Τα χωριά της Ιθάκης είναι στο σύνολό τους εννιά, μαζί με την πρωτεύουσα, το Βαθύ, που στην ουσία είναι κι αυτή ένα μεγάλο χωριό, με κάτι λιγότερο από 2.000 μόνιμους κατοίκους. Στα νότια βρίσκεται και το Περαχώρι, το μεγαλύτερο πληθυσμιακά από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού.
Στα βόρεια της Ιθάκης βρίσκονται τα υπόλοιπα επτά γραφικά χωριά. Άλλα παραθαλάσσια, άλλα ορεινά, όλα διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα και είναι όμορφα χτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση του νησιού. Σε όλα θα βρείτε τουριστικές υποδομές, ενώ το καθένα από αυτά κρύβει τα δικά του μυστικά, που αξίζει να ανακαλύψετε!
1. Βαθύ
Λέγεται και Ιθάκη ή και Χώρα. Είναι μια μικρή, γραφική κωμόπολη με πληθυσμό περίπου 1.800 μόνιμων κατοίκων. Κατοικήθηκε επί Ενετικής κυριαρχίας, ενώ το λιμάνι είναι από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και η ομορφιά του προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Σκάφη αναψυχής κάθε είδους, μικρά και μεγάλα, πολυτελή ή και λιγότερο, ταχύπλοα, γιωτ, ιστιοπλοϊκά το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι κατά δεκάδες.
Από το 1978 το Βαθύ της Ιθάκης αποτελεί παραδοσιακό οικισμό. Τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, ενώ τα περισσότερα είναι πολύχρωμα, διώροφα, με κεραμωτές σκεπές και στενά μπαλκόνια, κατά την επτανησιακή παράδοση. Μην παραλείψετε, εκτός από τη βόλτα στην παραλία από τη μία άκρη του λιμανιού ως την άλλη (Μύλο – Παράγκα την λένε οι ντόπιοι) να επισκεφθείτε την Μητρόπολη της Ιθάκης, που διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο ιδιαίτερης αξίας, τον Άγιο Νικόλαο των Ξένων όπου φιλοξενείται μια σπάνια εκκλησιαστική εικόνα (Ιησούς Ελκόμενος) που θεωρείται ότι είναι ένα από τα πρωτόλεια έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco),το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο, αλλά και το δισυπόστατο άγαλμα του Οδυσσέα στο μόλο του λιμανιού: ο βασιλιάς της Ιθάκης ατενίζει αγέρωχος το πέλαγος από τη μια και κωπηλατεί κατάκοπος από την άλλη.
Γύρω από τον παραλιακό δρόμο στο Βαθύ, υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, καθώς και νυχτερινή ζωή, ιδιαίτερα για τη νεολαία. Το μικρό νησάκι Λαζαρέτο που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού ήταν κατά την Ενετοκρατία λοιμοκαθαρτήριο και αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή –σήμερα όμως είναι κατάφυτο από πεύκα και έχει διατηρηθεί μόνο το εκκλησάκι του Σωτήρα του 16ου αιώνα.
48 ώρες στο Πόρτο: Ο Τάσος Δούσης σου δίνει 12+1 tips για να σου μείνει αξέχαστο!
Το μεγαλύτερο χωριό της Ιθάκης και το μοναδικό που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, κάτω από το δάσος, κατακόρυφα και βλέπει ανατολικά. Επί Ενετοκρατίας βρισκόταν πιο ανατολικά και λεγόταν Παλαιοχώρα. Η βενετσιάνικη «πολιτεία» είναι σήμερα επισκέψιμη από φροντισμένο μονοπάτι που ξεκινάει από την άκρη του χωριού – αξίζει ο περίπατος ως εκεί, όπου θα δείτε μεσαιωνικές εκκλησίες και ερείπια σπιτιών. Η θέα από το «πάνω χωριό» του Περαχωρίου είναι απέραντη. Βλέπει το Βαθύ, με τον κλειστό κόλπο, το Ιόνιο πέλαγος με τα αμέτρητα μικρά νησάκια από την Λευκάδα ως την Πάτρα, ακόμα και τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου, τις μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα. Στις ψησταριές του χωριού θα φάτε καλά και θα αγναντέψετε τη θέα.
