Η Μήλος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, και αναμφίβολα αγαπημένος προορισμός για πολλούς και κυρίως για ζευγάρια. Η ομορφιά της μαγική αλλά και οι παραλίες της, από τις ομορφότερες στον κόσμο! Τα υπέροχα καταγάλανα νερά της είναι και ο βασικός λόγος για να επισκεφτεί κάποιος το νησί.
Οι δαντελωτές ακτές δημιουργούν πλήθος παραλιών, που ξεπερνούν τις 70 σε όλο τοπ νησί! Επειδή οι παραλίες της Μήλου είναι πάρα πολλές εδώ θα δείτε 10 από τις ομορφότερες που αν βρεθείτε στο νησί πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε!
Το ξέρατε ότι στη Μήλο βρίσκεται η πιο “επικίνδυνη” ελληνική παραλία;
Σαρακίνικο
Για σεληνιακό τοπίο μιλούν οι κάτοικοι της Μήλου και δεν έχουν καθόλου άδικο. Κάτασπρα μακρόστενα πετρώματα απλώνονται μέσα και έξω από τη θάλασσα δημιουργώντας αλλόκοτες βεράντες στα βράχια, αψίδες και θαλάσσιες σπηλιές χρωματίζοντας ακόμα και το βυθό με ασπριδερά χρώματα. Ο παράδεισος των φωτογράφων και των βουτηχτών από τα βράχια. Δεν είναι οργανωμένη και η είσοδος από τη θάλασσα είναι μάλλον στενή. Πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μήλου και θα φτάσετε οδικά από τον Αδάμαντα με κατεύθυνση προς το βορρά, για 30 λεπτά περίπου.
Τσιγκράδο
Παραλία αγκαλιασμένη από θεόρατα βράχια, με κάτασπρη άμμο και σμαραγδένια νερά. Η πρόσβαση σε αυτή την πραγματικά εξωτική παραλία γίνεται από έναν σχετικά εύκολο χωματόδρομο. Για να απολαύσετε όμως την ομορφιά της θα πρέπει να κατεβείτε από το ύψωμα μέσω ενός ίχνους απότομου μονοπατιού που είναι καλυμμένο με άμμο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα από την κοντινή παραλία της Φυριπλάκας.
Κλέφτικο
Το Κλέφτικο ή τα «Θαλασσινά Μετέωρα» όπως πολλοί το αποκαλούν, είναι ένα σύνολο γκριζόλευκων βράχων με παράξενες μορφές και σχηματισμούς, με σπηλιές και κοιλώματα μου δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων από τον αέρα και τη θάλασσα. Για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του και τους μοναδικούς σχηματισμούς του θα πρέπει να έρθετε με καραβάκι ή ιστιοπλοϊκό. Το Κλέφτικο παλιότερα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών και από εκεί πήρε και το όνομά του.
Αχιβαδόλιμνη
Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά και βαθυγάλανα ρηχά νερά. Εκεί υπάρχει οργανωμένο camping και η παραλία είναι προσβάσιμη και με λεωφορείο. Πήρε το όνομά της από την λιμνούλα που βρίσκεται απέναντί της και είναι γεμάτη από αχιβάδες. Η Αχιβαδόλιμνη ή Χιβαδόλιμνη χωρίζεται σε δύο αμμουδιές, η πρώτη είναι πιο ήσυχη και απομονωμένη, ενώ η δεύτερη είναι πολυσύχναστη, οργανωμένη και διαθέτει beach bar και εστιατόρια. Η παραλία αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του surf και του kite-surf.
Θειωρυχεία
Στον μικρό όρμο Παλιόρεμα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε παραλία με κιτρινωπά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, ενώ το μυαλό σας θα ταξιδεύει στο χρόνο, χάρη στα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων εξαγωγής θείου που λειτουργούσαν μέχρι το 1956. Η παραλία αποτελεί ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού και μπορείτε να παρατηρήσετε βαγόνια στις ράγες τους, παλιά σκουριασμένα εργαλεία και αχρησιμοποίητα ανταλλακτικά στην αποθήκη υλικού, ενώ απολαμβάνετε το μπάνιο σας σε καθαρά νερά και άγριο μυστηριώδες τοπίο.
