Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens
ΑρχικήΚόσμοςΟι 9+1 πιο πράσινες ενεργειακά πόλεις στον κόσμο!(photos)

Οι 9+1 πιο πράσινες ενεργειακά πόλεις στον κόσμο!(photos)

Το μέλλον της ενέργειας “κρύβεται” στις ανανεώσιμες πηγές και ορισμένες πόλεις στον κόσμο το έχουν καταλάβει καλά και φροντίζουν να προωθούν τις επενδύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ποιες είναι όμως αυτές οι πόλεις και τι ακριβώς κάνουν;

- Advertisement -

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τις 10 ενεργειακά πιο αποδοτικές πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με ένα αφιέρωμα που παρουσιάστηκε στο Business Insider.

Ρέικιαβικ – Ισλανδία

Το Ρέικιαβικ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο ενεργειακά αποδοτικών πόλεων παγκοσμίως.

Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, το Ρέικιαβικ βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρισμό και γεωθερμία) για την παροχή θερμότητας, ηλεκτρισμού και ζεστού νερού για τους πάνω από 120.000 κατοίκους.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με γεωθερμία στο Nesjavellir παρέχει όλη τη θερμότητα και ζεστό νερό για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ρέικιαβικ.

Η πόλη σχεδιάζει να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα εντελώς μέχρι το 2050, στρεφόμενη στην ενέργεια από υδρογόνο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η πόλη αντικατέστησε όλα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς με λεωφορεία που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο. Η μόνη “ρύπανση” που εκπέμπουν αυτά τα οχήματα είναι… καθαρό νερό.

Παρά το γεγονός ότι η Ισλανδία είναι μια μικρή χώρα, οι μεγάλες ενεργειακές φιλοδοξίες της “δείχνουν” το δρόμο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Βανκούβερ – Καναδάς

Το 2012 οι ιθύνοντες της πόλης αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, έτσι ώστε το Βανκούβερ να γίνει η πιο “πράσινη” πόλη του κόσμου μέχρι το 2020.

Κι ενώ μπορεί να ακούγεται ως ένα τεράστιο βήμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, φαίνεται ότι όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει ήδη το 90% του ενεργειακού εφοδιασμού της πόλης, ενώ το υπόλοιπο 10% αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: αιολική, ηλιακή και κυματική.

Η πόλη έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από όλες τις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

Κοπεγχάγη – Δανία

Η Κοπεγχάγη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα, ενώ είναι γνωστή ως μία από τις πιο φιλικές για ποδηλάτες πόλη στον κόσμο. Πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων της χρησιμοποιεί ποδήλατο καθημερινά, ενώ η πόλη θεωρείται από πολλούς ως πρωτοπόρος της “καθαρής τεχνολογίας”.

Έχει βάλει ως στόχο να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2025. Για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί πράσινες οροφές σχεδόν σε όλα τα κτίρια της πόλης, οι οποίες βοηθούν όχι μόνο στη μόνωση αλλά επιτρέπουν και την καλύτερη απορρόφηση του νερού, μειώνοντας την πίεση στους υπονόμους και τις αποχετεύσεις.

Όσλο – Νορβηγία

Το 80% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση στο Όσλο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως βιο-μεθάνιο από απόβλητα), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια οι ιθύνοντες ελπίζουν ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 100%.

Η πόλη χρησιμοποιεί ακόμη “έξυπνα φώτα” τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με τις καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες.

Μέχρι το 2030 έχει τεθεί ο στόχος της μείωσης κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ολόκληρη η χώρα ελπίζει να απαλλαγεί από την εξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το 2050.

Λονδίνο – Αγγλία

Το 2007 η αγγλική πρωτεύουσα κατήρτισε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα παρέχεται από πιο αποδοτικές, τοπικές πηγές, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 60% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Μάλμε – Σουηδία

Το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνεται στη Σουηδία προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς. Η χώρα κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα κατά 25% από το 2008 μέχρι το 2012.

Το Μάλμε, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έχει δημιουργήσει ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό, ενεργειακά αποδοτικό σχέδιο στέγασης. Στο πρώην ναυπηγείο Western Harbour κατασκευάστηκαν κατοικίες για 10.000 ανθρώπους, ενώ υπάρχει χώρος για 20.000 εργαζόμενους, με τις ενεργειακές ανάγκες να καλύπτονται αποκλειστικά από 100% τοπικά παραγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.

Βοστόνη, Σαν Φρανσίσκο, Πόρτλαντ και Νέα Υόρκη –ΗΠΑ

Αυτές οι τέσσερις αμερικανικές πόλεις βρέθηκαν το 2013 στην κορυφή της λίστας του Αμερικανικού Συμβουλίου για μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία, που εξετάζει τις πολιτικές μεταφορών, τις δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις πρωτοβουλίες σε κοινοτική κλίμακα, τα βοηθητικά προγράμματα και τις πολιτικές οικοδόμησης.

Κάθε πόλη μπορεί να συγκεντρώσει τον ανώτερο στόχο των 100 πόντων, με τη Βοστόνη να έρχεται στην πρώτη θέση με 76,75 κυρίως χάρη στα κοινοτικά και συνεργατικά προγράμματα που διαθέτει στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ανανέωσης της πόλης.

Το Σαν Φρανσίσκο ανακυκλώνει το 77% των αποβλήτων που παράγει, διαθέτει σχεδόν το 20% των εκτάσεων για “πράσινες” δραστηριότητες και είναι ηγέτης στη χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το 2001 οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο ενέκριναν μια πρωτοβουλία 100 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών.

Το Πόρτλαντ είναι μία από τις πιο περιβαλλοντικά φιλικές πόλεις στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, τα φώτα στους δρόμους έχουν αντικατασταθεί με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, ενώ η πόλη έχει θέσει ως στόχο στο μέλλον να βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, η Νέα Υόρκη κατέχει ηγετική θέση στην κοινοτική κλίμακα πρωτοβουλιών και κτιριακών πολιτικών, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και τα προγράμματα δημόσιας ωφέλειας, καθώς επίσης και στην πρόσβαση σε ενεργειακά δεδομένα.

Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή για το σύστημα μετρό και διαμετακόμισης που διαθέτει, ενώ υπάρχει σχέδιο διπλασιασμού του ποσοστού ανακύκλωσης που γίνεται στην πόλη στο 30% μέχρι το 2017.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,138LikesΚάντε Like
89,060 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