Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2025
18 C
Athens
HomeΙταλίαΜιλάνοΟι 27 καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στο Μιλάνο από τον...

Οι 27 καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στο Μιλάνο από τον Τάσο Δούση

Το Μιλάνο, η οικονομική και πολιτιστική καρδιά της Ιταλίας, είναι μια πόλη που εντυπωσιάζει με την ιδανική ισορροπία μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης κομψότητας. Γνωστό ως το κέντρο της μόδας, του design και της επιχειρηματικότητας, το Μιλάνο προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν την κλασική αρχιτεκτονική με τολμηρές σύγχρονες δημιουργίες αλλά όχι μόνο…

Το Μιλάνο δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα της μόδας και του design, αλλά και ένας παράδεισος για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Από τα παραδοσιακά trattorie που σερβίρουν αυθεντικό ριζότο μέχρι τα μοντέρνα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και τα στιλάτα cocktail bars, η πόλη προσφέρει αμέτρητες γευστικές εμπειρίες.

- Advertisement -

Εδώ, η ιταλική κουζίνα αποκτά μια μοναδική ταυτότητα, με πιάτα που τιμούν την τοπική γεύση, όπως το περίφημο Risotto alla Milanese και η χρυσαφένια Cotoletta, αλλά και με γαστρονομικές καινοτομίες που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς foodies. Είτε προτιμάτε μια αυθεντική trattoria με σπιτικές γεύσεις είτε ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρια Michelin, το Μιλάνο έχει κάτι ξεχωριστό για κάθε γούστο.

Και φυσικά, ένα γευστικό ταξίδι στην πόλη δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια στάση στα κορυφαία bar της. Από τα κομψά rooftop spots με πανοραμική θέα μέχρι τα speakeasy-style μπαρ που σερβίρουν δημιουργικά cocktails, το Μιλάνο ξέρει πώς να προσφέρει την τέλεια εμπειρία ποτού.

Μιλάνο φαγητό και ποτό
Photos: shutterstock & unsplash+

Εδώ, θα ανακαλύψουμε τα καλύτερα μέρη για φαγητό και ποτό στο Μιλάνο, εκεί όπου η ιταλική παράδοση συναντά τη γαστρονομική καινοτομία… έτσι όπως τα κατέγραψε το ρεπορτάζ των ΕΙΚΟΝΩΝ και του Τάσου Δούση!

Ο Τάσος Δούσης και η ομάδα του βρίσκονται στο Μιλάνο για νέες συναρπαστικές ΕΙΚΟΝΕΣ και εδώ σας αποκαλύπτουμε τις καλύτερες επιλογές για φαγητό και ποτό πριν τις δείτε στην τηλεόραση! Ανακαλύψτε μαζί μας το Μιλάνο, μια πόλη που καταφέρνει να παραμένει στην αιχμή της δημιουργικότητας, προσφέροντας ταυτόχρονα μια βαθιά αίσθηση της ιταλικής κληρονομιάς και του στυλ!

Σχεδιάζετε ταξίδι στο Μιλάνο; Δείτε επίσης:

Τα καλύτερα εστιατόρια στο Μιλάνο

1. ATMosfera

Κομψότητα, γεύση, διαδρομή και παράδοση… Προφανώς δεν μιλάμε για ένα ακόμα εστιατόριο με παραδοσιακή ιταλική κουζίνα αλλά για μια ξεχωριστή, μοναδική εμπειρία που μπορείτε να έχετε στο Μιλάνο.
Τα δύο τραμ του εστιατορίου ATMosfera σας μεταφέρουν στα πιο όμορφα μέρη του Μιλάνου για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Τα τραμ ATMosfera είναι το αποτέλεσμα ακριβούς σχεδιασμού , ανανέωσης και εκσυγχρονισμού για δύο από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά τραμ στο Μιλάνο. Ο εσωτερικός χώρος είναι βελτιστοποιημένος σύμφωνα με την αρχική δομή του τραμ και περιλαμβάνει 24 θέσεις στην τραπεζαρία, με παγκάκια από ξύλο, γκαρνταρόμπα, τουαλέτα και φυσικά κουζίνα.

Ο χώρος διαθέτει 4 τραπέζια για 4 άτομα στα αριστερά και 4 τραπέζια για 2 άτομα στα δεξιά. Οι πάγκοι και τα τραπέζια στο τραμ είναι σταθερά και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Το ATMosfera τραμ | shutterstock

Η διαδρομή:

Αναχώρηση κάθε βράδυ από την Piazza Castello, 2 (γωνία της via Luca Beltrami). Μετάβαση στο Teatro alla Scala και Galleria Vittorio Emanuele, Porta Nuova, Vertical Forest, Arco della Pace, Duomo, Darsena, Santa Maria delle Grazie.
Άφιξη στην Piazza Castello, 2 (γωνία via Luca Beltrami)
Το δρομολόγιο αλλάζει περιοδικά τόσο με βάση την οδική σήμανση όσο και για να προσφέρει διαφορετική θέα στο Μιλάνο.

Τα μενού προετοιμάζονται από γνωστούς σεφ επί του τραμ: είναι μενού με κρέατα , ψάρια και χορτοφαγικά και ανανεώνονται περιοδικά για να εγγυηθούν τη φρεσκάδα και την εποχικότητα των προϊόντων. Η λίστα κρασιών είναι γεμάτη από ετικέτες που επιλέγονται σε συνδυασμό με το φαγητό. Υπάρχει και παιδικό μενού.

Κατά την κράτησή σας, η οποία γίνεται υποχρεωτικά online (μπορεί να ακυρωθεί έως και 74 ώρες πριν στον ιστότοπο κρατήσεων) μπορείτε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες, τροφικές δυσανεξίες ή άλλες ανάγκες και να τροποποιήσετε στοιχεία του μενού.

Κάθε μενού αποτελείται από ένα entrée με ένα φλάουτο αφρώδους οίνου, ένα ορεκτικό, ένα πρώτο πιάτο, ένα δεύτερο πιάτο με συνοδευτικό, ένα επιδόρπιο, ένα μπουκάλι κρασί της επιλογής σας, μεταλλικό νερό και καφέ. Τα μενού ποικίλλουν τέσσερις φορές το χρόνο ανάλογα με την εποχικότητα των προϊόντων ή ανάλογα με το μενού που επιλέγεται κατά την κράτηση (για παράδειγμα τα ειδικά μενού).


Το δείπνο ξεκινά στις 08:00 μ.μ. (ATMosfera 1 τραμ) και στις 08:30 (ATMosfera 2 τραμ). Το μεσημεριανό γεύμα διοργανώνεται μόνο τις Κυριακές, ξεκινά στη 1.00 μ.μ. (ATMosfera 1 τραμ) και στις 13.15 (ATMosfera2 τραμ). Η εμπειρία διαρκεί από δύο ώρες έως δυόμιση ώρες, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Το ραντεβού στην Piazza Castello 2 προγραμματίζεται πάντα 15 λεπτά πριν την αναχώρηση των τραμ. Μπορείτε να το κάνετε κράτηση όλο το χρόνο , κάθε μέρα εκτός από τις προγραμματισμένες ημέρες κλεισίματος.

Τιμές, πληρωμή, πώς να επιβιβαστείτε στο τραμ:
Δείπνο : 90 €/ άτομο
Μεσημεριανό: 75 € / άτομο
Πληρώνετε προκαταβολικά κατά την online κράτηση. Στο τέλος της κράτησης, θα σας στείλουν το κουπόνι μέσω e-mail για να το προσκομίσετε επιτόπου: είναι το μόνο έγκυρο έγγραφο για να επιβιβαστείτε.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Atmosfera 1 και Atmosfera 2;
Το ATMosfera 1 και το ATMosfera 2 είναι πανομοιότυπα εστιατόρια τραμ και η προσφερόμενη υπηρεσία είναι η ίδια.

