Τι πρέπει να πείτε και τι όχι σε έναν Γερμανό; Οι Γερμανοί έχουν συχνά τη φήμη του ψυχρού λαού, χωρίς αίσθηση του χιούμορ, καθώς και ότι είναι ωμοί και σκληροί σαν χαρακτήρες. Όλα αυτά φυσικά δεν ισχύουν, αφού ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χαρακτήρα και συμπεριφορά ανεξαρτήτως της εθνικότητάς του. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την κοινωνική ζωή κάθε λαού, μακριά από στερεότυπα. Εμείς σας παρουσιάζουμε 10 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε ένα Γερμανό.
Θα αργήσω!
Οι Γερμανοί παίρνουν την ακρίβεια πολύ σοβαρά. Το να είναι κάποιος αργοπορημένος χωρίς λόγο θεωρείται απλώς απαράδεκτο. Αν είστε προσκεκλημένοι σε γεύμα στις 7, φροντίστε να είστε στην ώρα σας κι όχι 15-30 λεπτά αργότερα. Μην κατηγορήσετε τη δημόσια συγκοινωνία ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες για την αργοπορία σας, αφού οι Γερμανοί θεωρούν ότι πρέπει να έχετε σχεδιάσει έξτρα χρόνο για αναπάντεχα γεγονότα. Αν παρόλα αυτά αργήσετε, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα στον άλλο για να το γνωρίζει.
Τι πιστεύεις για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Απλά μην το αναφέρετε. Οι νεότερες γενιές ειδικά έχουν κουραστεί να κατηγορούνται για το σκοτεινότερο σημείο της ιστορίας και την υποχρέωση του να πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για το τι συνέβη και πώς νιώθουν γι’ αυτό.
Τι μισθό παίρνεις;
Το να συζητάτε για τα χρήματα και το μισθό κάποιου είναι ταμπού. Οι Γερμανοί αγαπούν την ιδιωτικότητα και αποφεύγουν να συζητούν προσωπικά θέματα όταν μιλάνε με άτομα που γνωρίζουν ελάχιστα. Οι φίλοι και η οικογένεια σίγουρα συζητούν προσωπικά θέματα, όπως τα λεφτά, αλλά είναι καλή ιδέα να μην το συζητήσετε αν δεν έχετε οικειότητα με κάποιον.
Να φωνάζετε αγνώστους με το μικρό τους όνομα
Οι συζητήσεις μεταξύ αγνώστων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ξεκινούν με σχετικά επίσημο τρόπο, με τον κόσμο να συστήνεται με το επίθετό του και να απευθύνεται στους άλλους με τον πληθυντικό ευγενείας, ειδικά όταν επικοινωνεί με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ανώτερης θέσης. Ο ανεπίσημος τρόπος επικοινωνίας και τα μικρά ονόματα χρησιμοποιείται όταν και οι δυο πλευρές το έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων. Οπότε ποτέ έναν Γερμανό με το όνομά του…
Μπορώ να έχω λίγο νερό βρύσης, παρακαλώ;
Οι καφετέριες και τα εστιατόρια στη Γερμανία γενικώς δε σερβίρουν νερό βρύσης. Οι περισσότεροι Γερμανοί πίνουν ανθρακούχο ή εμφιαλωμένο νερό, κι όσοι επιθυμούν να πιουν νερό παραγγέλνουν από τον κατάλογο νερό. Το νερό βρύσης στη Γερμανία είναι απολύτως ασφαλές για να το πιει κάποιος, αλλά να το ζητήσει κανείς ακούγεται πολύ τσιγκούνικο.
Είστε Άρειος;
Πολλοί ίσως δε συνειδητοποιούν πόσο προσβλητική είναι αυτή η ερώτηση, ενώ πολλοί ίσως την κάνουν από απλή άγνοια. Η έννοια της “Άρειας φυλής” αποτελεί έμπνευση του Χίτλερ για να προσδιορίσει το καθαρό καυκάσιο τύπο ανθρώπου που είναι ανώτερος από τους υπόλοιπους. Επομένως, η ερώτηση αυτή θεωρείται ως υπονοούμενο ότι το άλλο άτομο είναι ναζιστής.
Φοράς lederhosen/dirndl καθημερινά;
Οι περισσότεροι Γερμανοί θα σας κοιτάξουν απλά με απορία. Η παραδοσιακή στολή κατάγεται από τη Βαυαρία και την Αυστρία και σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε παραδοσιακές γιορτές όπως το Oktoberfest. Στην υπόλοιπη Γερμανία, το να φορέσει κανείς δερμάτινα παντελόνια και το παραδοσιακό φόρεμα dirndl δεν είναι κάτι που θα πέρναγε ποτέ από το μυαλό του, εκτός αν ήταν στο δρόμο για το Oktoberfest.
Χρόνια πολλά!
…πριν τα γενέθλιά του. Οι Γερμανοί είναι προληπτικοί όταν πρόκειται στο να ευχηθούν ή να συγχαρούν κάποιον για κάτι και δεν το κάνουν πριν αυτό συμβεί. Το να το κάνετε αυτό θεωρείται γρουσουζιά. Αν, ωστόσο, ευχηθείτε σε κάποιον για τα γενέθλιά του ακόμα και μερικές εβδομάδες αργότερα, είναι απόλυτα αποδεκτό. Το ίδιο ισχύει και για τη Νέα Χρονιά.
Τι νέα;
Οι Γερμανοί δεν αγαπούν τους άσκοπους διαλόγους, ωστόσο είναι ειλικρινείς και ευθείς. Το να ρωτήσετε κάποιον στο πωλητή τι κάνει, μπορεί να τον κάνει να σας κοιτάξει ενοχλημένος. Μόνον οι άνθρωποι που γνωρίζονται μεταξύ τους ανοίγουν συζήτηση για το πώς είναι. Οι υπόλοιποι το θεωρούν σπατάλη χρόνου.
Όλες οι μπύρες έχουν τη ίδια γεύση
Οι Γερμανοί είναι ένα έθνος που λατρεύει την μπύρα. Για την ακρίβεια, οι γερμανικές ζυθοποιίες παράγουν πάνω από 7.000 διαφορετικές μπύρες από “ξανθιά” μέχρι μαύρη και πικρή, ενώ κάθε περιοχή έχει και τη δική της αγαπημένη. Το να πείτε σε κάποιο Γερμανό ότι όλες οι μπύρες έχουν την ίδια γεύση, μπορεί να πυροδοτήσει παθιασμένη συζήτηση για τις λεπτές νότες και τις διαφορές ακόμα και σε πολύ όμοια είδη μπύρας.