Αν σας αρέσει η πολυτέλεια στα ταξίδια σας, αγαπάτε την υψηλή γαστρονομία και διαθέτετε το ανάλογο budget τότε μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή. Κάθε ταξίδι αρχίζει από τη στιγμή που θα μπείτε στο αεροπλάνο και υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που μπορούν να σας εξασφαλίσουν ένα υπερπολυτελές ταξίδι από τη θέση μέχρι το φαγητό σας στην πτήση.
Το δείπνο σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin είναι συχνά μια υπέροχη εμπειρία. Αλλά το να απολαμβάνεις ένα τέτοιο δείπνο μέσα σε ένα αεροπλάνο στα 40.000 πόδια στον αέρα, είναι ακόμα πιο απίστευτο. Το φαγητό στο αεροπλάνο έχει τη φήμη ότι είναι άγευστο, αλλά την τελευταία δεκαετία, οι συνεργασίες μεταξύ αεροπορικών εταιρειών και βραβευμένων με αστέρι Michelin σεφ έχουν πραγματικά απογειωθεί. Από τη χρήση συστατικών υψηλής ποιότητας έως τη δημιουργία καινοτόμων πιάτων που αναδεικνύουν την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας τους, οι αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν την πολυτέλεια σε νέα ύψη, ανακαλύπτοντας εκ νέου το φαγητό τους στην πτήση. Έτσι, ενώ το φαγητό των αεροπορικών εταιρειών έχει αφήσει εδώ και πολύ καιρό δυσαρεστημένους επιβάτες, οι ακόλουθες αεροπορικές εταιρείες στοχεύουν να κάνουν το αντίθετο, εισάγοντας δείπνο με αστέρι Michelin για τους επιβάτες Πρώτης και Business Class.
Air France
Η Air France έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με σεφ με αστέρι Michelin. Φέτος, ο αερομεταφορέας συνεργάζεται με συνολικά δεκαεπτά σεφ για την προώθηση της γαλλικής γαστρονομικής αριστείας. Η μόνη αεροπορική εταιρεία που συνεργάζεται με τόσους πολλούς βραβευμένους με αστέρι Michelin σεφ, η Air France επιβεβαιώνει περισσότερο από ποτέ τον ρόλο της ως πρεσβευτής της εξαιρετικής γαλλικής κουζίνας και τεχνογνωσίας σε όλο τον κόσμο. Η καμπίνα La Première, που ψηφίστηκε ως «Καλύτερη τροφοδοσία πρώτης θέσης στον κόσμο» στα τελευταία Skytrax World Airline Awards, προσφέρει επί του παρόντος μενού υπογεγραμμένα από τον διάσημο σεφ με τρία αστέρια Michelin, Régis Marcon. Η φύση είναι σημείο αναφοράς για τον σεφ, ο οποίος εμπνέεται από τις περιοχές Ardèche και Auvergne για να δημιουργήσει τα πιάτα του για την Air France, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν φιλέτο λαβράκι και γαρίδες με μανιτάρια chanterelle, bouillabaisse ή φιλέτο φραγκόκοτας με βατόμουρα, ψητές πατάτες και baby καρότα. Μαζί του είναι ο σεφ δύο αστέρων Thierry Marx Lallement, ο οποίος εργάζεται στο μενού Business Class της Air France.