Τι περιλαμβάνεται στην υπηρεσία;

  • Μια περιήγηση δυόμισι ωρών στην πόλη του Μιλάνου στα ιστορικά και σύγχρονά της μέρη
  • Επιλογή από κρέας, ψάρι και χορτοφαγικό μενού ανά επισκέπτη
  • Ένα μπουκάλι κρασί κάθε δύο επισκέπτες: λευκό, κόκκινο και αφρώδη κρασιά.
  • Μεταλλικά νερά και καφέ

Info: Τιμή €€€ | atmosfera.it

2. Da Martino

Το ιδανικό μέρος για cotoletta alla Milanese αν και όχι μόνο. Το Da Martino με ιστορία από το 1950 και ωραία παραδοσιακή ιταλική κουζίνα με ένα μενού που αλλάζει καθημερινά, είναι αγαπημένο μέρος για φαγητό στην πόλη.

Ένας ξυλόφουρνος, μια βιτρίνα με πιάτα σε πακέτο και ένας πάγκος που βλέπει σε ένα μικρό δωμάτιο με μερικά τραπέζια. Ένα μέρος όπως πολλά αλλά προκαλεί έκπληξη όταν ανακαλύπτεις ότι αυτό το μικρό μαγαζί λειτουργεί από το 1950 και το διαχειρίζεται από τότε η ίδια οικογένεια. Ο Martino, ο οποίος έφτασε από την Τοσκάνη, ξεκίνησε από το μικρό κατάστημα Cibi Cotti το οποίο επεκτάθηκε με τα χρόνια μέχρι που ανέλαβε ο γιος του Sergio.

Με το πέρασμα των χρόνων το εστιατόριο έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς τρατορίες στο Μιλάνο. Η κουζίνα αντανακλά την ιστορία τους: μαζί με την πίτσα σε φέτα μπορείτε να βρείτε τυπικά κρέατα της Τοσκάνης, Fiorentina και Cinta Senese, καθώς και τηγανητά και τη διάσημη πλέον κοτολέτα. Όμως οι προτάσεις αλλάζουν καθημερινά, ακολουθώντας όλο και περισσότερο την εποχικότητα, για να βρίσκετε πάντα κάτι διαφορετικό. Όπως σε κάθε ιταλικό σπίτι!

Info: Τιμή €30 – €40 | https://damartino1950.com/

3. Panzerotti Luini

Panzerotti Luini Μιλάνο
Panzerotti Luini | pexels.com

Από το 1888 χρόνια λειτουργεί και θα φάτε το καλύτερο παντσερότι (Panzerotti) στο Μιλάνο! Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές αρτοποιείο που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες και παρασκευάζει πιτάκια panzerotti (σαν καλτσόνε αλλά τηγανητά) με γλυκές και αλμυρές γεμίσεις που θα φάτε στο χέρι.

Τα Panzerotti, γνωστά και ως panzarotti, είναι αλμυρές μικρές πίτες, που προέρχονται από την περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας , που μοιάζουν με μικρά καλτσόνε , τόσο σε σχήμα όσο και σε ζύμη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Ο όρος συνήθως ισχύει για την τηγανητή εκδοχή παρά για τη ζύμη που ψήνεται στο φούρνο (δηλαδή καλτσόνε), αν και τα calzones και τα panzerotti συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους.
Το Panzerotti προέρχεται από την κουζίνα της Απουλίας . Είναι βασικά μικρές εκδοχές καλτσόνε , αλλά συνήθως τηγανίζονται και όχι στο φούρνο, γι’ αυτό είναι επίσης γνωστά ως calzoni fritti ( lit. τηγανητά calzones ‘ ) ή pizze fritte ( τηγανητές πίτσες ) στην Ιταλία – πιο τυπικά στην Καμπανία . Σε μέρη της Απουλίας, τα panzerotti ονομάζονται επίσης frittelle ή frittelli (fritters), ενώ στο Brindisi είναι γνωστά ως fritte (τοπική παραλλαγή της frittelle ).

Οι πιο συνηθισμένες γεμίσεις για αυτήν τη ζύμη είναι η ντομάτα και η μοτσαρέλα . Οι καθαρισμένες ολόκληρες ντομάτες στραγγίζονται και στεγνώνονται για να χρησιμοποιηθούν ως γέμιση, καθώς η χρήση μη αποξηραμένων ντοματών θα σκίσει τη ζύμη λόγω της υγρασίας. Άλλες γεμίσεις είναι κρεμμύδια σοταρισμένα με ελαιόλαδο και καρυκευμένα με αλατισμένο γαύρο και κάπαρη ή μορταδέλα και τυρί προβολόνε . [ Μια διαφορετική συνταγή για panzerotti είναι το panzerotti di patate (« panzerotti πατάτας »), μια σπεσιαλιτέ από το Salento που αποτελείται από κροκέτες με πουρέ πατάτας.

Info: Τιμή €1- €10 | https://www.luini.it/eng/panzerotti.html

4.Spontini

Στην Ιταλία είστε, οπότε πίτσα θα φάτε οπωσδήποτε! Επίσης, στο Μιλάνο βρίσκεστε, βόλτα στη Galleria Vittorio δεν γίνεται να μην κάνετε! Οπότε, αν κατά τη βόλτα σας στο πιο διάσημο εμπορικό κέντρο όλης της Ιταλίας, πεινάσετε, δεν χρειάζεται να ψάχνεστε! Σε απόσταση 1 λεπτού με τα πόδια θα βρεθείτε στο Spontini την πιτσαρία – θρύλο της πόλης! Η Pizzeria Spontini είναι μια από τις πιο διάσημες και αγαπημένες πιτσαρίες στο Μιλάνο, γνωστή για την παραδοσιακή ιταλική πίτσα της, ειδικά την κλασική “pizza al trancio” (πίτσα κομμένη σε κομμάτια). Το Spontini έχει γίνει θρύλος στην πόλη και είναι δημοφιλές για την απλότητά του και τη γεύση του, που το καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη για πίτσα στη Μίλανο.

Η Spontini ιδρύθηκε το 1953 και από τότε έχει κερδίσει την καρδιά των Μιλανέζων και των τουριστών. Η πίτσα Spontini είναι γνωστή για το παχύ και αφράτο ζυμάρι της, την πλούσια σάλτσα ντομάτας και την πλούσια στρώση τυριού που τη διακρίνει. Αν και έχει πολλά καταστήματα στην πόλη, η πρώτη της πιτσαρία άνοιξε στην Via Spontini, απ’ όπου πήρε το όνομά της.

Η Spontini είναι περισσότερο γνωστή για την πίτσα της, η οποία είναι χαρακτηριστική για τον όγκο του ζυμαριού της, την πλούσια σάλτσα ντομάτας και την επικάλυψη τυριού μοτσαρέλα. Ειδικά, η πίτσα της είναι πολύ παχιά και απολαυστικά γευστική, και οι ντόπιοι και οι επισκέπτες την απολαμβάνουν σε μεγάλα κομμάτια που κόβονται από το τετράγωνο κομμάτι πίτσας.

Οι πιο δημοφιλείς πίτσες του Spontini είναι:

  • Pizza Margherita (με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό)
  • Pizza al Prosciutto (με ζαμπόν)
  • Pizza Quattro Formaggi (με τέσσερα είδη τυριών)
  • Pizza Marinara (με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και ρίγανη)


Πολλές άλλες παραλλαγές, όπως πίτσες με μανιτάρια, λουκάνικα ή άλλα κλασικά υλικά.
Η πίτσα συνήθως σερβίρεται σε μεγάλες κομμάτια και μπορείς να την απολαύσεις είτε για μεσημεριανό είτε για δείπνο. Επιπλέον, η Spontini προσφέρει γλυκά, όπως το κλασικό ιταλικό tiramisu, αλλά και άλλα εδέσματα.

Info: €1 – 10 | https://spontinimilano.com/

5.Fresco & Cimmino

Αν ψάχνετε για μια αυθεντική ναπολιτάνικη εμπειρία φαγητού στο κέντρο του Μιλάνου και ιδιαίτερα για κορυφαία ζυμαρικά επισκεφτείτε το Fresco & Cimmino. Με τις γευστικές πίτσες, τα φρέσκα ζυμαρικά και τη ζεστή ατμόσφαιρα, είναι ιδανικό τόσο για ένα χαλαρό γεύμα όσο και για ένα απολαυστικό δείπνο κοντά στο Duomo.