Παλαιοχώρι
Η Παραλία του Παλαιοχωρίου είναι συνολικής έκτασης σχεδόν 2 χιλιομέτρων και εξαιρετικά δημοφιλής. Αποτελείται από πολύχρωμα βότσαλα, χοντρή άμμο και δροσερά πεντακάθαρα βαθιά νερά. Ουσιαστικά η παραλία αποτελείται από τρεις παραλίες. Την μεγάλη και οργανωμένη, την μεσαία και μια πιο μικρή και στενή περικυκλωμένη από βράχια. Στο Παλιοχώρι έχετε την ευκαιρία να δείτε μοναδικές και επιβλητικές εικόνες, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενέργειας και της γεωλογικής ζωντάνιας της περιοχής. Εκτός από τα πολύχρωμα βράχια σε κόκκινο, ροζ, κίντρινο και λευκόγκριζο χρώμα, στο Παλιοχώρι αναβλύζουν θερμά νερά. Η αφάνταστη ποικιλία των φυσικών υλικών και χρωμάτων που διαθέτει, είναι σίγουρο πως θα σας καταπλήξει.
Φυριπλάκα
Εκτεταμένη παραλία με επιβλητικά θεόρατα ηφαιστειακά βράχια, λευκόγκριζη ψιλή αμμουδιά και λευκό βότσαλο. Διαθέτει ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, beach bar και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Η Φυριπλάκα δίνει τη δυνατότητα και σε αυτούς που θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία να απολαύσουν το μεγαλείο και την ομορφιά της στις δύο πιο μοναχικές παραλίες (στη συνέχεια της πρώτης που είναι οργανωμένη), αρκεί να περπατήσουν παράλληλα στη θάλασσα και τα ηφαιστειακά βράχια.
Παπάφραγκας
Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, βρίσκονται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα. Το σπήλαιο του Παπάφραγκα είναι μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε γκριζόλευκα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα. Η παραλία είναι μικρής έκτασης, περικυκλωμένη από τα θεόρατα ανοιχτόχρωμα βράχια, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατεβείτε από ένα απόκρημνο σκάλισμα πάνω στο βράχο. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.
Φυροπόταμος
Παραθαλάσσιος οικισμός με μικρή, αλλά οργανωμένη παραλία, κατάλληλος για κολύμπι και ψάρεμα. Διαθέτει αρκετά αλμυρίκια και κολπίσκο περιτριγυρισμένο από «σύρματα». Η παραλία του είναι αμμώδης, ενώ διαθέτει και beach bar. Στην άκρη του, μετά τα ψαράδικα σπιτάκια, θα δείτε την εγκαταλελειμμένη σκάλα φόρτωσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Γέροντας
Η παραλία με τα χίλια πρόσωπα, που μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή λόγω του καιρού, είναι η αγαπημένη ξένων κυρίως επισκεπτών, που ανακάλυψαν την απόμερη αυτή γωνιά στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Γοητευμένοι από τους βραχώδεις σχηματισμούς, τη μικρή παραλία με την κατάμαυρη άμμο και τη θεόρατη φυσική πέτρινη καμάρα στην άκρη της, αψηφούν τη δύσκολη πρόσβαση για να χαρούν τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά του της Μήλου. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, στα δυτικά του Προβατά. Ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο προς Αχιβαδολίμνη, στρίβετε αριστερά προς Προβατά και συνεχίζετε μέχρι να βρείτε την ταμπέλα προς Γέροντα. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα περπατήσετε για 10 λεπτά περίπου.
Φωτο: Shutterstock
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr: