Μεγαλώσαμε βλέποντας ταινίες με κυνηγούς θησαυρών, με λάφυρα πολέμου και με ιστορίες από διάφορες χρονικές περιόδους που είχαν να κάνουν με μυθικά πλούτη. Βιβλία με τυχοδιώκτες και πρωταγωνιστές που ζουν τη ζωή τους για να βρουν το Ελ Ντοράντο ή τον χαμένο θησαυρό θρυλικών πειρατών. Ταινίες με πρωταγωνιστές όπως ο Ιντιάνα Τζόουνς που ξυπνάνε μέσα μας την περιπέτεια και την αναζήτηση θησαυρών που θα αλλάξουν τη ζωή μας.
Οι ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς είναι αμέτρητες. Κάποιες μπορεί να είναι αληθινές, αλλά πολλές είναι βασισμένες σε διάφορους μύθους. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές τις ιστορίες, τους πρωταγωνιστές τους και πώς έχουν περάσει στη σύγχρονη εποχή.
Ο βασιλιάς Πύρρος και τα λάφυρα από τις κατακτήσεις του
Με αμέτρητους πολέμους, μάχες, κατακτήσεις πόλεων, συμπλοκές με γείτονες, ακόμα και με αυτοκρατορίες, η αρχαία Ελλάδα έχει πολλούς μύθους για πλούτη που περιμένουν έναν τυχερό να τα ανακαλύψει. Ένας από τους παλιότερους και πιο διαδεδομένους – ρωτήστε στα χωριά της Ηπείρου – είναι ο θησαυρός του Πύρρου.
Ο Πύρρος ήταν βασιλιάς της Ηπείρου. Έζησε λίγο μετά τον Μέγα Αλέξανδρο και στην εποχή του θεωρούνταν μεγάλο στρατηγικό μυαλό. Κατάφερε να κατακτήσει μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, ενώ κατατρόπωσε και την – τότε ανερχόμενη δύναμη – Ρώμη. Ωστόσο, οι απώλειες του στρατού του ήταν μεγάλες, και γι’ αυτό δεν κατάφερε να κρατήσει όλες τις περιοχές που κατέκτησε (από εκεί προέρχεται και ο όρος πύρρειος νίκη).
Παρόλα αυτά οι νίκες του Πύρρου του έφεραν μεγάλα λάφυρα. Αυτά τα λάφυρα θεωρούνε κάποιοι ότι είναι θαμμένα κάπου στα βουνά της Πρέβεζας. Και γι’ αυτό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εμφανίζονται κυνηγοί θησαυρών από όλη την Ευρώπη, ψάχνοντας τα λάφυρα που φέρεται να έκρυψε ο Πύρρος στη Νότια Πίνδο.
Ο θησαυρός του Αλή Πασά
Ο Αλή Πασάς ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς κυβερνήτες της εποχής του. Με την Οθωμανική αυτοκρατορία να έχει ήδη αρχίσει να φθίνει, κατάφερε να κάνει δική του μια μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει τη σημερινή Αλβανία, την Ήπειρο και τα Επτάνησα. Όταν ο Σουλτάνος κατάφερε να νικήσει τον Αλή Πασά, η περιουσία που κατασχέθηκε ήταν πολύ μικρή. Και εκεί γεννήθηκε ο θρύλος του θησαυρού του Αλή Πασά.
Ο θησαυρός φέρεται να είναι τεράστιος και να περιέχει κυρίως χρυσά νομίσματα της εποχής. Υπάρχουν αμέτρητες μαρτυρίες για άτομα που εμφανίζονται κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές ψάχνοντας τον συγκεκριμένο θησαυρό. Αν και τέτοια νομίσματα βλέπουμε μόνο σε κουλοχέρηδες πλέον, ο χρυσός από τον οποίον ήταν κατασκευασμένα τα νομίσματα αποτελεί ολόκληρη περιουσία. Εκτός, όμως από τα νομίσματα, ο θρύλος μιλάει και για μια ολόχρυση γουρούνα (βάρους 2 τόνων) με επτά επίσης ολόχρυσα γουρουνάκια. Πολλοί έχουν ψάξει τον θησαυρό, σε διάφορα μέρη. Από τα Τρίκαλα μέχρι το Δυρράχιο. Αν κάποιος τον βρήκε, μάλλον δεν θα ήθελε να μαθευτεί.