Το Fresco & Cimmino είναι ένα δημοφιλές ιταλικό εστιατόριο και πιτσαρία στο Μιλάνο, γνωστό για την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα και τα παραδοσιακά ιταλικά πιάτα του. Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για γεύμα ή δείπνο μετά από βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Το εστιατόριο έχει μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, με μοντέρνα αλλά και παραδοσιακά στοιχεία στη διακόσμησή του. Ο χώρος είναι μεγάλος και συνδυάζει το κλασικό ιταλικό στυλ με μια πιο χαλαρή, casual αίσθηση, καθιστώντας το ιδανικό τόσο για παρέες όσο και για οικογένειες.
Το εστιατόριο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες, οι οποίες ψήνονται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, προσφέροντας τη χαρακτηριστική αφράτη ζύμη με ελαφρώς τραγανές άκρες.

Εκτός από πίτσες, δοκιμάστε κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα του μενού, όπως:

  • Φρέσκα ζυμαρικά, όπως Spaghetti alle vongole (με αχιβάδες), Pasta alla carbonara και Tagliatelle al tartufo (με τρούφα).
  • Κλασικά antipasti, όπως Burrata με ντομάτες, Parmigiana di melanzane (μελιτζάνες με παρμεζάνα) και ποικιλία από ιταλικά αλλαντικά και τυριά.
  • Κυρίως πιάτα με κρέας και θαλασσινά, όπως Ossobuco alla Milanese (μοσχαρίσιο κότσι με σαφράν ριζότο) και Branzino al forno (ψητό λαβράκι).
  • Εξαιρετικά επιδόρπια, όπως Tiramisù, Panna cotta και Sfogliatella, το κλασικό γλυκό από τη Νάπολη.
  • Επίσης, διαθέτει ποικιλία ιταλικών κρασιών, καθώς και aperitivi, όπως Aperol Spritz, για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητό τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους, που το προτιμούν για την εξαιρετική ποιότητα φαγητού και τη βολική τοποθεσία του.

Tip Να έχετε υπόψη ότι λόγω της δημοτικότητάς του μπορεί να υπάρχει αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Info: €10 -20 | https://www.frescocimmino.it/

6. Ristorante Pizzeria Il Kaimano

Το Ristorante Pizzeria Il Kaimano είναι ένα δημοφιλές ιταλικό εστιατόριο και πιτσαρία που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Brera στο Μιλάνο. Είναι γνωστό για την αυθεντική ιταλική κουζίνα του, τόσο βόρειας όσο και νότιας Ιταλίας, μια ποικιλία από πίτσες, ζυμαρικά και θαλασσινά αλλά και τη ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για φαγητό. Η διακόσμηση είναι κλασική, με ξύλινα τραπέζια και ρουστίκ πινελιές που προσδίδουν μια αυθεντική ιταλική αίσθηση.

Το μενού περιλαμβάνει μια ποικιλία από παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως, φρέσκα ζυμαρικά με διάφορες σάλτσες, ναπολιτάνικες πίτσες ψημένες σε ξυλόφουρνο, θαλασσινά και πιάτα με βάση το κρέας, ορεκτικά όπως γεμιστά κολοκυθολούλουδα με ρικότα.

Το Ristorante Pizzeria Il Kaimano είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να απολαύσετε αυθεντική ιταλική κουζίνα σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.

Info: €20 -40 | http://www.il-kaimano.it/

7.Sidewalk Kitchens

Για μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία στο Μιλάνο, επισκεφτείτε το Sidewalk Kitchens που συνδυάζει διαφορετικές κουζίνες και ποιοτικά ροφήματα σε έναν ζωντανό και φιλόξενο χώρο.

Το Sidewalk Kitchens είναι ένας μοντέρνος γαστρονομικός χώρος στη Via Bonvesin de la Riva 3, στο Μιλάνο και πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα που φιλοξενεί τέσσερις διαφορετικές κουζίνες, ένα εξειδικευμένο καφέ και ένα κατάστημα κρασιών, προσφέροντας μια ποικιλία από street food υψηλής ποιότητας, specialty coffee και φυσικά κρασιά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι αρχικά η ποικιλία κουζινών: οι επισκέπτες εδώ μπορούν να απολαύσουν μια ποικιλία από street food από διαφορετικές κουζίνες του κόσμου, όλα συγκεντρωμένα σε έναν χώρο. Ο speciality coffee και τα φυσικά κρασιά, καθώς εκτός από το φαγητό, σερβίρονται specialty coffees και μια επιλογή από φυσικά κρασιά για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.

Διαθέτει μια ευρύχωρη αίθουσα φαγητού με 150 θέσεις, δημιουργώντας μια ζωντανή και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες ενώ διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις και pop-up συνεργασίες με διάφορους σεφ και γαστρονομικούς φορείς, προσφέροντας συνεχώς νέες γευστικές εμπειρίες.

*Το Sidewalk Kitchens είναι ανοιχτό 7 ημέρες την εβδομάδα, προσφέροντας υπηρεσίες από το πρωί έως το βράδυ, καλύπτοντας γεύματα όπως πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο.

Info: €10 -20 | https://www.sidewalkitchens.com/

8.Trattoria Madonnina

Μια παλιά, κλασική, αυθεντική trattoria. Η Trattoria Madonnina είναι μια ιστορική τρατορία στο Μιλάνο, γνωστή για την αυθεντική λομβαρδική κουζίνα της και την παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Σερβίρει παραδοσιακά πιάτα της λομβαρδικής κουζίνας, όπως σπιτικά ζυμαρικά, φρέσκα θαλασσινά και απολαυστικά επιδόρπια σε ένα χώρο που ξεχωρίζει για τη ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, ιδανική για οικογένειες, παρέες και ζευγάρια. Η διακόσμηση συνδυάζει στοιχεία από καφενείο, ταβέρνα και ρετρό, προσδίδοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στον χώρο. Υπάρχει και εξωτερικός χώρος.

Info: €20 – 40 | trattoriamadonnina

9.Ristorante Pizzeria Woodstock 3

Εδώ θα έρθετε για κουραία πίτσα! Το Ristorante Pizzeria Woodstock 3 με ιστορία που ξεκινάει από το 1969, είναι ένα δημοφιλές εστιατόριο και πιτσαρία που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Porta Genova στο Μιλάνο και είναι γνωστό για την ποικιλία του μενού του, το οποίο περιλαμβάνει ζυμαρικά, ριζότο, καθώς και πιάτα με κρέας και ψάρι αλλά πάνω από όλα για την πολύ νόστιμη πίτσα του. Βρίσκεται σε έναν χαλαρό και φιλόξενο χώρο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ φοιτητών και εργαζομένων της περιοχής, προσφέροντας μια αξιόπιστη και γευστική εμπειρία φαγητού.

Info: €10 – 20 | https://www.woodstock-milano.com

10.L’immagine Bistrot Ristorante

Το L’Immagine Bistrot Ristorante είναι ένα γοητευτικό ιταλικό εστιατόριο στη Via Varesina του Μιλάνου. Από το 1988, προσφέρει στους επισκέπτες του μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον με vintage διακόσμηση.
Το εστιατόριο ειδικεύεται στην ιταλική, μεσογειακή και βόρεια ιταλική κουζίνα, προσφέροντας μια ποικιλία από πιάτα που παρασκευάζονται με φρέσκα και επιλεγμένα υλικά. Το μενού περιλαμβάνει σπιτικά ζυμαρικά, κρεατικά, θαλασσινά και εκλεκτά επιδόρπια.

Με την προσεγμένη vintage διακόσμηση του, το L’Immagine Bistrot δημιουργεί μια οικεία και φιλόξενη ατμόσφαιρα, ιδανική για ρομαντικά δείπνα, οικογενειακές συγκεντρώσεις ή επαγγελματικά γεύματα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η φιλική εξυπηρέτηση συμβάλλουν σε μια αξέχαστη εμπειρία για τους επισκέπτες.

