Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Athens
HomeΚόσμοςΆπειρα κλικ: Σε αυτά τα 10 σημεία του πλανήτη έχουν τραβηχτεί οι...

Άπειρα κλικ: Σε αυτά τα 10 σημεία του πλανήτη έχουν τραβηχτεί οι περισσότερες φωτογραφίες! Υπάρχει ελληνικό μέρος ανάμεσά τους; (Photos)

Είναι γεγονός, ότι μερικές τοποθεσίες ή μνημεία, προσελκύουν σαν μαγνήτης τους φωτογράφους –επαγγελματίες και μη. Κάποιες φορές μάλιστα χωρίς να ξέρουμε γιατί τόσο έντονα. Για κάποιους είναι απλά η χαρά της φωτογραφίας από μέρη που ήθελαν πάντα να επισκεφτούν, ενώ για κάποιους άλλους, έχει να κάνει με την κατανόηση του κόσμου, ακόμη και του ίδιου μας του εαυτού.
Το National Geographic λοιπόν δημιούργησε μια λίστα με 10 από τα πιο φωτογραφημένα μέρη του κόσμου.

- Advertisement -

Βενετία, Ιταλία

Ρομαντική, όμορφη, μαγευτική και ιδιαίτερα γοητευτική, η Βενετία είναι επίσης ένα μέρος όπου κυριαρχεί ο καταναλωτισμός και η άκρατη επιθυμία για πλούτο, δύναμη και φιλοδοξία. Όλες αυτές οι αντιφάσεις, συνυπάρχουν σε ένα περιβάλλον που φυσικά αποτελεί πραγματική φωτογραφική εμπειρία. Για τους βικτωριανούς, η ζωή δε θα ήταν πλήρης και τα νιάτα δε θα άξιζαν, αν δεν επισκέπτονταν τη Βενετία. Ωστόσο, το μέρος αυτό ξεπερνά όλα τα κλισέ. Είναι πραγματικά μια εντυπωσιακή πόλη-νησί, ένα μουσείο από μόνη της, μία κάψουλα του χρόνου στην οποία δε μπορούμε να αντισταθούμε.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: Γόνδολες στο Μεγάλο Κανάλι.

Machu Picchu, Περού

Χαμένο για τους περισσότερους, επί 400 χρόνια, στη ζούγκλα των Άνδεων, το Machu Picchu… επανήλθε,μετά την ανακάλυψή του το 1911, από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Hiram Bingham. Έναν αιώνα αργότερα, εξακολουθεί να μαγεύει, προκαλώντας έκπληξη για τον πολιτισμό των Inca και για το πολυτελές καταφύγιό τους στα ψηλά βουνά. Ακόμα και τα λάμα φαίνεται να… αναζητούν τα φαντάσματά τους. Τα πέτρινα σπίτια και οι δρόμοι, οι πλατείες και τα ιερά μνημεία, όλα μοιάζουν να είναι «ζωντανά», ακόμη και τώρα που η αρχαία πόλη δεν κατοικείται.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: Από ένα ψηλό σημείο, προς την πόλη, όπως οι πρώτες φωτογραφίες του Hiram Bingham.

Stonehenge, Αγγλία

Λίγα μέρη επικαλούνται τη διαχρονικότητα όπως το Stonehenge. Η απόλυτη γνώση ότι κάθε χρόνο, τα τελευταία 5.000 χρόνια, η Γη, ο ήλιος και το Stonehenge, παρατάσσονται ακριβώς έτσι, που οι ακτίνες του ήλιου ευθυγραμμίζονται με τις όρθιες πέτρες, δημιουργώντας ένα τέλειο θέαμα, δε μπορεί να μην εντυπωσιάζει. Μέχρι σήμερα, οι μελετητές και οι αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που έχτισαν το μεγαλιθικό αυτό μνημείο και οι μαρτυρίες που υπάρχουν είναι αμφισβητούμενες.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: Οι ακτίνες του ήλιου που τέμνονται με τις πέτρες.

Taj Mahal, Ινδία  

Το Taj Mahal είναι διάσημο για την ομορφιά του, για το ότι αποτελεί σύμβολο της αιώνιας αγάπης (ίσως) και πάνω από όλα είναι διάσημο, επειδή είναι…. διάσημο! Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σάχης Τζαχάν, προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Ακόμα κι αν δεν ήταν η πανέμορφη συμμετρία της πέτρας, οι αναλογίες του και η ιστορία του μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη που το αντικρίζει. Εκατομμύρια φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το ίδιο ακριβώς σημείο όπου αντικατοπτρίζεται το μνημείο στην πισίνα.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: Με την πισίνα, ανάμεσα στους μιναρέδες.