Οι βρετανικές λίρες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό την κατοχή των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων οι ιστορίες έδιναν και έπαιρναν. Ο χρυσός της χώρας μας είχε μεταφερθεί στην Αίγυπτο και μετά στο Λονδίνο. Οι Βρετανοί, λοιπόν, όταν η αντίσταση των ανταρτών είχε αρχίσει να γιγαντώνεται, επέστρεψαν τμήμα του χρυσού, πετώντας τον με αεροπλάνα σε κιβώτια.
Εδώ είναι που τα ιστορικά γεγονότα ανακατεύονται με τον μύθο. Είναι γνωστό ότι ο χρυσός της Ελλάδας, του οποίου την ανάκτηση και τη μεταφορά είχαν αναλάβει οι δυνάμεις του Ζέρβα, δεν έφτασε ολόκληρος στον προορισμό του. Κάποιοι είπαν ότι ορισμένα από τα κιβώτια χάθηκαν. Εκεί, λοιπόν, βασίζονται πολλοί, και έχουν αναλωθεί στην ανεύρεση των «βρετανικών λιρών».
Οι θρυλικοί θησαυροί της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ
Η Νότια Καρολίνα είναι η πολιτεία με τις περισσότερες ιστορίες θησαυρών. Θεωρείται από πολλούς η γενέτειρα των ΗΠΑ, καθώς η πόλη Charlestown Landing ήταν η πρώτη αποικία που χτίστηκε το μακρινό 1670. Πρόσφατα δημιουργήθηκε στην περιοχή νέος «πυρετός του χρυσού», ενώ η περιοχή θεωρείται αρχαιολογικός χώρος, και έχουν ανασκαφεί αμέτρητα ευρήματα γηγενών Αμερικάνων και μαύρων σκλάβων, αλλά και μερικά των Ευρωπαίων αποίκων.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο της Νότιας Καρολίνας είναι το North Island. Η ιστορία είναι ότι, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης βρετανοί στρατιώτες επιτέθηκαν στις πλούσιες παράκτιες φυτείες και έκλεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους. Φυσικά ο βασικός τους στόχος ήταν χρυσός και ασήμι. Φεύγοντας από την περιοχή και με τον φόβο ότι θα δέχονταν επίθεση, οι στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό North Island. Εκεί έθαψαν τα λάφυρά τους, σε διάφορα μέρη. Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί κυνηγοί θησαυρών ανακάλυψαν τους κρυμμένους θησαυρούς. Οι ντόπιοι, όμως, πιστεύουν ότι δεν έχουν βρεθεί όλα τα λάφυρα, και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά θαμμένα σεντούκια με χρυσό και ασήμι.
Η Νότια Καρολίνα βρίσκεται κοντά στην Καραϊβική. Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να λείπουν ιστορίες για πειρατές. Η πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή της περιοχής Murrell’s Inlet. Η περιοχή αυτή φέρεται να έχει πάρει το όνομά της από τον γνωστό πειρατή Jack Morrell. Ποια ήταν η τακτική του; Περίμενε υπομονετικά να φτάσουν εμπορικά πλοία στο λιμάνι. Μόλις τα πλοία έδεναν και το πλήρωμα αποβιβαζόταν, έκανε επίθεση και έπαιρνε ότι έβρισκε μέσα στο πλοίο: από μπαχαρικά και μετάξι μέχρι χρυσό και πολύτιμους λίθους. Ο μύθος λέει ότι ο θησαυρός του Jack Morrel είναι θαμμένος κάπου στην περιοχή, και πολλοί είναι αυτοί που το πιστεύουν ακόμα, καθώς οι λιγοστοί κάτοικοι του Murrell’s Inlet βλέπουν συχνά νέους κυνηγούς να καταφτάνουν στην περιοχή τους, πολλές φορές με πανάκριβο εξοπλισμό, και με την ελπίδα ότι θα είναι αυτοί που θα ανακαλύψουν τον θρυλικό θησαυρό.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr: