Η Όλυμπος είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά στην Ελλάδα, που το CNN έγραψε γι’ αυτό πως είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι!
Φωλιασμένο μεταξύ δύο βουνοκορφών σε υψόμετρο 310 μέτρων, το χωριό είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού – και ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη ολόκληρης της Ελλάδας. Το CNN μάλιστα έγραψε γι’ αυτό το πανέμορφο χωριό της Καρπάθου, πως είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι!
Ένα φωτογραφικό ταξίδι σε 12 από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας!
Η μια πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη ενώ η ανατολική της πιο ομαλή και με πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι. Η δημιουργία του οικισμού αποδίδεται στις επιδρομές των πειρατών, που ανάγκασαν τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε ορεινά και δυσπρόσιτα μέρη του νησιού.
Περιήγηση στο μεσαιωνικό χωριό της Καρπάθου
Η αρχιτεκτονική της Ολύμπου παραπέμπει στους μεσαιωνικούς νησιωτικούς οικισμούς και αυτή την εικόνα θα αντικρίσει σχεδόν αναλλοίωτη ο ταξιδιώτης. Αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, με δυσκολία επικοινωνίας ακόμα και με την υπόλοιπη Κάρπαθο, η Όλυμπος ανέπτυξε τη δική της πολιτισμική παράδοση με πολλά στοιχεία της να διατηρούνται ακόμα.
Μια περιήγηση στο παραδοσιακό αυτό χωριό και θα ανακαλύψετε τα μυστικά αυτής της κοινότητας με τις πολύ παλιές, μικρές χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες και τους πολυάριθμους ανεμόμυλους της, μερικοί από αυτούς εξακολουθούν να δουλεύουν μέχρι σήμερα.
Θα περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια του ορεινού χωριού, θα θαυμάσετε τον μοναδικό σχεδιασμό των τυπικών σπιτιών των Καρπαθίων και θα συναντήσετε τις ντόπιες γυναίκες που εξακολουθούν να είναι ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά τους.
Ευρώπη: Ανακαλύπτουμε 6 ορεινά χωριά που μοιάζουν να έχουν βγει από… καρτ ποστάλ!
Θα συναντήσετε τεχνίτες που κατασκευάζουν τις παραδοσιακές δερμάτινες μπότες και άλλους που κάνουν μουσικά όργανα για γιορτές και πανηγύρια. Θα επισκεφθείτε επίσης το πολιτιστικό μουσείο της Ολύμπου για να ρίξετε μια ματιά στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.
Το μεσημέρι μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα σε μια από τις μικρές ταβέρνες όπου μπορείτε να δείτε πώς προετοιμάζονται τα τοπικά πιάτα.
Αυτό είναι το χωριό στην Ελλάδα που δεν μιλάνε ελληνικά!
Και όμως! Υπάρχει ένα χωριό που οι κάτοικοι του χωριού μιλάνε άλλη γλώσσα και είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς δεν μπορεί να την καταλάβει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο λόγος για το χωριό Αρχάγγελος στη Ρόδο, που βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Ρόδου. Έχει πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκους και θεωρείται το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Όμως, αυτό το χωριό έχει μία σπάνια ιδιαιτερότητα, σχετικά με τα άλλα, γιατί οι κάτοικοί του δεν μιλάνε ελληνικά.
Η γλώσσα που έχει αναπτυχθεί στο χωριό την ονομάζουν αρχαγγελίτικη, η οποία δεν είναι ούτε ακριβώς Ελληνική. Επίσης, δεν μοιάζει με την Κυπριακή διάλεκτο και ούτε με την Τουρκική γλώσσα.
Η διάλεκτος μάλιστα είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς στην Ρόδο αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορεί να την καταλάβει εκτός από τους κάτοικους του χωριού. Μερικά παραδείγματα: «Πώς σε λόσε;» δηλαδή «πώς σε λένε;», «ρκινούμε» κι όχι «αρχίζουμε» και «χαντέστε» αντί για «πάμε». Το ψωμί είναι «λουτριά», η γωνία «καντούνι», οι κόρες «κοπελούδες» και το Πάσχα τρώνε ριφικί δηλαδή «αρνί με γέμιση».»
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr