Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
7.9 C
Athens
HomeTravelΟι τρόποι με τους οποίους ο κορονοϊός επηρεάζει τον παγκόσμιο τουρισμό

Οι τρόποι με τους οποίους ο κορονοϊός επηρεάζει τον παγκόσμιο τουρισμό

Όσο τα ταξιδιωτικά σχέδια αναβάλλονται και οι πτήσεις ακυρώνονται, ο κορονοϊός φαίνεται να πλήττει σοβαρά τον παγκόσμιο τουρισμό. Όλο και περισσότερες πτήσεις παγώνουν και αρκετά κρουαζιερόπλοια βρίσκονται σε καραντίνα…

Τα μέτρα πρόληψης όμως δε σταματούν εκεί, αφού η εξάπλωση του κορονοϊού έχει αρχίσει να επηρεάζει όλο τον κόσμο. Διαβάστε παρακάτω με ποιους τρόπους ο κορονοϊός επηρεάζει την τουριστική βιομηχανία για το 2020.

- Advertisement -

Ακυρώσεις πτήσεων

Οι πρώτες πτήσεις άρχισαν να ακυρώνονται από και προς την Ουχάν, ακολούθησε όλη η Κίνα, αλλά και η Ιταλία. Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει ότι κάνουν όλες τις απαραίτητες μεταβολές ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Οι αλλαγές των πτήσεων αφορούν το διάστημα μέχρι και τα τέλη Απριλίου και συστήνεται στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να τσεκάρουν τυχόν ανακοινώσεις της εταιρείας με την οποία θα ταξιδέψουν. Υπολογίζεται ότι η ζημία στις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τα 100 δις δολάρια.

Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη ταξιδιωτική αγορά αναχώρησης στον κόσμο, με σχεδόν 150 εκατομμύρια αναχωρήσεις το χρόνο. Για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, οι κινεζικές αρχές επέβαλαν ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ουχάν, από όπου ξεκίνησε ο ιός και εξαπλώθηκε στις γειτονικές πόλεις. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους, που σημαίνει ότι τίποτα δεν κινείται από και προς την Ουχάν μέχρι νεοτέρας. Σε καραντίνα βρίσκεται και ολόκληρη η Ιταλία. Επίσης, τέλος έλαβαν και τα ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για 30 μέρες.

Αεροπορικές εταιρείες κορονοϊός

Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα

Από αρχαίους ναούς μέχρι την Disneyland, η Κίνα έχει ακινητοποιήσει τελείως τις πωλήσεις στον τουρισμό. Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, ένα μεγάλο τμήμα του Σινικού Τείχους και πολλές παγόδες είναι μόνο μερικά από τα διάσημα αξιοθέατα που έκλεισαν.

Εκτός από την Κίνα όμως, όλο και περισσότερες χώρες έχουν αναγκαστεί να κλείσουν μεγάλα μουσεία, όπως το Λούβρο στο Παρίσι ή να ακυρώσουν σημαντικές εκδηλώσεις, π.χ. Το Καρναβάλι της Βενετίας, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημία. Τα ταξιδιωτικά γραφεία σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να αναβάλουν μεγάλο αριθμό από προγραμματισμένα ταξίδια, βιώνοντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Ένα “κρύο” νέο έτος

Η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα συνέπεσε με την περίοδο εορτασμού του Κινεζικού νέου έτους. Εκείνη την περίοδο, πολλοί Κινέζοι επισκέπτονται τη χώρα τους, οι οικογένειες συναθροίζονται, εκφράζουν ευγνωμοσύνη στους προγόνους τους και ανταλλάζουν κόκκινα πακέτα για καλή τύχη.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι γιορτές και οι παρελάσεις δίνουν πνοή στους εορτασμούς. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια κόσμου ταξιδεύουν την περίοδο αυτή για να ενωθούν με την οικογένειά τους που μπορεί να μένει σε διαφορετική πόλη. Εξαιτίας του πανικού και φόβου εξάπλωσης του ιού, η Κίνα ακύρωσε όλους τους δημόσιους εορτασμούς για το νέο έτος. Αυτό επεκτάθηκε και στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάου, καθώς και σε άλλες μεγάλες χώρες της Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία. Αυτό και μόνο ήταν ένα πολύ δυνατό χαστούκι για τον τουρισμό.

Οι κρουαζιέρες παγώνουν

Οι εταιρείες κρουαζιέρας ελέγχουν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, π.χ. βήχα και πυρετό. Η Royal Caribbean, MSC Cruises και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν ακυρώσει τις επικείμενες αναχωρήσεις λόγω της έξαρσης του ιού.

Έλεγχοι αεροδρομίων σε μεγάλες χώρες

Τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο διεξάγουν επιπλέον μέτρα ασφάλειας για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Μεγάλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς και οι ΗΠΑ κάνουν σημαντικές προσπάθειες στα αεροδρόμια για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτό δεν είναι πολύ ευχάριστο για τους ταξιδιώτες, αφού πολλοί πρέπει να υποστούν τον έλεγχο που περιλαμβάνει έλεγχο θερμοκρασίας, πληροφόρηση και συχνά εξέταση αίματος.

Το πλήγμα στη φιλοξενία

Και ο τομέας της φιλοξενίας έχει υποστεί μεγάλη ζημία λόγω του κορονοϊού, αφού για το 2020 πολλοί είναι όσοι σχεδίαζαν να πάνε ένα ταξίδι και αναγκάζονται να ακυρώσουν τις διακοπές τους. Οι μαζικές αυτές ακυρώσεις αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που αναγκάζονται να επιστρέψουν τις προκαταβολές σε όσους δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν λόγω του κορονοϊού. Δείτε και τα μέτρα που έλαβαν Booking και Airbnb για τον κορονοϊό.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,028LikesLike
88,591 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