Νησί του Πάσχα

Τα ιδιαίτερα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα, τα Μοάι, στέκονται αγέρωχα επί αιώνες, δημιουργώντας ερωτήματα για την κατασκευή και την ιστορία τους. Σε αυτό το μικρό νησί στη μέση του πουθενά, βρίσκονται διασκορπισμένα στους λόφους και τις παραλίες, σχεδόν χίλια τεράστια πέτρινα κεφάλια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από πέτρα που προέρχεται από το ηφαίστειο Rano Raraku και κοιτάζουν –όλα- προς το εσωτερικό του νησιού και όχι προς τον ωκεανό. Αν και δε γνωρίζουμε με σιγουριά το πώς βρέθηκαν εκεί οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει ότι το απομακρυσμένο αυτό μέρος κατοικήθηκε αρχικά, από Πολυνήσιους θαλασσοπόρους που έφτασαν εκεί τυχαία μεταξύ του 400 και του 700 μ.Χ. και οι οποίοι ανέπτυξαν έναν αξιόλογο πολιτισμό, στα εύφορα εδάφη του. Στο σκοτάδι, κάτω από τον έναστρο ουρανό, τα ογκώδη αγάλματα «στοιχειώνουν» το μυαλό, όπως ελάχιστα άλλα μέρη στη Γη.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: Η μακρά σειρά αγαλμάτων Tongariki.

Ta Prahm Temple, Καμπότζη

Ο ναός Angkor Wat, μέσα στην πυκνή ζούγκλα της Καμπότζης, είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο. Αλλά κοντά του βρίσκεται ένας άλλος ναός, ο Ta Prohm, μικρότερος σε μέγεθος, αλλά ίσως πιο διεισδυτικός στην ψυχή. Ρίζες συκιών, πέφτουν σαν πανύψηλοι καταρράκτες πάνω στους περίτεχνα σκαλισμένους πέτρινους τοίχους, πλαισιώνοντας τις πόρτες. Ούτε οι τοίχοι, ούτε τα δέντρα μπορούν να υπάρχουν χωρίς να στηρίζουν το ένα το άλλο.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: οι πόρτες του ναού που πλαισιώνεται από τις ρίζες.

Περιοχή Serengeti, Τανζανία

Η περιοχή Serengeti προσφέρει μια αποκάλυψη για τους περισσότερους επισκέπτες: η άγρια ομορφιά εξακολουθεί να έχει μια θέση στον κόσμο μας. Το Σερενγκέτι είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας. Τα ζώα μεταναστεύουν κάθε χρόνο διανύοντας πάνω από 3000 χιλιόμετρα προκειμένου να βρουν τροφή και νερό. Στα ηλιόλουστα λιβάδια της περιοχής, η ζωή είναι σημαντική, η τροφική αλυσίδα προφανής και καθόλου συναισθηματική, η τέχνη της επιβίωσης, καθημερινό φαινόμενο και η καλοσύνη και το έλεος, εντελώς άνευ σημασίας. Εμείς οι άνθρωποι, είμαστε εδώ εισβολείς και ασήμαντοι. Είναι συγκινητικό και ταυτόχρονα παρήγορο.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: συμβολικές εικόνες και σχήματα που προκαλούν αρχέγονα συναισθήματα.

Οι Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος

Οι Πυραμίδες από μόνες τους αποτελούν ένα σύμβολο, με το αναγνωρίσιμο τριγωνικό σχήμα τους να «μιλά» για την ιστορία και τον πολιτισμό. Για 4.500 χρόνια περίπου, ήταν το πιο θαυμαστό από τα θαύματα, ενώ η Σφίγγα αποτελεί… ένα αίνιγμα που παραπέμπει σε κάποιο μυστήριο που δεν θέλουμε να λύσουμε. Τάφοι για βασιλιάδες, μνημεία για την ανθρώπινη φιλοδοξία, όλα κάτω από τον καυτό αιγυπτιακό ήλιο.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: λήψεις από διάφορες γωνίες, από απόσταση είτε από κοντά.

Παπούα Νέα Γουινέα

Στα υψίπεδα της Παπούα Νέας Γουινέας, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μέρη του μυαλού μας που ο σύγχρονος κόσμος έχει κρύψει πολύ καλά. Οι ιθαγενείς Huli Wigmen (και πολλοί άλλοι λαοί και πολιτισμοί), τηρούν παραδόσεις βαθιά ριζωμένες στο χρόνο και το μυαλό. Η μεταμόρφωσή του, από την καθημερινή λαϊκή όψη, με φορεσιές από τον κόσμο των πνευμάτων, είναι εκπληκτική. Σε όλη την Παπούα Νέα Γουινέα, κάθε πολιτισμική ομάδα παρουσιάζει, με υπερηφάνεια, τη δική της ταυτότητα και τις πεποιθήσεις.

Πιο διαδεδομένη φωτογραφική λήψη: Τα πρόσωπα των ιθαγενών όταν χορεύουν.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,066LikesLike
88,720 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