Info: €20 -40 | https://www.limmaginebistrot.com/

11.La Dogana del Buongusto…Ristorante…vineria

Για το καλύτερο ossobuco alla milanese θα έρθετε στο La Dogana del Buongusto, ένα εστιατόριο που συνδυάζει τη σύγχρονη κουζίνα με την παράδοση. Βρίσκεται στο κέντρο του Μιλάνου, ανάμεσα στην περιοχή Navigli και τον καθεδρικό ναό Duomo, ακριβώς πίσω από την Colonne of San Lorenzo. Κάποτε ήταν μια «Carbonera» – αποθήκη άνθρακα για τις φορτηγίδες του ποταμού – σήμερα το La Dogana del Buongusto είναι ένα ήσυχο και γοητευτικό μέρος, που συνδυάζει μιλανέζικο και τοπικό παραδοσιακό φαγητό με τη σύγχρονη κουζίνα.

Με τα αρχαία τουβλάκια και τα έπιπλα αντίκες, το La Dogana del Buongusto είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις καλύτερες λιχουδιές της μιλανέζικης και λομβαρδικής κουζίνας με το παραδοσιακό ossobuco alla milanese (στον κατάλογο θα το βρείτε Risotto e ossobucot -μοσχαρίσιο κότσι, αρωματισμένο με βότανα και φλούδα λεμονιού). Στην ουσία το ossobuco alla milanese είναι μιλανέζικο ριζότο με βραστό κρέας. Το Οσομπούκο είναι σπεσιαλιτέ της Λομβαρδίας, αποτελούμενο από κοκκινιστό μοσχαρίσιο μπούτι με λαχανικά, λευκό κρασί και ζωμό. Συχνά γαρνιρίζεται με γκρεμολάτα και παραδοσιακά σερβίρεται με ριζότο μιλανέζε ή πολέντα, ανάλογα με τις τοπικές ιδιομορφίες.

Οι πρώτες ύλες φτάνουν καθημερινά ώστε ο σεφ να συνδυάσει δημιουργικά την παράδοση με την καινοτομία, σεβόμενοι ταυτόχρονα την εποχικότητα των συστατικών. Με τις καθημερινές σπεσιαλιτέ και τα κλασικά του πιάτα, το La Dogana del Buongusto είναι η τέλεια λύση για μια στάση στο κέντρο της πόλης του Μιλάνου.

Επίσης, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία κρασιών, με πάνω από 400 ετικέτες, ιταλικού αμπελώνα κυρίως. Οι Sommeliers θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τους τέλειους συνδυασμούς πιάτων για το μπουκάλι ή το ποτήρι κρασί που έχετε επιλέξει.

Tip. Το εστιατόριο σερβίρει επίσης ένα business lunch menu για να καλύψει τις ανάγκες ενός γρήγορου μεσημεριανού διαλείμματος.

Info: Τιμή €€ | https://www.ladoganadelbuongusto.it/

12. Antica trattoria della pesa

Είναι ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια στο Μιλάνο που βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου τον 19ο αιώνα (μέχρι τη δεκαετία του 1980) ζυγίζονταν τα εμπορεύματα που έφταναν έξω από την πόλη για την πληρωμή των δασμών και στη συνέχεια εισέρχονταν από την τότε Porta Comasina, τώρα Porta Garibaldi. Ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία, όπου σύχναζαν πάντα ντόπιες και ξένες σπουδαίες προσωπικότητες. Η φιλοδοξία των ιδιοκτητών (οικογένεια Sassi) έγκειται στη διατήρηση ενός χώρου ιδιαίτερης γεύσης και αυθεντικότητας, διατηρώντας παράλληλα τα έπιπλα αναλλοίωτα: σόμπες, ξύλινα δάπεδα και παλιές πλάκες, φροντίζοντας την ποιότητα της τυπικής κουζίνας της Λομβαρδίας και την κομψότητα ενός νηφάλιου και εκλεπτυσμένου περιβάλλοντος. Μια γωνιά του Μιλάνου όπου το καλό γούστο και η παράδοση συναντιούνται.

Το εστιατόριο “Antica Trattoria della Pesa” είναι μια έκφραση της μεγάλης γαστρονομικής παράδοσης της Λομβαρδίας, ιδιαίτερα της Μιλανέζικης, στο σύνολό της. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο για φαγητό και πιάτα, αλλά στην περίπτωσή αυτή είναι δύσκολο να αγνοήσουμε την ατμόσφαιρα που δίνουν στον χώρο η επίπλωση, η φροντίδα και προσοχή.

Η αναβίωση της παράδοσης στο τραπέζι δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί πολύ πάθος και δημιουργικότητα και δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται στο Il Bistrot della Pesa. Μια ανθολογία λομβαρδικής κουζίνας , με ιδιαίτερη προσοχή στη μιλανέζικη παράδοση: ριζότο parmigiana με λουκάνικο, ριζότο μιλανέζ, κοτολέτα μιλανέζ, ossobuco με ριζότο, ρολά λάχανου με ρύζι πιλάφι, μιλανέζικο foiolo, cassoeula με πολέντα, βραστό καπόνι με polenta, βραστό καπόνι με polentais, cotechino με πουρέ πατάτας.
Θα βρείτε και πολλές επιλογές με σπαράγγια: Ριζότο με σπαράγγια, σπαράγγια με λάδι και λεμόνι, σπαράγγια τύπου Bismarck, σπαράγγια τύπου parmigiana και χτένια με σπαράγγια.

Η μεγάλη Λομβαρδική γαστρονομική παράδοση

Cassoeula, ένα τυπικό χειμωνιάτικο μιλανέζικο, πιάτο δημοφιλές στη δυτική Λομβαρδία με κύρια συστατικά το λάχανο και το χοιρινό κρέας ενώ σερβίρεται κατά κανόνα με πολέντα.
Cassoeula, ένα τυπικό χειμωνιάτικο μιλανέζικο, πιάτο δημοφιλές στη δυτική Λομβαρδία με κύρια συστατικά το λάχανο και το χοιρινό κρέας ενώ σερβίρεται κατά κανόνα με πολέντα | shutterstock

Όλα αυτά τα παραδοσιακά πιάτα αξίζει να τα δοκιμάσετε αλλά πρώτα απ’ όλα εδώ θα έρθετε το Cassoeula con Polenta, ένα παραδοσιακό πιάτο της λομβαρδικής κουζίνας, ιδιαίτερα δημοφιλές στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα χειμωνιάτικο, χορταστικό φαγητό που φτιάχνεται από χοιρινό κρέας (συνήθως λιπαρά κομμάτια) μαγειρεμένο αργά με λάχανο, ντομάτα, καρότο, κρεμμύδι και κρασί. Σερβίρεται πάντα με πολέντα, ένα παραδοσιακό συνοδευτικό από καλαμποκάλευρο, που δίνει στο πιάτο μια απαλή, κρεμώδη υφή που ισορροπεί τη γεύση του πλούσιου και έντονου κρέατος. Όπως και να ‘χει, το μενού προσφέρει πιάτα για καλοφαγάδες!

Εξαιρετικά είναι εδώ και τα επιδόρπια. Δοκιμάστε το ζεστό zabaglione.

Info: Τιμή €€€ | http://www.anticatrattoriadellapesa.com/

13.Osteria dell’Acquabella

Εδώ θα έρθετε κυρίως για να δοκιμάσετε εκλεκτά mondeghili (γνωστά εκτός Μιλάνου ως mondeghini). Τι είναι; Μικροί τηγανητοί κεφτέδες, ένα παραδοσιακό πιάτο του Μιλάνου, με καταγωγή από την αραβική και ισπανική κουζίνα. Και εκτός αυτού, αν ψάχνετε για αυθεντικά ρουστίκ μιλανέζικα πιάτα σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον.

Η Osteria dell’Acquabella είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό εστιατόριο, γνωστό για την αυθεντική του ατμόσφαιρα και την τοπική κουζίνα, το οποίο ειδικεύεται σε παραδοσιακά – κλασικά πιάτα της Μιλανέζικης κουζίνας, όπως, εκτός από τα mondeghili, κοτολέτα μιλανέζε, ριζότο μιλανέζε και οσομπούκο. Η ατμόσφαιρα του εστιατορίου είναι ζεστή και φιλόξενη, με διακόσμηση που αντανακλά την παραδοσιακή ιταλική αισθητική.

