Είναι ένα από τα πιο ξακουστά νησιά ανά τον κόσμο! Τοποθετημένη στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Ρόδος αποτελεί επάξια ένα από τα διαμάντια της χώρας μας.
Η ιστορία της ξεκινά ήδη από τη Νεολιθική εποχή και η ομορφιά της έχει υμνηστεί από κάθε επισκέπτη της. Ήλιος, θάλασσα, ιπποτικά κάστρα, γραφικά δρομάκια και ζωηρόχρωμες εικόνες είναι λίγες από τις ομορφιές, που μπορεί να απολαύσει όποιος την επισκεφθεί. Εκτός όμως από τα υπερσύγχρονα ξενοδοχεία, αλλά και τις πανέμορφες παραλίες της, η Ρόδος έχει να προσφέρει μία ατέλειωτη παράδοση. Και πώς μπορεί κάποιος να γνωρίσει την παράδοση ενός τόσο μεγάλου νησιού, εύκολα και γρήγορα; Μα φυσικά μέσα από τα παραδοσιακά της προϊόντα και τις μυστικές συνταγές της, οι οποίες δεν έχουν τίποτα το εξεζητημένο και δυσεύρετο. Απλά συνδυάζουν απλά υλικά από τη φύση, με λίγο μεράκι και θέληση!!!
ΜΕΛΙ
- Advertisement -
Είναι ένα από τα καλύτερα υλικά, που προσφέρει απλόχερα η φύση. Το μέλι όμως της Ρόδου, έχει σίγουρα κάτι ξεχωριστό, εφόσον έχει κερδίσει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όχι μία, αλλά πολλές φορές. Οι κάτοικοι του νησιού χρησιμοποιούν το μελί και κυρίως το θυμαρίσιο μέλι, για διάφορους λόγους, είτε για κατασκευή καλλυντικών (σαμπουάν, κρέμες, σαπούνια) από προϊόντα της κυψέλης είτε για την παρασκευή γλυκών, όπως το μελεκούνι. Το μελεκούνι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαιότητα σε σχήμα ρόμβου, που μοιάζει με παστέλι και είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, που δίνουν την ενέργεια, που χρειάζεστε. Περιέχει επιπλέον σουσάμι, αμύγδαλα, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού και διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα. Άλλα γλυκά, που μπορείτε να δοκιμάσετε με κύριο συστατικό το μέλι, είναι τα παστέλια, λουκούμια, μαντολάτα, ζελεδάκια, μάντολες και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Τα ζυμαρικά αποτελούν σίγουρα απομεινάρι της ιταλικής κυριαρχίας, η οποία άφησε το στίγμα της στη Ρόδο, δίνοντάς της λίγη ακόμη γοητεία. Συγκεκριμένα, μπορείτε να απολαύσετε ποικιλία ζυμαρικών, όπως η κουλουρία, η οποία πρόκειται για μακρόστενα μακαρόνια, μαγειρεύεται με πολύ τυρί, που σε πολλά χωριά, αποτελεί παραδοσιακό φαγητό του γάμου, ενώ μπορεί να γίνει και νηστίσιμη. Άλλα είδη ζυμαρικών, είναι τα πλαστά ζυμαρικά (ή μάτσι), τα οποία μαγειρεύονται επίσης με τυρί, προσθέτοντας καυτό βούτυρο και άλλα υλικά και το λουκούμι, το οποίο είναι ένα είδος χυλοπίτας. Από την άλλη μεριά, τα δημητριακά, εκτός από την πολύτιμη ενεργειακή τους αξία, προσφέρουν και υπέροχες προτάσεις για συνταγές όπως είναι η ταχινόσουπα, ο τραχανάς και τα κουλούρια. Τολμήστε να δοκιμάσετε καινούριες συνταγές, που ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ σας ή κάντε περίεργους γευστικούς συνδυασμούς και δε θα χάσετε!
ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΨΩΜΙΑ
Όταν κάποιος ακούει για παραδοσιακά φαγητά, ο νους του πηγαίνει σχεδόν πάντα στις πίτες. Η Ρόδος φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από πίτες, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε, είτε ως κυρίως πιάτο, είτε ως συνοδευτικό. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να δοκιμάσετε χορτόπιτες, φτιαγμένες από τα φημισμένα αγνά λαχανικά του νησιού, ταχινόπιτες, καθώς και την ξακουστή ροδίτικη λαδόπιτα. Η πίτα αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σάντουιτς και γύρο, αλλά και για γλυκές απολαύσεις με μαρμελάδα, μέλι και άλλες λιχουδιές. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ο διαφορετικός τρόπος παρασκευής της, εφόσον φτιάχνεται στη φριτέζα με λάδι. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα παξιμάδια της, αλλά και πολλές ποικιλίες ψωμιού, όπως ελαιόψωμο, τηγανόψωμο, κρεμμυδόψωμο, αλλά και εφτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο. Συνδυάστε τα με διάφορες προτάσεις και συνοδευτικά, όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς δισταγμούς!
ΚΡΑΣΙ
Τελευταίο και μη εξαιρετέο είναι το πολυφημισμένο ροδίτικο κρασί. Το ζεστό κλίμα του νησιού, το εύφορο έδαφος, αλλά και η φροντίδα των γεωργών, δημιουργεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ποτό, το οποίο δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν. Με εκτάσεις 11.000 στρεμμάτων, η παραγωγή είναι συνεχής και προσφέρει προϊόντα ανώτερης ποιότητας στο είδος του. Το κρασί της Ρόδου έχει βραβευθεί ουκ ολίγες φορές παγκοσμίως, ενώ ο αφρώδης οίνος του νησιού, κατέχει εξέχουσα θέση. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση είναι μαζική από ντόπιους και ξένους, ενισχύοντας τις εταιρίες παραγωγής κρασιού και διαφημίζοντας το νησί σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά είδη κρασιού, τα οποία μπορεί να δοκιμάσει κανείς (με ρέγουλα φυσικά) κάθε στιγμή της ημέρας, απολαμβάνοντας με ή χωρίς παρέα, το μαγευτικό ροδίτικο τοπίο και γεμίζοντας με αξέχαστες αναμνήσεις από τις διακοπές του εκεί.