Οι ταβέρνες με την καλή ελληνική κουζίνα έχουν την τιμητική τους στη Θεσσαλονίκη, όπως και τα μεζεδοπωλεία αλλά και τα new ages food spot που τιμούν την ελληνική κουζίνα, μέσα από μια πιο δημιουργική ματιά. Και πως αλλιώς…, όταν μιλάμε για μια πόλη που φημίζεται για τη γαστρονομική της σκηνή και την αγάπη στην παράδοση.
Μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε επιλογές για φαγητό στην πόλη που μπορούν να υπερηφανεύονται για το μενού τους που αντιπροσωπεύει και τιμά την καλή ελληνική κουζίνα είτε στην παραδοσιακή, είτε στην μοντέρνα εκδοχή της!
Κιούπια
Η προσήλωση στην αυθεντική ελληνική κουζίνα ξυπνά µνήµες από την κουζίνα της µαµάς και τα Κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια! Παραδοσιακές συνταγές βασισµένες σε οικείες γεύσεις και αγνές πρώτες ύλες, εκτελεσµένες µε µια φρέσκια µατιά απαρτίζουν ένα µενού πλούσιο σε µαγειρευτά, ενώ δεν λείπουν πληθωρικές σπεσιαλιτέ κρεατικών και θαλασσινών!
Όλα αυτά µε φόντο ένα ζεστό, παρεΐστικο σκηνικό στη γραφική γειτονιά των Λαδάδικων. Έτσι εξηγείται γιατί τα Κιούπια, µε οικοδεσπότες τη Φιλιώ και τον Γιάννη Λουµάκο, έχουν ορκισµένους θαµώνες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια! ΒEST OF τα lives κάθε βράδυ (από τις 20:00) µε αγαπηµένες ελληνικές επιτυχίες!
Info:
Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα)
Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα, Τ. 2310 553239
FB: Κιούπια Λαδάδικα, Site: www.kioupia.gr
Mezen Salonica
To περίφηµο food spot του Βόλου, έχει κερδίσει επάξια µια θέση στον γευστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και ο λόγος βέβαια είναι το ιδιαίτερο concept του (βραβευµένο φέτος µε «FNL Award»)! Γιατί εδώ η «µεζεδοιεροτελεστία» ξεκινά µε µια λίστα που αριθµεί 80 ετικέτες σε τσίπουρα (και παλαιωµένα), ούζα και ρακή και 20 new age ετικέτες ρετσίνας, η οποία σιγοντάρεται µε ένα µενού premium χειροποίητων µεζέδων, µε βάση φρέσκα θαλασσινά και ψάρια ηµέρας, σερβιρισµένοι αλά «βολιώτικα». BEST OF το ανανεωµένο µενού του µε must taste την καρµπονάρα καλαµάρι και τα σουτσζουκάκια µπακαλιάρου!
Info:
Καθηµερινά 12:00 – 00:00 (η κουζίνα). Ρογκότη 3, Τ. 2310 232749 mezen salonica
Takadum
Στο ισόγειο ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου, στην Πλατεία Εµπορίου το παραδοσιακό µεζεδοπωλείο Τakadum, µία από τις πιο χαρούµενες γωνιές της πόλης, τραβάει τα βλέµµατα µε τη διαφορετικότητά του που οφείλεται κυρίως στην ethnic διακόσµησή του. Πολύχρωµα ψηφιδωτά, κρεµαστά φαναράκια και καθρέφτες από τα ταξίδια του ιδιοκτήτη Βασίλη προσδίδουν µια ανατολίτικη νότα!
Στα τραπεζάκια του έξω θα γευτείτε τίµιους µεζέδες από ένα µικρό µενού που στηρίζεται στην καθαρότητα των απλών γεύσεων µε προσανατολισµό στα κρεατικά, ενώ «λοξοδροµεί» ελάχιστα µε κάποια θαλασσινά. BEST OF η έµφαση στα ελληνικά προϊόντα και οι προσιτές τιµές.
Info:
Καθηµερινά 12:00-2:00. Αγ. Μηνά, Τ. 2310 512079 Takadum
Μπακάλ by Elia Lemoni
Aπό το 1999 ο Όµιλος Ελιά Λεµόνι αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο γαστρονοµικό γίγνεσθαι της πόλης! Το 2013 το νέο του δηµιούργηµα, στεγασµένο σε ένα από τα πιο εµβληµατικά νεοκλασικά της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδροµο της Καποδιστρίου ονοµάζεται Μπακάλ! Η αφοσίωση στην παράδοση αντανακλάται από τον πετρόφουρνο που σιγοψήνει αφράτα ζυµάρια, µέχρι την κάρτα φαγητού που ξυπνά νοσταλγικές µνήµες σπιτικής κουζίνας µε πολλές και διαφορετικές κοπές κρεάτων σε value for money λογική.
Άξια µνείας η καλοδιαβασµένη λίστα µε 430 ετικέτες τοπικού αµπελώνα, 70 ελληνικά αποστάγµατα και πάνω από 50 µπύρες µικροζυθοποιείων! BEST OF το ελληνικό παραδοσιακό πρωινό (08:00-12:00)! DON’T MISS τις βραδιές wine tasting!