Info: Τιμή: €30 – 40 | https://www.acquabella.it/

14. Antico Ristorante Boeucc Milano- dal 1696

Για κορυφαίο ριζότο μιλανέζε θα έρθετε στο Boeucc. Είναι ένα κλασικό ιταλικό εστιατόριο, από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά της πόλης που ξεκίνησε το 1969. Βρίσκεται κοντά στη Σκάλα του Μιλάνου και δίπλα στο σπίτι του Alessandro Manzoni.Το εστιατόριο στεγάζεται στο κομψό Palazzo Belgioioso και διατηρεί μια αυθεντική και εκλεπτυσμένη κλασική ατμόσφαιρα που αντανακλά την πλούσια ιστορία του Αν αναζητάτε μια πολυτελή και παραδοσιακή γαστρονομική εμπειρία, θα πρέπει να έρθετε εδώ. Ειδικεύεται σε παραδοσιακά μιλανέζικα πιάτα, όπως το ριζότο και το ossobuco, συνεχίζοντας να γοητεύει τόσα χρόνια τους ουρανίσκους τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. Το Antico Ristorante Boeucc προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με την κομψότητα, και αν και αρκετά ακριβό (θα σας κοστίσει €80 – €150 το άτομο ανάλογα την επιλογή πιάτων και κρασιού) αξίζει τα χρήματά του καθώς πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο με κομψή ατμόσφαιρα, υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και εκλεπτυσμένη μιλανέζικη κουζίνα.

Σημ. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εστιατορίου, από τον Φεβρουάριο του 2025, το Boeucc θα μεταφερθεί στη νέα του τοποθεσία στην Corso Monforte 16, λίγα βήματα από την Piazza San Babila.

Info: Τιμή €€€€ | https://www.boeucc.it/

15. Trattoria del Nuovo Macello

Μιλάνο, 1928. Γεννιέται η Trattoria del Nuovo Macello. Τον Νοέμβριο του 1959 ξεκινά η ιστορία της οικογένειας σε αυτό το εστιατόριο. Αχνιστά πιάτα με trippa (πατσάς) και cassoeula βγαίνουν από τις κουζίνα στα γεμάτα με εργάτες τραπέζια από το νέο σφαγείο, που μόλις άνοιξε ακριβώς απέναντι από την Trattoria.

Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας, στην καρδιά της γαστρονομικής παράδοσης του Μιλάνου και στη ζεστασιά της ειλικρινούς υποδοχής απλών ανθρώπων που αγαπούν τη δουλειά τους, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους. Σήμερα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αν και ίσως όχι τόσο πολλά τελικά!

Στον χώρο της Trattoria θα δείτε ακόμα το παλιό ραδιόφωνο και τις εμαγιέ κανάτες, ένα περιβάλλον που ταιριάζει απόλυτα με την κλασική παραδοσιακή μιλανέζικη κουζίνα που σερβίρει. Τίμιο φαγητό που προέρχεται από μια προσεκτική επιλογή πρώτων υλών και την επιθυμία να φανεί η ουσία της ιταλικής κουζίνας με δημιουργικότητα και πάθος. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον tasting menu 4 πιάτων με €55 / άτομα και μια μικρή κάρτα με παραδοσιακά ιταλικά πιάτα. Οτι και να παραγγείλετε θα είναι νόστιμο, αλλά αν έρθετε εδώ να δοκιμάσετε την κοτολέτα, ένα πιάτο το οποίο έχει πίσω του ολόκληρη φιλοσοφία. Αρχικά, όπως γράφει και στο μενού, είναι ένα ποιοτικό κρέας ωρίμανσης 40 ημερών και θέλει αναμονή 25 λεπτών για να φτάσει στο τραπέζι σας! Έπειτα έχετε επιλογή μεταξύ 3 εκδοχών του πιάτου, Μοσχαρίσια Coteletta, “Pinkish cooked” (μαγειρεμένο έτσι ώστε να παραμένει ελαφρώς ροζ στο εσωτερικό του) με κόκκαλο (35,00 €), Μοσχαρίσια Coteletta Pinkish cooked, ψημένη χωρίς κόκαλο (31,00 €) και μισή Coteletta, “Pinkish cooked μαγειρεμένη (26,00 €).

Info: Τιμή €€€ | https://www.trattoriadelnuovomacello.it/

16. Il Salumaio di Montenapoleone – since 1957

Ακόμα ένα ιστορικό εστιατόριο που λειτουργεί στην καρδιά της πόλης από το 1957! Εκλεπτυσμένη ιταλική κουζίνα και μια μεγάλη κάβα σε ένα κομψό χώρο με αναγεννησιακή αυλή.
Το Salumaio di Montenapoleone, ένα ιστορικό εστιατόριο που βρίσκεται στη Via Santo Spirito, 10 στο Μιλάνο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή γαστρονομική εμπειρία ή ένα εστιατόριο:
είναι ένα «κομμάτι» της ιστορίας του Μιλάνου, ένα κομμάτι της κοινωνίας στο κέντρο Quadrilatero della Moda την πιο αποκλειστική και διάσημη περιοχή μόδας στο Μιλάνο.

Το πέρασμα του χρόνου έχει μετατρέψει το πάλαι κάποτε κατάστημα αλλαντικών σε πραγματικό ιστορικό μέρος, το οποίο άνοιξε το 1957 στη Via Montenapoleone από την οικογένεια Travaini, και που έκτοτε ανανεώνεται συνεχώς περνώντας από πατέρα σε γιο για τρεις γενιές.
Η ποιότητα και η εμπειρία είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Il Salumaio di Montenapoleone, το οποίο εξυπηρετεί την πελατεία του Μιλάνου με χάρη, ευγένεια και σεβασμό στις ιταλικές γαστρονομικές παραδόσεις για περισσότερα από 50 χρόνια.
Το εστιατόριο στεγάζεται τώρα στο ιστορικό κτήριο Bagatti Valsecchi, ένα από τα πιο αριστοκρατικά της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχικό χώρο.
Ο ιστορικός χώρος δεν αποτελείται μόνο από το διάσημο εστιατόριο αλλά και ένα café bistrot και ένα cafe.

Το μενού του εστιατορίου προσφέρει μια ποικιλία από παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως, φρέσκια ζυμαρικά
κρέας και ψάρι και επιδόρπια, τα οποία πιάτα προετοιμάζονται με φρέσκα, εποχιακά υλικά, ενώ το μενού προσαρμόζεται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των συστατικών. Εδώ πρέπει να δοκιμάσετε macello (στην κυριολεξία σημαίνει σφαγείο), δηλαδή ψητό κρέας. Το “Macellaio” (ή “Macello” σε κάποιες περιοχές), είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο το οποίο συνδέεται με κρέας, καθώς το όνομα προέρχεται από τη λέξη για το “σφαγείο”. Ωστόσο, δεν είναι τόσο διαδεδομένο με αυτήν την ονομασία, αλλά μπορεί να αναφέρεται σε πιάτα που χρησιμοποιούν κρέας ή προέρχονται από το σφαγείο.

Σημ. Το “Macello” μάλιστα χρησιμοποιείται και ως όνομα κάποιων εστιατορίων στην Ιταλία, που συχνά πρόκειται σε εστιατόρια που ειδικεύονται στο κρέας και προσφέρουν ποικιλία από κρεατικά πιάτα, όπως μπριζόλες, λουκάνικα, κτλ. Σε κάποια μέρη της Ιταλίας, μπορεί να αναφέρεται και σε παραδοσιακές συνταγές με κρέας, όπως ψητά ή στιφάδο. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές μπορεί να υπάρχει και “Macello alla milanese”, που αναφέρεται σε παραδοσιακή συνταγή με κρέας, αν και δεν είναι τόσο κοινή.

Info: Τιμή €€€ | www.ilsalumaiodimontenapoleone.it

17. Stadera Milano – Gastronomia Contemporanea

Κοντά στην Porta Romana είναι μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε ιταλική γαστρονομική παράδοση μέσα από μια γρήγορη, νόστιμη και προσεγμένη πρόταση! Η σύγχρονη γαστρονομία Stadera, μια ιδέα του σεφ Aldo Ritrovato, είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ φιλοξενίας και ανεπιτήδευσης , φινέτσας πρώτων υλών, τεχνικής και γαστρονομικής διάθεσης. Ο σεφ επιλέγει προσωπικά τα καλύτερα προϊόντα του τόπου για να τα αποδώσει στις συνταγές του για να τα απολαύσετε στο χαλαρό περιβάλλον του ή και να τα πάρετε μαζί σας σε πακέτο.