3. Λεύκη
Στη δυτική πλευρά του Νήριτου, του βουνού της Ιθάκης, είναι χτισμένα τα λιγοστά σπιτάκια των κατοίκων της Λεύκης, μέσα στις πανύψηλες ελιές, τα περήφανα κυπαρίσσια και τις καταπράσινες κουτσουπιές. Στην πλατεία του χωριού δύο τεράστια πεύκα προσφέρουν στον επισκέπτη δροσιά. Η φανταστική θέα προς το κανάλι με την Κεφαλονιά και το μικρό νησάκι Αστερίς που βρίσκεται ανάμεσα, θα σας κόψει την ανάσα. Όσο για το ηλιοβασίλεμα της Λεύκης είναι μοναδικό: ο ήλιος κρύβεται πίσω από την Έρισο, τη δυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς και βάφει τις ακτές με μοναδικά χρώματα από όλο το φάσμα…
Τα λιθόστρωτα μονοπάτια στη Λεύκη, σχηματίζουν πανέμορφες διαδρομές μέσα στη βλάστηση, ενώ θα συναντήσετε και πηγάδια, πριν κατηφορίσετε την πλαγιά για να φτάσετε σε κάποια από τις απόμερες αμμουδιές με τα πεντακάθαρα νερά: το Αμμουδάκι, η άμμος του Κολομοίρη, τα Καμίνια, το Βρωμονέρι, το Κουτούπι, το Μεγαλώνι, η Φωκότρυπα και τα Μυρτερά είναι οι παραλίες της Λεύκης, με τα καταγάλανα βαθιά νερά και τα άσπρα βότσαλα. Από την Λεύκη προς τον μικρό οικισμό του Άη Γιάννη, που βρίσκεται νοτιοανατολικά και προς τη θάλασσα, βρίσκεται μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Ιθάκης, ο πανέμορφος Άσπρος Γιαλός.
Τα 7 don’t στα ταξίδια του εξωτερικού! Τι πρέπει να προσέξεις!
4. Σταυρός
Το κεντρικό χωριό του βόρειου τμήματος του νησιού, εξού και το όνομα Σταυρός (Σταυρονίκιον παλαιότερα). Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ένα παρκάκι με χάρτες της ομηρικής Ιθάκης αλλά και ένα ομοίωμα του Οδυσσειακού Ανακτόρου. Δίπλα είναι συγκεντρωμένες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια του χωριού, ενώ πολύ κοντά ανακαλύφθηκε η μοναδική πρωτοελλαδική ακρόπολη στον Ιόνιο χώρο, που εντοπίζεται στο λόφο των Πηλικάτων. Στο λιμάνι του Σταυρού, την πανέμορφη παραλία «Πόλη», εντοπίστηκε το σπήλαιο του Λοΐζου, στο οποίο βρέθηκαν τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής περιόδου που κοσμούν σήμερα την αρχαιολογική συλλογή στο μουσείο του χωριού. Ο Σταυρός γιορτάζει του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου – το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου ντόπιοι και ξένοι ξεφαντώνουν στην πλατεία, στο παραδοσιακό πανηγύρι.
5. Φρίκες
Είναι ψαροχώρι της βόρειας Ιθάκης, με γραφικό λιμάνι που κοσμούν δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι – που μοιάζουν με πολεμικά κάστρα-βίγλες για παρατήρηση. Από τις Φρίκες ένας νέος φιδίσιος χωμάτινος δρόμος οδηγεί στην παραλία του Μάρμακα και τις γειτονικές Αλυκές. Η παραλία στις Φρίκες προσφέρεται για βόλτες και φαγητό στα εστιατόρια που βρίσκονται πλάι στη θάλασσα. Αμέτρητα σκάφη την κατακλύζουν καθημερινά και το μικρό λιμανάκι γεμίζει φωνές και ζωή. Εκεί θα δείτε και την προτομή του σπουδαίου Ιθακήσιου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη. Στη διαδρομή, ακριβώς δίπλα στο δρόμο προς το Κιόνι, συναντάμε μια σειρά από βοτσαλωτές παραλίες με καταγάλανα νερά, ιδανικές για κολύμπι, τα Κουρβούλια, τρία στη σειρά.
6. Πλατρειθιάς
Το όνομα του χωριού σημαίνει «πλατύ ρείθρον», χείμαρρος δηλαδή και από την ονομασία του συμπεραίνεται ότι αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό του ομηρικού ρείθρου που διαμόρφωσε το λιμάνι των Φρικών – που, κατά τον Όμηρο, ήταν το λιμάνι του Ρείθρου. Είναι πεδινός οικισμός, απλωμένος στο ύψωμα πάνω από τον εντυπωσιακό κόλπο των Αφαλών. Στον λόφο που υψώνεται στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών, από το καμπαναριό της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την θέα της γύρω κατάφυτης περιοχής.
Γνωρίστε το πιο πράσινο και παρεΐστικο νησί του Σαρωνικού με τα καταγάλανα νερά! (Photos)
Στα σύνορα Πλατρειθιά – Εξωγής βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Αθανασίου ή Σχολής Ομήρου, όπου οι αρχαιολόγοι τοποθετούν το παλάτι του Οδυσσέα, του ομηρικού ήρωα και βασιλιά της Ιθάκης. Από τη θέση Γεφύρι του Πλατρειθιά ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στην δροσερή πηγή του Καλάμου, την Μελάνυδρο Πηγή του Ομήρου, μία από τις ελάχιστες πηγές πόσιμου νερού στην Ιθάκη. Από την ίδια κατεύθυνση ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα τοπία της Ιθάκης, τις Αφάλες. Πρόκειται για έναν βαθύ κόλπο, κατάφυτο, με απόκρημνους γκρεμούς και καταγάλανη θάλασσα. Στις ακτές σχηματίζονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ιθάκης, οι Αφάλες και η μοναδική παραλία με λευκή, ολόχρυση άμμο στην Ιθάκη, η Πλατιά Άμμος, στην οποία μπορείτε να φτάσετε μόνο διά θαλάσσης.