KLM
Η ολλανδική εταιρεία σημαίας KLM Royal Dutch Airlines προσφέρει μενού σε Business Class που δημιουργούνται από τον Jonnie Boer, έναν διάσημο Ολλανδό σεφ που είναι γνωστός από το εστιατόριο De Librije με τρία αστέρια Michelin. Αυτό το εστιατόριο βρίσκεται στο Zwolle και συγκαταλέγεται στα κορυφαία 50 του κόσμου. Τα πιάτα της KLM παρασκευάζονται με βιώσιμα και παραδοσιακά ολλανδικά υλικά, τα οποία θα βρείτε επίσης στο μενού του εστιατορίου De Librije. Τα ορεκτικά μπορεί να περιλαμβάνουν ταρτέτα με μήλο, πατάτες και πράσινα σπαράγγια ή ορεκτικά (π.χ. κολοκυθάκια στη σχάρα σε κρέμα ταχίνι, σαλάτα με ρεβίθια, φέτα σκόρδου και σαλάτα ξηρών καρπών), ενώ τα κύρια πιάτα μπορεί να περιλαμβάνουν σολομό φούρνου με μπροκολίνο, ψητές ντομάτες και κουσκούς, ή μπούτι κοτόπουλου σε σάλτσα αστεροειδή γλυκάνισου που σερβίρεται με κοκκινιστό πράσινο λάχανο και πουρέ πατάτας. Ο μεταφορέας προσφέρει επίσης εξαιρετικό συνδυασμό κρασιών, επιλεγμένο από τον σομελιέ Thérèse Boer, μακροχρόνια συνεργάτη και συνιδιοκτήτη του Jonnie Boer στο De Librije. Η KLM συνεργάστηκε στο παρελθόν με κορυφαίους Ολλανδούς σεφ, συμπεριλαμβανομένων των Jacob Jan Boerma, Cees Helder, Margot Janse, Sergio Herman, Richard Ekkebus, Mario Ridder και Richard Oostenbrugge.
Brussels Airlines
Ως πρέσβης του Βελγίου, η Brussels Airlines προσφέρει στους επιβάτες της Business Class μια γεύση από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κουζίνα του Βελγίου. Αυτό που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με γκουρμέ μενού από τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Geert Van Hecke έχει εξελιχθεί σε μια αληθινή παράδοση για τους ταξιδιώτες σε διηπειρωτικές πτήσεις με την Brussels Airlines. Κάθε χρόνο, ένας Βέλγος Star Chef δημιουργεί ένα μενού τριών πιάτων βασισμένο σε τυπικά βελγικά συνταγές και υλικά. Από τον περασμένο Οκτώβριο, αυτά τα μενού δημιουργούνται από τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Michaël Vrijmoed του ομώνυμου εστιατορίου της Γάνδης Vrijmoed. Ο Vrijmoed ξεκίνησε τη μαγειρική του καριέρα ως sous-chef στο Hof van Cleve όπου ήταν το δεξί χέρι του κορυφαίου σεφ Peter Goossens. Το 2013 ξεκίνησε το δικό του εστιατόριο στη Γάνδη. Τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια στον κόσμο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα συνοδευτικά βελγικά κρασιά επιλέγονται προσεκτικά από τον Master of Wine, Jan De Clercq και την σομελιέ μπύρας Sofie Vanrafelghem που επέλεξε τις βελγικές, τοπικές μπίρες.
Swiss International Airlines
Οι επιβάτες μεγάλων αποστάσεων που ταξιδεύουν στην καμπίνα First ή Business Class της SWISS που αναχωρούν από την Ελβετία μπορούν να απολαύσουν τα πιάτα της βραβευμένης γαστρονομικής ιδέας του αερομεταφορέα. Τα μενού αλλάζουν κάθε τρεις μήνες. Δημιουργούνται από επιλεγμένους καλεσμένους σεφ των οποίων τα εστιατόρια πρώτης κατηγορίας έχουν λάβει αστέρια Michelin και πόντους Gault Millau. Το μενού προσφέρει τοπικές και εποχιακές σπεσιαλιτέ που εγγυώνται μια γευστική γαστρονομική εμπειρία στην πτήση. Επί του παρόντος, τα γεύματα της SWISS έχουν δημιουργηθεί από τον Olivier Jean, τον executive chef του πολυτελούς ξενοδοχείου The Woodward και ιδιοκτήτη του εστιατορίου L’Atelier Robuchon, στο οποίο συνδυάζει διακριτικά τη γαλλική υψηλή κουζίνα με τις ασιατικές επιρροές και τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Το εστιατόριο είναι ήδη περήφανος κάτοχος ενός αστεριού Michelin και 15 πόντων GaultMillau. Όποτε είναι δυνατόν, η αεροπορική εταιρεία προσφέρει επίσης στους επιβάτες της κρασί από τα καντόνια ή τις γειτονικές περιοχές των σεφ. Αυτά μπορεί να είναι κρασιά ανακάλυψης από κορυφαίους παραγωγούς, σε περιορισμένες ποσότητες ή νέες δημιουργίες. Η ποικίλη προσφορά επί του αεροσκάφους αντικατοπτρίζει το οινικό τοπίο της Ελβετίας.