Το Stadera είναι ένα έργο του σεφ Aldo Ritrovato, ο οποίος μετά από χρόνια εμπειρίας στην υψηλή κουζίνα και τα πολυτελή ξενοδοχεία, θέλησε να πειραματιστεί με μια νέα μορφή καλής διατροφής, δημιουργώντας ένα μέρος όπου μπορείτε να βρείτε τυπικά πιάτα της ιταλικής παράδοσης, επανασχεδιασμένα με μια καλή δόση της καινοτομίας.
Τα καθίσματα είναι όλα στον πάγκο, για να δημιουργηθεί μια πιο οικεία ατμόσφαιρα και οι επισκέπτες να συνομιλήσουν μεταξύ τους ή και με το προσωπικό. Ωστόσο υπάρχουν και μερικές γωνιές που είναι πιο ιδιωτικές για όσους προτιμούν να είναι πιο ήσυχοι!
Το Stadera έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να χαλαρώσουν τρώγοντας ωραίο ντόπιοι ή επισκέπτες ακούγοντας παράλληλα ωραία μουσική, αφού εδώ μαζί με το φαγητό σας θα απολαύσετε μουσικές των ’60s και των ’70s.

Info: Τιμή €30 – 40 | https://staderamilano.it/

18. Osteria Alla Concorrenza

Η Osteria Alla Concorrenza είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό εστιατόριο στο Μιλάνο, που άνοιξε το 2019 και θα έρθετε αν θέλετε να δοκιμάσετε σπιτικό ιταλικό φαγητό. Το μενού επικεντρώνεται σε απλά, παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως, φρέσκα λουκάνικα (tastasal), ταρτάρ από πρόβατο, φοκάτσια με gorgonzola και lumache alla Romana, πρόκειται για σαλιγκάρια που μαγειρεύονται με σκόρδο, βούτυρο, μαϊντανό και λευκό κρασί, συχνά σε φούρνο για να αναδειχθούν οι γεύσεις τους. Τα πιάτα συνοδεύονται από μια εκτενή επιλογή φυσικών κρασιών, που προσφέρονται τόσο σε ποτήρι όσο και σε μπουκάλι.

Info: Τιμή €20 – 30 | https://osteriaallaconcorrenza.superbexperience.com/

19.Motta Milano 1928

Motta Milano 1928 | Μιλάνο
Motta Milano 1928 | shutterstock

Στο πιο κεντρικό σημείο του Μιλάνου, στη Galleria Vittorio Emanuele II, με φόντο tον Duomo, βρίσκεται το Motta Milano 1928, που όπως δηλώνει και από το όνομά του ιδρύθηκε το 1928, μετρά δηλαδή σχεδόν έναν αιώνα ζωής και έχει υπάρξει σημαντικό σημείο συνάντησης για διάσημους καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους από τη δεκαετία του 1930 και μετά. Μάλιστα αναφέρεται και ως “το εστιατόριο του Χέμινγουεϊ” καθώς ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, αναφέρεται αυτό στο μυθιστόρημά του “A moveable feast” (“Μια κινητή γιορτή” – πρόσκειται για απομνημονεύματα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και εκδόθηκε πρώτη φορά μεταθανάτια το 1964). Για την ιστορία, ο Χέμινγουεϊ, ο οποίος έζησε για ένα διάστημα στην Ιταλία, είναι γνωστός για την αγάπη του για το Μιλάνο και σύχναζε στο Motta όταν επισκεπτόταν την πόλη. Λέγεται ότι το εστιατόριο αυτό αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους του προορισμούς για να απολαύσει τον καφέ του ή να γράψει, επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του. Το Motta Milano 1928 εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια – cafe του Μιλάνου, και η σύνδεσή του με τον Χέμινγουεϊ ενισχύει τον ιστορικό και πολιτιστικό του ρόλο στην πόλη. Σήμερα, το καφέ αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες που θέλουν να νιώσουν την ατμόσφαιρα του παλιού Μιλάνου και να θυμηθούν τη σύνδεση του καφέ με την ιστορία της λογοτεχνίας.

Στα του εστιατορίου τώρα, η ιστορία συνεχίζεται…και ανανεώνεται!
Το 1928 ο Angelo Motta άνοιξε το πρώτο ιστορικό μπαρ στην Galleria Vittorio Emanuele II στο Μιλάνο, το οποίο σύντομα έγινε το αγαπημένο μέρος συνάντησης των Μιλανέζων . Έκτοτε, αυτή η εικόνα της παράδοσης μπόρεσε να ανανεώσει την ιστορία της αριστείας της σε σημείο να αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως έμβλημα της πόλης, σύμβολο νεωτερικότητας και 100% ιταλικής ποιότητας .

Χάρη στο μοναδικό στυλ και τη δημιουργική του σχεδίαση, με σύγχρονο εσωτερικό και κομψή ατμόσφαιρα, το Motta Milano 1928 , διασχίζοντας εποχές και κατακτώντας γενιές, αποτελεί σήμερα το σημείο αναφοράς για επαγγελματίες, φοιτητές, οικογένειες και τουρίστες που αναζητούν μια αποκλειστική γευστική εμπειρία στην καρδιά της πόλης. Από το πρωινό μέχρι το μεσημεριανό γεύμα έως το δείπνο : κάθε στιγμή είναι η κατάλληλη για να καθίσετε και να απολαύσετε την τελειότητα και να ζήσετε τον τέλειο συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας .

Σήμερα το Motta Milano 1928 υποδέχεται επίσης το Sal De Riso, το πρώτο Μιλανέζικο σημείο πώλησης του ζαχαροπλαστείου με επικεφαλής τον Maestro Salvatore De Riso , γνωστό σε όλο τον κόσμο για τα γλυκά του: από τα πιο εμβληματικά στο ποτήρι, στις signature τούρτες, τα μπισκότα και τις κρέμες.

Info: Τιμή €€€ | https://ilmercatodelduomo.it/motta-milano-1928/

20.Scalo Farini

Το Scalo Farini είναι ένα δημοφιλές εστιατόριο – μπαρ στο Μιλάνο, κοντά στην περιοχή Isola, γνωστό για το εξαιρετικό του aperitivo και τη μοντέρνα ατμόσφαιρά του. ο Scalo Farini προσφέρει ένα πλούσιο μπουφέ για το aperitivo, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα σνακ και ελαφριά πιάτα. Η τιμή για το πρώτο ποτό είναι 9€, ενώ από το δεύτερο ποτό και μετά, η τιμή μειώνεται σε 6€, με το μπουφέ να περιλαμβάνεται σε κάθε ποτό! Ωράριο aperitivo: 12:50 (12:00 – 15:00 λειτουργεί το μεσημέρι) & 19:00 – 22:00 (το βράδυ λειτουργεί 18:30 – 00:00)

Eκτός από το aperitivo, το εστιατόριο σερβίρει μεσημεριανά και βραδινά γεύματα, με επιλογές που περιλαμβάνουν ζυμαρικά, ψάρια και σαλάτες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πιάτα μεσογειακής και ιταλικής κουζίνας, καθώς και μια ποικιλία από κοκτέιλ και κρασιά. Έχει πιστό κοινό, καθώς εκτιμάται ιδιαίτερα τόσο η ποιότητα του φαγητού και η ποικιλία του aperitivo όσο και η ευχάριστη ατμόσφαιρα του χώρου.

Info: Τιμή €10 – 20 | https://scalofarini.it/

21. Restaurant – cafe – bar 10_11 (Ten Eleven) – Portrait Milano

Πρόκειται για την πρόταση φαγητού ποτού του Portrait Milano, του 5 αστέρων ξενοδοχείου την υπογραφή του οίκου Ferragamo στην καρδιά του «Χρυσού Τετραγώνου της Μόδας». Το πρόσφατο ξενοδοχειακό project (2023) του διάσημου ιταλικού οίκου, ενσωματώνει μία αναγεννησιακή πλατεία και μία μνημειώδη μπαρόκ πύλη.