7. Κιόνι
Είναι, σύμφωνα με πολλούς, το ομορφότερο χωριό της Ιθάκης και είναι επίσης πολλοί αυτοί που έρχονται στο νησί μόνο για να το επισκεφθούν. Χτισμένο αμφιθεατρικά, ξεκινά ψηλά, από την Ράχη και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα φτάνοντας στο κλειστό, γραφικό λιμανάκι. Μικρά κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια, με όμορφα χρώματα, χτισμένα στην κατάφυτη πλαγιά με κυπαρίσσια και ελιές που φτάνουν ως τη θάλασσα.
Στενά δρομάκια, πλακόστρωτα, σκαλοπάτια που ξεκινούν από ψηλά και οδηγούν στη θάλασσα, περνώντας ανάμεσα από περιποιημένα σπίτια και ασπρισμένες αυλές γεμάτες γλάστρες με λουλούδια. Αξίζει να περπατήσετε τα δρομάκια του Κιονιού και να δείτε από κοντά τις ομορφιές του. Στις παραλίες στο Κιόνι θα φτάσετε περπατώντας και θα απολαύσετε βουτιές σε τυρκουάζ νερά, κάτω από τα σπίτια! Την παράσταση στην είσοδο του απάνεμου λιμανιού, που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι δεκάδες σκάφη, κλέβουν οι τρεις παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του χωριού.
8. Εξωγή
Όπως λέει και το όνομά της, είναι ένα χωριό «Έξω από τη Γη», σκαρφαλωμένο στο όρος Νήϊο, σε υψόμετρο 340 μέτρων από τη θάλασσα, στην βόρεια άκρη της Ιθάκης. Τα μικρά σπιτάκια της είναι χτισμένα στην πλαγιά, σε σειρά το ένα πάνω από το άλλο. Η Εξωγή είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της Ιθάκης – σε πολλά από τα πέτρινα, παλιά σπίτια της θα δείτε και την χρονολογία κατασκευής χαραγμένη – συνήθως κάπου τον 18ο αιώνα.
Η θέα από το χωριό κόβει την ανάσα: ο κόλπος των Αφαλών σε πρώτο πλάνο, άγρια θάλασσα, απόκρημνοι γκρεμοί και καταπράσινη πλαγιά. Δίπλα ο Πλατρειθιάς, με τα σπιτάκια και τις εκκλησίες του ανάμεσα στις ελιές και τα κυπαρίσσια. Πιο πέρα, το Ιόνιο πέλαγος: μικρά καταπράσινα νησάκια, γαλάζια θάλασσα, η Λευκάδα και οι ακτές της Στερεάς Ελλάδας… Αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Παναγία στα Περναράκια, ακόμα πιο ψηλά από την Εξωγή, για δει την θέα σχεδόν ολόκληρου του νησιού της Ιθάκης. Σε κάποια κατώφλια σπιτιών στην Εξωγή θα δείτε μια περίεργη μάσκα, σαν αποκριάτικη. Είναι ο «Μόρος», το προσωπείο που τοποθετούνταν εκεί για να φυλάει το σπίτι από τα κακά πνεύματα.
9. Ανωγή
Το πιο ορεινό χωριό της Ιθάκης, χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων, στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Νίρητο. Η ιστορία της Ανωγής ξεκινά από το Βυζάντιο, όταν για κάποια περίοδο ήταν η πρωτεύουσα του νησιού. Τον 12ο αιώνα χρονολογείται η εκκλησία του χωριό, η Κοίμηση της Θεοτόκου, με αγιογραφίες από Βυζαντινούς καλλιτέχνες και το επιβλητικό βενετσιάνικο καμπαναριό – ένα πραγματικό μνημείο που πρέπει να επισκεφθείτε. Κάποια από τα σπίτια στην Ανωγή είναι κτήρια περασμένων αιώνων και διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική: είναι πετρόχτιστα, ψηλά, με στενά πορτοπαράθυρα και μικρά μπαλκόνια.
Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού και να διασκεδάσει σε ένα από τα καλύτερα πανηγύρια της Ιθάκης την παραμονή της γιορτής της Παναγίας, στις 14 Αυγούστου. Ανεβαίνοντας για την Ανωγή, η θέα προς τη νότια Ιθάκη, ή την βόρεια από την άλλη πλευρά είναι καταπληκτική, ωστόσο ο επισκέπτης, πλησιάζοντας στην είσοδο του χωριού, εντυπωσιάζεται από τους τεράστιους πέτρινους ογκόλιθους που φαίνονται δίπλα στο δρόμο – τα «Μενίρ» της Ανωγής. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών, της πολιούχου της Ιθάκης.