Singapore Airlines
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Business and First Class της Singapore Airlines μπορούν να δοκιμάσουν νόστιμο φαγητό από ένα πενταμελές International Culinary Panel. Το πάνελ αποτελείται από το iconic chef της Γαλλίας με τρία αστέρια Michelin, Georges Blanc, τον Αυστραλό σεφ Matthew Moran, ο οποίος κατέχει το πολυπόθητο καπέλο του One Chef και τον Sanjeev Kapoor από την Ινδία, βραβευμένο με Χρυσό Βραβείο Mercury. Στο αεροσκάφος βρίσκεται επίσης ο Ιάπωνας μαέστρος μαγειρικής και μάστορας του Kaseki, Yoshihiro Murata, του οποίου το εστιατόριο έχει επτά αστέρια Michelin! Η Singapore Airlines έχει επίσης τον Κινέζο σεφ Zhu Jun στην ομάδα. Εμπνευσμένη από ποικίλους πολιτισμούς και τα μέρη στα οποία πετάει η αεροπορική εταιρεία, αυτή η διάσημη ομάδα εφευρίσκει συνεχώς νέα πιάτα που απολαμβάνουν οι επιβάτες. Οι επιβάτες της Πρώτης Θέσης και της Business Class μπορούν να κάνουν κράτηση για τα κύρια μαθήματα εκ των προτέρων μέσω της υπηρεσίας Book The Cook. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να συνδυάσουν το φαγητό τους με μια μεγάλη γκάμα κρασιών που έχουν επιλεγεί ειδικά από τους συμβούλους κρασιού της Singapore Airline, οι οποίοι, μαζί, δοκιμάζουν περισσότερα από 1.000 κρασιά ετησίως.
Cathay Pacific
Το φαγητό σε μεγάλο υψόμετρο είναι μια ωραία τέχνη, την οποία η Cathay Pacific έχει υιοθετήσει ως ακρογωνιαίο λίθο μιας νέας γαστρονομικής πρωτοβουλίας που ανεβάζει τον πήχη για φαγητό εν πτήσει – από την προμήθεια πιο βιώσιμων θαλασσινών μέχρι την επιμέλεια προσεγμένων μενού ευεξίας και το σερβίρισμα φρεσκοκομμένου καφέ και τη λεπτομέρεια στην καρδιά κάθε πιάτου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η αεροπορική εταιρεία έχει δημιουργήσει μια συνεργασία με τo Duddell’s, με την καντονέζικη εξαιρετική κουζίνα του με αστέρι Michelin, για τα πιάτα των επιβατών First Class και Business Class που αναχωρούν από το Χονγκ Κονγκ. Το Duddell’s, που βρίσκεται στην ιστορική οδό Duddell, στην καρδιά του Central, σχεδιάστηκε για να νιώθει ότι οι επισκέπτες έχουν καλωσοριστεί στο σπίτι ενός μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης – ένας που τυγχάνει να έχει και μια γαστρονομική ομάδα βραβευμένη με αστέρι Michelin. Τα μενού που δημιούργησε το Duddell’s για το Cathay Pacific είναι βασισμένα σε γεύσεις και συστατικά που αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά, την ποικιλομορφία και την εφευρετικότητα της πόλης: από κύρια πιάτα όπως αστακό τηγανητό με γουόκ καρυκευμένο με τζίντζερ ή εξαιρετικής ποιότητας χοιρινή κοιλιά Iberico σιγοβρασμένη σε γλυκό, κολλώδες γλάσο σάλτσας σόγιας μέχρι χρυσάνθεμο και ζελέ longan για επιδόρπιο.