Ακριβώς λοιπόν στην καρδιά του Quadrilatero, το μπαρ του 10_11, ο κήπος, το εστιατόριο και η κιονοστοιχία συνδυάζονται για να τονίσουν την επιβλητική αρχιτεκτονική μέσα από πολύτιμες και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες. Αυτοί οι εκλεκτικοί χώροι είναι ανοιχτοί τόσο στους επισκέπτες του ξενοδοχείου, στους Μιλανέζους όσο και στους επισκέπτες της πόλης, από πρωινό μέχρι ένα βραδινό ποτό.

10_11 Εστιατόριο
Το μενού του 10_11 προορίζεται να είναι ένα μανιφέστο της αυθεντικής ιταλικής φιλοξενίας. Τα πιάτα είναι εμπνευσμένα από την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα. Οι γεύσεις, καθοριστικές και αναγνωρίσιμες, θυμίζουν στους Ιταλούς πολύτιμες αναμνήσεις από τα κυριακάτικα γεύματα και τις οικογενειακές γιορτές και στους επισκέπτες την ιταλική παράδοση. Μια απλή αλλά εγκάρδια κουζίνα, με αρώματα που τυλίγουν την πραγματική ευχαρίστηση.

Το μενού κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις, στις οποίες αφιερώνει πιάτα και ιδιαίτερες στιγμές που αφηγούνται την υπεροχή της χώρας.

10_11 Ιταλικό μπαρ
Το 10_11 είναι το μπαρ της πλατείας Portrait Milano, ένα σημείο συνάντησης για όλους τους Μιλανέζους και τους επισκέπτες. Ανοιχτό από τον πρώτο καφέ της ημέρας μέχρι το τελευταίο ποτό της νύχτας, είναι το μέρος για ποιοτικά ποτά. Θα σας μεταφέρει σε μια ανακάλυψη των κλασικών που έχουν σημαδέψει την ιστορία του Μιλάνου. Πρωταγωνιστής είναι το μπαρ, μήκους άνω των 9 μέτρων σε κάθε πλευρά: το εσωτερικό είναι βυθισμένο σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ το δεύτερο έχει θέα στον κήπο. Η βραδιά μπορεί να τελειώσει μόνο μετά τη Midnight Spaghettata, που σερβίρεται καθημερινά σε όλους τους επισκέπτες!

Σημ. Το Midnight Spaghettata (spaghettata di mezzanotte) είναι μια παραδοσιακή ιταλική συνήθεια, που συχνά συνδέεται με το φαγητό αργά το βράδυ, ειδικά μετά από μια βραδινή έξοδο ή πάρτι. Πρόκειται για την προετοιμασία και κατανάλωση ζυμαρικών (συνήθως σπαγγέτι), συχνά σε μια πιο χαλαρή και ανεπίσημη ατμόσφαιρα, μια φιλική και κοινωνική στιγμή, που συνδέεται με ανεπίσημες συναντήσεις.

Ο κήπος από την άλλη, είναι μια πράσινη όαση που μεταμορφώνεται με τις διαφορετικές αποχρώσεις της ημέρας, προσφέροντας μια γαλήνια εμπειρία στην καρδιά της περιοχής μόδας. Αναζωογονηθείτε με ένα χαλαρό πρωινό ή με ένα δροσερό ποτό και παγωτό ή ένα κοκτέιλ μετά από ένα εξαιρετικό δείπνο, που περιβάλλεται από τα αρχαία τείχη του πρώην ιεροδιδασκαλείου.

Επίσης μπορείτε εδώ να κάνετε ένα υποβλητικό διάλειμμα μακριά από τη φασαρία της πόλης, ανάμεσα στις μεγαλοπρεπείς κολώνες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, παρατηρώντας παράλληλα τη ζωηρή φασαρία της αυλής Μόνο ο χρόνος για έναν καφέ με μια κουβέντα μεταξύ φίλων ή μια αχτίδα ηλιοφάνειας που κρυφοκοιτάζει μέσα από τις κολώνες κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος είναι αρκετός για να βρείτε την ευχαρίστηση να ζήσετε μια στιγμή ηρεμίας και κομψότητας.
Τα signature cocktails 10_11 αντικατοπτρίζουν την παράδοση και την εξέλιξη στα ιταλικά αποστάγματα, αλλά με μοντέρνα πινελιά.

Info: https://www.lungarnocollection.com/10-11-restaurant/

22.Ristorante Risoelatte

Vintage παραδοσιακό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης από το 1960 με ρετρό διακόσμηση και αντικείμενα που θυμίζει περισσότερο σπίτι παρά εστιατόριο. Αναπαριστά ο χώρος ξεκάθαρα και πιστά την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1960 με αντικείμενα, πιάτα, ποτήρια και έπιπλα που θυμίζουν εκείνη την εποχή. Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και φιλόξενη, προσφέροντας μια νοσταλγική εμπειρία στους επισκέπτες κυρίως τους ντόπιους. Το μενού του Risoelatte προσφέρει παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, με πιάτα που θυμίζουν τη σπιτική μαγειρική, όπως σπαγγέτι (ραγού ή με κατσίκι κτλ) και διάφορα risotti. Πρέπει να έχετε κάνει κράτηση.

Tip. Από τις 21/1 μέχρι και τις 7/2/25 είναι κλειστό λόγω εργασιών.

Info: Τιμή €30 -40 | https://risoelatte.com/

23.Osteria Tajoli

Το Osteria Tajoli είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό εστιατόριο που προσφέρει αυθεντική κουζίνα σε φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα. Το μενού της Osteria Tajoli περιλαμβάνει παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως διάφορα ριζότο, κοτόπουλο κοτολέτα, μοσχαρίσιο κότσι, μοσχαρίσιο ρολό, μοσχαρίσια κοτολέτα “orecchia d’elefante” και εξαιρετικά γλυκά, σπιτικά και παραδοσιακά ιταλικά επιδόρπια. Έχει πιστό κοινό που επιστρέφει για την ποιότητα του φαγητού, την αυθεντικότητα των πιάτων και την φιλική εξυπηρέτηση. Η κοτολέτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και θεωρείται από τις καλύτερες στην πόλη. Αν πάτε να την δοκιμάσετε! Tip. Πρέπει να έχετε κάνει κράτηση.

Info: Τιμή €20 – 30 | osteria_tajoli

24. Pasticceria Cucchi

Και έφτασε η ώρα του γλυκού… και όχι όπου και όπου αλλά στην ιστορική Pasticceria Cucchi που βρίσκεται στον ίδιο χώρο εδω και σχεδόν 90 χρόνια αφού ιδρύθηκε το 1936 ως «caffè κονσέρτο» από τον Luigi Cucchi και τη σύζυγό του Vittorina και σύντομα έγινε ένα από τα μοντέρνα μέρη συνάντησης στο Μιλάνο. Πλέον είναι επίσημα μέρος των ιστορικών τόπων και καταστημάτων της Ιταλίας όπως και των ιστορικών καταστημάτων του Μιλάνου. Το καλοκαίρι του 2013 οι χώροι διευρύνθηκαν προς το Corso Genova, διατηρώντας με κάθε τρόπο τα μοτίβα επίπλωσης και το χαρακτηριστικό στυλ του μαγαζιού. Το Pastry Shop έχει κερδίσει σε χώρο και φωτεινότητα, χωρίς να εγκαταλείπει τίποτα από τη γοητεία και την παράδοσή του.

Τον Αύγουστο του 1943, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ο τόπος ισοπεδώθηκε και ξαναχτίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, παίρνοντας την οριστική του ταυτότητα ως ζαχαροπλαστείο, διατηρώντας παράλληλα ίχνη του παρελθόντος στην ουσία του.

Τα έπιπλα, που ανακαινίστηκαν για τελευταία φορά το 1954, δίνουν στον τόπο αυτή την πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που, μαζί με την αυθεντικότητα των γλυκών και αλμυρών αρτοσκευασμάτων και την ποιότητα της υπηρεσίας, επέτρεψε στην Pasticceria Cucchi να περάσει από δεκαετίες μιλανέζικης ιστορίας, σιωπηλή και ουσιαστικά αμετάβλητη μάρτυρας μιας κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης που με τα χρόνια έχει δει καλλιτέχνες να εναλλάσσονται στα τραπέζια της μικρής και φιλόξενης αίθουσας τσαγιού, επαγγελματίες και τεχνίτες, παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια.

