, είναι αγίασμα.

“Σεβαστείτε το χώρο που είναι ιερός και μην ρίχνετε σκουπίδια” αναγράφεται σε μια άλλη. Κάτι που είναι αυτονόητο για τον καθένα που θα βρεθεί εκεί, είτε σαν προσκυνητής, είτε σαν απλός επισκέπτης. Και βέβαια, αυτό ισχύει σ’ όλο το μήκος του φαραγγιού. Πουθενά δεν συναντάς (ευτυχώς) σκουπίδια.

Το εκκλησάκι είναι δίπλα στο ποτάμι. Συνεχίζοντας υπάρχει ένα ακόμη ξύλινο γεφυράκι. Εδώ σχηματίζεται ένας μικρός καταρράκτης. Ίσα- ίσα που κάνει τα νερά να αφρίσουν καθώς αυτά πέφτουν από μικρό ύψος. Τέτοιους συναντάς πολλούς κατά διάρκεια της διαδρομής, όπως και μικρές λιμνούλες (γούρνες) , που σχηματίζονται συνήθως αμέσως μετά. Εδώ, το χρώμα των νερών γίνεται γαλαζοπράσινο.Καρδαράς: Ανακαλύπτουμε το γραφικό χωριό της Αρκαδίας και ένα κατάλυμα με σουίτες με βαθμολογία 9,4!

Παλαιός Παντελεήμονας,Πιερία:Ένας από τους πιο δημοφιλή προορισμούς της Βορείου Ελλάδας

Το μονοπάτι συνεχίζει πάντα στην σκιά πανύψηλων δένδρων, όπως και άλλα γεφύρια, καταρράκτες και γούρνες…

Το μονοπάτι μέχρι το σημείο εκείνο δεν έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Σχεδόν στο τρίωρο της διαδρομής βρίσκεται τελευταία γέφυρα. Εκεί υπάρχει μια χτιστή βρυσούλα, χωρίς όμως νερό. Κρύο νερό όμως έχει το ποτάμι.

Στη συνέχεια θα βρείτε ανηφόρες αλλά και ορειβάτες. Η διαδρομή συνεχίζει για σχεδόν 2,5 ακόμα ώρες (μέχρι το Λιτόχωρο, στην περιοχή των Μύλων) χωρίς όμως πλέον επαφή με το νερό και το μονοπάτι γίνεται πιο απότομο με ανηφορικά σημεία και μεγαλύτερης κλίσης κατηφόρες, “συντροφιά” με το κελάηδισμα των πουλιών, θρόισμα των φύλλων των δέντρων αλλά και τον ήχο του νερού μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Το τοπίο χαρακτηρίζεται από άγρια ομορφιά σε κάθε σημείο και στη βόρεια πλαγιά του φαραγγιού δεσπόζει ένα κατακόρυφος βράχος στον οποίο σχηματίζονται πολλές μικρές σπηλιές.

Σε μισή περίπου ώρα η διαδρομή θα έχει ολοκληρωθεί και μπροστά θα ξεπροβάλει η κεντρική πύλη για τον Όλυμπο, το Λιτόχωρο.

To Know

Και στις δύο άκρες του φραγγιού στα Πριόνια και στους Μύλους υπάρχουν μέρη για φαγητό και ξεκούραση.

Weekend trip ideas: Τα πιο «hot» χωριουδάκια δύο ώρες από την Αθήνα

Διασχίζοντας το φαράγγι του Επινέα:

ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ |ENIPEAS CANYON OLYMPOS |ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ®

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,016LikesLike
88,556 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