Info:
Καθηµερινά 08:00-01:00 & Κυριακή 08:00-00:00. Καποδιστρίου 9 & Πάικου, Τ. +30 2310 51 5881, www.mpakal.gr Μπακάλ by Elia Lemoni
Π.22
Δημοφιλές food spot με city style design χώρο που παραπέμπει σε bistrot της Νέας Υόρκης, το Π.22 σερβίρει μαμαδίστικο φαγητό ανάλογα με το τι καταφτάνει φρέσκο από την αγορά! Το εποχιακό μενού ελληνικής, μεσογειακής κουζίνας της Νικολέττας Δήμου, που επιμελείται η ίδια καθημερινά στην open kitchen του Π.22 είναι ένας συνδυασμός τέχνης, γνώσης, εξαιρετικής πρώτης ύλης, σωστών τεχνικών και πάνω απ’ όλα αγάπης για το καλό φαγητό! Highlight, τα πιάτα ημέρας και τα ολόφρεσκα ψάρια! Και take away. Pet friendly.
Info:
Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 13:00 – 00:00
Π.Π. Γερμανού 22, Τ. 2310 244520, Π.22
Ζύθος
Oι συστάσεις περιττεύουν γι’ αυτό το μαγαζί-θρύλο της Θεσσαλονίκης! O Ζύθος μετράει ήδη έναν αιώνα λειτουργίας, και πλέον αποτελεί ένα διαχρονικό στέκι όσων επισκέπτονται την πόλη. Με μεγάλη εξειδίκευση στην ελληνική μικροζυθοποιία και ελληνικό-μεσογειακό ταμπεραμέντο στα πιάτα, είναι σίγουρα ένα από τα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε.
Αποτέλεσε το πρώτο καφέ-ζαχαροπλαστείο με «ευρωπαικό» αέρα, όπου έχουν γευµατίσει εξέχουσες προσωπικότητες της παλιάς ελίτ, όπως ο Βενιζέλος, η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις κ.α. Σηµαντικός σταθµός στην ιστορική του πορεία αποτέλεσε η σύμπραξη με την ιδιοκτήτρια του Ζύθου στα Λαδάδικα, της πρώτης µπυραρίας στην Ελλάδα, που αποτέλεσε τη δηµιουργία ενός ισχυρού «brand» το 1995! Πλέον, τα δύο μαγαζιά αποτελούν all time classic επιλογή της πόλης.
Info:
Καθημερινά 10:00-02:00
Ντορέ Ζύθος: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 279010
Ζύθος Λαδάδικα : Κατούνη 5, Τ. 2310 540284
FB: Dore Zithos, Site: www.zithos.gr
Ζύθος – Ντορέ
Oι συστάσεις περιττεύουν γι’ αυτό το μαγαζί-θρύλο της Θεσσαλονίκης! Ο Ζύθος μετράει ήδη έναν αιώνα λειτουργίας, και πλέον αποτελεί ένα διαχρονικό στέκι όσων επισκέπτονται την πόλη. Με μεγάλη εξειδίκευση στην ελληνική μικροζυθοποιία και ελληνικό-μεσογειακό ταμπεραμέντο στα πιάτα, είναι σίγουρα ένα από τα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε. Ανακαλύψτε και εσείς γιατί ο Ζύθος στη Θεσσαλονίκη είναι all time classic!
Info:
Καθημερινά 10:00-02:00
Ντορέ Ζύθος: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 279010
Ζύθος Λαδάδικα : Κατούνη 5, Τ. 2310 540284
FB: Dore Zithos, Site: www.zithos.gr
Kreonidis “Balcony”
Με µακρά πορεία που ξεκίνησε πριν 80 χρόνια, η ιστορική ταβέρνα του Κρεωνίδη, αποτελεί διαχρονική αξία στην Άνω Πόλη και στέκι ντόπιων και επισκεπτών της πόλης. Η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει την παράδοση, µε φρέσκες ανανεωµένες και προσεγµένες γεύσεις που αναµειγνύονται αρµονικά µε την αυθεντική ελληνική κουζίνα, σε έναν χώρο πρόσφατα ανακαινισμένο που δικαιολογεί απόλυτα την ονοµασία του, καθώς προσφέρει µοναδική θέα στην πόλη, τον Θερµαϊκό και τα Κάστρα!
Ένα µενού ελληνικής κουζίνας, µε προτάσεις σε κρέας και θαλασσινά, ψητά στα κάρβουνα καθώς και εξαίσιους µεζέδες για ούζο ή κρασί, όλα φτιαγµένα µε µεράκι και φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες! Φυσικά, δε θα µπορούσε να λείπει η εκλεκτή οινική λίστα, ιδανική συνοδεία των καλοµαγειρεµένων πιάτων.
Info:
Καθηµερινά 11:00-01:00
Λεωφ. Όχι 4, Άνω Πόλη, Τ. 2310 916253
FB: Kreonidis’ Balcony, Site: www.kreonidis.gr
Πηγή: Best in Travel Thessaloniki 2020
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:
- Αυτά είναι καλύτερα spots για φαγητό στη Θεσσαλονίκη!
- Insider… Λαδάδικα: Tips για να μην περπατάτε στα τυφλά!
Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Θεσσαλονίκη, Best in Travel Thessaloniki 2020!