Η οικογένεια, τώρα στην τρίτη γενιά της, συνεχίζει με πάθος τη δουλειά που ξεκίνησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, με συνεχή έρευνα και προσοχή στις ανάγκες των πελατών, αποτελεί απτή απόδειξη την αξία που έχουν η πείρα και η τέχνη. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα λοιπόν τώρα με βάση την ποιότητα και τη γεύση, χωρίς συμβιβασμούς στις πρώτες ύλες, τους χρόνους και τις μεθόδους της αληθινής παράδοσης της χειροποίητης ζαχαροπλαστικής, δημιουργούν γλυκά που δύσκολα θα βρείτε αλλού σε όλη την Ιταλία!

Εκτός όλων, η Pasticceria Cucchi φημίζεται για το panettone (πανετόνε) της καθώς λέγεται ότι έχει από τα καλύτερα της πόλης! Το panettone τους είναι πολύ δημοφιλές και είναι φτιαγμένο με εξαιρετικά υλικά. Έχει πλούσια γεύση και αφράτη υφή.

Info: Τιμή €1 – 20 | https://pasticceriacucchi.it/

25. Birrificio Lambrate

Αν θέλετε μπυρά στο Μιλάνο, θα έρθετε στο Birrificio Lambrate. Από το 1996, στην καρδιά της Lambrate, παράγει μη παστεριωμένη και αφιλτράριστη μπύρα. Πρωτοπόροι του κινήματος της ιταλικής Craft Beer, ακόμα και σήμερα, με πάθος, δεξιοτεχνία και λίγη «τρέλα» φτιάχνουν τις μπύρες μας.

Το Birrificio Lambrate είναι μια από τις πιο γνωστές μικροζυθοποιίες του Μιλάνου. Είναι διάσημο για την παραγωγή και διάθεση εξαιρετικής ποιότητας μπυρών, καθώς και για τα δύο του καταστήματα στην πόλη. (pub στη Via Adelchi 5 και pub – restaurant στη Via Camillo Golgi 60)

Το Birrificio Lambrate παράγει μια ποικιλία από μπύρες: την Lambrate Ligèra που είναι ελαφριά και φρουτώδης μπύρα, την Lambrate Pale Ale που είναι αρωματική και ισχυρή μπύρα και την Lambrate Porter που είναι σκούρα και πλούσια μπύρα.
Επίσης στις δύο μπυραρίες, θα βρείτε πιάτα που συνοδεύουν τις μπύρες, όπως, πίτσες, πιάτα με κρέας (μπέργκερ και λουκάνικα) και πλατό τυριών και αλλαντικών.

Σύμφωνα με τις κριτικές των επισκεπτών οι μπύρες είναι εξαιρετικές.

Info: Τιμή €10 – 30 | https://birrificiolambrate.com/

26.Bar Luce

Σχεδιασμένο από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Γουές Άντερσον το 2015, το Bar Luce αναδημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού μιλανέζικου καφέ.

Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος ο Anderson, «η προσέγγιση που χρησιμοποίησα για να σχεδιάσω αυτό το μπαρ είναι ακριβώς η αντίθετη που χρησιμοποιώ συνήθως για τα σκηνικά των ταινιών μου. Προσπάθησα να το κάνω ένα μπαρ στο οποίο θα θέλατε να πηγαίνετε πέντε φορές την εβδομάδα. Όταν ήμουν πολύ νέος ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας και αυτή η ευκαιρία που μου δόθηκε να προσποιηθώ ότι είμαι είναι μια παιδική φαντασίωση που έγινε πραγματικότητα!».

Το Bar Luce επινοήθηκε από τον σκηνοθέτη ως «ένας χώρος για την πραγματική ζωή με πολλά καλά σημεία για φαγητό, ποτό, συζήτηση, διάβασμα κ.λπ. καλύτερο μέρος για να γράψεις μια ταινία. Προσπάθησα να το κάνω ένα μπαρ στο οποίο θα ήθελα να περάσω τα δικά μου μη φανταστικά απογεύματα».

Το καφέ βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου του Fondazione Prada. Η γκάμα των χρωμάτων, τα έπιπλα φορμάικας, τα καθίσματα, το πάτωμα και τα ξύλινα πάνελ στους τοίχους θυμίζουν την ιταλική λαϊκή κουλτούρα και αισθητική από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, απηχώντας τις καλλιτεχνικές αποφάσεις που πήρε ο Άντερσον για την ταινία μικρού μήκους Castello Cavalcanti (2013). Η τοξωτή οροφή και η διακόσμηση με σχέδια για το πάνω μισό των τοίχων του μπαρ, αναδημιουργούν μια «μινιατούρα» εκδοχή της θολωτής γυάλινης οροφής και της διακόσμησης της Galleria Vittorio Emanuele, ενός από τα συμβολικά κτίρια του Μιλάνου. Άλλες εικονογραφικές πηγές υπήρξαν εξίσου εμπνευσμένες, κυρίως δύο αριστουργήματα του ιταλικού νεορεαλισμού, που διαδραματίζονται και τα δύο στο Μιλάνο: Miracolo a Milano , 1951 ( Θαύμα στο Μιλάνο ) από τον Vittorio De Sica και Rocco ei suoi fratelli , 1960 ( Rocco and His Brothers ) από τον Luchino Vicon.

Info: Τιμή €10 – 20 | https://www.fondazioneprada.org/barluce-en | barlucemilano

27. Bar Basso

Last but not least… για το τέλος αφήσαμε ένα εμβληματικό μαγαζί του Μιλάνου, το Bar Basso, το μέρος όπου εισήγαγε το «απεριτίφ» στην καθημερινότητα των Ιταλών και το μέρος όπου το 1973 επινοήθηκε το διάσημο σήμερα κοκτέιλ Negroni Sbagliato!

δρύθηκε το 1967 από τον Mirko Stocchetto, το Bar Basso θεωρείται το πρώτο μιλανέζικο cocktail μπαρ που εισήγαγε την κουλτούρα του aperitivo στην καθημερινή ζωή.

Το Bar Basso είναι ένα από τα ελάχιστα κοκτέιλ μπαρ όπου η παράδοση και η γοητεία των μεγάλων διεθνών μπαρ είναι ακόμα ζωντανή και δυναμική. Ένα μέρος για τους γνώστες που εξακολουθούν να τους αρέσει να απολαμβάνουν ένα άψογο ποτό με στυλ. Ένα πραγματικά καλτ μπαρ για εκλεπτυσμένους λάτρεις του ποτού, το Bar Basso ήταν το πρώτο μπαρ στο Μιλάνο που συνέβαλε στην καθιέρωση του ιταλικού aperitivo. Πριν το Bar Basso τα κοκτέιλ βρίσκονταν μόνο στα αποκλειστικά lounge bar πολυτελών διεθνών μεγάλων ξενοδοχείων ενώ από το 1947 τα κοκτέιλ σερβίρονται και σε αυτό το τοπικό μπαρ της γειτονιάς.

Σήμερα η λίστα κοκτέιλ Bar Basso περιλαμβάνει περισσότερα από 500 ποτά, από τα μεγάλα κλασικά όπως το Bloody Mary, το Manhattan και το Martini μέχρι τα πρόσφατα εφευρεθέντα, όπως το Rossini – ειδικά δημιουργημένο από τον Mirko Stocchetto για να αρέσει στις κυρίες, το περίφημο κοκτέιλ παγωτού φουντούντι Mangia e Bevi, που είναι διάσημο από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, και φυσικά το πραγματικό ποτό σήμα κατατεθέν του Bar Basso, το Negroni Sbagliato®.

Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato | shutterstock

Tip. Είναι συνηθισμένο το Bar Basso να είναι γεμάτο, ειδικά κατά τις ώρες του aperitivo. Συνιστάται να φτάσετε νωρίς ή να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

Info: Τιμή €10 – 20 | http://barbasso.com/en/

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

- Advertisement -

Follow us

109,997LikesLike
88,469 FollowersFollow
187,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