Ένα συνηθισμένο πρωινό στο Chiang Mai της Ταϊλάνδης, η Marie Fredericksonξυπνά με τους ήχους του καμπαναριού του ναού που καλούν τους μοναχούς Βουδιστές να ξεκινήσουν τον καθημερινό διαλογισμό και τις προσευχές τους.
Αυτό το τελετουργικό είναι μία από τις πολιτιστικές παραδόσεις που η Frederickson, η οποία κατάγεται από τη Βοστόνη και ζει ως ήμι-συνταξιούχος ομογενής στην Ταϊλάνδη τα τελευταία 15 χρόνια, δε θεωρεί δεδομένη.
«Ερωτεύτηκα αμέσως το μέρος. Τον κόσμο, το φαγητό, τις τέχνες, το τοπίο. Τα πάντα, βασικά», σχολιάζει. Η θέα στις καλλιέργειες ρυζιού, τα κοτόπουλα, τις αγελάδες και τους περιστασιακούς νεροβούβαλους που περνούν από το παράθυρο της κουζίνας στο παραδοσιακό της σπίτι, απλά συνεισφέρει σε αυτό το αίσθημα, προσθέτει.
Στα 73 της, η Frederickson, η οποία χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως μια «πολύ, πολύ δραστήρια συνταξιούχο κυρία», αποφάσισε να μετακομίσει στην Ταϊλάνδη, μετά από ένα ταξίδι που είχε κάνει εκεί με τον μικρότερο αδερφό της και τη γυναίκα του, το οποίο και την έκανε να κολλήσει με το μέρος. Σήμερα, η Frederickson απασχολείται με τα χόμπι που απασχολούνται οι περισσότεροι συνταξιούχοι: διάβασμα, κηπουρική, ζωγραφική και μαγείρεμα. Επίσης εργάζεται ως εθελόντρια στην τοπική θεατρική ομάδα και ως διαφημίστρια στην εταιρεία του συγκάτοικού της, Best Tuk Tuk Tours.
Νappuccino: Η νέα μόδα που θα σε κάνει να ξεχάσεις τον καπουτσίνο
Το Chiang Mai, το οποίο έχει το παρατσούκλι «Το Ρόδο του Βορρά», θεωρείται κατά γενική ομολογία η πολιτιστική και πνευματική καρδιά της χώρας. Προσφέροντας δεκάδες πράγματα να κάνεις, μεταξύ της αφθονίας των όμορφων ναών του, τον γοητευτικών καφέ στις όχθες του ποταμού και και των νεοεμφανιζόμενων εμπορικών κέντρων με multiplex και βιοτεχνικά καφέ, το Chiang Mai βλέπει τα τελευταία χρόνια σταθερή άνοδο στην κοινότητα των συνταξιούχων εκπατρισμένων του.
«Αν πας εκεί απλά για να ζήσεις ως συνταξιούχος, το Chiang Mai είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό μέρος για να το κάνεις», λέει ο Steven LePoidevin, ένας Καναδός ομογενής και πρώην κάτοικος του Chiang Mai. «Οι άνθρωποι πάνε στην Ταϊλάνδη, είτε μιλάμε για την Bangkok είτε για τα νησιά, για αμέτρητους λόγους. Αλλά στο Chiang Mai πάνε συγκεκριμένα επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί εκπατρισμένοι. Και το κόστος ζωής είναι ίσως ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο».
Ελλάδα: Τα πιο περίεργα έθιμα που ίσως δεν γνωρίζετε
Το International Living έβαλε το Chiang Mai στη λίστα με τα καλύτερα μέρη για να συνταξιοδοτηθείς στο εξωτερικό για το 2017, χάρη στο χαμηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης και στο κλίμα του, καθώς και στη συνολική ποιότητα ζωής που προσφέρει.
Το Chiang Mai Expats Living Guide υπολογίζει πως ζουν περίπου 40.000 καταγεγραμμένοι ομογενείς, παρότι σύμφωνα με τον LePoidevin στην πραγματικότητα πρέπει να ζουν πάνω από 60.000. Ο ίδιος λέει πως υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο μείγμα εθνικοτήτων, αλλά η πλειοψηφία τους αποτελείται από Αυστραλούς, Βορειοαμερικανούς και Βρετανούς.
Oι 4 καλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας για να πιάσετε… μπάρα!
«Μετά από σχεδόν 15 χρόνια, ακόμα δεν τα έχω δει όλα», λέει η Marie Frederickson για το ειδυλλιακό χωριό. «Λατρεύω τους ντόπιους. Το χαμόγελό τους, τους θρύλους τους, τις προκαταλήψεις τους και την αίσθηση γενναιοδωρίας που έχουν. Η λίστα είναι ατελείωτη».
πηγή:huffingtonpost.gr