Εκτός από αστείρευτες πηγές γνώσης, πολλές βιβλιοθήκες αποτελούν και πραγματικά κομψοτεχνήματα, είτε ως κτήρια είτε ως εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση.
Διαβάστε επίσης: Ρουμανία: Σε αυτό το χωριό ακόμα και τα κτίρια έχουν μάτια!
Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη Strahov, Πράγα – Τσεχία
Το μοναστήρι Strahov στην Πράγα θεμελιώθηκε το 1143 μ.Χ. Παρά τους πολέμους, τις πυρκαγιές και τις καταστροφές, το τοπικό θρησκευτικό τάγμα με απαράμιλλο ζήλο έχτισε την βιβλιοθήκη του το 1679. Γνωστή για την οροφή της, υπέροχα καλυμμένη με νωπογραφίες (φρέσκο) σκηνών από τη Βίβλο, έχει επίσης τον «τροχό της συλλογής», που στριφογυρνά και εναλλάσσει τη σειρά των ραφιών, προκειμένου να κάνει την αναζήτηση των βιβλίων πιο άνετη.
Βιβλιοθήκη και Οίκος Πολιτισμού Vennesla, Vennesla – Νορβηγία
Κοντά στο νοτιότατο άκρο της σκανδιναβικής χώρας, η βιβλιοθήκη της Vennesla είναι κάτι περισσότερο από μια συλλογή βιβλίων. Είναι το κέντρο της πολιτιστικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής της πόλης, «εξοπλισμένη» με καφέ, ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, αίθουσες για μαθήματα ενηλίκων, καθώς και σινεμά. Οι μακριές, λεπτές ξύλινες δοκοί στο εσωτερικό του κτηρίου είναι σχεδιασμένες ως αναπαράσταση του εσωτερικού μιας… φάλαινας.
Βασιλική Πορτογαλική Αίθουσα Ανάγνωσης, Ρίο Ντε Τζανέιρο – Βραζιλία
Περισσότερο παλάτι αφιερωμένο στα βιβλία παρά βιβλιοθήκη, το ασβεστολιθικό εξωτερικό του είναι εμπνευσμένο από την πασίγνωστη Μονή Ιερωνύμου στη Λισαβόνα. Εκεί άλλωστε φιλοτεχνήθηκε, πριν σταλεί διά της θάλασσας στη Βραζιλία, τότε πορτογαλική αποικία. Το εσωτερικό δεν υπολείπεται σε ομορφιά. Το κόκκινο, λευκό και μπλε βιτρό αφήνει το φυσικό φως να διαπερνά την οροφή, ενώ ένας βωμός από ασήμι, μάρμαρο και ελεφαντόδοντο καλωσορίζει τους επισκέπτες.
Διαβάστε επίσης: Καταδυθείτε… στο πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο του κόσμου!
Κρατική Βιβλιοθήκη της Νότιας Αυστραλίας, Αδελαΐδα – Αυστραλία
Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη αποτελεί το βασίλειο των αντιθέσεων. Στο εξωτερικό της, είναι ένα υπερσύγχρονο γυάλινο κτήριο, ωστόσο το εσωτερικό της θα μπορούσε να αποτελεί σκηνικό ταινίας του Χάρι Πότερ. Ευρισκόμενη στην Αδελαΐδα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αυστραλιανή Ιστορία, με έργα αυτοχθόνων της Ωκεανίας και τοπικούς χάρτες.
Βιβλιοθήκη του El Escorial, Σαν Λορένθο δε Ελ Εσκοριάλ – Ισπανία
Η συγκεκριμένη ισπανική βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα αυτόνομο κομψοτέχνημα, αλλά αποτελεί και τμήμα ενός ευρύτερου Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Έργο εποχής βασιλιά Φιλίππου του Β’, είναι κυρίως γνωστή για τις επτά νωπογραφίες που απεικονίζουν τις επτά «ελεύθερες τέχνες» (μουσική, ρητορική, αστρονομία κλπ), κοσμώντας τους τοίχους της.
Η πόλη του San Lorenzo de El Escorial, περίπου 45 λεπτά έξω από τη Μαδρίτη, αποτελεί «αδυναμία» της ισπανικής βασιλικής οικογένειας και φιλοξενεί μία μονή, τεράστιους κήπους, καθώς και υπέρλαμπρους χώρους όπου φυλάσσονται τα λείψανα βασιλιάδων και πριγκίπων.
Πηγή: www.travelstories.gr