Japan Airlines
Από την έναρξή του τον Ιανουάριο του 2013, το πρόγραμμα BEDD της Japan Airlines, το οποίο δίνει έμφαση στην έννοια του «εστιατόριο στον ουρανό», έχει δημιουργήσει συνεργασίες με διάσημους σεφ βραβευμένους με αστέρι Michelin για να “μεταφέρουν” το φαγητό τους σε μενού κατά την πτήση για την First and Business κατηγορία. Τα διάφορα μενού γευσιγνωσίας πολλαπλών πιάτων του αερομεταφορέα χωρίζονται σε ιαπωνικές και δυτικές επιλογές, εξυπηρετώντας δεκάδες επιβάτες Πρώτης Θέσης την ημέρα και εκατοντάδες ακόμη στην Business Class. Με τον αληθινό ιαπωνικό γαστρονομικό τρόπο, κάθε μενού αλλάζει εποχιακά για να εγγυηθεί ότι τα προϊόντα είναι πιο φρέσκα. Μοσχαρίσιο κρέας wagyu σε φέτες και αχινός στον ατμό με ζελέ εσπεριδοειδών sudachi και χαβιάρι είναι το χαρακτηριστικό πιάτο της JAL των σεφ Ishikawa Hideki και Koizumi Kouji του Ishikawa Kagurazaka και του Restaurant Kohaku στο Τόκιο. Με έξι αστέρια Michelin, οι δυο τους συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα υπερπολυτελές μενού για επιβάτες Πρώτης Θέσης που πετούν από το Τόκιο σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Στους επιβάτες που πετούν Πρώτη Θέση στις ίδιες διαδρομές από το Τόκιο σερβίρεται κουζίνα από τον Chef Kishida Shuzo’s από το εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin Quintessence στο Τόκιο.
All Nippon Airways (ANA)
Για τον ιαπωνικό αερομεταφορέα ΑΝΑ, ένας «Γνώστης» είναι η ενσάρκωση του απόλυτου οικοδεσπότη: κάποιου με μεγάλη γνώση στο να διασκεδάζει τον ουρανίσκο σας. Τα προσεκτικά επιμελημένα μενού της αεροπορικής εταιρείας στις διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις της παρουσιάζονται προσεκτικά από μια διεθνούς φήμης ομάδα σεφ με αστέρι Michelin, ανοίγοντας νέα σύνορα στην τέχνη του φαγητού από τα 30.000 πόδια στον αέρα. Οι διάσημοι σεφ που δημιουργούν μενού για την ANA περιλαμβάνουν τους Toru Okuda, Yoshihiro Takahashi, Ryuta Iizuka, Masayasu Yonemura και Hideki Takayama. Τα πιάτα μπορεί να περιλαμβάνουν barracuda τυλιγμένο σε μανιτάρια maitake και ψημένη στη σχάρα πάνω από σανίδα κέδρου ή ψητή χοιρινή κοιλιά με baby κρεμμύδια και σπανάκι με πουρέ πατάτας μαζί με ψητή λευκή μισο-μαριναρισμένη πέρκα ωκεανού, σερβιρισμένη με γλυκό ξίδι ιαπωνικό τζίντζερ myoga και ψαρονέφρι τζίντζερ, satsume γλουτένη αναμεμειγμένη με κεχρί. Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η ANA προσφέρει vegan κάρυ ως μέρος του μενού ελαφρών γευμάτων κατά την πτήση, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το “Daigo”, ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin στο Michelin Guide Tokyo. Φτιαγμένο από λαχανικά και φρούτα τοπικής προέλευσης, το κάρυ δεν περιέχει ζωικά συστατικά ή αλεύρι, καθιστώντας το μια επιλογή για επιβάτες με ξεχωριστές διατροφικές ανάγκες.
Δείτε επίσης